Hvordan optages omega-3 bedst?

Published:

Omega-3-fedtsyrer er en vigtig del af en sund kost. De giver mange fordele for hjertet, hjernen, øjnene og leddenes sundhed. Men for at høste disse fordele er det vigtigt, at din krop er i stand til at absorbere de omega-3-fedtsyrer, du indtager, korrekt. Her er en grundig gennemgang af, hvordan omega-3-fedtsyrer optages, og hvordan du kan maksimere optagelsen.

Hvordan optages omega-3 bedst?

Oversigt over omega-3-fedtsyrer

Før vi dykker ned i optagelsen, skal vi først give et overblik over, hvad omega-3-fedtsyrer helt præcist er, og hvorfor de er vigtige.

Hvad er omega-3?

Omega-3-fedtsyrer er en type flerumættet fedt, der findes naturligt i fødevarer og kosttilskud. De tre vigtigste omega-3-fedtsyrer er:

 • Eicosapentaensyre (EPA) - Findes hovedsageligt i fisk og skaldyr.
 • Docosahexaensyre (DHA) - Findes også i fisk og skaldyr.
 • Alfa-linolensyre (ALA) - Findes i vegetabilske kilder som hørfrø, chiafrø og valnødder.

EPA og DHA findes primært i animalske kilder, og de kaldes nogle gange "marine omega-3." ALA findes i vegetabilske kilder og kaldes "plantebaseret omega-3."

Hvorfor er omega-3 vigtigt?

Der er stærke beviser for, at omega-3-fedtsyrer giver mange sundhedsmæssige fordele, herunder:

 • Hjertesundhed - Omega-3 kan hjælpe med at sænke triglycerider, reducere blodtrykket, forhindre uberegnelig hjerterytme og mindske risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.
 • Hjernesundhed - DHA spiller en vigtig rolle i hjernens udvikling og funktion. Omega-3 kan forbedre hukommelsen og forhindre kognitiv tilbagegang.
 • Øjensundhed - DHA er en vigtig strukturel komponent i nethinden. Omega-3 hjælper med at forebygge makuladegeneration.
 • Ledsundhed - Omega-3 kan reducere inflammation, der forårsager ledsmerter, og kan hjælpe med at forebygge leddegigt.
 • Børns udvikling - Omega-3 er ekstremt vigtigt for babyer både i livmoderen og efter fødslen for udvikling af hjerne, nerver og øjne.

I betragtning af den brede vifte af fordele er det klart, hvorfor det er vigtigt for det generelle helbred at få tilstrækkeligt med omega-3 fra din kost eller kosttilskud.

Hvordan optages omega-3 i kroppen?

Nu, hvor du ved, hvorfor omega-3 er så gavnligt, så lad os se på, hvordan det rent faktisk bliver optaget og brugt i kroppen, når man har indtaget det.

Fordøjelsen af fedtstoffer begynder i munden og maven

Fordøjelsesprocessen for fedtstoffer som omega-3 begynder i munden, når du tygger din mad. Tygningen hjælper med at nedbryde fedtmolekylerne og giver enzymerne en større overflade at arbejde på.

Når maden bevæger sig fra munden ned i maven, fortsætter mavesækkens enzymer med at nedbryde fedtstofferne. Det sure miljø i mavesækken hjælper også med at adskille fedt fra andre komponenter i dit måltid.

Galde emulgerer fedtstoffer i tyndtarmen

Når maden har forladt mavesækken, kommer den delvist fordøjede mad ned i tyndtarmen, hvor størstedelen af næringsoptagelsen finder sted. Det er her, fedtstoffer virkelig bliver nedbrudt som forberedelse til absorption.

Din lever producerer galde, som opbevares i galdeblæren og frigives i tyndtarmen, når du spiser et måltid, der indeholder fedt. Galden fungerer som en emulgator, der nedbryder store fedtkugler til mindre dråber. Denne emulsionsproces giver fordøjelsesenzymerne et meget større overfladeareal at arbejde på.

Enzymer fra bugspytkirtlen, kaldet lipaser, frigives også i tyndtarmen, når der er fedt i kosten. Lipaserne nedbryder fedtdråberne endnu mere til individuelle fedtsyrer og monoglycerider.

Fedtsyrer pakkes ind i miceller

De enkelte fedtsyrer og monoglycerider, der produceres i tyndtarmen, kan ikke absorberes direkte gennem tarmvæggen på egen hånd. De skal først ompakkes til bundter, der kaldes miceller.

Galdesyrer og fosfolipider klumper sig sammen med fedtsyrerne og monoglyceriderne for at danne micellerne. Det gør det muligt for disse fedtfordøjelsesprodukter at opløses i vand og blive transporteret til tarmcellernes overflade for at blive absorberet.

Fedtsyrer krydser tarmens cellemembran

På overfladen af tarmcellerne kan de fedtsyrer og monoglycerider, der er indeholdt i micellerne, forlade det vandbaserede miljø og trænge ind i cellemembranen.

Transportproteiner transporterer fedtsyrerne over cellemembranen og ind i tarmcellerne. Inde i cellerne bliver fedtsyrerne sat sammen til triglycerider igen.

Reformerede triglycerider kommer ind i lymfesystemet

Når fedtmolekylerne er omdannet til triglycerider, er de for store til at passere direkte ind i blodbanen. I stedet pakkes de ind i chylomikroner - lipoproteinpartikler, der transporterer fedt.

Chylomikronerne, der indeholder de ompakkede triglycerider, kommer ind i lymfesystemet, som løber parallelt med blodbanen. Lymfesystemet transporterer chylomikronerne til thoraxkanalen, som munder ud i vena subclavia nær hjertet.

Triglycerider tømmes ud i blodbanen

Fra den subklaviske vene kommer chylomikronerne, der indeholder de nyligt absorberede triglycerider, ind i blodbanen. På dette tidspunkt kan de transporteres rundt i kroppen for at forsyne vævene med energi og essentielle fedtsyrer.

Når triglyceriderne bevæger sig gennem blodbanen, nedbryder et enzym kaldet lipoproteinlipase nogle af dem igen til frie fedtsyrer. Disse frigjorte fedtsyrer optages af celler som hjertemuskelceller og hjerneceller, der har brug for dem.

Så for at opsummere skal fedtstoffer som omega-3 ud på noget af en rejse for at blive absorberet - de bliver nedbrudt og ompakket flere gange. Korrekt galdeproduktion og pancreasenzymfunktion er afgørende for denne proces.

Faktorer, der påvirker optagelsen af omega-3

Nu, hvor du forstår den komplekse proces, som fedtoptagelsen er, giver det mening, at der er flere faktorer, som kan påvirke, hvor godt omega-3 optages. Her er nogle af de vigtigste faktorer:

Type af omega-3, der forbruges

En vigtig faktor, der påvirker optagelsen af omega-3, er den form, du indtager dem i. Som tidligere nævnt er der tre hovedtyper: ALA, DHA og EPA.

ALA har den laveste biotilgængelighed sammenlignet med DHA og EPA. En undersøgelse viste, at kun omkring 5-10% af ALA bliver omdannet til EPA, og mindre end 0,5% bliver til DHA.

I modsætning hertil er optagelsen af den præformede DHA og EPA, der findes i fiskeolie, meget højere, i størrelsesordenen 70-85 %.

Så mens vegetabilske kilder til ALA som hørfrø stadig giver fordele, giver fiskeolieomega-3-tilskud mere EPA og DHA for bedre absorption.

Fedtindhold i måltidet

Indtagelse af omega-3 som en del af et måltid med højt fedtindhold øger optagelsen sammenlignet med et måltid med lavt fedtindhold. Fedt i kosten stimulerer galdeudskillelsen og frigivelsen af enzymer i bugspytkirtlen, hvilket forbedrer nedbrydningen og optagelsen af omega-3.

En undersøgelse viste, at optagelsen af omega-3 fra laks var højest, når det blev indtaget som en del af et måltid, der indeholdt avocado (en kilde til hjertesundt enkeltumættet fedt).

Madmatrix

Fødevarematrixen henviser blot til de andre fødevarekomponenter, som omega-3 indtages sammen med. Fødevarekomponenter, der forsinker mavetømningen, såsom proteiner og fibre, kan reducere optagelsen af omega-3 en smule.

Men eventuelle effekter på optagelsen ser ud til at være små. Omega-3-optagelsen fra fiskeolietilskud taget sammen med et proteinrigt måltid svarede til at tage tilskuddet alene i en meta-analyse.

Kvalitet af kosttilskud

Når man tager omega-3-tilskud, er kvaliteten vigtig for korrekt absorption. Omega-3-produkter af høj kvalitet vil have en høj styrke med lavere niveauer af mættet fedt og oxidation.

Kosttilskud af lavere kvalitet kan indeholde for meget mættet fedt, som kan konkurrere med omega-3'erne om optagelsen. Og oxidation kan beskadige de skrøbelige omega-3-molekyler.

Gastrointestinal sundhed

Korrekt fordøjelse og absorption er afhængig af et sundt mave-tarm-system. Tilstande som cøliaki, Crohns sygdom og cystisk fibrose kan beskadige tarmslimhinden og forringe næringsoptagelsen.

Produktionen af galde og fordøjelsesenzymer kan også reduceres ved visse gastrointestinale tilstande. Medicin som kolesterolmedicin og immundæmpende midler kan også påvirke fedtfordøjelsen.

Alder

Noget forskning tyder på, at fedtoptagelsen kan blive mindre effektiv med alderen. En undersøgelse af voksne over 60 år fandt signifikant lavere serum-DHA-niveauer efter fiskeolietilskud sammenlignet med yngre voksne.

Nedsat produktion af galdesyrer og enzymer samt nedsat blodgennemstrømning i tarmen kan bidrage til en dårligere optagelse af omega-3 hos ældre.

Tips til at maksimere optagelsen af omega-3

Her er nogle evidensbaserede tips, der kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af de omega-3-fibre, du indtager fra fødevarer og kosttilskud:

 • Vælg fiske-, krill- eller algeolie - disse giver præformet DHA og EPA, som absorberes bedre end plantebaseret ALA. Kig efter olier, der er testet for renhed.
 • Tag det sammen med et måltid, der indeholder fedt - at parre omega-3 med sunde fedtstoffer fremmer optimal fordøjelse og absorption.
 • Minimer forarbejdede kul hydrater - Store mængder raffinerede kulhydrater kan øge inflammation og tarmpermeabilitet, hvilket kan påvirke optagelsen.
 • Hold dighydreret - Tilstrækkeligt vandindtag får dit fordøjelsessystem til at fungere ordentligt.
 • Begræns alkohol - Overdreven alkohol forringer fedtfordøjelsen og kan skade tarmslimhinden.
 • Træn regelmæssigt - Fysisk aktivitet optimerer mave-tarmfunktionen og fremmer bedre næringsoptagelse.
 • Håndter mavesyren - Medicin mod halsbrand kan reducere den syre, der er nødvendig for fordøjelsen. Men bliv også behandlet for overskydende syre, hvis det hæmmer absorptionen.
 • Suppler med enzymer, hvis det er nødvendigt - Personer med fedtmalabsorption kan have gavn af lipase- eller galdesyreenzymer.
 • Spis flere fibre - Opløselige fibre som psylliumskaller kan forbedre fedtoptagelsen for nogle personer.

Hvis du optimerer din indtagelse af omega-3 samt dine generelle GI- og livsstilsvaner, kan du sikre, at din krop er i stand til at udnytte disse vigtige fedtsyrer, når du har indtaget dem. Dette vil hjælpe dig med at høste det fulde spektrum af sundhedsmæssige fordele.

Hvordan optages omega-3 bedst? Konklusion

Sammenfattende giver omega-3-fedtsyrer en lang række sundhedsmæssige fordele, men kun hvis de absorberes korrekt af kroppen. Absorption er en kompleks proces, der kræver fordøjelse af mavesyre, galde og bugspytkirtelenzymer for til sidst at transportere omega-3 over tarmvæggen og blive leveret i hele kroppen.

Faktorer som typen af omega-3, der indtages, GI-sundhed, alder og livsstilsvaner kan alle påvirke, hvor godt disse fedtstoffer absorberes. At vælge rensede fiske-, krill- eller algeolier af høj kvalitet og indtage dem sammen med måltider, der indeholder fedt, er vigtige anbefalinger for at maksimere dit absorptionspotentiale. At implementere sunde livsstilsstrategier som at holde sig aktiv, holde sig hydreret og håndtere mavesyre kan også gøre meget for at optimere dit indtag af disse gavnlige fedtstoffer.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder