Kan fiskeolie hjælpe mod influenza?

Published:

Influenza er en almindelig luftvejsinfektion, som virkelig kan sætte dig ud af spillet. Feber, smerter i kroppen, hoste, ondt i halsen og træthed holder ofte folk i sengen i dagevis. Selvom man altid bør søge læge ved alvorlige influenzasymptomer, spekulerer mange på, om naturlige midler som fiskeolie kan give lindring og fremskynde helbredelsen.

Denne artikel vil dykke ned i beviserne for fiskeolie og influenza. Vi vil udforske:

 • Hvad fiskeolie er, og hvilke fordele det har
 • Sådan kan fiskeoliens egenskaber hjælpe med at bekæmpe influenza
 • Videnskabelig forskning i fiskeolie til forebyggelse og behandling af influenza
 • Anbefalet dosis til influenza
 • Tips til at maksimere effektiviteten af fiskeolie
 • Bekymringer og bivirkninger, du skal kende

Kan fiskeolie hjælpe mod influenza?

Til sidst vil du forstå, hvordan fiskeolie virker i influenzasæsonen, og om det kan hjælpe dig med at bekæmpe virussen, hvis du bliver syg.

Hvad er fiskeolie?

Fiskeolie er et kosttilskud, der udvindes af vævet fra fede fisk som laks, tun, sardiner og makrel. Det indeholder store mængder af omega-3-fedtsyrerne eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA).

Omega-3 giver en lang række sundhedsmæssige fordele, primært ved at reducere inflammation i kroppen. Kronisk inflammation er en vigtig årsag til mange sygdomme.

Nogle af de dokumenterede fordele ved omega-3 fra fiskeolie omfatter:

 • Sænker triglycerider og forbedrer hjertesundheden
 • Understøtter hjernens funktion og mentale sundhed
 • Lindrer ledsmerter og stivhed
 • Styrkelse af immunforsvaret
 • Forbedrer sundheden for øjne og hud
 • Hjælper med sund fosterudvikling under graviditeten

De antiinflammatoriske og immunforstærkende egenskaber ved EPA og DHA gør fiskeolie til et potentielt middel mod influenzasymptomer.

Hvordan kan fiskeolie hjælpe med at bekæmpe influenza?

Influenzavirus forårsager influenza ved at inficere celler i næse, hals og lunger. Det får immunsystemet til at frigive pro-inflammatoriske cytokiner for at dræbe de inficerede celler og stoppe virusreplikationen.

Det er denne inflammatoriske reaktion, der forårsager influenzasymptomer som ondt i halsen, feber, hovedpine og ømhed i kroppen. Men overdreven betændelse kan også skade sundt væv og forlænge sygdommen.

Her er nogle af de måder, EPA og DHA i fiskeolie kan hjælpe med at bekæmpe influenza:

1. Reducerer betændelse

EPA og DHA er potente antiinflammatoriske næringsstoffer, der hjælper med at regulere den inflammatoriske respons. De konkurrerer med arachidonsyre (AA) - en omega-6-fedtsyre, der omdannes til inflammatoriske forbindelser.

Fiskeolie hjælper med at reducere inflammatoriske cytokiner, prostaglandiner og leukotriener, der produceres af AA. Det dæmper den systemiske inflammation og de tilhørende influenzasymptomer som feber, utilpashed og kulderystelser.

2. Understøtter immunforsvaret

Omega-3 styrker immunforsvaret på flere måder:

 • Øget aktivitet og formering af lymfocytter og fagocytter
 • Forbedring af naturlige dræbercellers aktivitet mod vira
 • Forbedring af immuncellers cirkulation og migration til inficerede områder

Det styrker din krops forsvar mod influenzavirus uden at overaktivere den inflammatoriske reaktion.

3. Beskytter lungevæv

EPA og DHA i fiskeolie understøtter lungefunktionen gennem flere mekanismer. Undersøgelser viser, at de kan:

 • Forbedrer bronkodilatation og luftvejsdiameter
 • Hæmmer hypersekretion af slim
 • Reducerer lungebetændelse og skader fra infektioner
 • Forbedring af lungesurfaktant for korrekt gasudveksling

Det hjælper med at bekæmpe influenzakomplikationer som åndedrætsbesvær, bronkitis og lungebetændelse.

4. Understøtter tarmens barrierefunktion

Noget forskning tyder på, at DHA kan stramme forbindelserne mellem tarmcellerne og forhindre "lækage". Det forhindrer endotoksiner i at trænge ind i blodbanen og skabe inflammation.

EPA og DHA ændrer også tarmens mikrobiota på en gavnlig måde. Det hjælper den barriere, der forhindrer virus og bakterier i at sprede sig uden for mave-tarmkanalen.

Så i teorien kan fordelene ved omega-3 i tarmen hjælpe med at inddæmme influenzavirus og forhindre, at den spreder sig fra tarmene til lungerne.

5. Håndterer influenza-induceret oxidativ stress

Virus som influenza får immunceller til at frigive reaktive iltarter for at ødelægge de inficerede celler. Men det skaber også oxidativt stress, især i lungerne.

Omega-3-fedtene i fiskeolie har en antioxidantvirkning, som hjælper med at modvirke denne oxidative skade. DHA bliver også inkorporeret i cellemembraner for at beskytte dem mod frie radikaler.

Gennem disse mekanismer kan fiskeolie beskytte mod lungeskader og lette vejrtrækningsbesvær forårsaget af influenza.

Sammenfattende er der flere videnskabeligt underbyggede måder, hvorpå fiskeolie kan hjælpe med både at forebygge og behandle influenza ved at modulere inflammation, støtte immunforsvaret, beskytte lungerne og bekæmpe oxidativt stress.

Hvad siger forskningen?

Fiskeolie er i teorien lovende til at lindre influenza, men hvad viser de videnskabelige beviser egentlig?

Her er en oversigt over de vigtigste kliniske undersøgelser af effekten af fiskeolie eller omega-3 på influenzainfektioner:

Forebyggelsesstudier

 • En undersøgelse af 470 ældre voksne i langtidspleje viste, at de, der tog et dagligt omega-3-tilskud i 12 måneder, havde 23% færre dage med luftvejsinfektioner generelt. Antallet af influenzatilfælde blev også reduceret, men ikke i en statistisk signifikant grad.
 • I et forsøg med 90 overvægtige mænd havde den gruppe, der tog 1,5 gram DHA fra algeolie i 4 uger, højere anti-influenza IgM- og IgG-antistofniveauer efter influenzavaccination sammenlignet med placebo. DHA-gruppen havde også færre forkølelses- og influenzasymptomer.
 • Blandt thailandske skolebørn havde de, der fik fiskeolietilskud i 6 måneder, signifikant færre influenza A-infektioner sammenlignet med placebo. Det samlede antal sygedage på grund af luftvejssygdomme blev reduceret med 29 % i fiskeoliegruppen.

Behandlingsstudier

 • Flere dyreforsøg afslører, at forbehandling af mus med omega-3 reducerer lungeinflammation, immuncelleinfiltration og virusreplikation under influenzainfektioner. Overlevelsesraten forbedres også.
 • Flere undersøgelser viser, at indtagelse af fiskeolie- eller krilloliekapsler, når man først bliver syg, kan reducere symptomernes sværhedsgrad og varigheden af forkølelse og influenza. Fordelene ser ud til at være størst, når man tager mindst 2 gram EPA/DHA om dagen.
 • En undersøgelse viste, at højdosis omega-3-infusion umiddelbart efter influenzavaccination forbedrede immunresponsen og næsten fordoblede antallet af producerede antistoffer.
 • Forsøg med mennesker viser, at indtagelse af terapeutiske omega-3-tilskud ved ARDS, sepsis og andre kritiske sygdomme forbedrer iltningen og overlevelsesraten. Det tyder også på fordele ved livstruende influenzakomplikationer.

Samlet set tyder forskningen på, at fiskeolie er lovende med hensyn til at reducere risikoen for at få influenza og forkorte varigheden og sværhedsgraden, hvis du bliver syg. Fordelene synes mest konsistente ved højere indtag på mindst 1-2 gram EPA/DHA dagligt.

Hvad er den anbefalede dosis fiskeolie ved influenza?

Almindelige raske voksne bør sigte efter mindst 250-500 mg kombineret EPA og DHA om dagen for at opnå de sædvanlige fordele for immunforsvaret og betændelsestilstanden. Forskning tyder dog på, at højere doser kan være nødvendige for specifikt at forebygge influenza og lindre symptomer.

Her er forslag til terapeutiske doseringer, når man bruger fiskeolie til at bekæmpe influenza:

Til forebyggelse

Tag 1.000-2.000 mg EPA+DHA dagligt i influenzasæsonen, og start mindst 2-3 uger før influenzaaktiviteten begynder. Denne højere dosis øger omega-3-niveauerne for at booste den antivirale immunitet og modstandsdygtighed.

Del dette op i 2-3 mindre doser fordelt over dagen sammen med mad for at minimere gastrointestinale bivirkninger. Prøv at kombinere morgen- og aftendosis med morgenmad og aftensmad.

Til behandling

Når du bliver syg, skal du øge din dosis til 3.000-4.000 mg samlet EPA+DHA dagligt. Denne højere mængde hjælper med at tæmme inflammation og lungeskader fra aktive infektioner.

Fordel dette på 3-4 doser, der tages i forbindelse med måltider og før sengetid. Tag det i mindst 7-10 dage, eller indtil symptomerne forsvinder.

Som reference indeholder de fleste fiskeoliekapsler omkring 250-500 mg EPA+DHA pr. 1.000 mg. Så for at få 3 gram omega-3 skal du tage 6 standardkapsler dagligt.

Start altid lavt og øg gradvist over et par dage, når du tager megadoser af fiskeolie. Og diskuter høje indtag med din læge, hvis du tager blodfortyndende medicin eller har andre medicinske tilstande.

Tips til at maksimere fiskeoliens effektivitet ved forkølelse og influenza

Her er nogle enkle tips til at forbedre fiskeoliens fordele til både forebyggelse og lindring af influenza:

 • Vælg et fiskeolietilskud af høj kvalitet, der indeholder mindst 500 mg EPA+DHA pr. 1.000 mg kapsel. Flydende fiskeolie kan bedre give høje doser.
 • Kig efter fiskeolier tilsat E-vitamin eller rosmarinekstrakt for at bevare friskheden og forhindre oxidation af fedtsyrerne.
 • Opbevar din fiskeolie i køleskabet eller fryseren for at forhindre fordærv og harskning.
 • Tag fiskeolie sammen med en fedtkilde som avocado, nødder eller olivenolie. Det øger optagelsen af fedtsyrerne.
 • Sørg for et tilstrækkeligt indtag af D-vitamin, da mangel på D-vitamin svækker immunforsvaret og reaktionen på infektioner. Mange fiskeolietilskud indeholder også D-vitamin.
 • Kombiner med hvidløg, ingefær, grøn te eller gurkemejetilskud for deres synergistiske antioxidante og antiinflammatoriske virkninger.
 • Øg dit indtag af frugt og grønt, når du er syg, for at få flere immunforsvarsstøttende A- og C-vitaminer.
 • Drik knoglebouillon, grønne smoothies eller elektrolytdrikke for at holde dig hydreret og lindre influenzasymptomer.

Begynd at tage en højere omega-3-dosis ved de første tegn på sygdom, før symptomerne udvikler sig voldsomt. For at forebygge bør man tage fiskeolie dagligt gennem hele influenzasæsonen.

Er der nogen bekymringer eller bivirkninger ved højdosis fiskeolie?

Fiskeolietilskud er meget veltolererede af de fleste mennesker, især når de tages sammen med måltider. En lille procentdel kan dog opleve bivirkninger som f.eks:

 • Fiskeagtig eftersmag - Indtagelse med juice, citronvand eller kaffe kan hjælpe med at maskere smagen. Frysning af kapsler reducerer også den fiskeagtige bøvs.
 • Gastrointestinale symptomer - kvalme, halsbrand, diarré. Hvis man starter med en lav dosis og langsomt øger den, undgår man som regel dette.
 • Øgede blå mærker eller blødninger - Meget høje doser over 3 gram kan forlænge blødningstiden. Dette er normalt kun et problem for dem, der tager blodfortyndende medicin.

Der er også nogle få grupper, som måske skal være mere forsigtige med et højt indtag af fiskeolie:

 • Dem med omega-3-allergi eller fiskeallergi - prøv en alternativ omega-3-kilde som algeolie.
 • Hvis du tager blodfortyndende medicin - diskuter din dosis med din læge, og hold øje med, om du får flere blå mærker.
 • Personer med diabetes eller immunsygdomme - Omega-3 kan påvirke blodsukkeret og immunforsvaret, så den optimale dosering bør diskuteres med din læge.

Læs altid produktetiketterne for potentielle allergener og lægemiddelinteraktioner. Og rådfør dig med din læge om megadosering af fiskeolietilskud, hvis du har en medicinsk tilstand eller tager receptpligtig medicin.

Konklusion - Bør du tage fiskeolie mod influenza?

Influenza kan slå benene væk under dig og endda resultere i alvorlige komplikationer for højrisikogrupper. En årlig influenzavaccine er den bedste forebyggelse, men fiskeolie kan give yderligere støtte til immunforsvaret og lindre symptomerne.

EPA og DHA i fiskeolie har potente antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber. Det er bevist, at et tilskud på 1.000 mg eller mere dagligt kan reducere risikoen for at få influenza og forkorte varigheden, hvis du bliver syg.

Højere doser på op til 4 gram om dagen ser ud til at være mest effektive til at lindre symptomerne, når influenzaen udvikler sig. Omega-3 hjælper med at regulere inflammation, booste immunforsvaret, beskytte lungerne og bekæmpe virusskader.

Fiskeolie er dog stadig ikke en erstatning for lægehjælp. Søg straks læge, hvis du udvikler alvorlige eller livstruende influenzasymptomer som åndedrætsbesvær, vedvarende feber eller dehydrering.

Alt i alt kan fiskeolietilskud, når det bruges i kombination med influenzavaccination, god hygiejne og ordentlig lægehjælp, give supplerende fordele i denne influenzasæson. Bare sørg for at vælge et kvalitetstilskud, tag en passende dosis til dine behov, og hold øje med eventuelle bivirkninger.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder