Alt hvad du behøver at vide om inflammatorisk tarmsygdom (IBD)

Last updated:

Published:

Hvad er inflammatoriske tarmsygdomme?

Inflammatorisk tarmsygdom (IBD) er en tilstand, der findes i to forskellige former. Den første, Crohns sygdom, er resultatet af betændelse i alle lag af vores tarm. Colitis ulcerosa opstår, når betændelse irriterer den indre foring af tyktarmen eller tyktarmen. Begge dele påfører dog millioner af mennesker verden over smerter og ubehag. Der kan også være tilfælde, hvor kilden til betændelse er en blanding af de to undertilstande. Selvom det er sjældent, kaldes det ubestemmelig colitis.

en kvinde har ondt i maven

De, der lever med IBD, kan have nogle af følgende symptomer, alle med varierende sværhedsgrad. Nedsat appetit, uplanlagt vægttab, ekstrem træthed, diarré, mavesmerter og blod i afføringen. Når symptomerne varer ved, kaldes det almindeligvis et opblussen.

I værste fald kan IBD vare i årtier, hvilket gør det til en kronisk sygdom. Det betryggende er, at tilstanden kan behandles med medicin, der har til formål at skrue ned for kroppens immunrespons. I ca. 25% af tilfældene bliver IBD diagnosticeret, før man fylder 20 år, men nogle bliver først diagnosticeret, når de er i halvtredserne. Da sygdommen er så udbredt hos børn, kan den have en utrolig stor indflydelse på deres evne til at leve et normalt teenageliv.

Mange mennesker antager, at IBD er resultatet af en dårlig kost. En kost fyldt med junkfood og sukkerholdige lækkerier. Selvom disse typer mad bestemt ikke er gavnlige for en sund livsstil, er årsagen til IBD faktisk et overentusiastisk immunsystem.

I et typisk scenarie vil vores immunsystem gå i aktion, hver gang der opdages en infektion eller en bakterie. En inflammatorisk reaktion fra vores immunsystem er en naturlig og nødvendig del af menneskets overlevelse. Inflammatorisk tarmsygdom opstår, når vores immunsystem forbliver overaktiveret på trods af, at der kun er lidt eller ingen infektion eller bakterier.

En af de største udfordringer ved IBD er, at man ikke ved, hvordan det starter, eller hvad der får det til at udvikle sig i første omgang. Derfor vil det primære mål med behandlingerne være at reducere inflammation og dermed mindske symptomerne og genskabe en sund livskvalitet for patienterne.

Vores immunsystem er involveret

Vanskeligheden ved at behandle IBD skyldes dens forbindelse til immunsystemet. Vores immunsystem er integreret med så mange andre områder af vores krop, at det har vist sig at være en stor udfordring for moderne medicin at finde den præcise udløser. Fordi vi ikke ved, hvad der får sygdommen til at udvikle sig, har vi heller ikke (endnu) en kur mod inflammatorisk tarmsygdom. Selvom IBD kan være udfordrende at behandle, betyder det ikke, at vi ikke kan lære mere om, hvad der sker inde i vores kroppe, når sygdommen opstår.abstrakt mandekrop

Foreløbig forskning peger på to typer af problemer med vores immunsystem. Den første, "immunmedieret", minder meget om det eksempel, vi brugte ovenfor. Vores immunsystem arbejder døgnet rundt og forsøger at håndtere infektioner, selv når de er overstået. Den anden, "autoimmun", er, når vores immunsystem bliver forvirret. Det kan se de sunde bakterier i vores fordøjelsessystem som en trussel, snarere end en fordel, og begynde at angribe dem. Generelt set er Crohns sygdom knyttet til immunmedierede tilstande, mens UC er tæt forbundet med autoimmune problemer.

To typer af IBD - Crohns sygdom og colitis ulcerosa

Crohns sygdom

Selvom de er forbundet med problemer med vores immunsystem, er der en vis forskel mellem de to tilstande. Betændelsen fra Crohns kan opstå overalt fra læberne til anus. Forestil dig den vej, maden skal tage gennem din krop, når du spiser. Når som helst på denne rejse vil en ophobning af betændelse irritere og føre til de symptomer, vi nævnte ovenfor.

Komplikationer ved Crohns inkluderer udvikling af fistler. Det er, når et sår forbinder to dele af tarmvæggen. Den smalle passage, der skabes, er udsat for infektioner og dannelse af en byld.

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa er typisk mere lokal. Den har en tendens til at forårsage overdreven betændelse i tyktarmen snarere end i hele fordøjelsessystemet. Symptomerne minder meget om Crohns, men indtrædelsen er typisk mere akut end det kroniske ubehag, der er forbundet med Crohns. Colitis ulcerosa er dog stadig alvorlig og skaber langvarig inflammation. En perforeret tyktarm er en af flere risici forbundet med UC. Ofte skyldes perforationen en hurtig udvidelse og hævelse af tyktarmen.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder