Hvor mange kalorier forbrænder du, mens du sover? Effektive måder at øge kalorieforbrændingen på

Published:

Når du kravler i seng om aftenen, tror du måske, at din krop er på vej mod otte timers søvn, der er begivenhedsløs med hensyn til stofskiftet. Men din krop arbejder faktisk hårdt hele natten og forbrænder ubevidst kalorier for at holde de basale funktioner i gang. Så hvor mange kalorier forbrænder din krop, mens du sover tungt i drømmeland? Hvilke faktorer påvirker antallet af forbrændte kalorier om natten? Og kan optimering af din søvn hjælpe med at sætte gang i din kalorieforbrænding? Læs videre for at få de fascinerende fakta om forbindelsen mellem søvn og dit stofskifte.

Hvor mange kalorier forbrænder du, mens du sover? Effektive måder at øge kalorieforbrændingen på

Hvor mange kalorier forbrænder en gennemsnitlig person pr. nats søvn?

Selv når din krop og dit sind hviler i de lyksalige nætter med dybe zzz'er, holder dit stofskifte ikke pause. Din krop forbrænder konstant kalorier dag og nat for at holde vitale systemer i gang.

Forskning viser, at de fleste voksne forbrænder et sted mellem 50 og 100 kalorier i timen, mens de sover. Det kalorieforbrug kan virkelig løbe op i løbet af en hel nats søvnperiode.

Hvis du får otte timers søvn af høj kvalitet hver nat, kan du forvente at forbrænde mellem 400 og 800 kalorier eller mere, bare ved at få din nattesøvn. For eksempel vil en person på 150 pund, der sover i otte timer, sandsynligvis forbrænde omkring 576 kalorier i løbet af natten. Selvom det sovende stofskifte måske ikke får kiloene til at smelte med det samme, er det stadig en betydelig mængde kalorieforbrænding, som man ikke bør overse.

For at sætte kalorieforbrændingen ved en god nats søvn i perspektiv, så overvej dette:

 • Et stykke pepperonipizza kan indeholde 300 kalorier eller mere. Så du kan forbrænde kalorier, der svarer til at spise to eller tre stykker pizza, bare ved at sove godt hver nat.
 • En Big Mac fra McDonald's indeholder 550 kalorier. Så du kan forbrænde næsten en hel Big Mac med kalorier, mens du sover i otte timer.
 • En Starbucks Venti Caramel Frappuccino indeholder 410 kalorier. Du brænder omtrent det samme antal kalorier af, mens du får lukket øjnene.

Så selvom det måske ikke føles som en stor anstrengelse at sove længe, arbejder din krop hårdt bag kulisserne for at forbrænde kalorier døgnet rundt.

Hvilke faktorer har indflydelse på, hvor mange kalorier du forbrænder under søvnen?

De anslåede 50-100 forbrændte kalorier pr. times søvn er kun et gennemsnit for de fleste voksne. Mange faktorer kan påvirke præcis, hvor mange kalorier din unikke krop forbrænder natten over, mens du er bevidstløs i drømmeland. Nøglefaktorer, der påvirker kalorieforbrændingen under søvn, omfatter:

Alder

Yngre voksne har en tendens til at forbrænde flere kalorier under søvn end ældre voksne. Hvorfor er det sådan? Når vi bliver ældre, begynder vores stofskifte naturligt at sænke farten lidt efter lidt hvert år. Jo ældre vi bliver, jo mere stillesiddende har vi også tendens til at blive. Den kombinerede effekt betyder, at kalorieforbrændingen falder en smule, når vi bliver ældre.

Børn i alderen 5-10 år forbrænder generelt omkring 50 kalorier for hver time, de saver træstammer. For teenagere stiger kalorieforbrændingen pr. time en smule, idet teenagedrenge forbrænder ca. 65 kalorier og piger ca. 55 kalorier pr. time under søvn.

Kalorieforbrændingen topper for de fleste voksne i alderen 30 til 60 år med cirka 70 til 100 kalorier pr. sovet time. Efter 60-årsalderen falder den gennemsnitlige kalorieforbrænding til ca. 45-65 kalorier i timen under søvn på grund af nedsat stofskifte. Men hvis man forbliver fysisk aktiv, kan det hjælpe med at modvirke noget af dette naturlige fald i kalorieforbrændingen natten over.

Biologisk køn

Er det sandt, at mænd forbrænder flere kalorier, mens de sover, end kvinder? Forskning viser, at biologisk køn påvirker kalorieforbruget i hvile. I gennemsnit har mænd en tendens til at forbrænde flere kalorier om natten end kvinder.

Det skyldes nogle vigtige forskelle:

 • Mænd har en naturlig tendens til at have mindre essentielt kropsfedt end kvinder. Fedtvæv forbrænder ca. 4,5 kalorier pr. kilo dagligt, mens muskler forbrænder ca. seks kalorier pr. kilo pr. dag i hvile.
 • Mænd har også ofte mere muskelmasse end kvinder, som forbrænder flere kalorier, selv i hvile.
 • Kvinder forbrænder flere kalorier under graviditet og amning. Men for ikke-gravide kvinder er stofskiftet og kalorieforbrændingen generelt lavere.
 • Hormoner som testosteron og østrogen påvirker stofskiftet. Testosteron hjælper med at øge muskelmassen.

Af disse grunde har mænd generelt en lidt højere kalorieforbrænding om natten på omkring 70-85 kalorier pr. sovet time mod 60-75 kalorier for de fleste voksne kvinder. Men den individuelle variation i kropssammensætning betyder, at forskellen i kalorieforbrænding mellem kønnene er beskeden.

Kroppens størrelse og sammensætning

Kropsstørrelse og kropssammensætning spiller en vigtig rolle for, hvor mange kalorier du forbrænder, mens du sover. Folk, der har mere muskelmasse, har en tendens til at forbrænde flere kalorier i løbet af natten sammenlignet med dem, der har en højere fedtprocent. Hvorfor er det sådan? Muskelvæv er mere metabolisk aktivt og forbrænder omkring 20 til 30% flere kalorier pr. kilo end fedtvæv gør.

På samme måde har større og tungere personer brug for mere energi (kalorier) i hvile end mindre og lettere personer for at opretholde basale funktioner. Så generelt har muskuløse mesomorfer og tungere mennesker en større kalorieforbrænding under søvn.

Omvendt forbrænder mere spinkle personer og personer med højere fedtprocent og lavere procentdel af mager masse ofte færre kalorier i løbet af natten. Hvis du forbedrer din kropssammensætning ved at tabe overskydende kropsfedt og opbygge mere muskelmasse, kan det hjælpe med at øge stofskiftet og kalorieforbrændingen 24/7.

Kost og ernæring

Det, du spiser og drikker i løbet af dagen, påvirker det antal kalorier, du forbrænder om natten under søvnen. Indtagelse af mere protein har en positiv indflydelse på kalorieforbrændingen, fordi kroppen bruger mere energi på at fordøje og omsætte proteinfødevarer.

Nogle undersøgelser tyder på, at det at spise flere kalorier tidligere på dagen kan øge stofskiftet bedre end at spise meget om natten. Indtagelse af mange tomme kalorier og sukkerholdige fødevarer kan få blodsukkeret til at stige og falde, hvilket kan forringe søvnen. Dårlig søvn fører så til, at man forbrænder færre kalorier.

At holde sig hydreret med vand understøtter også stofskiftefunktionen og kalorieforbrændingen. Så en kost med fokus på magre proteiner, komplekse kulhydrater, sunde fedtstoffer og masser af vand er det bedste bud på, hvordan du holder din kalorieforbrænding i gang 24 timer i døgnet.

Aktivitetsniveau og motion

Folk, der er mere fysisk aktive i dagtimerne, har en tendens til at forbrænde flere kalorier, mens de sover. Motion hjælper med at opbygge og vedligeholde kalorieforbrændende muskelmasse. At være aktiv øger også dit stofskifte i længere tid efter en træningssession. Dette er kendt som overskydende iltforbrug efter træning eller EPOC.

Når du forbrænder flere kalorier under intens træning, har din krop brug for mere energi til restitution bagefter, hvilket øger kaloriebehovet om natten. Konsekvent motion, der øger din puls i 20-60 minutter dagligt, kan hjælpe dig med at forbrænde kalorier døgnet rundt.

Sundhedstilstand

Underliggende helbredstilstande kan i nogle tilfælde påvirke kalorieforbrændingen under søvn. For eksempel kan en overaktiv skjoldbruskkirtel øge stofskiftet og forbrænde flere kalorier. Infektioner, kræft, kroniske smerter og andre problemer kan også øge kaloriebehovet.

Omvendt kan visse medikamenter, der bruges til at behandle helbredsproblemer, potentielt nedsætte stofskiftet. Tilstande som diabetes eller PCOS kan også forringe stofskiftefunktionen og kalorieforbrændingen. Så et optimalt helbred er nøglen til at holde din kalorieforbrænding på toppen døgnet rundt.

Søvnvaner og -kvalitet

Hvor dybt du sover, og hvor mange timer du sover hver nat, har også indflydelse på kalorieforbrændingen. Forskere har fundet ud af, at utilstrækkelig søvn kan sænke hvilestofskiftet, hvilket betyder, at din krop forbrænder færre kalorier den følgende dag efter en dårlig nats søvn.

Forstyrrede søvnmønstre og mangel på dyb REM-søvn kan forringe glukosemetabolismen og øge insulinresistensen. Det kan resultere i, at overskydende glukose lagres som fedt i stedet for at blive forbrændt til energi. Dårlig søvn øger også niveauet af hormonet ghrelin, som stimulerer appetitten.

Så hvis du får nok timers god søvn hver nat, hjælper det din krop med at forbrænde kalorier optimalt døgnet rundt. Se afsnittet nedenfor for tips til at forbedre søvnkvaliteten og forbrænde flere kalorier i løbet af natten.

Hvor mange kalorier forbrænder du pr. times søvn?

Som beskrevet ovenfor varierer kalorieforbrændingen under søvn fra person til person baseret på alder, køn, vægt, helbred og andre faktorer. Men de fleste voksne forbrænder i gennemsnit mellem 50 og 100 kalorier for hver time, de sover.

For at give dig en generel idé er her en oversigt over den omtrentlige kalorieforbrænding pr. times søvn for forskellige grupper:

 • Børn i alderen 5-10 år - 50 kalorier
 • Teenagedrenge - 65 kalorier
 • Teenagepiger - 55 kalorier
 • Voksne mænd - 70-85 kalorier
 • Voksne kvinder - 60-75 kalorier
 • Ældre voksne - 45-65 kalorier

Igen er dette kun generelle estimater, da mange variabler påvirker dit hvilestofskifte og din kalorieforbrænding natten over. Men du kan bruge disse benchmarks til at få en grov idé om, hvor du ligger i forhold til din alder, dit køn og dit aktivitetsniveau.

Hvis du vil bestemme din nøjagtige natlige kalorieforbrænding, kan du bruge en kalorieforbrændingsberegner online, der tager højde for din alder, vægt, højde og andre detaljer. Eller du kan få foretaget en indirekte kalorimetrisk test for videnskabeligt at måle dit hvilestofskifte.

Forbrænder du flere kalorier i REM- eller dyb søvn?

Når du sover om natten, veksler din krop mellem REM-søvn (rapid eye movement) og non-REM-søvn. Non-REM består af tre stadier, der spænder fra let søvn til meget dyb søvn. Du undrer dig måske over, om du forbrænder flere kalorier i visse søvnstadier end i andre?

Overraskende nok viser undersøgelser, at kalorieforbrændingen er ret ensartet på tværs af REM-, let non-REM- og dyb non-REM-søvn. Men hvor lang tid du tilbringer i hvert stadie, og hvor ofte du skifter mellem dem, kan påvirke din energiforbrænding. Hvis du tilbringer mere tid i dyb søvn og når REM, optimerer du hvilen, så du forbrænder kalorier bedre i løbet af den næste dag.

Under REM-søvn er din hjerne meget aktiv, og du drømmer, men din krop forbliver afslappet. Den dybe ikke-REM-søvn er genopbyggende for krop og sind. Hvis du får tilstrækkelig tid i både REM- og dyb søvn, vil du føle dig udhvilet og energisk næste dag.

Hvis søvnen ofte bliver afbrudt i løbet af natten, går man glip af et stadie mere end andre. For eksempel kan hyppige opvågninger berøve dig den vigtige REM-søvn. Der kan opstå utilstrækkelig dyb søvn, hvis du ikke får nok samlet søvntid.

Dårlig søvnkvalitet kan påvirke appetitten og fedtforbrændingshormonerne negativt den næste dag. Så en afbalanceret søvn af høj kvalitet med tilstrækkelig tid i hver fase hjælper med at opretholde en maksimal kalorieforbrænding dag og nat.

Kan en lur hjælpe dig med at forbrænde ekstra kalorier?

Så kan en powernap være med til at sætte gang i din kalorieforbrænding? Forskning viser, at svaret er ja! En lur brænder virkelig nogle ekstra kalorier af ud over at give nogle store sundhedsmæssige fordele.

Selv bare 20-30 minutters ekstra middagssøvn kan hjælpe dig med at forbrænde yderligere 25-50 kalorier. Det virker måske ikke af så meget, men de små kalorieforbrændinger kan løbe op over tid. Og fordelene ved at lade op med en kort lur går ud over den lille kalorieforbrænding.

En lur kan hjælpe med at genskabe mental klarhed og give et tiltrængt energiboost, så du kan klare dig igennem resten af dagen. Når du er veludhvilet, kan du træffe sundere valg og være mere aktiv, hvilket hjælper dig med at forbrænde flere kalorier.

For de fleste voksne gælder det, at hvis man begrænser luren til 30 minutter, ødelægger man ikke nattesøvnen. Så find tid til at forkæle dig selv med en lur i ny og næ, vel vidende at det giver kalorieforbrænding og sundhedsmæssige fordele. Bare sørg for at holde luren kort og ikke for tæt på sengetid.

Hvordan kan mere søvn hjælpe dig med at forbrænde flere kalorier?

Du har sikkert hørt, at tilstrækkelig søvn er afgørende for at opretholde en sund kropsvægt og et sundt stofskifte. Men du undrer dig måske over, præcis hvordan tilstrækkelig søvn hjælper dig med at forbrænde flere kalorier. Der er flere indbyrdes forbundne måder, hvorpå god søvn understøtter en øget kalorieforbrænding:

 • At sove nok hver nat hjælper med at regulere hormoner, der påvirker stofskiftet, såsom kortisol, insulin, leptin og ghrelin. Dårlig søvn bringer disse fedtforbrændingshormoner ud af balance.
 • Mangel på søvn øger trangen til sukkerholdige, kaloriefattige fødevarer dagen efter. For lidt søvn øger også appetitten. Disse problemer kan resultere i overspisning og indtagelse af for mange kalorier.
 • Efter en god nats søvn på 7-9 timer stiger dit basale stofskifte, fordi den optimale hormonbalance er genoprettet, så kroppen kan forbrænde flere kalorier i hvile.
 • Når du er veludhvilet, har du mere energi til fysisk aktivitet og har lettere ved at holde fast i træningen og forbrænde flere kalorier.
 • God søvn forbedrer insulinfølsomheden, så din krop kan omdanne sukker til energi i stedet for at lagre det overskydende som kropsfedt, når du overspiser eller snacker sent.
 • Dyb søvn af høj kvalitet får din krop til at fungere mere effektivt og spare på energien, så du kan forbrænde flere kalorier, mens du er vågen og aktiv.

Dårlige søvnmønstre og utilstrækkelig søvnvarighed er konsekvent blevet sat i forbindelse med øget risiko for vægtøgning og fedme. Så hvis du fokuserer på at få mindst 7-9 timers kvalitetssøvn hver nat, kan det virkelig hjælpe med at øge din kalorieforbrænding og støtte vægtkontrollen.

10 tips til at forbrænde flere kalorier om natten, mens du sover

Vil du tænde op under dit stofskifte, så du forbrænder flere kalorier, mens du sover? Her er 10 gennemprøvede tips til at maksimere kalorieforbrændingen natten over:

 1. Dyrkregelmæssig motion - Gå efter 20-30 minutters daglig pulstræning for at opbygge mere kalorieforbrændende muskelmasse. Det øger dit stofskifte længe efter, at træningen er slut.
 2. Spis mere protein -Et øget proteinindtag kan øge antallet af kalorier, du forbrænder i løbet af natten, fordi protein kræver mere energi at fordøje.
 3. Drik mere vand - Korrekt hydrering er nøglen til optimal metabolisk funktion. At være hydreret maksimerer kalorieforbrændingen.
 4. Håndter stress - Kronisk stress øger kortisolniveauet, hvilket kan nedsætte stofskiftet. Stressdæmpende aktiviteter som yoga hjælper med at vende denne effekt.
 5. Optimer søvnvanerne - Hvis du går i seng og vågner på faste tidspunkter, begrænser eksponeringen for blåt lys om natten og gør dit soveværelse køligt og mørkt, kan det alt sammen maksimere den kalorieforbrændende søvnkvalitet.
 6. Tab overskydende kropsfedt - Overskydende kropsfedt kan sænke stofskiftet. Når du taber fedt ved at spise kaloriekontrolleret og dyrke motion, vil din kalorieforbrænding i søvne stige.
 7. Opbygmuskelmasse - At opbygge eller vedligeholde muskelmasse via styrketræning, mens man taber fedt, er nøglen til at forbrænde flere kalorier dag og nat.
 8. Tag et tilskud af magnesium - Magnesium hjælper med at regulere stofskiftet. Mange voksne har mangel på dette vigtige mineral.
 9. Prøv intermitterende faste - At veksle mellem at faste og spise kan øge den metaboliske fleksibilitet og kalorieforbrændingen natten over.
 10. Få 7-9 timers søvnhver nat - Gør søvn til en prioritet, og få mindst 7 timer, men ikke mere end 9 timer, for at opnå en ideel metabolisk sundhed og kalorieforbrænding døgnet rundt.

Ved at foretage sunde livsstilsændringer gennem intelligent ernæring, regelmæssig motion, stressreduktion og kvalitetssøvn, er du klar til maksimal kalorieforbrænding 24/7. Så implementer nogle af disse forskningsbaserede tips for at sætte gang i dit stofskifte.

Hvad er det vigtigste ved kalorieforbrænding, mens du sover?

For at opsummere kan du se, at din krop faktisk ikke hviler metabolisk, mens du sover. Dit hvilestofskifte får dig til at forbrænde kalorier kontinuerligt hele natten for at drive basale ubevidste funktioner. For de fleste voksne svarer det til 50-100 forbrændte kalorier pr. sovet time.

Kalorieforbrændingen under søvn varierer dog betydeligt fra person til person baseret på en række faktorer. Din alder, dit køn, din vægt, din kropssammensætning, din kost, dit aktivitetsniveau og din sundhedstilstand påvirker alle størrelsen af din kalorieforbrænding natten over. Ting som medicin, underliggende helbredstilstande og søvnvaner spiller også en rolle.

Selvom man ikke helt kan kontrollere, hvad der sker fysiologisk under søvnen, kan man optimere livsstilsfaktorer, der kan ændres. Regelmæssig aktivitet, en afbalanceret kost, stresshåndtering og nok nattesøvn vil hjælpe dig med at forbrænde kalorier 24/7.

Så trøst dig med, at når du falder i søvn i aften, vil din krop fortsætte med at arbejde flittigt bag kulisserne for at forbrænde kalorier, mens du saver træstammer. Drøm sødt!

Det vigtigste at tage med:

 • Voksne forbrænder omkring 50-100 kalorier i timen, når de sover.
 • Mænd og mere muskuløse mennesker forbrænder flere kalorier i løbet af natten.
 • Kost, motion, stress og helbred påvirker kalorieforbrændingen
 • Dårlig søvn kan nedsætte kalorieforbrændingshormonerne
 • Få 7-9 timer om natten for optimal sundhed og metabolisme
 • Trænings-, protein-, væske- og søvntips kan maksimere kalorieforbrændingen

Hvor mange kalorier forbrænder du, mens du sover?

Antallet af kalorier, du forbrænder, mens du sover, varierer afhængigt af flere faktorer, såsom din vægt, alder, køn og stofskifte. I gennemsnit forbrænder en person omkring 38 kalorier i timen under søvnen.

Hvordan kan jeg forbrænde flere kalorier under søvnen?

Man kan ikke direkte kontrollere antallet af kalorier, man forbrænder, mens man sover, men der er et par ting, man kan gøre for potentielt at øge sit energiforbrug under søvnen. At holde en sund vægt, få nok søvn og praktisere god søvnhygiejne er faktorer, der kan påvirke, hvor mange kalorier du forbrænder.

Hvordan påvirker søvnvaner, hvor mange kalorier du forbrænder under søvnen?

Dine søvnvaner, såsom varigheden og kvaliteten af din søvn, kan påvirke antallet af kalorier, du forbrænder under søvnen. For eksempel kan det at få nok søvn og have en regelmæssig søvnrytme bidrage til et bedre energiforbrug under søvnen.

Kan man forbrænde kalorier, når man sover?

Ja, din krop fortsætter med at forbrænde kalorier, selv når du sover. Men mængden af kalorier, der forbrændes under søvn, er generelt lavere, end når du er fysisk aktiv.

Hvordan kan jeg sove bedre for at forbrænde flest kalorier?

For at forbedre din søvnkvalitet og potentielt øge kalorieforbrændingen under søvnen er det vigtigt at etablere en regelmæssig søvnrutine, skabe et behageligt sovemiljø og praktisere god søvnhygiejne. Det inkluderer at undgå koffein og elektroniske apparater tæt på sengetid og sikre, at du får nok søvn.

Hvor mange kalorier forbrænder man, mens man sover?

Som tidligere nævnt kan antallet af forbrændte kalorier under søvnen variere afhængigt af individuelle faktorer. I gennemsnit forbrænder en person omkring 38 kalorier i timen under søvnen. I løbet af en nats søvn kan det løbe op i flere hundrede kalorier.

Hvilken rolle spiller energiforbruget under søvn for kalorieforbrændingen?

Energiforbrug under søvn refererer til det antal kalorier, din krop bruger, mens den er i hvile i løbet af søvncyklussen. Selvom de kalorier, der forbrændes under søvn, udgør en mindre del af dit daglige energiforbrug sammenlignet med fysisk aktivitet, bidrager det stadig til den samlede kalorieforbrænding.

Hvordan kan jeg øge antallet af forbrændte kalorier under søvnen?

Man kan ikke direkte kontrollere antallet af forbrændte kalorier under søvnen, men sunde livsstilsvaner kan potentielt øge den samlede kalorieforbrænding. Regelmæssig motion, en sund vægt og en afbalanceret kost er faktorer, der indirekte kan påvirke kalorieforbrændingen under søvnen.

Hvor mange kalorier forbrænder jeg i søvne?

Antallet af kalorier, du forbrænder under søvnen, kan variere afhængigt af dine individuelle egenskaber som vægt, alder og stofskifte. I gennemsnit forbrænder en person omkring 38 kalorier i timen, mens han eller hun sover.

Hvilke faktorer bidrager til den mængde kalorier, du forbrænder, mens du sover?

Mange forskellige faktorer bidrager til mængden af forbrændte kalorier, mens man sover. Disse omfatter faktorer som din vægt, alder, køn, stofskiftehastighed og generelle helbred. Derudover kan varigheden og kvaliteten af din søvn også påvirke kalorieforbrændingen under søvnen.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder