Syndrom med rastløse ben

Published:

Restless leg syndrome (RLS), også kendt som Willis-Ekbom-sygdommen, er en neurologisk lidelse, der er karakteriseret ved en uimodståelig trang til at bevæge benene ledsaget af ubehagelige fornemmelser. Denne tilstand kan påvirke søvnkvaliteten og det generelle velbefindende betydeligt. I denne vejledning vil vi undersøge karakteristika ved RLS, potentielle årsager og risikofaktorer forbundet med den samt strategier til håndtering af symptomer under graviditeten.

Vi vil dykke ned i de genetiske faktorer, der bidrager til udviklingen af RLS, og diskutere underliggende medicinske tilstande, der er forbundet med denne lidelse. Derudover vil vi undersøge, hvordan gravide kvinder sikkert kan håndtere deres symptomer på rastløse ben under graviditeten.

Desuden vil vores diskussion af behandlingsmulighederne omfatte både farmakologiske interventioner, der er skræddersyet efter patientspecifikke behov, og ikke-farmakologiske behandlinger som f.eks. livsstilsændringer. Vi vil også fremhæve den rolle, som vitaminer spiller, såsom jerntilskud til RLS-patienter med jernmangel og magnesiums rolle med hensyn til at reducere symptomerne.

Sidst, men ikke mindst, er det afgørende at tage fat på søvnrelaterede problemer hos patienter med restless leg syndrome; derfor hjælper vi dig med at forstå forbindelsen mellem RLS og PLMD (periodic limb movement disorder) og giver dig samtidig strategier til at forbedre søvnkvaliteten hos dem, der er ramt af denne udfordrende tilstand.

Restless-leg-syndrom

Forståelse af Restless Leg Syndrome

Restless leg syndrome (RLS), også kendt som Willis-Ekbom-sygdommen, er en neurologisk bevægelsesforstyrrelse, der er karakteriseret ved en ukontrollerbar trang til at bevæge benene, ofte ledsaget af ubehagelige fornemmelser. Denne tilstand kan gøre det svært for mange mennesker at falde i søvn og holde sig i søvn, da de kan føle behov for at sparke, vride sig eller massere deres ben for at mindske disse fornemmelser.

Almindelige symptomer på Restless Leg Syndrome

  • En overvældende trang til at bevæge benene i hvile
  • Fornemmelser som kløe, brændende, prikkende eller dunkende i benene
  • Bevægelse, der giver midlertidig lindring af symptomerne
  • Symptomerne forværres i perioder med afslapning eller inaktivitet, f.eks. ved sengetid
  • Periodiske lembevægelser under søvn (PLMS)

Sværhedsgraden af symptomerne på restless leg syndrome varierer fra person til person og kan svinge i løbet af livet. Nogle mennesker oplever let ubehag lejlighedsvis, mens andre lider af alvorlige daglige forstyrrelser, der i høj grad påvirker deres livskvalitet.

Hvordan RLS påvirker søvnkvaliteten

En stor bekymring for personer med restless leg syndrome er den negative effekt på søvnkvaliteten. Det konstante behov for at bevæge benene fører ofte til vanskeligheder med at falde i søvn og hyppige opvågninger i løbet af natten. Dette resulterer derfor i træthed om dagen og nedsat kognitiv funktion på grund af utilstrækkelig genoprettende søvn.

Ud over den fysiske uro, som RLS kan give under søvn, kan det også være skyld i søvnløshed eller søvnapnø. Disse tilstande forværrer yderligere virkningen af restless leg syndrome på det generelle helbred og velbefindende.

Desuden er der større sandsynlighed for, at personer med primær restless legs syndrom oplever humørforstyrrelser som angst og depression på grund af deres kroniske søvnforstyrrelser. Dette understreger behovet for hurtig diagnose og korrekt behandling af denne invaliderende lidelse.

Behandlingsmuligheder for Restless Leg Syndrome

Den indledende behandlingstilgang til håndtering af symptomer omfatter ikke-farmakologiske interventioner såsom livsstilsændringer (f.eks. regelmæssig motion, opretholdelse af en konsekvent søvnplan) og pneumatisk kompressionsudstyr, der effektivt behandler patienter med periodiske lembevægelser under søvn (PLMS). Hvis disse foranstaltninger imidlertid ikke giver tilstrækkelig lindring, kan farmakologiske muligheder overvejes.

  • Dopaminagonister: Medicin, der øger dopaminniveauet i hjernen, har vist sig at reducere symptomerne i mange tilfælde af RLS. Eksempler omfatter pramipexol og ropinirol.
  • Tilskud af jern: Hvis jernmangel er identificeret som en medvirkende faktor til RLS-symptomer, kan det anbefales at give orale jerntilskud under lægeligt tilsyn.
  • Gabapentin enacarbil: Denne medicin er blevet godkendt af FDA specifikt til behandling af moderat til svær primær rastløshedssyndrom på grund af dens effektivitet med hensyn til at reducere ubehagelige fornemmelser i forbindelse med lidelsen.

Afslutningsvis kan man sige, at restless leg syndrome er en invaliderende tilstand, der påvirker mange menneskers livskvalitet. Selv om der ikke findes nogen kur mod RLS, kan passende håndteringsstrategier reducere symptomerne og forbedre søvnkvaliteten. Hvis du oplever symptomer på rastløse ben, er det vigtigt at tale med din sundhedsperson for at finde frem til den bedste fremgangsmåde for dig.

RLS kan være en stor hindring for at få tilstrækkelig søvn og bør ikke tages let på ordet. Ved at forstå årsagerne til og risikofaktorerne for RLS kan vi begynde at forstå, hvordan vi kan håndtere denne tilstand mere effektivt.

Årsager til og risikofaktorer for Restless Leg Syndrome

RLS (Restless Leg Syndrome) er en kompleks neurologisk lidelse med forskellige medvirkende faktorer. Den nøjagtige årsag er stadig ukendt, men forskerne mener, at det involverer dopaminerge og hjernejernsforstyrrelser. Desuden kan visse genetiske elementer og medicinske problemer øge risikoen for at udvikle RLS.

Genetiske faktorer, der bidrager til udvikling af RLS

Seks gener er blevet forbundet med en øget sandsynlighed for at udvikle RLS, og de er involveret i dopaminregulering, nervecelleudvikling og andre nervesystemrelaterede processer. Disse gener er involveret i dopaminregulering, nervecelleudvikling og andre processer relateret til nervesystemet. Der vil dog sandsynligvis blive opdaget flere genetiske ændringer i fremtiden, efterhånden som forskningen om dette emne fortsætter. Det er vigtigt at bemærke, at det at have disse genvarianter ikke er nogen garanti for, at nogen vil udvikle RLS; de øger snarere blot deres modtagelighed.

Underliggende medicinske tilstande forbundet med Restless Leg Syndrome

Ud over genetik kan flere medicinske tilstande udløse eller forværre symptomerne på restless leg syndrome. Nogle almindelige eksempler omfatter:

  • Nyresygdom i sen fase: Patienter, der er under dialyse, oplever ofte en højere grad af RLS, muligvis på grund af ubalancer i elektrolytter eller giftstoffer, der ophobes i kroppen.
  • Jernmangel: Et lavt jernniveau kan føre til utilstrækkelig dopaminproduktion i hjernen, hvilket kan bidrage til symptomer på rastløse ben. Undersøgelser har faktisk vist, at behandling af jernmangel kan hjælpe med at lindre nogle tilfælde af primært restless legs syndrom.
  • Neuropati: Nerveskader, især i benene, kan forårsage ubehagelige fornemmelser og en trang til at bevæge sig, som efterligner RLS-symptomer. Dette er især almindeligt blandt personer med diabetes eller andre sygdomme, der påvirker nervefunktionen.
  • Multipel sklerose (MS ): Personer med MS har større sandsynlighed for at opleve restless leg syndrome på grund af læsioner i deres centralnervesystem, der forstyrrer normale neurologiske processer.
  • Parkinsons sygdom: Derfor er det ikke overraskende, at disse to tilstande ofte forekommer samtidig. Forskere er stadig ved at udforske forbindelsen mellem disse to tilstande.

I nogle tilfælde kan medicin som antidepressiva eller antipsykotika også udløse symptomer på rastløse ben. Hvis du har mistanke om, at din medicin kan være årsag til dine RLS-opblussen, skal du kontakte din læge for at få vejledning om alternative behandlingsmuligheder.

Restless legs syndrom er ofte ledsaget af periodiske bevægelser af lemmerne under søvnen, hvilket kan forårsage søvnforstyrrelser og føre til andre søvnforstyrrelser. Hvis du oplever ubehagelige fornemmelser i dine ben, som lindres ved bevægelse, eller hvis du har problemer med at sove på grund af benbevægelser, skal du tale med din læge om mulige behandlingsmuligheder. Dopaminagonister er en førstevalgsbehandling af RLS, men anden medicin og livsstilsændringer kan også hjælpe med at reducere symptomerne.

Selv om de nøjagtige årsager til RLS ikke er fuldt ud kendt, tyder undersøgelser på, at arvelighed og medicinske problemer kan være involveret i dens opståen. I betragtning af den højere forekomst af RLS-symptomer blandt gravide kvinder er det vigtigt at finde ud af, hvordan man håndterer denne tilstand på en sikker måde under graviditeten.

Håndtering af restless leg syndrom under graviditet

Håndtering af restless leg syndrom under graviditet

Gravide kvinder, der oplever denne tilstand, bør konsultere deres læge for at få passende strategier til at håndtere, hvordan de kan slippe af med rastløshedssyndromet, mens de er gravide, uden at det forårsager skade.

Forekomst af RLS hos gravide kvinder

En undersøgelse viste, at forekomsten af RLS blandt gravide kvinder er mellem 10 % og 34 %, og at symptomerne ofte forværres, efterhånden som graviditeten skrider frem. Man mener, at de hormonelle ændringer og det øgede jernbehov under graviditeten bidrager til udvikling eller forværring af RLS-symptomer. Desuden kan søvnforstyrrelser forårsaget af andre faktorer som f.eks. fysisk ubehag eller hyppig vandladning yderligere forværre symptomerne på rastløse ben hos vordende mødre.

Sikre behandlingsmuligheder under graviditet

Graviditet giver særlige udfordringer, når det gælder behandling af restless leg syndrome, da nogle af de lægemidler, der typisk ordineres til behandling af RLS, muligvis ikke er sikre at bruge i denne periode. Derfor anbefales det normalt at anvende ikke-farmakologiske metoder i første omgang:

  • Livsstilsændringer: Hvis du opretholder en regelmæssig søvnplan, dyrker moderat motion (med din læges godkendelse) og praktiserer afslapningsteknikker som yoga eller meditation, kan det hjælpe med at lindre RLS-symptomer.
  • Ernæringsmæssige indgreb: Sikring af et tilstrækkeligt indtag af essentielle næringsstoffer som jern, magnesium og folinsyre gennem kost eller kosttilskud kan hjælpe med at håndtere symptomer på urolige ben(kilde). Det er vigtigt at rådføre sig med en læge, før man begynder på en rutine med kosttilskud.
  • Massage af benene og varme bade: Massage af benene eller et varmt bad før sengetid kan hjælpe med at slappe af i musklerne og mindske ubehag i forbindelse med RLS.

I tilfælde, hvor ikke-farmakologiske tiltag er utilstrækkelige, kan visse lægemidler overvejes under nøje overvågning af din læge. For eksempel er lave doser af dopaminagonister blevet anvendt til gravide kvinder med alvorlige RLS-symptomer (kilde). Det er dog vigtigt at afveje de potentielle fordele mod eventuelle risici forbundet med brug af medicin under graviditet.

Håndtering af restless leg syndrome under graviditet kræver nøje overvejelse af både moderens og barnets velbefindende. Ved at arbejde tæt sammen med deres sundhedsplejersker kan vordende mødre udvikle en individualiseret behandlingsplan, der effektivt behandler deres symptomer og samtidig minimerer potentielle skader på deres barn under udvikling.

Ved at forstå forekomsten af RLS hos gravide kvinder og ved at implementere sikre behandlingsmuligheder under graviditeten kan vi hjælpe med at håndtere denne tilstand. Der findes forskellige behandlingsmuligheder, der er skræddersyet til den enkeltes behov, for dem, der lider af RLS - både farmakologiske og ikke-farmakologiske.

Behandlingsmuligheder for Restless Leg Syndrome

RLS (Restless Leg Syndrome) kan være en vanskelig tilstand at håndtere, men der findes forskellige behandlingsmuligheder. Disse behandlinger har til formål at reducere symptomerne og forbedre søvnkvaliteten hos de berørte personer. Tiltag omfatter farmakologiske interventioner, der er skræddersyet efter patientens specifikke behov, og ikke-farmakologiske behandlinger som f.eks. livsstilsændringer.

Farmakologiske interventioner skræddersyet efter patientspecifikke behov

Den indledende behandling af RLS omfatter ofte behandling af eventuelle underliggende tilstande eller faktorer, der bidrager til lidelsen, såsom jernmangel eller neuropati. I nogle tilfælde kan sundhedspersonalet ordinere medicin afhængigt af symptomernes sværhedsgrad og patientens individuelle behov. Nogle almindeligt anvendte lægemidler til håndtering af RLS omfatter:

  • Dopaminagonister: Dopamin, som menes at være involveret i RLS, øges af dopaminagonister.
  • Alpha-2-delta-ligander: Gabapentin og pregabalin er eksempler på denne klasse af lægemidler, der hjælper med at lindre RLS-symptomer ved at modulere kalciumkanaler i nerveceller.
  • Opioider: Lav dosering af opioider som tramadol eller oxycodon kan ordineres, når andre behandlinger ikke har været effektive til at kontrollere alvorlige RLS-symptomer.
  • Benzodiazepiner: Clonazepam, et benzodiazepin, kan ordineres til at hjælpe med søvnforstyrrelser forårsaget af PLMS (Periodic Limb Movements during Sleep), som ofte ses i forbindelse med RLS.

Før du tager nogen form for medicin mod RLS, er det vigtigt at konsultere en læge, da visse lægemidler kan have bivirkninger eller interagere med anden medicin.

Ikke-farmakologiske behandlinger som ændringer i livsstil

Ud over farmakologiske indgreb kan flere ikke-medicinske metoder hjælpe med at håndtere symptomerne på restless leg syndrome. Nogle af disse omfatter:

  • Livsstilsændringer: Regelmæssig motion, fastholdelse af en konsekvent søvnplan og undgå koffein og alkohol tæt på sengetid kan hjælpe med at reducere RLS-symptomer.
  • Massage af benene: Massage af benene kan give midlertidig lindring af ubehagelige fornemmelser i forbindelse med restless legs syndrom.
  • Varme bade: Badning i varmt vand før sengetid kan hjælpe med at slappe af i musklerne og lindre RLS-relateret ubehag.

Pneumatisk kompressionsudstyr er en anden ikke-farmakologisk behandlingsmulighed, der har vist sig at være effektiv til behandling af patienter med periodiske bevægelser af lemmer under søvn (PLMS), som ofte forekommer sammen med restless legs syndrom. Disse apparater lægger tryk på lemmerne gennem oppustelige manchetter, der er viklet rundt om dem, hvilket fremmer blodgennemstrømningen og reducerer PLMS-episoderne.

Behandling af restless leg syndrome kræver en omfattende tilgang, der tager hensyn til patientens individuelle behov og præferencer. Ved at samarbejde med læger kan enkeltpersoner identificere en passende blanding af interventioner, der effektivt regulerer deres indikationer og samtidig minimerer mulige bivirkninger eller lægemiddelinteraktioner.

Skræddersyet behandling af RLS til den enkeltes behov kan omfatte farmakologiske eller ikke-farmakologiske strategier. Det er også vigtigt at overveje vitaminers rolle i håndteringen af RLS-symptomer.

Vitaminers rolle i håndteringen af restless leg syndrom

Der findes forskellige behandlingsmuligheder, men nogle vitaminer har vist sig at kunne hjælpe effektivt med at håndtere RLS-symptomer. Før du påbegynder en vitamintilskudskure, er det vigtigt at rådføre dig med en læge.

Jerntilskud til RLS-patienter med jernmangel

Forskning har vist, at jernmangel kan bidrage til udvikling eller forværring af restless legs syndrom. Patienter med jernmangel kan få råd om tilskud for at afhjælpe RLS-symptomer, og indtagelse af jernrige fødevarer i kosten kan også bidrage til at øge det naturlige niveau. Der ordineres typisk orale jerntilskud; intravenøs administration kan dog være nødvendig i alvorlige tilfælde, eller når den orale absorption er kompromitteret.

  • Øget jernindtag gennem kosten med fødevarer som rødt kød, fjerkræ, fisk, bønner og grønne blade kan bidrage til at øge niveauet naturligt.
  • Oprethold den korrekte dosering: Følg altid din sundhedspersons anbefalinger vedrørende dosering og varighed af kosttilskud.
  • Overvågning af fremskridt: Der bør foretages regelmæssige blodprøver for at sikre, at de rette niveauer opretholdes, og om nødvendigt justeres behandlingsplanen i overensstemmelse hermed.

Magnesiums rolle i forbindelse med reduktion af RLS-symptomer

Magnesium spiller en vigtig rolle i reguleringen af muskelfunktionen og nervesystemets aktivitet. Nogle undersøgelser tyder på, at mangel på magnesium kan forværre symptomer på rastløse ben på grund af dets inddragelse i produktionen af neurotransmittere - især dopamin - som er blevet forbundet med RLS-patofysiologi(kilde). Sundhedspersonale kan foreslå magnesiumtilskud som en potentiel behandling af RLS, men der er behov for yderligere forskning for at validere denne idé.

  • Vælg den rigtige form: Magnesiumtilskud findes i forskellige former, f.eks. magnesiumcitrat, -oxid og -glycinat. Kontakt din læge for at finde ud af, hvilken type der er bedst egnet til dig.
  • Overvåg dosering: Overdreven indtagelse af magnesium kan føre til bivirkninger som diarré eller mavekramper. Følg altid de anbefalede doser, som din sundhedspersonale har givet dig.

Ud over jern og magnesium er andre vitaminer og mineraler blevet foreslået som potentielle behandlingsmuligheder for restless leg syndrome. F.eks. er D-vitaminmangel blevet forbundet med øgede RLS-symptomer(kilde). Der er dog behov for yderligere forskning, før der kan fastslås en endelig forbindelse mellem specifikke næringsstofmangler og udvikling eller progression af restless legs syndrom.

Det er vigtigt ikke kun at behandle eventuelle underliggende ernæringsmæssige mangler, men også at overveje livsstilsændringer, der kan hjælpe med at lindre symptomerne på denne tilstand. Regelmæssig motion, opretholdelse af en konsekvent søvnplan og undgåelse af koffein er blot nogle få eksempler på ikke-farmakologiske interventioner, der kan være gavnlige i håndteringen af restless leg syndrome sammen med passende vitamintilskud, når det er nødvendigt.

Vitaminer kan være en faktor i håndteringen af restless leg syndrome, men der skal også tages hensyn til andre søvnrelaterede forhold for at opnå det mest ønskelige resultat. Derfor er det nødvendigt at forstå sammenhængen mellem RLS og PLMD samt at gennemføre strategier til forbedring af søvnkvaliteten hos RLS-patienter.

Løsning af søvnrelaterede problemer hos patienter med Restless Leg Syndrome

Løsning af søvnrelaterede problemer hos patienter med Restless Leg Syndrome

De fleste mennesker med restless leg syndrome lider også af periodisk lembevægelsesforstyrrelse (PLMD), en tilstand, der involverer gentagne bøjninger eller trækninger af lemmerne under nattesøvnen. Dette understreger behovet for omfattende behandlingsplaner, der er rettet mod begge lidelser samtidig for at opnå optimale terapeutiske resultater hos de berørte personer.

Forståelse af forbindelsen mellem RLS og PLMD

Undersøgelser har vist, at op til 80 % af patienterne med restless legs syndrom også oplever periodiske bevægelser i lemmerne, hvilket kan forstyrre deres søvnkvalitet yderligere. Disse ufrivillige bevægelser forekommer typisk hvert 20-40. sekund i løbet af natten og er karakteriseret ved korte muskelsammentrækninger i de nedre ekstremiteter. Den nøjagtige årsag til denne sammenhæng mellem RLS og PLMD er stadig uklar; forskerne mener dog, at fælles underliggende faktorer som f.eks. dopamin-dysregulering eller jernmangel kan bidrage til begge tilstande.

Strategier til forbedring af søvnkvaliteten hos RLS-patienter

For at afhjælpe søvnforstyrrelser i forbindelse med restless leg syndrome og periodiske bevægelsesforstyrrelser i lemmerne anbefaler sundhedspersonalet ofte en kombination af farmakologisk behandling og livsstilsændringer:

  • Dopaminagonister: Medicin som pramipexol, ropinirol eller rotigotin kan hjælpe med at regulere dopaminniveauerne i centralnervesystemet og dermed reducere symptomerne på både RLS og PLMD.
  • Praksis for søvnhygiejne: Hvis man etablerer en konsekvent rutine ved sengetid, skaber et behageligt sovemiljø uden distraktioner, undgår koffein tæt på sengetid og anvender afslapningsteknikker før søvnen, kan det være med til at forbedre den generelle søvnkvalitet.
  • Øvelse: Regelmæssig fysisk aktivitet har vist sig at reducere symptomerne på restless legs syndrom og kan også bidrage til bedre søvn. Det er dog vigtigt, at man ikke dyrker motion for tæt på sengetid, da dette kan forværre RLS-symptomerne.
  • Pneumatiske kompressionsanordninger: Disse anordninger lægger pres på underbenene under søvn, hvilket kan hjælpe med at reducere periodiske bevægelser i underbenene og forbedre søvnkvaliteten hos nogle patienter med PLMD.

Ud over disse strategier kan sundhedspersonalet anbefale andre behandlinger baseret på patientens individuelle behov. Hvis jernmangel f.eks. identificeres som en medvirkende faktor til både RLS og PLMD, kan der under lægeligt tilsyn ordineres tilskud af jern. På samme måde kan medicin som benzodiazepiner eller antikonvulsiva overvejes i særlige tilfælde, hvor dopaminagonister er kontraindiceret eller utilstrækkeligt effektive.

Behandling af restless leg syndrom og periodiske bevægelsesforstyrrelser i lemmerne samtidig kræver en omfattende tilgang, der tager fat på de underliggende årsager og samtidig forbedrer søvnkvaliteten. Ved at arbejde tæt sammen med deres læge kan personer, der er ramt af disse tilstande, udvikle skræddersyede behandlingsplaner, der effektivt håndterer deres symptomer og fremmer en god søvn.

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med Restless Leg Syndrome

Hvad er den nyeste forskning om Restless Leg Syndrome?

Ny forskning i restless leg syndrome fokuserer på at forstå det genetiske grundlag, udforske potentielle behandlinger og identificere mulige forbindelser med andre søvnforstyrrelser. Nylige undersøgelser har afsløret overlappende risikogener mellem søvnløshed og restless leg syndrome, hvilket kan bidrage til at udvikle målrettede behandlinger for begge tilstande.

Hvad er den hyppigste årsag til Restless Leg Syndrome?

Den nøjagtige årsag til restless leg syndrome er stadig ukendt; men man mener, at det er en kombination af genetiske faktorer og underliggende medicinske tilstande såsom jernmangel eller perifer neuropati. I nogle tilfælde kan graviditet også udløse symptomer på restless leg syndrome midlertidigt.

Hvad stopper Restless Leg Syndrome med det samme?

For at lindre symptomerne på restless leg syndrome med det samme kan du prøve at massere dine ben, lægge varme eller kolde pakker på de berørte områder og dyrke moderat motion som f.eks. gåture eller strækøvelser før sengetid. Derudover kan en god søvnhygiejne og undgå koffein og alkohol tæt på sengetid hjælpe med at reducere symptomernes alvorlighed.

Hvad er årsagerne til rastløse ben?

Rødderne til restless leg syndrome er ikke helt klarlagt, men involverer et komplekst samspil mellem genetik og miljømæssige faktorer. Undersøgelser tyder på, at der kan være en ubalance i dopaminniveauet i hjernen, som påvirker muskelbevægelserne, mens andre peger på problemer i forbindelse med jernmetabolismen. Underliggende medicinske tilstande kan også bidrage til udviklingen af restless leg syndrome.

Konklusion

Restless leg syndrome er en neurologisk lidelse, der påvirker søvnkvaliteten og forårsager en ukontrollerbar trang til at bevæge benene. Det kan være forårsaget af genetiske faktorer eller underliggende medicinske tilstande. Der er behov for sikre behandlingsmuligheder for at håndtere det under graviditeten. Behandlingsmulighederne for RLS omfatter farmakologiske interventioner, der er skræddersyet efter patientens specifikke behov, og ikke-farmakologiske behandlinger som f.eks. livsstilsændringer.

Jerntilskud er en vigtig overvejelse for RLS-patienter med jernmangel, og magnesium kan også hjælpe med at reducere RLS-symptomer. For at løse søvnrelaterede problemer hos RLS-patienter skal man forstå sammenhængen mellem RLS og periodiske lembevægelser samt strategier til at forbedre søvnkvaliteten.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder