Bør du tage kollagentilskud om natten?

Published:

Categories: Kollagen

Kollagentilskud er blevet mere og mere populære i de senere år på grund af deres påståede anti-aging og sundhedsmæssige fordele for hud, hår, negle og led. Med den stigende popularitet spekulerer mange brugere af kollagentilskud på, hvornår det er bedst at tage dem - morgen eller aften? Der er fordele og ulemper ved at tage kollagentilskud på forskellige tidspunkter, så lad os dykke ned i detaljerne for at finde ud af, om du bør tage kollagen om natten.

Bør du tage kollagentilskud om natten?

Hvad er kollagen?

Kollagen er det mest udbredte protein i menneskekroppen og udgør omkring 30% af det samlede proteinindhold. Det er det vigtigste strukturelle protein, der opretholder integriteten af bindevæv i hele kroppen som hud, knogler, sener, ledbånd og blodkar.

Kollagen giver huden dens fasthed og elasticitet, samtidig med at det erstatter døde hudceller. I knogler og led danner kollagen en ramme for styrke og struktur. Der findes mindst 16 forskellige typer kollagen i kroppen, men omkring 90% er type I, II eller III.

Når vi bliver ældre, begynder kollagenproduktionen at falde. Det fører til almindelige aldringstegn som rynker, slap hud, stive led, skøre knogler og negle og svagere hår. Et kollagentilskud kan hjælpe med at erstatte noget af det tabte kollagen.

Hvad er fordelene ved at tage kollagentilskud?

Der er en del forskning, der viser fordele i forbindelse med kollagentilskud, herunder:

 • Forbedret hudfugtighed, elasticitet og dermal kollagentæthed
 • Reducerer synlige rynker og aldersrelateret tørhed i huden
 • Øget kollagen i leddene til restitution efter skader og lindring af ledsmerter
 • Styrkelse af skøre negle
 • Tykkere, fyldigere hår
 • Forbedret knoglemineraltæthed
 • Lindring af ledsmerter og forbedret mobilitet
 • Hjælper på utæt tarm-syndrom ved at opbygge tarmvæggens integritet

Forskningen er stadig i sin vorden, men de potentielle fordele er lovende. Rådfør dig altid med din læge, før du begynder på nye kosttilskud.

Hvornår bør man tage kollagentilskud?

De to vigtigste tidspunkter, hvor folk tager kollagen, er morgen og aften. Der er fordele og ulemper ved begge tidspunkter:

At tage kollagen om morgenen

Fordele:

 • Praktisk at tage sammen med andre morgentilskud og vitaminer
 • Kan forbedre energiniveauet, hvis det tages før morgenmaden
 • Giver dig et kollagenboost til at starte dagen med

Ulemper:

 • Skal konkurrere om optagelse med andre næringsstoffer fra mad og kosttilskud.
 • Kan give mavebesvær, hvis det tages uden mad i længere tid.

Indtagelse af kollagen om natten

Fordele:

 • Kan tages lige før sengetid på tom mave for at optimere optagelsen.
 • Virker på regenerering og fornyelse, mens du sover
 • Kan forbedre søvnkvaliteten

Ulemper:

 • Skal huske rutinen før sengetid
 • Kan give energi eller mærkelige drømme, hvis det tages for tæt på sengetid.

Faktorer, du skal overveje, når du tager kollagen om natten

Hvis du hælder til at tage dit kollagentilskud om natten, er der et par faktorer, du skal overveje for at optimere timingen:

Mindst 30-60 minutter efter et måltid - Det er bedst at tage kollagentilskud på tom mave. Hvis man tager kollagen sammen med mad, kan det hindre en ordentlig optagelse. Prøv at vente 30-60 minutter efter dit sidste måltid, før du tager din natlige dosis.

2-3 timer før sengetid - Selvom du gerne vil tage det på tom mave, må du heller ikke tage det for tæt på sengetid. Prøv at vente 2-3 timer, før du lægger dig til at sove, efter at du har taget kollagen. Det giver det tid til at absorbere ordentligt. Hvis man tager det lige før sengetid, kan det hos nogle give livagtige drømme eller søvnforstyrrelser.

Med andre kost tilskud - Hvis du tager andre kosttilskud som biotin, C-vitamin, hyaluronsyre eller melatonin, kan det give synergistiske fordele at parre dem med kollagen om natten. C-vitamin hjælper med kollagenoptagelsen, mens hyaluronsyre og biotin supplerer kollagenets fordele for hud og hår. Melatonin kan forbedre søvnkvaliteten.

Cyklus med morgendosis - Det kan være ideelt at skifte mellem at tage kollagen morgen og aften. Et par måneder om morgenen, og skift så til et par måneder om aftenen. Det giver din krop kollagenstøtte hele dagen.

Dagligt for de bedste resultater - At tage dit kollagentilskud konsekvent er nøglen til at se resultater. Gå efter at tage det dagligt, enten morgen eller aften. Manglende dage kan reducere effekten.

Hvor meget kollagen skal du tage om natten?

Mængden af kollagen, du bør tage, afhænger af typen af kollagen og blandingen, kilden og dine individuelle behov. Retningslinjer baseret på klinisk forskning foreslår:

 • Kollagenpeptider - 10-15 gram dagligt
 • Hydrolyseret kollagen - 10 gram eller mere dagligt
 • Marint kollagen - 5-10 gram dagligt

Det anbefales at følge pakkens anvisninger, da blandinger og kilder kan variere. Når man tager marint kollagen specifikt om natten, er 5 gram typisk tilstrækkeligt.

Start i den lave ende med omkring 5 g dagligt, og hold øje med resultaterne. Du kan øge mængden over tid, hvis du ikke ser den ønskede effekt. At tage for meget vil ikke give yderligere fordele.

Hvad er det bedste kollagentilskud at tage om natten?

Hvis man tager kollagen før sengetid, er det bedst at vælge en natspecifik formel for at fremme hvile. Her er nogle af de bedste kollagentilskud, du kan overveje at tage om natten:

 • Further Food Collagen Peptides Night - Indeholder kollagenpeptider, kamille, passionsblomst og citronmelisse, der hjælper med at sove.
 • Reserveage Collagen Night Time - Tilføjer melatonin og C-vitamin til kollagen for at fremme bedre søvn og absorption.
 • LiveWell Collagen + Sleep Formula - Indeholder 2 typer kollagen med melatonin, magnesium og C-vitamin til hvile og restitution.
 • NeoCell Collagen + C with Melatonin - C-vitamin og melatonin for at øge kollagenoptagelsen og søvnkvaliteten.
 • Sports Research Collagen Peptides Night Formula - Kollagen med kamille og melatonin til gavn for huden og søvnen.

Kig efter natblandinger, der indeholder mindst 5-10 g kollagenpeptider, C-vitamin og søvnunderstøttende ingredienser som melatonin, kamille, magnesium osv. Følg altid doseringsanvisningerne.

Potentielle bivirkninger ved at tage kollagen om natten

For de fleste mennesker er det veltolereret at tage kollagentilskud om natten med få bivirkninger. Men nogle brugere rapporterer:

 • Oppustethed eller mavebesvær - kan tages med mad eller reducere dosis
 • Ubehagelig smag - kollagen med smag eller kapsler kan hjælpe
 • Træthed - tag 2-3 timer før sengetid
 • Mærkelige drømme - tag dem tidligere eller reducer dosis
 • Hypoglykæmi - hold øje med blodsukkeret, da kollagen metaboliseres på samme måde som protein.
 • Hypercalcæmi - meget høje doser over lang tid kan øge calciumniveauet

Start med mindre doser om natten, og giv din krop tid til at tilpasse sig. Stop brugen, hvis der opstår alvorlige bivirkninger. Personer med fødevareoverfølsomhed skal være forsigtige og tjekke for potentielle allergener som fisk eller æg i kollagenkilder fra hav og fjerkræ.

Bør du tage kollagentilskud om natten? Konklusion

Hvis man tager kollagentilskud om aftenen på tom mave ca. 2-3 timer før sengetid, opnår man maksimal absorption og anti-aging-fordele natten over. Ved at kombinere kollagen med understøttende ingredienser som C-vitamin og melatonin kan man yderligere forbedre effekten for hud og søvn.

Ved at veksle mellem morgen- og aftendoser får du den mest afrundede støtte ved langtidsbrug. Bare husk at tage det konsekvent for at se reelle resultater.

Tal med din læge, hvis du har nogen eksisterende sygdomme, før du begynder at tage kollagentilskud. Selvom det generelt er sikkert, er der visse befolkningsgrupper, der skal udvise forsigtighed, f.eks. gravide, diabetikere og personer, der tager visse former for medicin.

Alt i alt kan kollagentilskud om natten fremme skønhedssøvnen og få dig til at vågne op med sundere hud og hår. Regn med 2-3 måneders daglig brug, før du mærker den fulde effekt. Drøm sødt, og hold dig ung!

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Effekten af oral kollagenpeptidtilskud på hudens fugtighed og det dermale kollagenetværk: bevis fra en ex vivo-model og randomiserede, placebokontrollerede kliniske forsøg. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24-ugers undersøgelse af brugen af kollagenhydrolysat som kosttilskud hos atleter med aktivitetsrelaterede ledsmerter. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

DeLuca, P., & Mikhal'chik, E. (2020). Antiageing af huden og systemiske redox-effekter af tilskud med marine kollagenpeptider og planteafledte antioxidanter: En enkeltblind case-kontrol klinisk undersøgelse. Oxidativ medicin og cellulær levetid, 2020, 4389810. https://doi.org/10.1155/2020/4389810

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., & Arjmandi, B. H. (2015). Et kosttilskud med calcium-kollagenchelat dæmper knogletab hos postmenopausale kvinder med osteopeni: et randomiseret kontrolleret forsøg. Journal of medicinal food, 18(3), 324-331. https://doi. org/10.1089/jmf.2013.0109

Hexsel, D., Zague, V., Schreiner, V., Siega, C., Francisco, J., Coelho, J. P., Vieira, R. P., Bittencourt, F. V., & Bai, M. (2017). Oralt tilskud med specifikke kollagenpeptider har en kropsmasseindeksafhængig gavnlig effekt på cellulitemorfologi. The Journal of medicinal food, 20(12), 1168-1174. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.0062

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oralt tilskud af specifikke kollagenpeptider har gavnlige virkninger på menneskets hudfysiologi: en dobbeltblind, placebokontrolleret undersøgelse. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Shin, J., Lee, J., Lee, S., You, H. J., & Chung, M. (2018). Gavnlige virkninger af ikke-denatureret type II-kollagen på leddenes sundhed: et randomiseret kontrolleret forsøg. Journal of the science of food and agriculture, 98(5), 1869-1876. https://doi.org/10.1002/jsfa.8629

Wang, Y., Li, P., Wang, Y., Xu, J., Liu, X., & Wu, Y. (2019). En pilotundersøgelse af de fysiologiske effekter af en kombination af kollagenhydrolysat, grøn teekstrakt og C-vitamin under sportstræning. Anvendte videnskaber, 9(21), 4635. MDPI AG. Hentet fra http://dx.doi.org/10.3390/app9214635

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktfinder