Hvad er tegn på alderdom?

Published:

Categories: Kollagen

Aldring er en naturlig proces, som vi alle gennemgår. Når vi bliver ældre, gennemgår vores krop og sind mange forandringer. Mens nogle tegn på aldring er bekymrende, er mange bare normale dele af aldringsprocessen. I denne artikel vil vi diskutere de almindelige, harmløse tegn på aldring, som folk oplever, når de bliver ældre. At forstå disse normale forandringer kan hjælpe dig med at lægge mærke til eventuelle unormale advarselstegn, der kan kræve lægehjælp.

Når vi bliver ældre, sker der forandringer både indeni og udenpå kroppen. Nogle tegn på aldring begynder at vise sig omkring 50-årsalderen, mens andre måske først viser sig, når vi er i 70'erne eller derover. At vide, hvilke fysiske og mentale forandringer der er normale, kan hjælpe ældre voksne med at forstå, hvad de kan forvente, og adskille normal aldring fra alvorlige tilstande. Med en sund livsstil kan du bremse aldringen og bevare din livskvalitet, når du bliver ældre.

Hvad er tegn på alderdom?

Normale fysiske tegn på aldring

Vores kroppe gennemgår mange fysiske forandringer, når vi bliver ældre. Her er nogle af de mest almindelige, harmløse tegn på aldring.

Rynker og alderspletter

Når vi bliver ældre, bliver vores hud tyndere, mindre elastisk og mindre i stand til at holde på fugten. Det fører til rynker, folder og alderspletter på udsat hud som ansigt, hals, hænder og underarme. Rynker og alderspletter er normale tegn på aldring. De kan være mere synlige omkring 65-års alderen.

Tab af knogletæthed

Fra omkring 30-årsalderen begynder vi gradvist at miste knogletæthed. Dette tab accelererer for kvinder omkring overgangsalderen og kan føre til osteoporose. Det er normalt at miste noget knogletæthed med alderen, men et betydeligt tab kan øge risikoen for knoglebrud. At få nok calcium og D-vitamin kan hjælpe med at forhindre overdrevent knogletab.

Forandringer i hjerte og blodkar

Hjertet og blodkarrene ændrer sig naturligt med alderen. Vævet under den indre foring af arterierne kan gradvist blive tykkere. Fedtdepoter kan ophobes. Blodkar og arterier bliver stivere, hvilket tvinger hjertet til at arbejde hårdere for at pumpe blod gennem dem. Disse normale aldringseffekter øger risikoen for forhøjet blodtryk og hjertesygdomme. At holde sig aktiv hjælper med at bevare hjertets sundhed.

Tab af muskelmasse

Vi mister naturligt muskelmasse og styrke, når vi bliver ældre. Denne normale forandring kaldes sarkopeni. Den har en tendens til at accelerere omkring 65-års alderen og kan føre til en følelse af svaghed. At holde sig fysisk aktiv med styrketræningsøvelser kan hjælpe med at minimere muskeltabet.

Ændringer i synet

Aldring kan medføre gradvise ændringer i synet. Linserne inde i øjnene bliver stivere og dårligere til at fokusere. Pupillerne bliver mindre og reagerer mindre på ændringer i lyset. Almindelige aldringseffekter som presbyopi og følsomhed over for blænding gør det sværere at læse og køre bil. Øjenundersøgelser og korrigerende linser kan hjælpe med at kompensere.

Høretab

Det er almindeligt at opleve en vis grad af høretab, når man bliver ældre. Det skyldes ofte ændringer i det indre øre eller i nervebanerne, der fører til hjernen. Højere lyde kan blive sværere at høre. En høretest kan afgøre, om høreapparater vil hjælpe.

Tand- og mundforandringer

Vores mund ændrer sig naturligt, når vi bliver ældre. Tilbagetrukket tandkød udsætter en større tandoverflade for potentielle huller. Vævet i mundhulen kan blive tyndere og lettere beskadiget. Spytproduktionen kan falde og forårsage mundtørhed. Børstning, brug af tandtråd, regelmæssige tandrensninger og god mundhygiejne kan begrænse problemer med mundsundheden.

Normale mentale forandringer med alderen

Aldring påvirker ikke kun vores fysiske kroppe. Vores sind gennemgår også gradvise forandringer med årene. Her er nogle normale mentale effekter af aldring:

Langsommere informationsbehandling

Vores hjerne bearbejder information mindre hurtigt, når vi bliver ældre. Det kan tage længere tid at tænke og huske information. Det ser ud til at kræve en større indsats at fuldføre opgaver. Det er normalt, men et markant fald i mental skarphed kan være tegn på demens. At udfordre hjernen kan hjælpe med at bevare kognitive færdigheder.

Problemer med korttidshukommelsen

Det kan være sværere at huske nylige begivenheder og informationer, når man bliver ældre. Du kan være mere tilbøjelig til "ældre øjeblikke". Lejlighedsvis glemsomhed og problemer med at genfinde minder er normalt. Hvis du gentagne gange glemmer vigtige ting, kan det være tegn på et problem. Det kan hjælpe at holde sig mentalt aktiv.

Vanskeligheder med at fokusere/være opmærksom

Med alderen kan du opleve, at det kræver en større mental indsats at holde fokus på opgaver. Det er normalt, at tankerne af og til vandrer. Men konstante koncentrationsproblemer kan være tegn på opmærksomhedsforstyrrelser. At holde sig mentalt engageret kan skærpe fokus.

Det tager længere tid at lære nye færdigheder

Ny læring tager typisk længere tid, når vi bliver ældre. At få ældre voksne til at mestre nye tekniske færdigheder kan kræve flere gentagelser. Ældre kan have brug for at gennemgå instruktioner. Men at det tager lidt længere tid at lære er normalt og ikke et tegn på forfald. Tålmodighed og øvelse kan hjælpe med ny læring.

Ændringer i humør og personlighed

At blive ældre kan på nogle måder ændre dit syn på livet. Man kan blive mindre tålmodig og mere irritabel. Nogle bliver mere ængstelige eller deprimerede. Men betydelige personlighedsændringer kan være tegn på problemer. At forblive socialt aktiv og modstandsdygtig opretholder normalt den mentale sundhed.

Øjeblikke på spidsen af tungen

Det kan være frustrerende at have et ord på tungespidsen, som man ikke kan huske. Det sker oftere, når vi bliver ældre. Den medicinske betegnelse for dette er lethologica. Det er normalt og ikke et alvorligt tegn på forfald. Hvis du jogger din hukommelse, kommer ordet ofte frem.

Hvornår er tegn på aldring unormale?

Mens mange aldersrelaterede forandringer er normale, kan nogle være tegn på mere alvorlige underliggende medicinske problemer. Kontakt din læge med det samme, hvis du bemærker noget af følgende:

 • Hukommelsestab, der forstyrrer daglige aktiviteter
 • Forvirring, personlighedsændringer og irritabilitet, der bliver værre med tiden
 • Gangbesvær, tab af balance, flere fald eller immobilitet
 • Manglende evne til at bade, klæde sig på eller udføre rutineaktiviteter selvstændigt
 • Hudforandringer som usædvanlige blødninger, sår eller modermærker
 • Vanskeligheder med at synke mad eller uplanlagt vægttab
 • Ny, vedvarende hovedpine eller synsproblemer
 • Høretab, der forringer evnen til at kommunikere eller isolerer dig
 • Brystsmerter, vedvarende hoste eller åndenød ved anstrengelse

Tidlig behandling af abnormiteter kan hjælpe med at håndtere tilstande og bevare dit helbred, når du bliver ældre. Tøv ikke med at diskutere dine bekymringer med din læge.

Tips til sund aldring

Selvom nogle af aldringens virkninger er uundgåelige, er du ikke magtesløs. Enkle sunde livsstilsvalg kan hjælpe dig med at se godt ud og føle dig godt tilpas i dine ældre år. Her er nogle tips:

 • Træn regelmæssigt - sigt efter 2,5 timers moderat aktivitet om ugen. Det vedligeholder muskelstyrke, mobilitet og hjertesundhed.
 • Spis en næringsrig kost med et højt indhold af frugt, grøntsager, fibre og magert protein. Undgå mættet fedt. Korrekt ernæring understøtter det generelle helbred.
 • Få nok søvn - 7-8 timer pr. nat er ideelt. Tilstrækkelig hvile holder dit sind skarpt og reducerer stress.
 • Hold dig socialt engageret i aktiviteter og hobbyer, du holder af. Social interaktion hjælper med at afværge isolation og depression.
 • Udfordr din hjerne dagligt ved at lære nye færdigheder, lægge puslespil, læse eller spille spil. Mental stimulering bevarer kognitionen.
 • Håndter stress ved hjælp af afslapningsteknikker, tilstrækkelig søvn og ved at tale med venner eller en terapeut. Ukontrolleret stress kræver sin tribut.
 • Få regelmæssige lægeundersøgelser og screeninger for at fange eventuelle problemer tidligt, når de kan behandles bedst muligt.

At acceptere og forstå, hvordan aldring ændrer din krop og dit sind, kan hjælpe dig med at omfavne det at blive ældre med ynde. Fokuser på at bevare sundhed og livskvalitet. Med et positivt udsyn og sunde valg kan dine senere år blive en berigende tid.

Ofte stillede spørgsmål om aldring

Aldring medfører mange ændringer i vores krop og sind. Her er svar på nogle almindelige spørgsmål om den normale aldringsproces:

Hvorfor bliver huden rynket med alderen?

Når vi bliver ældre, producerer vores hud mindre kollagen og elastin - fibre, der holder huden fast og elastisk. Huden bliver også tyndere med tiden. Disse ændringer forårsager rynker, folder og slap hud.

Er hukommelsestab en normal del af aldring?

Milde hukommelsessvigt og problemer med at genfinde minder kan være en normal del af aldringen. Betydeligt hukommelsestab, der forstyrrer de daglige aktiviteter, kan være tegn på demens. Kontakt din læge, hvis hukommelsesproblemer bekymrer dig.

Hvorfor skrumper folk, når de bliver ældre?

Højdetab er almindeligt med alderen på grund af kompression af skiver i rygsøjlen og ændringer i kropsholdningen. Folk kan tabe 1-3 centimeter i højden i en alder af 80. Tab af muskelmasse, når vi bliver ældre, bidrager også til at krympe.

Hvornår skal ældre voksne have høreapparater?

Hvis høretab forstyrrer daglig kommunikation og aktiviteter, skal du få din hørelse testet. Høreapparater anbefales, når høreapparater kan forbedre evnen til at kommunikere og engagere sig. Vent ikke, til høretabet er alvorligt.

Er depression en normal konsekvens af aldring?

Depression er ikke et normalt resultat af aldring. Men faktorer som isolation, medicinske problemer og dødsfald blandt nære og kære kan udløse en sen-depression. Søg behandling, hvis depressionssymptomerne varer ved i to uger eller mere.

Hvad forårsager aldersrelateret knogletab?

Knogler mister naturligt tæthed og svækkes med alderen på grund af mere knogleresorption end dannelse. Faldende østrogen accelererer også knogletabet hos ældre kvinder. At få nok calcium, D-vitamin og motion hjælper med at bevare knoglestyrken.

Hvornår skal jeg være bekymret for glemsomhed?

Lejlighedsvise huller i hukommelsen er normalt. Men hvis man gentagne gange glemmer vigtige oplysninger, farer vild på velkendte steder eller har svært ved at udføre rutineopgaver, bør man få en læge til at vurdere, om der er tale om demens.

Hvorfor har folk brug for læsebriller, når de bliver ældre?

Nedsat elasticitet i øjets linse gør det svært for mange ældre at fokusere på nære objekter. Presbyopi forårsager sløret syn på nært hold, som korrigeres med forstørrelseslinser i læsebriller.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Centers for Disease Control and Prevention. (2021). Sund aldring: Fremme af trivsel hos ældre voksne. https://www.cdc.gov/grand-rounds/pp/2017/20170919-senior-aging.html

Det nationale institut for aldring. (2022). Hvad er sund aldring? https://www.nia.nih.gov/health/what-healthy-aging

Harvard Health Publishing. (2022). 12 tips til sund aldring. https://www.health.harvard.edu/healthy-aging/12-tips-for-healthy-aging

Det amerikanske akademi for oftalmologi. (2022). Aldersrelaterede synsforandringer. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/age-related-vision-changes

Workman, J. L. (2022). Aldringsprocessen - ændringer i sind, krop og sanser. Verywell Health. https://www.verywellhealth.com/the-aging-process-2224746

Mayo Clinic. (2022). Aldring: What to expect. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/aging/art-20046070

Cleveland Clinic. (2021). Hjernen og nervesystemet: Normal aldring. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21192-the-brain--nervous-system-normal-aging

Johns Hopkins Medicine. (n.d.). Forandringer i kroppen med aldring. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/changes-in-the-body-with-aging

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder