Kollagenets potentielle energiforøgende effekt

Last updated:

Published:

Categories: Kollagen

Kollagen er et af de mest omtalte kosttilskud i sundheds- og wellnessbranchen. Dette strukturelle protein findes overalt i kroppen og har mange vigtige funktioner. En af de mest spændende foreslåede fordele ved kollagen er dets evne til at booste energiniveauet. Læs videre for at lære mere om, hvordan kollagen kan hjælpe med at øge din energi og vitalitet.

Kollagenets potentielle energiforøgende effekt

Hvad er kollagen, og hvad gør det i kroppen?

Kollagen er det mest udbredte protein i menneskekroppen og udgør 30% af det samlede proteinindhold. Det er hovedbestanddelen i bindevæv som sener, ledbånd, hud, knogler, blodkar og muskler.

Kollagen giver struktur og styrke til væv. Det danner et stilladsnetværk, der understøtter vækst og vedligeholdelse af celler og organer. Uden tilstrækkeligt kollagen bliver kroppen udsat for skader og generel slitage.

Der findes mindst 16 typer kollagen i kroppen, men 80-90% består af type I, II og III. Disse kollagentyper er lavet af lange kæder af aminosyrer, der er viklet sammen til en tredobbelt helixstruktur.

Kollagenproduktionen falder med alderen

Når vi er unge, producerer vores kroppe høje niveauer af kollagen. Det holder vores hud smidig, leddene bevægelige og knoglerne stærke. Men fra vi er i 20'erne, begynder kollagenproduktionen at falde. Hvert år efter 20-årsalderen mister vi ca. 1% af kroppens kollagen.

Nogle af de faktorer, der nedbryder kollagenniveauet, er bl.a:

  • Naturlig aldringsproces
  • For meget eksponering for solen
  • Dårlig kost
  • Højt sukkerindtag
  • Rygning
  • Overdrevent alkoholforbrug

Tabet af kollagen forårsager de ydre tegn på aldring som rynker, slap hud, stive led og reduceret knoglemasse. Men virkningerne går dybere end overfladen. Faldende kollagen påvirker også funktionen af væv og organer.

Tilskud med kollagen kan hjælpe med at modvirke den udtømning, der følger med alderen. Indtagelse af de rigtige kollagentyper kan potentielt stimulere din krop til at producere større mængder af sig selv.

Kollagen er lavet af specifikke aminosyrer

Kollagen indeholder store mængder af visse aminosyrer som glycin, prolin, lysin og hydroxyprolin. Disse aminosyrer produceres ikke af kroppen og skal tilføres gennem kosten.

Fødevarer med et særligt højt indhold af kollagenforstærkende aminosyrer omfatter:

  • Bouillon af knogler
  • Kød
  • Fjerkræ
  • Fisk
  • Æg
  • Mejeriprodukter
  • Spirulina
  • Bønner
  • Ernæringsgær

At få tilstrækkeligt med glycin, prolin, lysin og hydroxyprolin fra fødevarer eller kosttilskud hjælper med at give kroppen de rigtige byggesten til kollagenproduktion.

Kollagenets potentielle effekt på energiniveauet

Så hvad har kollagen at gøre med energiniveauet? Her er nogle af de bedste måder, hvorpå kollagen kan give et energigivende boost:

1. Glycin hjælper med at danne ATP

Glycin er den aminosyre, der findes mest af i kollagen. Den udgør ca. 33 % af kollagenets samlede indhold af aminosyrer.

Glycin spiller mange afgørende roller i kroppen. Glycin er nødvendigt for at syntetisere adenosintriphosphat (ATP), som er cellernes vigtigste energivaluta.

ATP transporterer kemisk energi i cellerne til metabolisme. Glycin er nødvendigt for ATP-produktionen i Krebs' cyklus. Mere glycin kan hjælpe med at optimere ATP-niveauet og cellernes energi.

2. Bedre søvnkvalitet

Kollagentilskud, især dem, der indeholder glycin, kan forbedre søvnkvaliteten og -varigheden. I en undersøgelse tog deltagerne 3 gram glycin før sengetid. De, der tog glycin, faldt hurtigere i søvn, vågnede mindre i løbet af natten og følte sig mere vågne næste morgen sammenlignet med placebogruppen.

Afslappende søvn er med til at øge energien i dagtimerne. Hvis kollagen kan hjælpe dig med at opnå en dybere og mere restituerende søvn, kan det betyde et bedre energiniveau.

3. Støtte til mager muskelmasse

Hvis man tager kollagen sammen med træning, kan det fremme væksten af muskelmasse. I en undersøgelse fik mænd, der kombinerede kollagenpeptidtilskud med styrketræning i 12 uger, betydeligt mere muskelmasse og styrke end dem, der kun trænede.

En større muskelmasse øger stofskiftet og det samlede energiforbrug. Dine muskler vil bruge flere kalorier i løbet af dagen, også i hvile. Mere muskelmasse betyder mere tilgængelig energi.

4. Ledstøtte til at holde sig aktiv

Kollagen udgør størstedelen af bindevævet i leddene. Hvis man indtager mere kollagen, kan det holde leddene velpolstrede og fleksible, så man kan bevæge sig lettere.

I kliniske studier har kollagen understøttet leddenes sundhed og reduceret smerter hos atleter og personer med ledsygdomme. At holde leddene i god form giver mulighed for en aktiv livsstil, hvilket yderligere fremmer energien.

5. Mulig forøgelse af mitokondrier

Tidlig forskning viser, at kollagen kan stimulere mitokondriel biogenese - væksten af nye mitokondrier i celler.

Mitokondrier er cellernes energikraftværker. De tager næringsstoffer og ilt og omdanner dem til ATP. Flere mitokondrier betyder større evne til at producere energi.

Ved at booste mitokondriefunktionen kan kollagen støtte cellernes energimetabolisme. Der er dog brug for mere forskning for at bekræfte kollagenets effekt på mitokondrierne.

6. Indeholder tyrosin for årvågenhed

Kollagen indeholder naturligt små mængder af aminosyren tyrosin. Tyrosin bruges til at producere catecholamin-neurotransmittere som dopamin, epinephrin og norepinephrin.

Disse hjernekemikalier spiller en vigtig rolle for humør, fokus, mental årvågenhed og motivation. Indtagelse af tyrosinholdige proteiner som kollagen kan hjælpe med at opretholde optimale niveauer af energigivende neurotransmittere.

7. Beskyttelse mod antioxidanter

Kollagen og gelatine (hydrolyseret kollagen) har antioxidante egenskaber. De hjælper med at modvirke oxidative skader fra frie radikaler og miljøgifte.

Antioxidanter bevarer cellernes sundhed og vitalitet. Ved at bekæmpe frie radikaler kan kollagen forhindre fald i energiproduktionen, som kan opstå, når celler er udsat for oxidativt stress.

8. Mulig regulering af blodsukker

Nogle tidlige beviser viser, at kollagentilskud kan hjælpe med at kontrollere blodsukkeret. At holde blodsukkeret i balance forhindrer energidrænende stigninger og fald.

I en undersøgelse tog patienter med type 2-diabetes 10 gram kollagen dagligt i 3 måneder. Kollagen-gruppen havde signifikant lavere hæmoglobin A1C-niveauer sammenlignet med placebo, hvilket tyder på en forbedret langtidsblodsukkerregulering.

9. Indeholder energigivende mikronæringsstoffer

Ud over aminosyrer giver kollagen en række mikronæringsstoffer, der understøtter energiniveauet, herunder:

  • Jern - transporterer ilt gennem kroppen
  • Kobber - nødvendig for ATP-syntese
  • Selen - understøtter produktionen af skjoldbruskkirtelhormon
  • Zink - involveret i cellemetabolisme og dannelse af ATP
  • Mangan - hjælper med at optage næringsstoffer og omdanne dem til energi

Hvis man indtager disse vigtige mineraler sammen med kollagen, får man de cofaktorer, der er nødvendige for cellernes energiproduktion.

10. Kan styrke de energetiske organsystemer

Dine vitale organer kræver rigeligt med kollagen for at yde deres bedste. Kollagen forbedrer strukturen og funktionen af energigivende organsystemer som hjerte og lunger.

Stærke respiratoriske og kardiovaskulære systemer maksimerer iltforsyningen i hele kroppen. Ilt bruges til at generere ATP under metabolismen.

Ved at støtte organernes integritet og aktivitet hjælper kollagen med at sikre, at dine organer har den styrke og udholdenhed, der er nødvendig for at opretholde energi.

Kollagen er lovende til at øge vitaliteten

Tidlig forskning viser, at kollagen har et spændende potentiale til at øge energiniveauet hos både mænd og kvinder. Den unikke aminosyreprofil giver direkte støtte til ATP-syntese, muskelvækst, ledsundhed og antioxidantstatus.

Kollagen indeholder også næringsstoffer, der fremmer organernes funktion, bekæmper betændelse og aldring, balancerer blodsukkeret og opretholder optimale neurotransmitterniveauer for årvågenhed.

Der er brug for flere undersøgelser, men indtil videre tyder det på, at kollagentilskud kan virke mod træthed og hjælpe med at opretholde den daglige energi. At tilføje rent kollagenprotein til din kost kan være en velsmagende måde at holde dig i gang på.

Kollagenets potentielle energiforøgende effekt. Konklusion

Kollagen bliver stadig mere populært som et anti-aging og sundhedsfremmende kosttilskud. Der er en voksende videnskabelig interesse for kollagenets potentielle effekt som energiforstærker.

Kollagen leverer essentielle aminosyrer til ATP-produktion, som er brændstofkilden til alle celler. Aminosyren glycin hjælper direkte med ATP-syntesen. Indtagelse af kollagen kan også fremme muskelvækst, ledmobilitet, restituerende søvn og mitokondriefunktion - alt sammen noget, der kan oversættes til højere energiniveauer.

Kollagen indeholder også naturligt energigivende mikronæringsstoffer som jern, zink, kobber, selen og mangan. Foreløbige undersøgelser viser lovende effekter på fysisk ydeevne, humør og stofskifte. Der er stadig brug for mere forskning, men kollagen kan være en ny proteinkilde til at understøtte vitaliteten, når vi bliver ældre.

Hvis du tilføjer kollagentilskud eller kollagenrige fødevarer som knoglebouillon til din kost, kan det hjælpe med at modvirke faldende energiniveauer. Kollagen er stadig en af de mest alsidige og multifunktionelle superfoods, når det gælder det generelle velbefindende.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Moskowitz, R. W. (2000). Kollagenhydrolysats rolle i knogle- og ledsygdomme. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30(2), 87-99. https://doi. org/10.1053/sarh.2000.9622

Shigemura, Y., Kubomura, D., Sato, Y., Izumiya, Y., & Iwamoto, M. (2017). Virkninger af Prolyl-hydroxyprolin (Pro-Hyp), et fødevareafledt kollagenpeptid i humant blod, på vækst af fibroblaster fra musehud. Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4702-4707. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00809

Clifford D.K. et al. (2019). Virkningerne af kollagenpeptider på muskelskader, inflammation og knogleomsætning efter træning: et randomiseret, kontrolleret forsøg. Amino Acids 51, 691-704. https://doi. org/10.1007/s00726-019-02755-5

Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulage, C., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Biologisk effekt af hydrolyseret kollagen på knoglemetabolisme. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1098769

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Effekten af oral kollagenpeptidtilskud på hudens fugtighed og det dermale kollagenetværk: bevis fra en ex vivo-model og randomiserede, placebokontrollerede kliniske forsøg. Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oralt tilskud af specifikke kollagenpeptider har gavnlige virkninger på menneskets hudfysiologi: en dobbeltblind, placebokontrolleret undersøgelse. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). Indtagelse af BioCell Collagen®, et nyt hydrolyseret brusk-ekstrakt fra kyllingebrystben; forbedret blodmikrocirkulation og reducerede aldringstegn i ansigtet. Clinical interventions in aging, 7, 267-273. https://doi. org/10.2147/CIA.S32836

Elam, M. L., Hardin, D., Sutton, A., & Hagen, L. (2018). Effekter af arginin og ornithin på styrke, mager kropsmasse og hydroxyprolin i urin hos voksne mænd. The Journal of sports medicine and physical fitness, 58(1-2), 91-98. https://doi. org/10.23736/S0022-4707.16.06655-1

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktfinder