Hvorfor kollagen kan få dig til at føle dig søvnig

Published:

Categories: Kollagen

Kollagentilskud er blevet mere og mere populære i de senere år, og folk tager dem for at forbedre hudens sundhed, leddenes sundhed og endda søvnen. Men nogle mennesker har rapporteret, at de føler sig uventet søvnige eller trætte efter at have taget kollagen. Så hvad er årsagen til denne døsighed, som kollagen kan forårsage hos nogle? Lad os se nærmere på det.

Hvorfor kollagen kan få dig til at føle dig søvnig

Hvad er kollagen, og hvordan virker det?

Kollagen er det mest forekommende protein i menneskekroppen og udgør omkring 30% af det samlede proteinindhold. Det er det vigtigste strukturelle protein, der giver styrke og fleksibilitet til bindevæv som hud, sener, ledbånd, brusk, knogler, blodkar og endda tænder.

Kollagen findes mest i fibrøst væv og består af aminosyrer som glycin, prolin og hydroxyprolin. Det bliver konstant nedbrudt og regenereret i kroppen. Når vi bliver ældre, nedsættes kollagenproduktionen, hvilket fører til almindelige aldringstegn som rynker, ledsmerter og svækkede knogler og muskler.

Kollagentilskud har til formål at tilføre de aminosyrer, der er nødvendige for at understøtte kroppens egen kollagenproduktion. De fleste kollagentilskud er hydrolyserede, hvilket betyder, at kollagenproteinerne er nedbrudt til mindre peptider for bedre absorption. Populære kilder er bovint, marint eller æggeskalskollagen.

Tilskud med kollagen kan øge kollagenindholdet i bindevævet og give forskellige velværefordele. Men det har også en effekt på hjernens kemi, som kan forklare, hvorfor nogle mennesker bliver døsige.

Hvorfor kollagentilskud kan forårsage døsighed

Der er et par mulige årsager til, at kollagentilskud kan fremkalde søvnighed eller døsighed hos nogle personer:

1. Højt indhold af glycin

Kollagen har et unikt højt indhold af aminosyren glycin, som udgør ca. 33 % af kollagenets samlede aminosyrer. Typiske kollagentilskud indeholder omkring 10-20 gram glycin pr. portion.

Glycin fungerer som en hæmmende neurotransmitter i hjernen, der kan have en beroligende effekt. Det er også involveret i syntesen af serotonin, som er et vigtigt søvnregulerende hormon. Den øgede mængde glycin fra kollagen kan øge serotoninniveauet og have en mild beroligende effekt, der giver bedre søvn.

Men personer har forskellige grader af følsomhed over for glycins virkninger. De, der er mere tilbøjelige til døsighed, kan føle denne effekt stærkere efter at have taget kollagentilskud.

2. Forøgelse af tryptofan

Glycin har også vist sig at bidrage til at øge niveauet af aminosyren tryptofan i hjernen. Tryptofan er en forløber for serotoninproduktion og har også en naturlig søvnfremkaldende effekt.

Højere tryptofanniveauer sammen med glycins direkte rolle i serotoninsyntesen er sandsynligvis en anden måde, hvorpå kollagen kan fremme bedre søvn og afslapning. Men igen kan det få nogle personer til at føle sig alt for trætte i løbet af dagen.

3. Effekter på udskillelse af melatonin

Aminosyreindholdet i kollagen, herunder glycin og prolin, kan også stimulere frigivelsen af melatonin. Melatonin er kroppens søvnhormon, der regulerer døgnrytmen og fremkalder døsighed på passende tidspunkter.

Undersøgelser tyder på, at specifikke aminosyrer kan øge det endogene melatoninniveau om natten. Kollagenpeptider, der indtages tidligere på dagen, kan øge frigivelsen af melatonin senere på dagen og forskyde folks søvn-vågen-cyklus.

4. Ændringer i blodsukkeret

Kollagen er et protein og indeholder en minimal mængde kulhydrater. Det tages også ofte sammen med C-vitamin for at forbedre optagelsen. For nogle personer kan denne kombination på tom mave ændre blodsukkerniveauet og forårsage søvnighed efter indtagelse.

De, der har tendens til blodsukkersvingninger eller reaktiv hypoglykæmi, kan føle sig trætte og have brug for en lur efter at have taget kollagentilskud om morgenen eller midt på dagen.

Tips til at reducere døsighed fra kollagen

Hvis du oplever uønsket døsighed eller træthed efter at have taget kollagentilskud, er der et par ting, du kan prøve for at hjælpe med at minimere denne bivirkning:

  • Tag kollagen om aftenen - Da kollagen kan forbedre søvn og afslapning, er det ideelt at tage det ca. en time før sengetid. Det giver dig mulighed for at drage fordel af de søvnfremmende virkninger i stedet for at føle dig døsig i løbet af dagen.
  • Sænk din dosis - Prøv at reducere din kollagendosis til 5-10 gram pr. portion og se, om en lavere mængde hjælper med at forhindre søvnighed i dagtimerne. Du kan også prøve at skifte mellem dagene i stedet for at tage det dagligt.
  • Spis det sammen med mad - Indtagelse af kollagen sammen med kulhydrater eller protein kan hjælpe med at stabilisere blodsukkerændringer, der bidrager til energinedbrud.
  • Hold dig hydreret - Drik masser af vand i løbet af dagen, mens du bruger kollagentilskud for at holde dig energisk. Dehydrering kan forværre trætheden.
  • Undgå andre beroligende midler - Vær opmærksom på at kombinere kollagen med andre kosttilskud, der har beroligende egenskaber, som baldrian, kamille, tryptofan eller antihistaminer.
  • Træn regelmæssigt - En aktiv livsstil kan modvirke kollagenets iboende døsighed. Motion giver dig mere energi, løfter dit humør og gør dig mindre tilbøjelig til at blive træt.
  • Få nok søvn - Sørg for, at du regelmæssigt får 7-9 timers kvalitetssøvn hver nat. En god søvn hjælper dig med at føle dig udhvilet og modvirker søvnighed i dagtimerne.

Hvornår skal man gå til lægen?

For de fleste mennesker er de milde beroligende virkninger af supplerende kollagen ikke grund til bekymring. Men hvis du oplever overdreven, ukontrollerbar døsighed, der påvirker din dagligdag, skal du kontakte din læge.

Kontakt din læge, hvis kollagenrelateret træthed ledsages af andre symptomer som svimmelhed, hovedpine, kvalme, mental forvirring, sløret syn, hjertebanken eller følelsesløshed. Det kan være tegn på en allergisk reaktion, hormonel ubalance eller en underliggende sygdom.

Det er også vigtigt at udelukke medicinske problemer som kliniske søvnforstyrrelser, skjoldbruskkirtelforstyrrelser, anæmi, depression, diabetes eller virkninger af receptpligtig medicin. Din læge kan hjælpe med at afgøre, om kollagen er årsagen, eller om der er et andet problem, der kræver behandling.

Nogle personer er simpelthen ekstra følsomme over for kollagenets aminosyreprofil, og justeringer af dosis eller timing kan hjælpe. Men din læge kan anbefale, at du helt stopper med kollagen, hvis bivirkningerne med døsighed fortsætter og hæmmer din livskvalitet betydeligt.

Resumé

Kollagen er et protein, der findes i rigelige mængder i kroppen, og som giver mange sundhedsmæssige fordele som kosttilskud. Men nogle af dets aminosyrekomponenter, især glycin, virker på neurotransmittere i hjernen, som fremkalder følelser af ro og søvnighed.

Hvis man har tendens til døsighed, er det sandsynligvis bedst at tage kollagen om natten. Start med en lav dosis, hold dig hydreret for at undgå blodsukkersvingninger, og vær opmærksom på at blande kollagen med andre kosttilskud eller medicin, der forårsager træthed. Hvis søvnigheden i dagtimerne fortsætter og forstyrrer arbejde, skole eller forhold, skal du kontakte din læge for at udelukke underliggende tilstande.

Selvom døsighed er en almindelig bivirkning, skal du justere din kollagenkur for at finde en tilgang, der fungerer godt for din krop og livsstilsbehov. Med lidt forsøg og fejl kan kollagen stadig være et aktiv for det generelle velbefindende, og dets søvnfremmende egenskaber kan bruges strategisk til at forbedre nattesøvnen.

Fakta-afsnit

  • Kollagen er et protein, der består af aminosyrer som glycin, prolin og hydroxyprolin. Det giver struktur og fleksibilitet til bindevæv.
  • Kollagenproduktionen falder med alderen, hvilket fører til tegn som rynker og ledsmerter. Kosttilskud kan give de nødvendige aminosyrer.
  • Kollagentilskud kan forårsage døsighed på grund af:
    • Højt glycinindhold - glycin er en hæmmende neurotransmitter, der øger serotonin og får hjernen til at slappe af.
    • Øget tryptofan - hjælper med serotoninproduktionen
    • Stimulering af melatonin
    • Ændringer i blodsukkeret
  • Hvis man har tendens til døsighed, kan det være en god idé at tage kollagen om natten, i lavere doser, sammen med mad, holde sig hydreret og undgå andre beroligende midler.
  • Gå til din læge, hvis trætheden er for stor og påvirker dit daglige liv. De kan vurdere, om der er underliggende sygdomme eller allergier.
  • Ved at justere dosis og timing kan du få gavn af kollagenet og samtidig håndtere bivirkningerne ved døsighed.

Hvorfor kollagen kan få dig til at føle dig søvnig. Konklusion

Sammenfattende kan supplerende kollagen bestemt forårsage døsighed hos nogle mennesker på grund af dets overflod af aminosyren glycin og virkninger på serotonin, melatonin, tryptophan og blodsukkerregulering. Hvis man er mere tilbøjelig til at blive træt, kan det være en god idé at tage kollagen om natten, sænke doseringen eller justere timingen for at minimere søvnighed i dagtimerne. Selvom døsighed er almindeligt, skal man søge læge, hvis det bliver uhåndterligt, for at udelukke medicinske tilstande. Med nogle personlige justeringer kan kollagen stadig med fordel tages for det generelle helbred og målrettet søvnfremme.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Bello, A. E., & Oesser, S. (2006). Kollagenhydrolysat til behandling af slidgigt og andre ledlidelser: en gennemgang af litteraturen. Current medical research and opinion, 22(11), 2221-2232. https://doi.org/10.1185/030079906X148373

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Dagligt forbrug af kollagentilskuddet Pure Gold Collagen® reducerer synlige tegn på aldring. Clinical interventions in aging, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S89939

Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Oralt tilskud af kollagen: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of drugs in dermatology: JDD, 18(1), 9-16. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/30615188/

El-Hafidi, M., Pérez, I., Baños, G., & Guillamon, A. (2004). Glycinindtag øger serotoninsyntesen: konsekvenser for glycinbehandling af depression. Amino acids, 27(1), 35-38. https://link. springer.com/article/10.1007/s00726-004-0150-6

Inagawa, K., Hiraoka, T., Kohda, T., Yamadera, W., & Takahashi, M. (2006). Subjektive effekter af glycinindtagelse før sengetid på søvnkvaliteten. Sleep and Biological Rhythms, 4(1), 75-77. https://onlinelibrary. wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oralt tilskud af specifikke kollagenpeptider har gavnlige virkninger på menneskets hudfysiologi: en dobbeltblind, placebokontrolleret undersøgelse. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Shigemura, Y., Kubo, S., Sudo, Y., Kubo, S., & Umishio, K. (2017). Effekt af Prolyl-hydroxyprolin (Pro-Hyp), et fødevareafledt kollagenpeptid i humant blod, på vækst af fibroblaster fra musehud. Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4645-4651. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00147

Tanaka, M., Koyama, Y. I., Nomura, Y. (2009). Virkninger af kollagenpeptidindtagelse på UV-B-induceret hudskade. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73(4), 930-932. https://doi.org/10.1271/bbb.80649

Zague, V. (2011). Et nyt syn på virkningerne af indtagelse af kollagenhydrolysat på hudens egenskaber. Archivos latinoamericanos de nutricion, 61(2), 192-199. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/22081618/

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktfinder