Skal man tage kollagen om morgenen eller om aftenen?

Published:

Categories: Kollagen

Kollagentilskud er blevet mere og mere populære i de senere år, hvor folk tager dem i håb om at forbedre hud, hår, negle, led og meget mere. Men hvornår er det bedst at tage kollagen - morgen eller aften? Her er et detaljeret kig på de potentielle fordele og ulemper ved at tage kollagen på forskellige tidspunkter af dagen.

Skal man tage kollagen om morgenen eller om aftenen?

Hvad er kollagen, og hvorfor tager folk det?

Kollagen er det mest udbredte protein i menneskekroppen og udgør ca. 30% af det samlede proteinindhold. Det er hovedbestanddelen i bindevæv som hud, sener, ledbånd, knogler og blodkar. Kollagen giver huden dens struktur og styrke.

Når vi bliver ældre, begynder kollagenproduktionen at falde, hvilket fører til almindelige aldringstegn som rynker, slap hud, stive led og skrøbelige negle. Et kollagentilskud kan potentielt hjælpe med at modvirke disse effekter ved at tilføre kroppen ekstra kollagen.

Nogle af de påståede fordele ved kollagentilskud inkluderer:

 • Reducerer rynker og tørhed, forbedrer hudens elasticitet og fugtighed
 • Understøtter vækst og styrke i hår og negle
 • Lindrer ledsmerter og inflammation
 • Forbedring af muskelmasse og forebyggelse af knogletab
 • Hjælper skader med at hele hurtigere
 • Forbedring af tarmsundhed og fordøjelse

Så for at opsummere er kollagen et vigtigt strukturelt protein, som mindskes med alderen. Kollagentilskud har til formål at kompensere for dette fald og fremme ungdommelighed. Men hvornår skal man tage dem for at få det maksimale udbytte?

Fordele ved at tage kollagen om morgenen

Der er flere fordele ved at tage kollagen om morgenen:

1. Kan forbedre huden i løbet af dagen

Noget forskning tyder på, at vores kollagenproduktion naturligt topper natten over, mens vi sover. At tage kollagen om morgenen hjælper med at opretholde tilstrækkelige kollagenniveauer i løbet af dagen, hvor folk er mere tilbøjelige til at blive udsat for kollagennedbrydende blåt lys, UV-stråler og forurening.

Kollagentilskud om morgenen kan mærkbart forbedre hudens hydrering, glathed og elasticitet i løbet af dagen. Kollagenet kan hjælpe med at modvirke skadelige virkninger fra morgenens hudplejerutiner, soleksponering, påføring af makeup og miljøforurenende stoffer.

2. Kan støtte energi og træningspræstation

Kollagenpeptider er letfordøjelige og letoptagelige aminosyrer, som kan give et energiboost, når de indtages om morgenen. Indtagelse af kollagen sammen med morgenmaden hjælper med at levere aminosyrer til muskelproteinsyntese efter faste natten over. Det kan forbedre restitutionen og ydeevnen under træning.

Nogle undersøgelser tyder på, at indtagelse af kollagenprotein om morgenen fører til øget mæthed efter morgenmaden og mere stabile energiniveauer. Det gør det til en smart tilføjelse til enhver morgensmoothie, kaffe eller morgenmadsskål.

3. Gør dig klar til at støtte led og knogler dagen lang

Morgenen er det tidspunkt, hvor mange mennesker oplever mest ømhed og stivhed i led, sener, ledbånd og knogler efter at have ligget stille natten over. At tage kollagen som det første om morgenen kan hjælpe med at lindre ubehag i leddene om morgenen og sikre, at kollagenet cirkulerer, når du har mest brug for det.

For atleter og aktive personer kan indtagelse af kollagen om morgenen også være med til at forebygge muskelskader og fremtidig risiko for skader i løbet af dagen. Kollagenet kan styrke bindevævet før aktivitet.

4. Mere bekvem og konsekvent timing

Ved at tage kosttilskud om morgenen opbygger man en vane med at tage daglige kollagentilskud. Det er lettere at huske om morgenen end senere på dagen.

Morgenen har også en tendens til at være det tidspunkt, hvor folk har mere regelmæssige rutiner. Så kollagen kan nemt indarbejdes i morgenvaner som at spise morgenmad, drikke kaffe eller tage andre kosttilskud.

Fordele ved at tage kollagen om natten

På den anden side er der også nogle fordele ved at tage kollagen om natten:

1. Kan understøtte skønhedshvile

Vores kroppe reparerer og forynger naturligt hud og led, mens vi sover. Hvis man tilfører kroppen ekstra kollagen lige før sengetid, kan det give de råmaterialer, den har brug for til at understøtte denne regenereringsproces natten over.

Nogle undersøgelser tyder på, at indtagelse af kollagen før sengetid fører til forbedringer i hudens hydrering, elasticitet og reduktion af rynker efter flere uger. Derfor kan natten være det optimale tidspunkt at tage kollagen, hvis dit hovedmål er anti-aging hudfordele.

2. Kan forbedre søvnkvaliteten

Kollagen indeholder aminosyren glycin, som i nogle undersøgelser har vist sig at forbedre søvnkvalitet, varighed og effektivitet, når den tages før sengetid. For dem, der har søvnproblemer, kan kollagen derfor fremme en mere afslappende og uafbrudt søvn.

3. Understøtter lindring af leddene om natten

Mange mennesker oplever de mest intense led- og muskelsmerter om natten, eller når de vågner. At tage kollagen om aftenen kan give øjeblikkelig lindring ved at dæmpe leddene og reducere ubehaget, når du har mest brug for det. Det kan hjælpe dig med at falde mere behageligt i søvn.

4. Kan hjælpe med muskelvækst over natten

Humant væksthormon (HGH) udskilles i pulser under dyb søvn, især i de tidlige nattetimer. HGH stimulerer muskelvækst og kollagensyntese. Indtagelse af kollagen før sengetid kan give aminosyrer, der understøtter muskelreparation og -vækst, mens du sover.

5. Let at huske før sengetid

Hvis du gør kollagen til en del af din sengetidsrutine ved at tage det sammen med ting som at børste tænder, sikrer du, at du husker at tage det konsekvent. Enkelheden ved at indarbejde det i dit ritual før sengetid gør kollagentilskud om natten tiltalende for mange mennesker.

Det optimale tidspunkt kan afhænge af dine mål

Forskningen i, om kollagen optages bedre om morgenen eller aftenen, er begrænset. Men baseret på de potentielle fordele, der er skitseret ovenfor, afhænger det optimale tidspunkt at tage dit kollagentilskud sandsynligvis af dine hovedmål:

 • Hvis dit fokus er på at reducere synlige tegn på aldring som rynker og tørhed, giver det mest mening at tage kollagen om natten. Det er om natten, at kroppen reparerer huden mest, så hvis du tager kollagen lige inden sengetid, maksimerer du brugen af det.
 • Hvis du vil forbedre din energi, træningspræstation og restitution, skal du indtage kollagen om morgenen. Det sikrer, at din krop har rigeligt med kollagen til at styrke muskler og led, når du har mest brug for dem.
 • Tag kollagen morgen og aften for at aflaste leddene hele dagen og forebygge skader. Det giver dit bindevæv kontinuerlig kollagenstøtte.
 • Hvis det er vigtigst at forenkle din rutine, så tag kollagen, når det er nemmest at huske - enten morgen eller aften. Så længe du tager det konsekvent, bør fordelene stadig være robuste.

Uanset hvornår du tager det, skal du sørge for at tage dit kollagentilskud konsekvent i mindst 4-12 uger for at se resultater. Det anbefales at tage 2,5-10 gram om dagen i én dosis, men følg doseringsanvisningerne fra dit valgte kosttilskudsmærke.

Tips til at tage kollagen om morgenen

Hvis du vælger at tage kollagen om morgenen for at høste fordele som øget energi, hudbeskyttelse og ledaflastning i løbet af dagen, er her nogle tips:

 • Tilsæt kollagenpulver eller -kapsler til morgenmadsprodukter som havregrød, yoghurt, smoothies eller kaffe.
 • Sæt en daglig telefonalarm til at tage kollagen som det første, når du vågner.
 • Opbevar kollagenpakker eller en beholder på køkkenbordet for at minde dig om det.
 • Kombiner kollagen med andre morgentilskud som vitaminer eller omega-3.
 • Brug et aromatiseret eller letopløseligt kollagenpulver.
 • Bland kollagenpulver i en "proteinshot" med frugtjuice eller mælk.
 • Drik kollagenpeptider inden for 30 minutter efter, at du er vågnet, for optimal optagelse.
 • Indtag på tom mave eller mindst 30 minutter før et måltid for at opnå de bedste resultater.

Tips til at tage aftenkollagen

Hvis dit fokus er på hudreparation natten over, forbedret søvnkvalitet og muskelvækst, er her nogle tips til at tage kollagen om aftenen:

 • Indtag kollagen i forbindelse med aftensmaden eller lige før sengetid.
 • Tilsæt kollagenpulver til en kop urtete for at fremme afslapning.
 • Hav kollagen liggende ved håndvasken, så du kan tage det, mens du børster tænder.
 • Indstil en daglig telefonalarm til at tage kollagen før sengetid.
 • Tag kollagen umiddelbart før du bruger natcreme for at booste effekten.
 • Vælg kollagenprodukter uden smag eller med neutral smag for at undgå at forstyrre søvnen.
 • Bland i varm mandelmælk eller mælkeprodukter, og drik inden sengetid.
 • Tag kollagenkapsler med en lille skefuld mandelsmør eller yoghurt.
 • Brug en højere kollagendosis før sengetid sammenlignet med om morgenen.
 • Undgå at tage kollagen for sent - slut 1-2 timer før sengetid for at få den bedste optagelse.

Kollagen har fordele, når du tager det

Selvom den ideelle timing for kollagen afhænger af dine mål for velvære, skal du huske på, at kollagen bør give fordele, uanset hvornår du tager det. At tage det konsekvent er vigtigere end timingen.

Kollagenpeptider har en høj biotilgængelighed og absorptionshastighed, hvilket betyder, at din krop kan udnytte aminosyrerne effektivt. Kollagenpeptiderne bliver direkte inkorporeret i dine egne kollagenstrukturer.

Så lad være med at stresse for meget over den perfekte timing af kollagen. Bare fokuser på at vælge et tidspunkt, der passer ind i din rutine, og hold fast i at tage det dagligt. Med tiden vil du kunne se forbedringer i hud, hår, negle, led eller andre områder, du ønsker at forbedre.

Resumé

For at opsummere de vigtigste punkter i denne artikel:

 • Kollagen er et strukturelt protein, der svinder ind med alderen, hvilket fører til aldringstegn.
 • Kollagentilskud kan modvirke disse effekter ved at tilføre kroppen ekstra kollagen.
 • Indtagelse af kollagen om morgenen giver fordele som energi, træningsstøtte og beskyttelse af led og hud hele dagen.
 • At tage kollagen om natten giver fordele som forbedret hudreparation natten over, bedre søvn og muskelvækst.
 • Den ideelle kollagentiming afhænger af dine vigtigste wellnessmål
 • Uanset hvornår du tager det, skal du være konsekvent og tage kollagen dagligt i mindst 4-12 uger for at se resultater.
 • Tag 2,5-10 gram om dagen i én dosis og følg anvisningerne på etiketten.
 • Gør det nemt for dig selv ved at tilføje kollagen til dine eksisterende morgen- eller aftenrutiner.

Så skal man tage kollagen om morgenen eller om aftenen? Der er gode argumenter for begge dele. Tag kollagen, når det bedst understøtter din livsstil, dine sundhedsmål og dine daglige vaner. Fortsæt din kur i et par måneder for at få glødende hud, stærke led og negle og andre fordele.

Fakta

Her er nogle mere detaljerede fakta og statistikker om kollagentilskud og timing:

 • Kollagen udgør 30 % af det samlede proteinindhold i menneskekroppen og 70-80 % af hudens struktur.
 • Man har identificeret mindst 16 forskellige typer kollagen, men over 90 % af kollagenet i kroppen er type I, II eller III kollagen.
 • Efter 25-årsalderen falder kollagenproduktionen med 1-2 % om året. I 60-årsalderen falder kollagenniveauet med omkring 30 %.
 • Kvinder oplever et hurtigere fald i kollagen, der typisk starter i 30'erne, hvilket korrelerer med starten på almindelige aldringstegn som fine linjer og rynker.
 • Kollagenpeptider har en unik aminosyreprofil, der er rig på glycin, prolin og hydroxyprolin.
 • Populære kilder til supplerende kollagen omfatter kvæg-, hav-, æggeskalsmembran-, kyllinge- og svinekollagen.
 • Hydrolyserede kollagenpeptider har kæder med lav molekylvægt, som er meget biotilgængelige i kroppen sammenlignet med udenatureret kollagen.
 • Flere kliniske studier viser, at kollagenpeptider, der indtages, kan øge hudens hydrering, kollagentæthed, elasticitet og reducere rynker.
 • Der er voksende dokumentation for, at kollagentilskud understøtter sundheden i led, knogler, muskler, hår, negle og tarme.
 • Typiske kliniske undersøgelser varer fra 4-12 uger for at påvise målbare kollagenfordele.
 • Forskning viser, at glycin, som udgør ca. 35 % af kollagenpeptiderne, kan forbedre præstationsevnen i dagtimerne, søvnkvaliteten og restitutionen, når det tages som et tilskud.
 • Atleter, der indtog blot 15 gram kollagen dagligt i 8 uger, viste øget muskelmasse og forbedret atletisk præstation sammenlignet med placebogrupper.
 • Den anbefalede daglige kollagendosis ligger mellem 2,5-15 gram. De fleste kosttilskud giver 10-20 gram pr. portion.
 • Kollagenpulver kan nemt blandes i smoothies, kaffedrikke, havregrødsskåle, yoghurt, bagværk, supper og meget mere.
 • Optagelsen af kollagen kan være lidt bedre, når det indtages om morgenen på tom mave eller før sengetid sammenlignet med sammen med mad. Men hvis man tager det regelmæssigt, bør det give fordele, uanset hvornår man tager det.

Skal man tage kollagen om morgenen eller om aftenen? Konklusion

Kollagen er altså et vigtigt protein, der holder vores hud ungdommelig, leddene stødabsorberende og knoglerne stærke. Kollagenproduktionen falder naturligt med alderen, hvilket fører til slap hud, ømme led og andre tegn på aldring. Indtagelse af et kollagentilskud kan modvirke dette fald ved at tilføre kroppen ekstra kollagen, som den kan bruge til at bevare ungdom, skønhed og fysisk funktion.

Kliniske undersøgelser viser, at daglig indtagelse af kollagen i mindst 4-12 uger kan føre til målbare forbedringer af hudens rynker og tørhed, neglevækst, skørt hår, ledbesvær, knoglemineraltæthed, muskelopbygning og meget mere. Hydrolyserede kollagenpeptider i kosttilskud har en fremragende biotilgængelighed.

Den ideelle timing er uklar, men at tage en portion på 2,5-10 gram om dagen konsekvent synes at være vigtigere end timing. Kollagen giver skønhedsfordele natten over, mens du sover, og præstationsfordele i løbet af dagen. Så vælg morgen eller aften baseret på din livsstil og dine mål. Tilføj kollagenpulver eller kapsler til dine eksisterende rutiner, så det er nemt at bruge hver dag.

Efter nogle uger eller måneder med daglige kollagentilskud kombineret med en sund livsstil vil du kunne mærke fordele som fastere hud, mere skinnende hår, stærkere negle, mindre ubehag i leddene, bedre søvn og bedre sportslige præstationer. Gør kollagen til en del af din langsigtede kur for at støtte hele kroppens sundhed, skønhed og anti-aging.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Effekten af oral kollagenpeptidtilskud på hudens fugtighed og det dermale kollagenetværk: bevis fra en ex vivo-model og randomiserede, placebokontrollerede kliniske forsøg. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24-ugers undersøgelse af brugen af kollagenhydrolysat som kosttilskud hos atleter med aktivitetsrelaterede ledsmerter. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., Arjmandi, B. H. (2018). Et kollagentilskud forbedrer hudens hydrering, elasticitet, ruhed og tæthed: Resultater af en randomiseret, placebokontrolleret, blind undersøgelse. Journal of Cosmetic Dermatology, 17(2), 261-268. https://doi. org/10.1111/jocd.12386

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Indtagelse af bioaktive kollagenhydrolysater forbedrer ansigtshudens fugtighed og elasticitet og reducerer aldringstegn i ansigtet i en randomiseret dobbeltblind placebokontrolleret klinisk undersøgelse. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606

Kawaguchi T, Nanbu PN, Kurokawa M. (2012). Fordeling af prolylhydroxyprolin og dets metabolitter efter oral administration hos rotter. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 35(3), 422-427. https://doi.org/10.1248/bpb.35.422

Moskowitz R. W. (2000). Kollagenhydrolysats rolle i knogle- og ledsygdomme. Seminars in arthritis and rheumatism, 30(2), 87-99. https://doi. org/10.1053/sarh.2000.9622

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Oralt tilskud af specifikke kollagenpeptider har gavnlige virkninger på menneskets hudfysiologi: en dobbeltblind, placebokontrolleret undersøgelse. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Shigemura, Y., Akaba, S., Kawashima, E., Park, E. Y., Nakamura, Y., Kondou, K., & Sato, K. (2017). Identifikation af et nyt fødevareafledt kollagenpeptid, hydroxyprolyl-glycin, i humant perifert blod ved præ-kolonne-derivatisering med phenylisothiocyanat. Food chemistry, 219, 15-20. https://doi. org/10.1016/j.foodchem.2016.09.123

Tanaka, M., Koyama, Y.I., Nomura, Y. (2009). Virkninger af kollagenpeptidindtagelse på UV-B-induceret hudskade. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 73(4), 930-932. https://doi.org/10.1271/bbb.80649

Zague, V. (2008). Et nyt syn på virkningerne af indtagelse af kollagenhydrolysat på hudens egenskaber. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 58(2), 195-206. https://www.alanrevista.org/ediciones/2008/2/art-8/

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Kollagenpeptidtilskud i kombination med styrketræning forbedrer kropssammensætningen og øger muskelstyrken hos ældre sarkopeniske mænd: et randomiseret kontrolleret forsøg. The British journal of nutrition, 114(8), 1237-1245. https://doi.org/10.1017/S0007114515002810

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktfinder