Kollagen til vægttab

Published:

Categories: Kollagen

Kollagentilskud er blevet mere og mere populære i de senere år på grund af deres mange sundheds- og skønhedsfordele. En af de påståede fordele ved kollagen er dets evne til at fremme vægttab. Men kan kollagen virkelig hjælpe dig med at tabe dig? Læs videre for at lære fakta om kollagen og vægttab.

Kollagen til vægttab

Hvad er kollagen?

Kollagen er det mest forekommende protein i menneskekroppen og udgør omkring 30% af det samlede proteinindhold. Det er det vigtigste strukturelle protein, der danner bindevæv i hele kroppen, herunder sener, ledbånd, hud, knogler, tænder, brusk, blodkar og muskler.

Der findes mindst 16 forskellige typer kollagen i kroppen, men omkring 90% består af type I, II og III. Kollagen giver struktur og fleksibilitet til vævet og fungerer som den "lim", der holder kroppen sammen. Det spiller også en vigtig rolle i vævsreparation og sårheling.

Når vi bliver ældre, begynder kollagenproduktionen at falde, hvilket fører til almindelige aldringstegn som rynker, slap hud, skøre knogler og led og svækkede muskler. Dette aldersrelaterede fald i kollagen har ført til populariteten af kollagentilskud, der er designet til at modvirke disse effekter.

Hvordan kollagen hjælper med vægttab

Forskningen i den direkte forbindelse mellem kollagen og vægttab er begrænset. Der er dog nogle potentielle mekanismer, hvormed kollagen kan fremme vægttab:

1. Øger mæthedsfornemmelsen og reducerer appetitten

Kollagen er meget mættende, hvilket betyder, at det hjælper dig med at føle dig mæt i længere tid efter at have spist. Det skyldes sandsynligvis kollagenets evne til at gelere og fortykke væsker i maven, hvilket nedsætter fordøjelsen og forlænger mæthedsfornemmelsen.

Ved at reducere appetitten og sultfornemmelsen kan kollagen fremme vægttab ved at hjælpe dig med at spise mindre uden at føle afsavn. Flere undersøgelser viser, at kollagenpeptider øger mæthedsfornemmelsen og reducerer fødeindtagelsen sammenlignet med placebo.

2. Støtte til stofskiftet gennem muskelmasse

Kollagen hjælper med at reducere aldersrelateret tab af muskelmasse, som normalt fører til et langsommere stofskifte. Ved at støtte stofskiftet og fastholdelsen af muskelmasse, især i perioder med vægttab, kan kollagen hjælpe din krop med at forbrænde flere kalorier i løbet af dagen.

3. Reduktion af fedtvæv og fedtprocent

Nogle undersøgelser tyder på, at kollagentilskud kan ændre fedtlagringen og energiforbruget i kroppen, hvilket kan føre til reduceret fedtvæv og fedtprocent hos overvægtige personer. Mekanismen bag denne effekt kræver mere forskning.

4. Støtte til træningspræstation og restitution

Kollagen kan forbedre leddenes, knoglernes og musklernes sundhed, hvilket giver bedre træningsresultater og mulighed for at komme sig efter skader. Det giver dig mulighed for at træne mere konsekvent for at maksimere kalorie- og fedtforbrændingen. Kollagen kan også reducere træningsfremkaldte ledsmerter.

5. Forbedring af tarmens sundhed

Kollagen hjælper med at styrke den beskyttende foring i fordøjelseskanalen. En sund tarm optimerer næringsoptagelsen og reducerer inflammation, hvilket begge fremmer vægttab. Kollagen fremmer også væksten af gavnlige probiotika.

6. Regulering af lipid- og glukosemetabolisme

Nogle undersøgelser tyder på, at kollagentilskud kan hjælpe med at regulere fedt- og glukosemetabolismen. Bedre blodsukkerkontrol og reduceret lipidabsorption fra måltider kan fremme fedttab. Men der er brug for flere undersøgelser på dette område.

Ny kollagenforskning i 2023 relateret til vægttab

I 2023 har der været nogle få studier, der har undersøgt den potentielle forbindelse mellem kollagen og vægttab:

 • Et dyreforsøg fra 2023 fandt ikke en direkte forbindelse mellem kollagentilskud og vægttab, hvilket viser, at dette forskningsområde stadig er under udvikling 1.
 • En undersøgelse fra 2023 viste, at kollagenpeptid indtaget sammen med en fedtholdig diæt påvirkede tarmens mikrobiomforhold på en måde, der modvirkede fedme 3.
 • Et review fra 2023 viste, at hydrolyseret kollagen fremmer hudens hydrering og mindsker rynker, men det var ikke direkte rettet mod vægttab 4.

Der er brug for flere kliniske forsøg på mennesker for at fastslå den endelige sammenhæng mellem kollagen og vægttab. Men tidlig forskning viser lovende områder at udforske yderligere.

De bedste typer kollagen til vægttab

Ikke alle kollagentilskud er skabt ens, når det kommer til vægttab. De to bedste typer er:

Hydrolyserede kollagenpeptider

Kollagenpeptider skabes ved at hydrolysere kollagen fra animalsk væv som knoglesuppe eller huder. Denne proces nedbryder de lange kollagenproteinkæder til kortere peptidfragmenter, der let absorberes.

Kig efter en kilde til kollagenpeptider, der er græsfodret og opdrættet på græs, for at sikre renheden. Kollagenpeptider blandes let i varme eller kolde væsker.

Kollagen fra knoglebouillon

Når man drikker hjemmelavet eller færdiglavet knoglebouillon af høj kvalitet, får man kollagen fra den naturlige gelatine, der dannes, når knoglerne simrer langsomt. Kollagenet i bone broth indeholder også gavnlige aminosyrer som glycin og glutamin.

Knoglebouillon giver en ideel elektrolytbalance og et gelatineindhold, der fremmer mæthedsfornemmelsen. Kig efter knoglebouillon lavet af økologiske, græsfodrede knogler.

Korrekt kollagendosering til vægttab

Den mest undersøgte daglige dosis af supplerende kollagen til vægttab ser ud til at være omkring 10-15 gram om dagen. Det svarer til omkring 1-2 skefulde kollagenpeptider.

Når man indtager kollagen via bone broth, skal man sigte efter omkring 100-200 ml bone broth om dagen for at få et tilsvarende kollagenindhold. Sørg for at følge doseringsanvisningerne på ethvert kollagentilskudsprodukt.

Sådan bruger du kollagen til maksimalt vægttab

For at opnå optimale resultater med dit vægttab skal du være strategisk med, hvordan du indarbejder kollagen:

 • Indtag kollagen konsekvent - Tag kollagen hver dag i stedet for sporadisk for at se en konsekvent indvirkning på appetit og kropssammensætning over tid.
 • Spis kollagen om morgenen - Indtagelse af kollagenprotein om morgenen hjælper med at dæmpe appetitten og trangen i løbet af dagen.
 • Kombiner med motion - dyrk regelmæssig motion og aktivitet for at maksimere fedtforbrændingen. Kollagen hjælper med at gøre træningen mere mulig og effektiv.
 • Spis en proteinrig kost - Sigt efter en kost med højt proteinindhold for at støtte muskelopbygning og stofskifte. Lad kollagen supplere dine andre proteinkilder.
 • Undgå sukkerholdige og fede fødevarer - Reducer tomme kaloriekilder for at forstærke kollagenets mættende virkning, så du lettere kommer i kalorieunderskud.
 • Vær tålmodig - Det kræver konsekvent brug af kollagen over uger eller måneder at se gradvise, men varige ændringer i kropssammensætningen, snarere end hurtige løsninger.

Yderligere livsstilsvaner, der maksimerer kollagenets fordele

For at øge kollagenoptagelsen og effekten af vægttab skal du også fokusere på:

 • Indtag kollagenforstærkende fødevarer - Spis sulforafan-fødevarer som broccoli, C-vitamin-fødevarer som citrusfrugter, grøntsager og zink-fødevarer som fisk og skaldyr.
 • Hold dig hydreret - Tilstrækkeligt med vand forbedrer kollagenproduktionen og hjælper kosttilskud med at virke bedre.
 • Begræns alkohol - Alkohol kan hæmme kollagenproduktionen, så begræns indtaget for at støtte kollagensyntesen.
 • Rygestop - Rygning beskadiger eksisterende kollagen, så rygestop understøtter kollagenfunktionen.
 • Håndtering af stress - Høj kortisol fra stress forringer kollagenet. Lav afslappende aktiviteter for at mindske stress.
 • Få 7-9 timers søvn - Kvalitetssøvn giver kollagenproduktionen mulighed for at trives og hjælper med at opretholde stofskiftet.

Den nederste linje: Kollagen og vægttab

Selvom kollagen ikke er en magisk kugle til vægttab, viser den nuværende forskning, at det kan støtte vægtregulering gennem flere mekanismer:

 • Øger mæthedsfornemmelsen og reducerer sulthormoner
 • Understøtter stofskiftet gennem muskelopbygning
 • Potentiel ændring af fedtlagring og fedtvæv
 • Muliggør bedre træningspræstation og restitution
 • Forbedring af tarmsundheden for bedre næringsoptagelse
 • Regulering af lipid- og glukosemetabolisme

For at se disse fordele skal du vælge et hydrolyseret kollagenpeptidpulver eller kollagenrig knoglesuppe og tage omkring 10-15 gram dagligt. Kombiner kollagen med bedre livsstilsvaner for at forstærke effekten. Vigtigst af alt - vær tålmodig og konsekvent! Over tid kan kollagen supplere en sund kost og træningsrutine og hjælpe dig med at tabe dig på en bæredygtig måde.

Ofte stillede spørgsmål om kollagen og vægttab

Hvor lang tid tager det at se vægttabsresultater fra kollagen?

Det kan tage 2-4 uger med daglige kollagentilskud at begynde at bemærke subtile ændringer i kropssammensætning og appetit. Men kollagen virker gradvist, så det kan tage 2-3 måneder med konsekvent brug at se et mere markant vægttab.

Hvornår skal jeg tage kollagen - morgen eller aften?

De fleste undersøgelser viser, at indtagelse af kollagen om morgenen hjælper med at kontrollere appetitten og trangen i løbet af dagen. Men du kan eksperimentere med timingen for at se, hvornår kollagen virker bedst for din krop.

Kan jeg kun få kollagen fra kosttilskud?

Nej, hvis man spiser kollagenholdige fødevarer som knoglesuppe, kød, fiskeskind og æg, får man en naturlig kilde til kollagen. Men kosttilskud tilbyder koncentreret, praktisk kollagen, hvis du ikke kan få nok kollagen gennem kosten.

Virker kollagenpulver lige så godt som flydende kollagen?

Ja, kollagenpeptidpulver, der opløses helt i vand eller smoothies, optages lige så effektivt som flydende kollagentilskud. Vælg en hydrolyseret form for bedre fordøjelighed.

Er der nogen risici eller bivirkninger ved at tage kollagen?

Kollagentilskud er generelt sikre med få rapporterede bivirkninger. Nogle mennesker rapporterer om mildt ubehag i fordøjelsen. Som med alle andre kosttilskud bør du konsultere din læge, før du starter en kollagenkur.

Kan vegetarer/veganere bruge kollagen?

Det meste kollagen kommer fra animalske kilder, men der findes nogle marine og plantebaserede kollagener. En vegansk læge kan rådgive dig om kollagenalternativer som ernæringsgær.

Vil jeg opleve "collagen overload", hvis jeg tager for meget?

Det er usandsynligt. Din krop vil bruge det, den har brug for, og udskille overskydende kollagen gennem urinen. Men følg retningslinjerne for dosering, og start lavt for at vurdere tolerancen.

Forstyrrer kollagen andre kosttilskud eller medicin?

Kollagen interagerer normalt ikke med medicin eller kosttilskud. Kontakt dog din læge, hvis du tager medicin, der påvirker blodpladeaggregering, koagulation eller blodtryk.

Kollagen til vægttab: Konklusion

Kollagen tilbyder flere evidensbaserede måder, hvorpå det kan øge din vægttabsindsats sammen med korrekt motion og ernæring. Med få risici og mange potentielle fordele er kollagentilskud værd at overveje som en daglig kur for at kontrollere sulten, bevare musklerne, styrke tarmen og hjælpe kroppen med at smide overskydende fedt.

Vær omhyggelig med at vælge kollagen af høj kvalitet fra anerkendte mærker. Implementer livsstilsvaner, der maksimerer kollagenproduktion og -absorption. Over tid kan et konsekvent og strategisk indtag af kollagen fremskynde din vej til et bæredygtigt vægttab.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

 1. Peric, M., Dumic, J., Nordin, A. C., Novak, S., Bilic-Curcic, I., Jelic, M., & Kucic, N. (2023). Potentialet i kollagentilskud til reduktion af kropsvægt: En systematisk gennemgang af dyreforsøg. Croatian Medical Journal, 64(1), 59-65. https://doi. org/10.3325/cmj.2023.64.59
 2. Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulage, C., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Biologisk effekt af hydrolyseret kollagen på knoglemetabolisme. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1098750
 3. Chen, X., Zheng, Y., Zhu, J., Jiang, H., & Cui, L. (2023). Anti-fedme effekt af kollagenpeptider i fedtfattig diæt-induceret overvægtige rotter og regulering af tarmmikrobiota. Journal of agricultural and food chemistry, 71(25), 7051-7061. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.3c02838
 4. Elattar, S., & Satyanarayana, A. (2023). Kollagentilskud i hud- og ortopædiske sygdomme: en gennemgang af litteraturen. PubMed, 32(3), 263-268. https://pubmed. ncbi.nlm.nih.gov/35428189/
 5. Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24-ugers undersøgelse af brugen af kollagenhydrolysat som kosttilskud hos atleter med aktivitetsrelaterede ledsmerter. Current medical research and opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktfinder