Mulige bivirkninger ved for meget kollagen

Published:

Kollagentilskud er blevet mere og mere populære i de senere år, takket være de markedsførte fordele for hud, hår, negle, led og meget mere. Som et strukturelt protein, der findes i hele kroppen, spiller kollagen en vigtig rolle for vores generelle helbred og udseende. Men som med de fleste ting kan for meget af det gode have sine ulemper.

Overforbrug af kollagen kan føre til milde bivirkninger hos nogle mennesker. At forstå de mulige risici kan hjælpe med at guide et sikkert og effektivt kollagentilskud.

Mulige bivirkninger ved for meget kollagen

Hvad er kollagen?

Kollagen er det mest udbredte protein i menneskekroppen og udgør 30 % af det samlede proteinindhold. Det danner en strukturel ramme, der understøtter væv, herunder hud, knogler, sener, ledbånd, blodkar og organer.

Kollagenfibre styrker huden og giver den dens smidige, elastiske egenskaber. I knogler og led hjælper kollagenets gummiagtige konsistens med at dæmpe stød og understøtter fleksible bevægelser. Kollagen spiller også en rolle i udskiftning af døde hudceller og heling af sår.

Vores naturlige kollagenproduktion falder, når vi bliver ældre. Dette tab af kollagen fører til almindelige ydre tegn på aldring som fine linjer, slap hud, skrøbelige negle, stive led og svagere knogler. Kollagentilskud har til formål at modvirke dette fald ved direkte at tilføre kollagen, som kroppen har brug for.

Fordele ved kollagentilskud

Kollagentilskud kan give klinisk dokumenterede fordele, når de tages regelmæssigt:

 • Forbedrer hudens fugtighed og elasticitet - Orale kollagenpeptider har vist sig at øge hudens fugtighed og reducere rynker. Kollagenet stimulerer ny produktion i hudens dermale lag.
 • Lindrer ubehag i leddene - Flere undersøgelser viser, at kollagen kan reducere gigtsmerter og stivhed i leddene. Det hjælper med at reparere og forstærke beskadiget ledvæv.
 • Styrker skøre negle - Aminosyrerne i kollagentilskud hjælper neglene med at vokse sig stærkere og forhindrer revner og afskalninger.
 • Reducerer synligheden afcellulite - Kollagen kan forbedre hudens struktur og minimere synligheden af cellulite.
 • Fremmer hjertesundheden - Nogle undersøgelser tyder på, at daglig indtagelse af kollagen beskytter mod ophobning af plak i arterierne og forbedrer blodkarrenes styrke og fleksibilitet.
 • Hjælper med at opbygge muskelmasse - Kollagen leverer essentielle aminosyrer, der er nødvendige for at opbygge og reparere muskler efter træning. Det kan bidrage til at øge muskelmasse og styrke.

I betragtning af kollagenets rolle i den overordnede strukturelle støtte og integritet, har det dokumenterede fordele for skønhed, fitness, mobilitet og generel velvære. Når det indarbejdes i en sund livsstil, kan kollagentilskud forbedre livskvaliteten i alle aldre.

Mulige bivirkninger ved for meget kollagen

Selvom kollagen har videnskabeligt dokumenterede fordele, kan for meget af det gode føre til potentielle bivirkninger. Her er nogle af de vigtigste ting at vide om overdreven indtagelse af kollagen:

1. Problemer med fordøjelsen

Hvis man indtager mere end den anbefalede portion kollagenpeptider, kan det irritere fordøjelseskanalen hos nogle personer. Kollagentilskud er fremstillet af animalske biprodukter som fiskeskæl eller -skind og kyllingebrusk. Den høje proteintæthed kan overvælde fordøjelsessystemet og resultere i:

 • Oppustethed
 • Gas
 • Mavesmerter
 • Diarré

Personer med følsomme maver eller fordøjelsesproblemer som IBS kan være mere udsatte for disse bivirkninger. Hvis man starter med små doser og holder øje med kroppens reaktioner, kan det hjælpe med at måle kollagentolerancen.

2. Risiko for forurening

Kollagen fra animalske dele risikerer at blive forurenet af de omgivelser, hvor dyrene opdrættes. Marint kollagen fra fisk kan indeholde kviksølv, bly, arsenik eller andre tungmetaller, der findes i de farvande, hvor fiskene svømmer.

Kvægkollagen har en lille risiko for at overføre sygdomme, hvis det kommer fra lande med lempeligere regler for dyreforsøg. Forurenende stoffer bliver koncentreret i de animalske biprodukter, der bruges til kollagenproduktion.

At søge efter velrenommerede kosttilskudsmærker, der kontrollerer deres forsyningskæder, hjælper med at minimere denne risiko. Men overdreven indtagelse af tvivlsomme kilder anbefales aldrig.

3. Potentiale for allergisk reaktion

Selvom det er relativt sjældent, kan nogle personer opleve allergiske reaktioner ved indtagelse af kollagen. Dette kan igen spores tilbage til dets animalske oprindelse. Folk med allergi over for skaldyr eller æg kan reagere på henholdsvis kollagen fra havdyr eller fjerkræ.

Allergiske symptomer kan omfatte nældefeber, hævelse, trykken for brystet, åndedrætsbesvær eller anafylaksi. Det tilrådes at stoppe brugen, hvis der opstår overfølsomhed. Personer med kendte allergier bør udvise forsigtighed, når de begynder at tage kollagen.

4. Øget kalorieindtag

Kollagentilskud indeholder en god mængde kalorier pr. portion - fra 40-120 kalorier i gennemsnit. Indtagelse af kollagen i shakeform øger især kalorieforbruget.

Mens kollagenets proteinindhold hjælper med at opbygge muskler, kan et overdrevent indtag hindre vægttab. Hvis man indtager mere end den anbefalede portionsstørrelse, får man ekstra, ofte unødvendige, kalorier. At spore det samlede kalorieindtag med en ernæringsapp hjælper med at bevare kontrollen.

5. Potentielle lægemiddelinteraktioner

Der er ikke forsket nok i, hvordan orale kollagentilskud kan interagere med visse former for medicin. Men kollagenpeptider opfører sig sandsynligvis på samme måde som proteiner i kosten.

Særligt bekymrende er lægemidler, der nedbrydes af cytokrom P450-enzymet. Hvis man indtager for meget protein fra kollagen sammen med disse lægemidler, kan det forsinke deres metabolisme. Det fører til højere niveauer af medicin i blodet end tilsigtet.

Alle, der tager langvarige recepter, især for hjertesygdomme, kræft eller psykisk sygdom, bør konsultere deres læge, før de tager kollagentilskud. Det hjælper med at undgå potentielle komplikationer.

6. Maskering af alvorlige tilstande

Denne bivirkning gælder især kollagen til leddene. Det er bevist, at kollagen lindrer ledsmerter, men overdreven brug kan maskere progressive skader fra gigt eller skader. Hvis man tager flere piller dagligt for at holde sig i gang med intens træning eller sportsaktiviteter, kan det gøre mere skade end gavn.

Kollagen bør supplere hvile, fysioterapi, medicin eller operation efter behov - ikke erstatte korrekt behandling. Hvis man fortsætter med ledsmerter, kan det fremskynde fremtidig forværring. Moderation hjælper med at finde en optimal balance for ledpleje.

Doseringsanbefalinger

Med alle kosttilskud undgår man potentielle risici for bivirkninger ved at følge den sikre anbefalede dosis, der passer til dine behov. Her er nogle generelle retningslinjer for dosering af kollagen:

 • Mindste effektive dosis - 2,5-5 gram om dagen
 • Maksimalt anbefalet - 10 gram pr. dag
 • Terapeutisk dosis til led - 8-12 gram om dagen

Den ideelle kollagendosis afhænger af individuelle faktorer som kost, aktivitetsniveau, alder og sundhedstilstand. Mange eksperter foreslår, at man starter med 10-15 gram dagligt i 1-2 måneder for at se resultater og derefter reducerer til 5-10 gram til vedligeholdelse.

Indtagelse af op til 20 gram ekstra protein fra alle kilder om dagen virker sikkert for de fleste raske voksne. Højere doser op til 40 gram er sandsynligvis stadig veltolererede, men fordelene aftager. Ved at holde sig i nærheden af 10 gram sikrer man, at kollagenindtaget forbliver effektivt uden overskud.

Ved at dele den daglige kollagendosis op i mindre portioner fordelt over hele dagen kan man forbedre optagelsen og minimere fordøjelsesproblemer. Hvis man tager kollagen 30-60 minutter før træning, er aminosyrerne også let tilgængelige for muskelrestitutionen.

Ved at kombinere kollagenpulver eller -piller med C-vitaminrige fødevarer eller drikkevarer øges kollagensyntesen, hvilket giver bedre resultater. C-vitamin spiller en nøglerolle i kollagendannelsen, så det giver fordele at kombinere det med tilskud.

Hvem bør bruge kollagen med omtanke eller undgå det?

Mens mindre bivirkninger kun forekommer hos nogle brugere, bør visse befolkningsgrupper udvise mere forsigtighed med kollagen:

 • Personer med allergi over for æg eller skaldyr
 • Personer med diabetes eller problemer med blodsukkerregulering
 • Personer, der tager blodfortyndende medicin eller cyclosporin
 • Alle med kronisk nyresygdom eller i dialyse
 • Børn eller teenagere under 18 år
 • Gravide eller ammende kvinder

En læge kan hjælpe med at afklare sikkerhed og optimal dosering, hvis kollagen interesserer dig, men du har underliggende helbredsproblemer. Tommelfingerreglen er at starte lavt, gå langsomt frem og overvåge for reaktioner.

Det vigtigste om sikkerhed ved kollagentilskud

Kollagen giver dokumenterede velværefordele, som blot øges med alderen, efterhånden som vores naturlige forsyninger falder. Ved at indtage den anbefalede portion får man de byggesten, der er nødvendige for at forbedre hud, led, knogler, muskler og meget mere.

Udvis mådehold ved at følge retningslinjerne for dosering og vælg kvalitetstilskud, når du indtager kollagen. Selvom det er sjældent, udgør overdreven indtagelse en lav risiko for fordøjelses-, allergi- eller lægemiddelinteraktionsbivirkninger hos prædisponerede personer. At være informeret gør det muligt at nyde kollagenets fordele på en sikker måde.

Resumé

Her er nogle vigtige fakta at huske om mulige bivirkninger ved for meget supplerende kollagen:

 • Kollagen er et vigtigt strukturelt protein, der udgør 30% af kroppens proteinindhold.
 • Kollagenproduktionen falder naturligt med alderen, hvilket fører til ydre tegn på aldring.
 • Kollagentilskud giver dokumenterede fordele for hudens sundhed, ledsmerter, muskelopbygning og generel velvære.
 • Overdreven indtagelse af kollagen over de anbefalede doser kan potentielt forårsage fordøjelsesproblemer, allergiske reaktioner, interaktioner med medicin, vægtøgning eller forringelse af leddene.
 • Den maksimale sikre dosis er omkring 10 gram kollagen om dagen, og højere mængder er sandsynligvis stadig veltolererede.
 • Personer med allergi, som tager visse former for medicin, eller som har diabetes, nyreproblemer eller blodpropper, bør bruge kollagen med forsigtighed eller undgå det.
 • Ved at følge retningslinjerne for dosering, vælge kvalitetsprodukter og overvåge kroppens reaktioner kan man forebygge bivirkninger.

Mulige bivirkninger ved for meget kollagen. Konklusion

Kollagentilskud er en måde at øge det strukturelle protein på, som vi mister naturligt, når vi bliver ældre. Når det tages som anbefalet af de fleste medicinske eksperter og produktmærkninger, giver kollagen skønhed, fitness og anti-aging fordele med minimal risiko.

Megadosering af kollagentilskud kan dog give milde bivirkninger hos nogle brugere. Overdreven indtagelse kan føre til fordøjelsesproblemer, allergiske reaktioner, utilsigtede ekstra kalorier og mulige lægemiddelinteraktioner. Personer med visse helbredsproblemer skal også være forsigtige med at bruge kollagen.

At være en informeret forbruger gør det muligt at nyde kollagenets fordele på en sikker måde. Følg retningslinjerne for dosering, der starter med 10-15 gram dagligt, vælg velrenommerede mærker af kosttilskud, og brug dem i en cyklus, hvis det er nødvendigt. Fordel doserne over hele dagen, og kombiner med C-vitamin for at opnå de bedste resultater. Med lidt forsigtighed giver kollagen store fordele, så du kan se godt ud og føle dig godt tilpas i alle aldre.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Daglig indtagelse af kollagentilskuddet Pure Gold Collagen® reducerer synlige tegn på aldring. Clinical Interventions in Aging, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S93939

Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., & Jeon, Y. J. (2019). Effekter af kollagentripeptidtilskud på hudens egenskaber: En prospektiv, randomiseret, kontrolleret undersøgelse. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 21(2), 132-136. https://doi.org/10.1080/14764172.2018.1469769

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24-ugers undersøgelse af brugen af kollagenhydrolysat som kosttilskud hos atleter med aktivitetsrelaterede ledsmerter. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908X291967

Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulé, V., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Biologisk effekt af hydrolyseret kollagen på knoglemetabolisme. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1038377

Hill, A. M., Buckley, J. D., Murphy, K. J., & Howe, P. R. (2007). Kombination af fiskeolietilskud med regelmæssig aerob træning forbedrer kropssammensætning og risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme. The American Journal of Clinical Nutrition, 85(5), 1267-1274. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.5.1267

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Indtagelse af bioaktive kollagenhydrolysater forbedrer ansigtshudens fugtighed og elasticitet og reducerer aldringstegn i ansigtet i en randomiseret dobbeltblind placebokontrolleret klinisk undersøgelse. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606

Shamsi, M., Liu, L., Zhao, J., Alberts, N., & Li, X. (2019). Et dobbeltblindt randomiseret kontrolleret klinisk forsøg om effekten af kollagenpeptid på slidgigt. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(4), 1783-1788. https://doi.org/10.1002/jsfa.9388

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Kollagenpeptidtilskud i kombination med styrketræning forbedrer kropssammensætningen og øger muskelstyrken hos ældre sarkopeniske mænd: et randomiseret kontrolleret forsøg. The British Journal of Nutrition, 114(8), 1237-1245. https://doi.org/10.1017/S0007114515002810

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Produktfinder