Hvor længe kan du gå uden søvn?

Published:

Hvor længe kan man gå uden søvn? Det er et spørgsmål, der har fascineret både forskere, læger og almindelige mennesker. Der findes ikke noget enkelt svar på spørgsmålet om, hvor meget søvn man kan springe over; mange elementer skal tages i betragtning, når man vurderer konsekvenserne af ikke at få nok hvile.

I denne omfattende guide dykker vi ned i betydningen af tilstrækkelig hvile for et optimalt helbred og undersøger forskning i total søvnmangel. Vi diskuterer den anbefalede daglige søvnlængde for voksne og fremhæver de negative virkninger af utilstrækkelig søvn.

Du vil også lære om Randy Gardners rekordstore vågenhedseksperiment, som giver fascinerende indsigt i, hvor længe mennesker kan holde sig vågne under kontrollerede forhold. Derudover kommer vi ind på sjældne lidelser som fatal familiær søvnløshed, der skyldes kronisk vågenhed.

Vi undersøger også, hvordan skifteholdsarbejdere er sårbare over for kronisk søvnmangel på grund af uregelmæssige søvnmønstre, og giver tips til, hvordan man bevarer sunde søvnvaner på trods af natarbejde. Endelig kaster vi lys over spændende forskning fra det amerikanske forsvarsministerium, der sigter mod at skabe fuldt funktionelle "24/7"-soldater.

Denne artikel dykker ned i konsekvenserne af at presse sin krop ud over dens grænser og spørger, hvor længe det er muligt at være uden søvn.

hvor-længe-kan-du-gå-uden-søvn

Betydningen af søvn for et optimalt helbred

At få nok søvn er afgørende for at opretholde et optimalt helbred. Ifølge eksperter bør voksne sigte efter mindst syv timers søvn hver nat. Desværre lever mange mennesker ikke op til denne anbefaling på grund af arbejde, stress eller dårlige livsstilsvalg.

Anbefalet daglig søvnlængde for voksne

Søvnlængden kan variere fra person til person, men de fleste voksne har brug for mellem 7 og 9 timer pr. nat. For at fungere optimalt anbefales det, at voksne får mellem 7 og 9 timers søvn hver nat for at sikre, at de vågner udhvilede og energiske.

Bivirkninger af utilstrækkelig søvn

 • Hormonelle ubalancer: Mangel på tilstrækkelig søvn kan forstyrre produktionen og reguleringen af visse hormoner i din krop, herunder dem, der er ansvarlige for vækst, appetitkontrol og stressrespons.
 • Humørsvingninger: Folk, der ikke får nok søvn, oplever ofte humørsvingninger, der spænder fra irritabilitet til depression.
 • Langsommere stofskifte: Kronisk søvnmangel er blevet forbundet med et langsommere stofskifte, hvilket potentielt kan føre til vægtøgning over tid.
 • Uopmærksomhed: Din evne til at fokusere og koncentrere dig om opgaver kan være betydeligt reduceret, hvis du ikke får tilstrækkelig hvile. Det kan påvirke produktiviteten negativt både på arbejdet og derhjemme.

Hvis du har svært ved at få en god nats søvn, selvom du har prøvet forskellige strategier som at etablere en regelmæssig sengetidsrutine og undgå koffein sent på dagen, kan du overveje at indarbejde naturlige midler i dit regime, såsom CBD-olie. Cibdol tilbyder en bred vifte af CBD-produkter af høj kvalitet, der har vist sig at være effektive til at forbedre kvaliteten og forlænge varigheden af dybe REM-cyklusser. Husk dog altid at konsultere din læge, før du begynder på et nyt kosttilskud eller en ny behandlingsplan, især hvis du i øjeblikket tager receptpligtig medicin, for at sikre sikkerheden og effektiviteten ved kombineret brug af disse stoffer. Husk: Selv om der findes lejlighedsvise tilfælde, hvor folk formår at forblive vågne i længere perioder under ekstraordinære omstændigheder, er det aldrig tilrådeligt at ignorere vigtigheden af korrekt og konsekvent søvn i bestræbelserne på at opnå toppræstationer i dagligdagens aktiviteter.

Konsekvenser efter 36 timer uden søvn

At være oppe i længere tid kan forårsage både fysiske og psykiske forandringer. Når du ikke sover i 36 timer eller mere, kan du opleve forskellige negative effekter som variationer i kropstemperaturen og potentielle problemer med synsopfattelsen, der fører til sløret eller dobbelt syn.

Fysiske forandringer efter 36 timer uden hvile

Menneskekroppen fungerer efter en naturlig cyklus, kendt som døgnrytmen, som regulerer mange kropsfunktioner, herunder søvn. Hvis man forstyrrer denne cyklus ved at holde sig vågen i mere end 36 timer, kan det medføre mærkbare ændringer i kroppens kernefunktioner. For eksempel kan du begynde at fryse på grund af nedsat termoregulering forårsaget af mangel på afslappende søvn.

Derudover kan lange perioder med vågenhed svække immunforsvaret og øge sårbarheden over for sygdomme. Det er derfor vigtigt, at vi prioriterer at få nok hvile hver dag, så vores kroppe har tid til at komme sig over de daglige belastninger.

Påvirkning af visuel perception på grund af forlænget vågenhed

Søvnmangel påvirker ikke kun vores fysiske helbred, men har også betydelige indvirkninger på kognitive evner, herunder visuel perception. Længere perioder med vågenhed resulterer ofte i sløret syn eller endda dobbeltsyn - begge symptomer, der indikerer alvorlige træthedsniveauer i selve hjernen.

En undersøgelse foretaget af forskere ved University College London (UCL) viste, at personer, der var blevet berøvet en nats søvn, havde øget lysfølsomhed og nedsat evne til at genkende farver sammenlignet med dem, der havde sovet normalt. Det viser tydeligt, hvor vigtig god søvn er for at opretholde optimal øjensundhed og generelt velbefindende.

Mikrosøvn - en ubevidst reaktion på forlænget vågenhed

Har du nogensinde oplevet at falde i søvn under et langt møde, eller mens du kørte hjem efter en udmattende dag? Disse korte øjeblikke af søvn, kendt som mikrosøvn, kan vare blot et par sekunder. De opstår som regel, når kroppen ikke har fået hvile i over 48 timer. Selvom de kan virke harmløse, kan mikrosøvnsepisoder være ret farlige, hvis de sker, mens man udfører opgaver, der kræver fuld opmærksomhed.

Definition og kendetegn ved mikrosøvn

Mikrosøvn er en ufrivillig episode af søvn, der kan vare fra en brøkdel af et sekund op til tredive sekunder. Under disse episoder går hjernen ind i en tilstand, der ligner dyb søvn, selv om dine øjne måske stadig er åbne. Det er, som om din hjerne beslutter, at den har brug for at sove lidt, uanset hvad du laver i øjeblikket.

Selv om det ikke er forbeholdt dem, der har fået for lidt søvn, er ufrivillige søvnepisoder mere udbredte, end de fleste tror. Selv raske personer, der ikke får nok kvalitetssøvn regelmæssigt, kan opleve dem.

Risici forbundet med ufrivillige søvnepisoder

Farerne forbundet med mikrosøvn bliver tydelige, når man tænker på situationer, hvor opmærksomhed og hurtige reaktioner er afgørende, såsom betjening af maskiner eller bilkørsel. En undersøgelse fra The National Center for Biotechnology Information (NCBI) viser, at døsighedskørsel tegner sig for ca. 20% af alle bilulykker alene i USA.

 • Distraheret kørsel: Føreren reagerer måske ikke hurtigt nok på grund af nedsat koncentration forårsaget af træthed, hvilket fører til potentielt fatale ulykker.
 • Ineffektiv arbejdspræstation: Manglende fokus kan føre til fejl på jobbet, især i roller, der kræver høj grad af præcision, som kirurger og piloter.
 • Negativ indvirkning på helbredet: Regelmæssige forekomster kan være tegn på alvorlige underliggende helbredsproblemer, herunder obstruktiv apnø og narkolepsi, som kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Randy Gardners rekordstore vågenhedseksperiment

Når det gælder søvnmangel, er Randy Gardner kongen. I 1964 holdt denne gymnasieelev fra San Diego sig vågen i ufattelige 264 timer (det er 11 dage og 25 minutter, folkens) og satte verdensrekord. Dr. William Dement fra Stanford University overvågede eksperimentet og dokumenterede virkningerne af langvarig vågenhed på Gardners fysiske og mentale helbred.

Randy Gardners oplevelse under hans vågne maraton

Da Gardner bevægede sig længere ind i ukendt territorium, oplevede han forskellige symptomer, som blev værre med tiden. Til at begynde med led han af humørsvingninger og hukommelsessvigt, som så eskalerede til hallucinationer og paranoia omkring dag fire eller fem. I slutningen af eksperimentet viste selv basale opgaver som at tælle baglæns sig at være en udfordring på grund af kognitiv svækkelse.

Bivirkninger oplevet af Randy efter eksperimentet

Eftervirkningerne af et så ekstremt søvnunderskud var heller ikke kønne. Observationer efter forsøget afslørede adskillige bivirkninger, herunder irritabilitet, manglende koncentration og motivation. Det tog ham flere uger at komme sig helt fysisk, mens nogle psykologiske effekter blev hængende længere.

En vigtig pointe her er, at selvom det kan være muligt for mennesker at holde sig vågne ud over det normale under ekstraordinære omstændigheder, er det forbundet med betydelige risici både på kort og lang sigt. Ifølge forskning kan længere perioder uden hvile føre til alvorlige helbredsproblemer, herunder hjertesygdomme, diabetes og endda slagtilfælde.

I stedet for at forsøge at holde dig vågen ud over din krops naturlige grænser, er det bedst at søge professionel hjælp, hvis du kæmper med søvnløshed eller andre søvnrelaterede problemer. I stedet for at ty til drastiske foranstaltninger som at arbejde hele natten, kan du prøve at indarbejde sundere vaner i din daglige rutine, som at holde regelmæssige sengetider, undgå koffein sent på dagen og få nok motion. Disse enkle ændringer kan gøre en stor forskel over tid og bidrage til at forbedre din livskvalitet og dit generelle velbefindende.

Dødelig udgang af kontinuerlig søvnmangel hos forsøgsrotter

Laboratorierotter er de seneste ofre for søvnmangel, og resultaterne er alarmerende. Forskere ved University of Chicago gennemførte en række eksperimenter, der afslørede de dødelige virkninger af søvnløshed.

Detaljerede resultater fra University of Chicagos rottestudie

Undersøgelsen gik ud på at fratage rotterne deres søvn over en længere periode ved hjælp af "gentle handling"-metoden. Denne metode holdt rotterne vågne ved at introducere nye genstande i deres bure eller ved blid berøring, hvis de så ud til at døse hen. Efter cirka to uger uden hvile fik alle forsøgspersonerne en dødelig udgang. Dette dystre resultat har fået mange forskere til at konkludere, at mangel på søvn faktisk kan være dødbringende, i hvert fald for disse små pattedyr.

Selvom dette eksperiment giver værdifuld indsigt i de potentielle konsekvenser af langvarig vågenhed, er det stadig uklart, om det direkte kan overføres til mennesker. Der findes endnu ingen dokumenterede tilfælde, hvor mennesker er døde udelukkende på grund af søvnmangel. Men sådanne resultater understreger den alvor, hvormed vi bør nærme os emnet om at opretholde ordentlige hvilevaner hver dag, selv når vi står over for udfordringer som natarbejde eller uregelmæssige tidsplaner.

De fysiologiske ændringer, der blev observeret i løbet af forsøget, omfattede blandt andet et betydeligt vægttab på trods af øget fødeindtag og udvikling af sår på hele kroppen, hvilket tyder på et svækket immunsystem. Disse observationer understreger yderligere den kritiske rolle, som tilstrækkelig hvile spiller for at opretholde det generelle velbefindende, ikke kun mentalt, men også fysisk. Så næste gang du føler dig fristet til at sove hele natten, så husk: Din krop har brug for nedetid for at komme sig og lade op til de daglige aktiviteter.

Familiær insomni - en sjælden lidelse, der skyldes kronisk vågenhed

Vidste du, at der findes en sjælden, genetisk tilstand kaldet fatal familiær insomni (FFI), som resulterer i kronisk vågenhed? Det handler ikke kun om at miste søvnen; det fører til svigt af flere organer og i sidste ende døden. Uha da da.

Den medicinske forklaring bag fatal familiær søvnløshed

FFI skyldes en mutation i PRNP-genet, som fører til en unormal proteinproduktion kaldet prionproteiner. Disse fejlfoldede proteiner ophobes hovedsageligt i thalamus - en del af hjernen, der blandt andet er ansvarlig for at regulere søvn og sanseopfattelse. Over tid beskadiger disse giftige ophobninger nervecellerne, hvilket fører til en række symptomer, herunder alvorlig søvnløshed.

I de fleste tilfælde begynder FFI med problemer med at falde i søvn eller blive ved med at sove, hvilket med tiden udvikler sig til fuldstændig søvnløshed sammen med hurtigt vægttab, manglende appetit og koordinationsproblemer. Efterhånden som sygdommen skrider frem, begynder kognitiv svækkelse efterfulgt af demens, før det kulminerer fatalt, normalt inden for 12-18 måneder efter de første symptomer.

Ifølge forskning udført på Stanford University School of Medicine er denne tilstand ekstremt sjælden og rammer kun omkring 40 familier på verdensplan. Selvom det er usandsynligt, at du nogensinde vil møde nogen, der lider af denne ødelæggende sygdom på første hånd, tjener dens blotte eksistens som en stærk påmindelse om vigtigheden af tilstrækkelig hvile. Selv når mennesker stræber efter at overskride grænserne for deres udholdenhed, må vi aldrig se bort fra betydningen af en afslappende søvn.

Sårbarheden hos skifteholdsarbejdere over for kronisk søvnmangel

Skifteholdsarbejdere har stor risiko for kronisk søvnmangel på grund af deres uregelmæssige arbejdstider. Det fører ofte til utilstrækkelig hvile, hvilket øger deres risikoniveau betydeligt. Gode søvnvaner hver dag kan hjælpe med at afbøde disse farer.

Uregelmæssige søvnmønstre blandt skifteholdsarbejdere påvirker helbredet

Natarbejde kan forstyrre kroppens naturlige døgnrytme og resultere i en tilstand, der kaldes Shift Work Disorder (SWD). Symptomerne på SWD omfatter overdreven søvnighed og søvnløshed. Over tid kan denne mangel på kvalitetssøvn føre til alvorlige helbredsproblemer som hjertesygdomme, diabetes og depression.

Ud over fysiske helbredsproblemer påvirkes det mentale velbefindende også af kronisk søvnmangel. Det er blevet observeret, at skifteholdsarbejdere ofte lider af humørsvingninger og har en øget risiko for at udvikle tilstande som angst og depression.

Tips til at bevare sunde søvnvaner på trods af natarbejde

 • Skab et søvnvenligt miljø: Gør dit soveværelse mørkt, stille og køligt, når du har brug for at sove i dagtimerne. Brug ørepropper eller en hvid støjmaskine, hvis det er nødvendigt.
 • Oprethold en regelmæssig søvnrytme: Prøv at holde dig til det samme skema på arbejdsdage og fridage, så dit kropsur ikke hele tiden skal omstilles.
 • Undgå stimulerende stoffer før sengetid: Undgå koffein og nikotin tæt på sengetid, da de kan forstyrre din evne til at falde let i søvn.
 • Spis sunde måltider: En afbalanceret kost spiller en vigtig rolle i opretholdelsen af den generelle sundhed, herunder fremme af bedre søvnkvalitet. Fødevarer, der er rige på magnesium, kan f.eks. forbedre kvaliteten af din søvn.

Hvis du jævnligt har problemer med at falde i søvn eller blive ved med at sove, selvom du har forsøgt dig med disse tips, bør du overveje at søge professionel lægehjælp. Behandling af søvnløshed kan være nødvendig.

USA's forsvarsministerium forsker i "24/7"-soldater

Det amerikanske forsvarsministerium er på en mission for at skabe soldater, der kan operere 24/7 uden at blive trætte. Det lyder som en drøm, der går i opfyldelse, ikke? Nå, men ikke så hurtigt.

Det viser sig, at søvn er ret vigtigt for vores hjerner og kroppe. Men instituttet undersøger måder at undertrykke søvnfremkaldende mekanismer i hjernen på, herunder ved hjælp af stimulanser og genetisk manipulation. Disse metoder har dog potentielle risici, som endnu er ukendte.

Søvnmangel i militæret

Kontinuerlig vågenhed kan føre til svækket dømmekraft, nedsat kampberedskab og øget risiko for uheld - alt sammen faktorer, der kan være skadelige under en mission. Ikke ligefrem ideelt, når man er midt i en mission.

Risikoen ved konstant vågenhed

Det kan se fornuftigt ud at forblive ved bevidsthed, men det fører i sidste ende til fysisk og mental udmattelse, hvilket efter et stykke tid mindsker udførelsen. Desuden svækker mangel på hvile immunforsvaret, hvilket gør det endnu mere risikabelt for soldaterne.

At finde balancen

Nøglen er at finde en balance mellem hvile og beredskab. Det vil kræve yderligere undersøgelser af virkningerne af langvarig vågenhed og udvikling af sikre og effektive modforanstaltninger. I mellemtiden må vi håbe, at vores soldater får noget velfortjent hvile.

Ofte stillede spørgsmål om, hvor længe man kan gå uden søvn

Hvor længe kan du realistisk set gå uden søvn?

Menneskekroppen kan klare op til 11 dage uden søvn under kontrollerede forhold, men alvorlige kognitive og fysiske forringelser opstår efter 36 timer.

Hvad sker der efter 48 timer uden søvn?

Efter 48 timer uden hvile oplever personer betydelige mangler i koncentration, opfattelse og andre højere mentale processer på grund af alvorlig kognitiv svækkelse.

Hvad sker der uden 72 timers søvn?

Mangel på hvile i 72 timer i træk fører til drastiske humørsvingninger, hallucinationer, paranoia, og det kan udløse en tilstand, der kaldes mikrosøvn.

Hvad sker der, når man ikke har sovet i 36 timer?

Søvnmangel i mere end et døgn resulterer i træthed, nedsat hukommelse og nedsat koncentrationsevne, og kroppen frigiver også stresshormonet kortisol, der fører til potentielle sundhedsrisici.

PSA: Personlige søvnvaner eller erfaringer, brug af stoffer eller alkohol til at fremkalde søvn, sammenligninger med andre dyr end mennesker og uprøvede teorier om søvnmangel er ikke troværdige informationskilder.

Konklusion

Kan du holde dig vågen for evigt? Selvom det kan virke som en sjov udfordring eller et nødvendigt offer for at få arbejdet gjort, er konsekvenserne af langvarig vågenhed alvorlige.

Den anbefalede daglige søvnlængde for voksne er omkring 7-9 timer, og alt mindre end det kan føre til forringet kognitiv funktion, nedsat immunforsvar og endda øget risiko for kroniske sygdomme.

Hvis man ikke sover i mere end 36 timer, kan det resultere i fysiske forandringer og ufrivillige søvnepisoder kaldet mikrosøvn, som udgør en betydelig risiko.

Randy Gardners rekordforsøg viste farerne ved langvarig vågenhed, mens familiær søvnløshed understregede, hvor fatalt kronisk søvnmangel kan være.

Skifteholdsarbejdere står også over for lignende sårbarheder på grund af deres uregelmæssige sovemønstre.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder