Kan hunde få søvnapnø?

Last updated:

Published:

Kan hunde få søvnapnø? Mange kæledyrsejere har spekuleret på, om deres elskede firbenede venner kan lide af søvnapnø, især dem med vovser, der snorker højlydt eller ser ud til at kæmpe for at få vejret, mens de sover. Ligesom mennesker kan vores pelsede venner faktisk udvikle søvnapnø, en tilstand, der er kendetegnet ved periodiske pauser i vejrtrækningen under søvnen.

I denne omfattende guide dykker vi ned i detaljerne omkring søvnapnø hos hunde - fra at forstå, hvad obstruktiv og central søvnapnø er, til hvordan de påvirker din hunds helbred. Vi vil også udforske almindelige tegn på denne lidelse hos hunde og de potentielle konsekvenser, hvis den ikke behandles.

Ud over genkendelse af symptomer vil vi diskutere allergier og fedme som risikofaktorer for søvnapnø hos hunde. Særligt vigtigt er vores afsnit om racespecifikke dispositioner, hvor du vil lære, hvorfor visse racer er mere udsatte end andre. Kan hunde få søvnapnø på grund af kostproblemer eller avlspraksis? Det finder du snart ud af.

Kan hunde have søvnapnø?

Forståelse af søvnapnø hos hunde

Hunde kan lide af søvnapnø ligesom mennesker. Denne tilstand påvirker deres vejrtrækning under søvn og kan føre til alvorlige helbredsproblemer, hvis den ikke behandles. Den mest almindelige form for denne lidelse, der ses hos hunde, er obstruktiv søvnapnø.

Hvad er obstruktiv søvnapnø?

Obstruktiv søvnapnø (OSA) opstår, når en hunds luftveje blokeres, som regel på grund af indre strukturer i næsen eller halsen, der kollapser, mens den sover. Det får den til at stoppe med at trække vejret et øjeblik, hvilket fører til lavere iltniveauer i blodet og forstyrrer dens naturlige søvnmønster.

At diagnosticere OSA hos hunde er ikke så ligetil som hos mennesker, fordi vores pelsede venner ikke kan kommunikere om symptomer som at føle sig trætte eller opleve hovedpine, når de vågner.

Hvordan påvirker det hunde?

Søvnapnø forstyrrer ikke kun din hunds nattesøvn, men har også potentielle langtidseffekter på dens generelle helbred. Når din hvalp har et anfald af OSA, falder dens puls drastisk, hvilket kan resultere i nedsat iltmætning i hele kroppen, hvilket med tiden fører til udmattelse og sløvhed.

Udover at påvirke livskvaliteten negativt ved at få din hund til at føle sig konstant træt, selvom den får nok søvn hver dag, kan alvorlige tilfælde potentielt forårsage skade på vitale organer, herunder hjernen, på grund af reduceret tilførsel af iltet blod under disse episoder, hvor de stopper med at trække vejret midlertidigt om natten.

Indvirkningen på deres daglige liv

 • Humørsvingninger: Ligesom os mennesker, der har tendens til at blive gnavne efter en dårlig nats søvn, oplever vores kæledyr humørsvingninger som følge af mangel på ordentlig søvn forårsaget af tilbagevendende tilfælde af blokeret luftstrøm, mens de sover.
 • Inaktivitet: En konstant tilstand af udmattelse fører til et nedsat aktivitetsniveau blandt de berørte dyr, hvilket betyder mindre legetid og flere lure i løbet af dagen, hvilket ikke nødvendigvis er en god ting, især når man tænker på vigtigheden af regelmæssig motion for at opretholde en sund vægt og forebygge fedmerelaterede sygdomme som diabetes, hjertesygdomme osv.

Genkendelse af tegn på søvnapnø hos din hund

Lad ikke din pelsede ven lide af søvnapnø. Tidlig identifikation af symptomer kan hjælpe med at håndtere denne tilstand bedre. Tegn, man skal være opmærksom på, er højlydt snorken, gisp eller kvælning under søvnen, overdreven søvn eller træthed i dagtimerne og irritabilitet. Ubehandlet søvnapnø kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser som forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.

Almindelige symptomer på søvnapnø hos hunde

Hunde, der lider af søvnapnø, udviser tegn, der ligner dem, man ser hos mennesker:

 • Høj snorken: Hvis din hunds snorken virker usædvanligt høj, eller hvis den kæmper for at få vejret under søvnen, kan det være et tegn på obstruktiv søvnapnø.
 • Natlig kvælning: Episoder, hvor din hund ser ud til at blive kvalt eller gispe efter luft under søvnen, kan indikere en obstruktion i dens luftveje.
 • Hyppig opvågning: En hund med søvnapnø vil ofte vågne hyppigt i løbet af natten på grund af afbrudte vejrtrækningsmønstre.
 • Irritabilitet og træthed: Hunde, der er ramt af denne lidelse, kan også vise tegn på at være overdrevent søvnige i dagtimerne, virke irritable eller udvise nedsat aktivitetsniveau på grund af mangel på afslappende søvn om natten.

Konsekvenser af ubehandlet søvnapnø

Hvis hundens obstruktive søvnapnø ikke behandles, kan det med tiden få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Længere perioder uden tilstrækkelig ilttilførsel kan forårsage hypertension (forhøjet blodtryk), hvilket lægger ekstra pres på dit kæledyrs hjerte og andre organer. Iltmangel kan også udløse stressreaktioner i kroppen, hvilket kan føre til potentielt dødelige komplikationer, herunder kongestivt hjertesvigt. Ud over disse fysiske påvirkninger er der også adfærdsændringer, som du måske vil bemærke - øget angstniveau, der måske i høj grad skyldes, at hunde ikke får nok restituerende nattesøvn af høj kvalitet, så de konstant føler sig trætte og stressede hele dagen lang. Så sørg for at holde godt øje med pludselige humørsvingninger, især hvis de kombineres med andre af de førnævnte advarselssignaler, der indikerer, at der muligvis er et underliggende luftvejsproblem, som påvirker din elskede firbenede vens generelle velbefindende.

Årsager og risikofaktorer for søvnapnø hos hunde

Det er vigtigt at forstå årsagerne og risikofaktorerne for at kunne håndtere tilstanden effektivt og sikre, at din pelsede ven får kvalitetssøvn.

Allergi som årsag

Hunde med allergi har ofte betændte luftveje, der kan føre til obstruktion under søvnen. Betændelsen i luftvejene, som kan forårsage snorken hos hunde, kan skyldes forskellige kilder, såsom luftbårne partikler, fødevareoverfølsomhed eller endda medicin. Hvis du bemærker, at din hunds snorken forværres på bestemte årstider eller efter at have spist bestemte fødevarer, kan det være værd at diskutere en mulig allergitest med din dyrlæge. American Kennel Club giver mere information om hundeallergi her.

Risici forbundet med fedme

Fedme er en anden væsentlig risikofaktor for søvnapnø hoshunde, ligesom hos mennesker. Overvægt lægger pres på halsmusklerne, hvilket får dem til at falde sammen under søvnen og forårsager de obstruktive vejrtrækningsmønstre, der er karakteristiske for denne lidelse. Derfor bør man ikke overse at opretholde en optimal vægt gennem regelmæssig motion og en afbalanceret kost, når man tager fat på dette problem.

Racespecifikke dispositioner

Visse racer, såsom bulldog, mops og shih tzu med deres forkortede næsepassager på grund af brachycephali, er disponerede for at udvikle obstruktiv søvnapnø. Disse hundes forkortede næsepassager gør dem tilbøjelige til at få åndedrætsproblemer, herunder obstruktioner, mens de sover. Men obstruktiv søvnapnø skyldes ikke kun racen; kost og motion kan også have stor betydning.

At forstå disse risici hjælper med at identificere potentielle udløsende faktorer bag dit kæledyrs forstyrrede søvnmønster, men husk, at hvert tilfælde varierer betydeligt afhængigt af den individuelle sundhedstilstand, hvilket gør professionel dyrlægerådgivning uundværlig.

Med øget bevidsthed om sundhedsrisici, især i forbindelse med åndedrætsproblemer som følge af avlsmetoder, der resulterer i brachycephale racetræk, er de etiske implikationer omkring disse metoder for nylig kommet under lup, på trods af at disse racer i dag er populære valg blandt kæledyrsejere verden over på grund af deres venlige opførsel.

Ved at genkende tidlige tegn kombineret med effektive behandlingsstrategier kan du sikre, at alle hvalpe, uanset race eller andre disponerende forhold, får deres rimelige andel af søde drømme.

Diætbehandling til hunde med allergi og vægtproblemer

Som en samvittighedsfuld dyrepasser er det vigtigt at forstå, at kostvalg kan have stor indflydelse på din hunds velbefindende, især i tilfælde, hvor allergi eller fedme kan forårsage søvnforstyrrelser som obstruktiv søvnapnø. Det gælder især for hunde med allergi eller fedme, som kan føre til søvnforstyrrelser som obstruktiv søvnapnø.

Fordele ved hypoallergen kost

En hypoallergen diæt kan gavne hunde med allergi. Disse diæter minimerer allergener, der kan udløse allergiske reaktioner hos følsomme hvalpe. Nogle hunde kan f.eks. være allergiske over for visse proteiner, der findes i almindeligt foder til kæledyr. I sådanne tilfælde kan et skift til en hypoallergen diæt, der indeholder nye proteinkilder (som vildt eller kanin) og kulhydrater (som søde kartofler eller ærter), hjælpe med at håndtere deres allergisymptomer bedre.

Desuden indeholder disse diæter generelt færre ingredienser, hvilket reducerer risikoen for en bivirkning på grund af eksponering for flere potentielle allergener, der findes i almindelige kommercielle hundefoderprodukter.

Kostanbefalinger til overvægtige hunde

Hvis din pelsede ven kæmper med vægtproblemer, der fører til søvnapnø, bliver det endnu vigtigere at styre deres kostindtag. Fedme øger risikoen for forskellige helbredsproblemer, herunder åndedrætsbesvær, der forværrer søvnforstyrrelser hos de berørte kæledyr.

 • Afbalanceret ernæring: En afbalanceret kost, der er rig på proteiner af høj kvalitet, men lav på fedt og sukker, er afgørende. Overdreven kalorieindtagelse fører til usund vægtøgning hos kæledyr, ligesom hos mennesker.
 • Kontrol af portionsstørrelser: Det er lige så vigtigt at være opmærksom på, hvad og hvor meget du giver din hund ved hvert måltid. Selv når det indtages i store mængder, kan næringsrig mad stadig resultere i uønsket vægtøgning.
 • Hyppig motion: Regelmæssig fysisk aktivitet hjælper med at forbrænde overskydende kalorier, samtidig med at det holder dit kæledyr i form og aktivt, hvilket reducerer risici forbundet med stillesiddende livsstil.

Under dyrlægens opsyn, hvis det er nødvendigt, vil disse anbefalinger være en stor hjælp til at opretholde en optimal kropsvægt og hjælpe med at afhjælpe relaterede helbredskomplikationer.

Husk, at alle hunde har forskellige kostbehov baseret på egenskaber som alder, race og størrelse. Rådfør dig altid med din dyrlæge, før du foretager større ændringer i hundens kost, især hvis den har underliggende sygdomme, der kræver særlig pleje.

Avlspraksisser og deres indvirkning på brachycephale racers sundhed

Med en bred vifte af hunderacer til rådighed er de sundhedsmæssige konsekvenser af visse avlsmetoder for brachycephale hunde med korte næser og flade ansigter - såsom bulldogs, mops og boston terriere - blevet mere og mere bekymrende. Men nogle avlsmetoder har givet anledning til bekymring på grund af deres indvirkning på visse racers sundhed - især brachycephale hunde.

Brachycephaliske hunde er hunde med korte næser og flade ansigter som bulldog, mops og boston terrier. Selvom disse træk kan være æstetisk tiltalende for mange kæledyrsejere, kan de desværre føre til alvorlige helbredsproblemer.

Sundhedsrisici forbundet med brachycephale træk

Problemer med luftvejene: Den største bekymring er Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS). Denne tilstand opstår på grund af den fysiske struktur hos brachycephale racer, der omfatter smalle næsebor og aflange bløde ganer, hvilket gør vejrtrækningen vanskelig for dem.

Søvnapnø: Disse abnormiteter i de øvre luftveje bidrager også til at udvikle søvnforstyrrelser hos disse racer, såsom obstruktiv søvnapnø, hvor hundens luftveje bliver delvist eller helt blokeret under søvn, hvilket fører til symptomer som høj snorken eller gisp efter vejret.

Risiko for hedeslag: Hunde køler primært ned ved at gispe, hvilket kræver effektiv luftstrøm gennem næsepassagerne. For brachycephalics bliver denne proces dog udfordrende, hvilket øger modtageligheden for hedeslag, især under varme vejrforhold.

Etiske implikationer af forædlingspraksisser

De etiske implikationer omkring avlsmetoder, der resulterer i brachycephale træk, er for nylig kommet under lup på grund af øget bevidsthed om potentielle sundhedsrisici. Kritikere hævder, at det er uetisk bevidst at avle på hunde med træk, der giver dem ubehag eller smerte, mens fortalere hævder, at selektiv avl hjælper med at bevare specifikke raceegenskaber, som mennesker over hele verden elsker.

Potentielle løsninger til at afhjælpe sundhedsproblemer hos brachycephale racer

 • Kostvejledning: En afbalanceret kost spiller en vigtig rolle i at holde din hunds vægt nede og dermed reducere risikofaktorer, der bidrager til udviklingen af tilstande som bl.a. overvægtsrelateret søvnapnø.
 • Dyrlægeindgreb: I alvorlige tilfælde kan dyrlægen anbefale kirurgiskeindgreb , der har til formål at udvide næsepassagerne, så din pelsede ven kan trække vejret lettere.
 • Omhyggeligt valg: Hvis du overvejer at adoptere en brachycephalisk race, skal du sikre dig, at du vælger hvalpe fra velrenommerede opdrættere, der prioriterer dyrevelfærd over æstetik alene.

Spørgsmål og svar i forhold til Kan hunde få søvnapnø?

Kan hunde få søvnapnø?

Ja, hunde kan lide af søvnapnø, især brachycephale racer med korte næser og flade ansigter, som kan forårsage en obstruktion i deres luftveje under søvn.

Hvad er tegnene på søvnapnø hos hunde?

Tegn på søvnapnø hos hunde er højlydt snorken, gisp efter luft under søvnen, urolig søvn og overdreven søvnighed i dagtimerne.

Hvor almindeligt er søvnapnø hos hunde?

Forekomsten af søvnapnø hos hunde er ikke veldokumenteret, men det er mere almindeligt hos visse racer, såsom bulldog, mops og boston terrier.

Hvad er nogle af behandlingerne for søvnapnø hos hunde?

Behandlinger af søvnapnø hos hunde kan omfatte vægttab, ændringer i sovestilling, kirurgi for at fjerne obstruktioner og brug af CPAP-apparater (continuous positive airway pressure).

Kan CBD-produkter hjælpe mod søvnapnø hos hunde?

Selvom der er begrænset forskning i brugen af CBD-produkter til søvnapnø hos hunde, har nogle kæledyrsejere rapporteret om succes med at bruge CBD-olie til at hjælpe deres hunde med at sove bedre.

Findes der medicin mod søvnapnø hos hunde?

Der er i øjeblikket ingen medicin, der er specifikt godkendt til behandling af søvnapnø hos hunde, men nogle medikamenter kan ordineres til at behandle underliggende tilstande, der bidrager til søvnapnø, såsom allergier eller luftvejsinfektioner.

Hvad er nogle andre tips til at forbedre en hunds søvn?

Andre tips til at forbedre hundens søvn er at sørge for et behageligt sovemiljø, etablere en regelmæssig søvnrutine og sikre, at din hund får nok motion i løbet af dagen.Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder