Hvor længe varer drømme?

Last updated:

Published:

Hvor længe varer drømme? Dette spændende spørgsmål har fanget interessen hos både forskere og drømmeentusiaster. Drømme, en natlig proces, som næsten alle oplever, kan variere fra flygtige øjeblikke til levende eventyr, der føles, som om de strækker sig over timer. I dette omfattende blogindlæg vil vi dykke ned i forskellige aspekter af drømme, herunder drømmefrekvens og varighed i forskellige søvnstadier.

Vi vil undersøge, hvordan faktorer som alder påvirker drømmemønstre hos børn sammenlignet med voksne, og diskutere formålet bag disse mystiske oplevelser - fra følelsesmæssig regulering til hukommelseskonsolidering. Derudover vil du lære om teknikker til klare drømme sammen med deres fordele og udfordringer.

Mareridt kan være en lejlighedsvis hjerteskærende oplevelse eller en tilbagevendende kilde til lidelse; vi vil undersøge deres årsager og effektive behandlingsmuligheder såsom Image Rehearsal Therapy (IRT) og Cognitive Behavioral Therapy (CBT). Desuden vil vi afsløre teknikker til at forbedre din evne til at huske drømme, mens vi diskuterer faktorer, der påvirker vores evne til at huske drømme.

Til sidst dykker vi ned i den fascinerende verden af drømmefarver og visuelle billeder - vi undersøger sort-hvide versus farvede drømme, og hvordan tidligere oplevelser former vores drømmeindhold. Ved at forstå, hvor længe drømme varer, og hvor komplekse de er, kan du få værdifuld indsigt i dit eget vågne liv.

hvor-langt-går-drømme-senest?

Søvncyklusser og drømmenes varighed

Drømme opstår under REM-stadiet af søvnen, som følger efter tre NREM-cyklusser, der hver varer ca. 90 minutter.

NREM vs REM-stadier i drømme

I NREM-søvnen hviler vores kroppe og reparerer sig selv, mens vores sind konsoliderer minder fra det vågne liv.

På den anden side er REM-søvn kendetegnet ved øget hjerneaktivitet, der ligner den, vi oplever, når vi er vågne.

Det er også på dette tidspunkt, at lange drømme, herunder lejlighedsvise hjertebankende mareridt eller episoder med klare drømme, har tendens til at forekomme.

Forlængelse af REM-cyklusser i løbet af natten

Efterhånden som vi kommer igennem en nats søvn, bliver REM-cyklusserne længere med intervaller mellem dem på 1,5 til 2 timer.

Således kan man tilbringe op til en halv time i en enkelt cyklus af REM-søvn hen mod morgenen.

Ifølge National Sleep Foundation giver denne natlige proces os rigelig tid til at genkalde os drømme og bearbejde følelsesmæssige oplevelser fra vores vågne liv.

For bedre at forstå dine egne drømmemønstre og forbedre den generelle kvalitet af din restituerende søvn kan du overveje at føre en drømmedagbog.

Ved at notere tankerne ned umiddelbart efter opvågning kan du spore tilbagevendende temaer eller identificere potentielle udløsere, der forårsager mareridtsfyldte søvnforstyrrelser, så du kan arbejde på at finde effektive løsninger såsom afslapningsteknikker eller endda professionel hjælp, hvis det er nødvendigt.

Søvncyklusser og drømmenes varighed

Disse cyklusser består af tre NREM-stadier (non-rapid eye movement) efterfulgt af et REM-stadie (rapid eye movement), hvor de mest livagtige drømme opstår.

Efterhånden som vi gennemgår en nats søvn, bliver REM-stadierne længere, og tidsrummet mellem dem varierer fra 90 minutter til to timer.

Man kan tilbringe op til en halv time i en enkelt cyklus af REM-søvn hen mod morgenen.

NREM vs REM stadier i drømme

 • NREM-søvn: Denne fase består af lette og dybe søvnstadier, hvor vores kroppe reparerer sig selv og konsoliderer minder.
 • REM-søvn: Også kendt som "drømmesøvn", når vores hjerner er meget aktive, mens vores muskler forbliver lammede - deraf udtrykket "rapid eye movement".

Forlængelse af REM-cyklusser i løbet af natten

Varigheden af den natlige proces, hvor vi oplever lange drømme, øges, som natten skrider frem.

De første par episoder varer måske kun omkring ti minutter, men kan strække sig op til en time eller mere senere i din søvn - hvilket gør det muligt for dig ikke bare at have flere drømmefyldte sessioner hver aften, men også længere og mere livagtige.

Ifølge National Sleep Foundation er klare drømme, tilbagevendende drømme og lejlighedsvise hjertebankende mareridt alle almindelige drømmeforekomster.

At føre en drømmedagbog kan hjælpe med at huske drømme og identificere mønstre i drømmeindholdet.

Klare drømme og deres varighed

Klardrømme er fascinerende og giver dig mulighed for at kontrollere alle aspekter, mens du er klar over, at du drømmer, men de varer kun omkring 5-20 minutter længere end almindelige drømme på grund af den indsats, der kræves for at opretholde klarsynet.

Karakteristika ved klare drømme

 • Bevidsthed om at drømme: Du ved, at du er i en drømmetilstand, hvilket giver større kontrol.
 • Levende billeder: Klare drømme er mere detaljerede end almindelige drømme.
 • Potentielle fordele: Nogle bruger klare drømme til personlig udvikling, problemløsning eller til at overvinde frygt.

Faktorer, der påvirker varigheden af klare drømme

Længden af den tid, man tilbringer i en klar drøm, kan variere afhængigt af flere faktorer:

 1. Mentalt fokus: Det kan kræve en betydelig mental indsats at bevare opmærksomheden under hele drømmen, hvilket kan påvirke, hvor længe den varer.
 2. Søvnkvalitet: Dårlig søvn eller hyppige afbrydelser kan forstyrre REM-cyklusserne og potentielt forkorte varigheden af de klare drømme, man oplever i denne fase.
 3. Drømmenes indhold: Intense følelser eller komplekse scenarier kan gøre det svært at bevare klarheden, hvilket fører til kortere perioder i disse ændrede tilstande, før man vender tilbage til normale drømmemønstre.

For dem, der er nysgerrige efter klare drømme, giver National Sleep Foundations artikel yderligere information.

Mareridt og hvornår de opstår

Mareridt opstår i de sidste par søvncyklusser, og tilbagevendende episoder kan være tegn på underliggende tilstande, der kræver lægehjælp.

Fælles temaer i mareridt

 • At falde eller blive jagtet af et ukendt væsen.
 • Oplever fysisk skade eller død.
 • At miste kontrollen over sin krop eller sine omgivelser.
 • Situationer, der fremkalder følelser af forlegenhed eller fiasko.

Disse temaer afspejler vores vågne livs bekymringer og frygt, og lejlighedsvise mareridt er normale, men hyppige forekomster kan berettige til yderligere undersøgelse af potentielle årsager såsom stressniveauer eller mentale helbredsproblemer.

Behandlingsmuligheder for tilbagevendende mareridt

 1. CBT, en form for psykoterapi, der arbejder på at erstatte negative tankemønstre forbundet med mareridt med sundere alternativer (kilde). En form for psykoterapi, der erstatter negative tankemønstre relateret til mareridt med sundere alternativer(kilde).
 2. Image Rehearsal Therapy (IRT): En intervention, hvor man omskriver manuskriptet til et mareridt og mentalt øver det i de vågne timer for at ændre drømmeindholdet og reducere lidelsen(kilde).

Det er vigtigt at konsultere en specialist i søvnmedicin eller en psykiater, hvis man kæmper med vedvarende mareridt, for at sikre den rette diagnose og behandling.

At huske drømme og forbedre søvnkvaliteten

Det kan være svært at genkalde sig drømme, men disse teknikker kan hjælpe dig med at huske dem bedre og forbedre din søvnkvalitet.

Teknikker til bedre genkaldelse af drømme

 • Hold dig til en fast søvnrytme: Regelmæssige søvnmønstre kan hjælpe dig med at huske dine drømme.
 • Brug et blidere vækkeur: En beroligende alarm kan hjælpe dig med at vågne blidere og lettere huske dine drømme.
 • Før en drømmedagbog: Hvis du skriver dine drømme ned, så snart du vågner, kan det hjælpe dig med at huske dem bedre.
 • Prøv meditation før sengetid: Afslapningsteknikker som meditation kan øge bevidstheden under drømmetilstande og forbedre genkaldelsen af drømme.

Tips til forbedring af søvnkvaliteten

 1. Skab et behageligt sovemiljø: Et køligt, mørkt og roligt soveværelse med sengetøj af høj kvalitet kan forbedre søvnkvaliteten.
 2. Undgå skærme før sengetid: Blåt lys fra skærme kan forstyrre melatoninproduktionen og påvirke søvnkvaliteten.
 3. Dyrk regelmæssig motion: Regelmæssig fysisk aktivitet kan forbedre søvnkvaliteten og regulere kroppens naturlige søvn-vågen-cyklus.

For mere information om søvnmedicin og forbedring af søvnkvaliteten, tjek National Sleep Foundation.

Drømmefarver og generationsforskelle

Vidste du, at nogle mennesker drømmer i sort og hvidt?

Forskning tyder på, at ældre mennesker, der har set mere sort-hvidt tv, har en tendens til at drømme i gråtoner sammenlignet med yngre generationer, der overvejende har været eksponeret for farvemedier gennem hele livet.

Faktorer, der påvirker drømmens farve

Den type medieeksponering, vi modtager i vores vågne liv, kan påvirke de farver, der er til stede i vores drømme.

De, der er vokset op med sort-hvide film eller tv-programmer, kan være mere tilbøjelige til at have monokromatiske drømme, ifølge National Sleep Foundation.

Derudover kan visse former for medicin eller søvnforstyrrelser også påvirke livagtigheden af ens drømme.

Betydningen af medieeksponering for drømmeoplevelser

 • Den gennemsnitlige person drømmer: Fire til seks drømme om natten, med forskellige niveauer af farvemætning afhængigt af individuelle faktorer som alder og medievaner.
 • Mareridtsfyldt søvn: Mareridt har en tendens til at være formet af følelsesmæssigt indhold og personlige oplevelser, snarere end om en persons almindelige drømme er farvede eller gråtonede.
 • Drømmedagbog: Overvej at føre en drømmedagbog for bedre at forstå dine egne drømmemønstre, og hvordan de kan relateres til din generationsbaggrund eller andre påvirkninger som brug af medicin.

Blindhed og visuelle billeder i drømme

I modsætning til hvad mange tror, kan blinde opleve visuelle billeder i deres drømme, hvilket viser hjernens bemærkelsesværdige tilpasningsevne.

Hjernens evne til at behandle information

Undersøgelser viser, at de, der er født uden syn eller har mistet synet i en tidlig alder, sandsynligvis har mere intense ikke-visuelle fornemmelser i deres drømme.

Forskelle mellem drømmere uden syn og drømmere med syn

 • Søvncyklusser: Blinde drømmere tilbringer mindre tid i REM-søvn, men husker stadig drømmene godt.
 • Drømmetemaer: Blinde drømmere navigerer i ukendte omgivelser ved hjælp af alternative sanser som berøring eller hørelse.
 • Klare drømme: Blinde personer kan være mere tilbøjelige til at opleve klare drømme på grund af deres afhængighed af selvbevidsthed.

Alt i alt understreger dette fascinerende fænomen hjernens tilpasningsevne og vigtigheden af sanseindtryk i vores vågne og sovende liv.

Spørgsmål og svar i forhold til Hvor længe varer drømme?

Hvor længe varer drømme?

Drømme varer typisk mellem 5 og 45 minutter, og længere drømme forekommer i de senere stadier af søvnen.

Hvor længe varer en REM-drøm?

En REM-drøm (Rapid Eye Movement) kan vare alt fra et par minutter op til en time.

Hvor lang tid tager det at have en drøm?

Den første drøm finder normalt sted omkring 90 minutter efter, at man er faldet i søvn.

Er drømme noget, der sker hele tiden?

Nej, drømme opstår hovedsageligt under REM-søvn, som udgør ca. 20-25% af den samlede søvntid hos voksne.

Ifølge National Sleep Foundation drømmer den gennemsnitlige person fire til seks gange om natten, og hver drøm varer omkring 20-30 minutter.

Mens nogle drømme har tendens til at være regelmæssige drømme, kan andre være lange drømme eller tilbagevendende drømme, der føles længere, end de faktisk er.

Lucid dreaming, hvor drømmeren er klar over, at han eller hun drømmer, kan også forekomme under REM-søvn.

På den anden side varer et typisk mareridt kun et par minutter, men det kan føles som en evighed.

Nogle mennesker oplever søvnlammelse, en tilstand, hvor de ikke kan bevæge sig eller tale, mens de falder i søvn eller vågner, hvilket kan være en skræmmende oplevelse.

For bedre at forstå dine drømmes tid og indhold kan det hjælpe at føre en drømmedagbog, så du kan genkalde og analysere dine drømme.

Så næste gang du falder i søvn, så vær opmærksom på dine drømme og se, hvad din underbevidsthed har i vente til dig.

Konklusion

Resumé:

Drømmenes varighed varierer afhængigt af søvnstadie og alder, og børn har længere og hyppigere drømme end voksne, og formålet med at drømme er stadig omdiskuteret blandt forskere.

Klare drømme kan fremkaldes ved hjælp af specifikke teknikker, men det kan også være forbundet med udfordringer, og mareridt kan behandles med terapier som Image Rehearsal Therapy (IRT) eller Cognitive Behavioral Therapy (CBT).

At huske drømmeindhold afhænger af hukommelsesteknikker og tidligere erfaringer, der former drømmebilleder, så prøv at implementere nogle tips til bedre drømmeerindring eller søg professionel hjælp, hvis mareridt forstyrrer dit daglige liv.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder