Katapleksi: Symptomer og årsager

Last updated:

Published:

Katapleksi er en kompleks og ofte misforstået søvnforstyrrelse, som kan have stor indflydelse på den enkeltes livskvalitet. I dette indlæg vil vi udforske katapleksiens kompleksitet og dens forhold til narkolepsi samt undersøge, hvilken rolle hypokretinmangel spiller som årsag til den.

Når vi dykker ned i de potentielle årsager til katapleksi, og hvad der udløser den, vil vi undersøge teorier om hypokretin-neuronudtømning samt eventuelle sammenhænge mellem vaccinationer og denne tilstand. Vi vil også diskutere den proces, der er involveret i diagnosticering af narkolepsi med katapleksi gennem klinisk evaluering, polysomnografi og MSLT-test.

Ud over diagnosemetoder vil vores diskussion om behandlingsmuligheder for narkolepsi og katapleksi dække medicin, der bruges i behandlingen, sammen med livsstilsændringer, der kan hjælpe med at håndtere symptomerne mere effektivt. Desuden vil vi give information om vigtige forholdsregler og sikkerhedsforanstaltninger for personer, der lever med katapleksi, såsom forholdsregler i forbindelse med svømning og trafiksikkerhed.

Endelig er det afgørende at genkende tegn på narkolepsi med katapleksi tidligt for at kunne håndtere det korrekt; derfor vil vi guide dig gennem identifikation af symptomer hos dig selv eller andre, mens vi understreger vigtigheden af tidlig diagnose. Ved at få en dybere forståelse af denne søvnforstyrrelse fra vores ekspertindsigt præsenteret her i dag, kan de, der er berørt af den, bedre navigere deres rejse mod forbedrede sundhedsresultater.

narkolepsi

Forståelse af katapleksi

Katapleksi er som en pludselig strømafbrydelse i dine muskler, udløst af stærke følelser som latter, vrede eller overraskelse, og det kan være en rigtig festbremse for dem med type 1 narkolepsi.

Definition og kendetegn ved katapleksi

En kataleptisk episode involverer et midlertidigt tab af muskeltonus, der kan få en person til at kollapse pludseligt, mens vedkommende forbliver ved bevidsthed under hele hændelsen, der varer fra et par sekunder op til to minutter, og kan variere i sværhedsgrad fra hængende øjenlåg til komplet kropskollaps.

Forbindelse mellem katapleksi og narkolepsi

Narkolepsi er en langvarig neurologisk lidelse præget af ekstrem søvnighed om dagen (søvnanfald) og forstyrret nattesøvn, hvor type 1 narkoleptikere har en forhøjet sandsynlighed for at gennemgå kataplektiske episoder på grund af lave mængder af hypokretin.

 • Type 1 narkoleptikere: Kan have gavn af korte lure i løbet af dagen på grund af deres tendens til at falde i søvn uventet.
 • Type 2 narkoleptikere: Kæmper ofte med søvnapnø, som kan forværre deres symptomer.

Katapleksi er oftest forbundet med type 1 narkolepsi, men det kan også forekomme hos personer uden tidligere søvnforstyrrelser, og et besøg hos en specialist i søvnmedicin kan være nødvendigt for at fastslå den underliggende årsag og passende behandlingsmuligheder.

Årsager til katapleksi

Katapleksiens oprindelse er usikker, men forskere har foreslået nogle potentielle elementer, der kan være forbundet med dens opståen.

Teori om hypokretinmangel

Den primære hypotese bag katapleksi involverer tab af neuroner, der producerer hypokretin, en neurotransmitter, der er ansvarlig for at regulere vågenhed og muskelkontrol.

Undersøgelser har vist, at personer, der lider af narkolepsi, kan have nedsatte niveauer af hypocretin i deres rygmarvsvæske, hvilket potentielt kan resultere i episoder med søvnighed og svækket muskelkontrol i øjeblikke med stærke følelser.

Potentielle udløsere for katapleksi

 • Søvnforstyrrelser: Andre søvnrelaterede problemer som søvnapnø eller type 2 narkolepsi kan gøre folk mere modtagelige for at udvikle kataplektiske episoder.
 • Vacciner: Nogle tilfælde af katapleksi er blevet sat i forbindelse med modtagelse af den europæiske A(H1N1)-pandemiske influenzavaccine med AS03-adjuvans, selvom der er behov for yderligere forskning for at fastslå årsagssammenhængen.(kilde)
 • Brug af natriumoxybat: Forkert eller højdosis brug af medicinen natriumoxybat, der almindeligvis ordineres som sovemedicin til folk med narkolepsi, er i sjældne tilfælde blevet rapporteret at fremkalde kataplektiske hændelser.(kilde)
 • Følelsesmæssige udløsere: Stærke følelser som latter, vrede eller overraskelse kan ofte udløse kataplektiske episoder hos modtagelige personer.

Symptomer og oplevelser under en kataplektisk episode

Personer, der oplever en kataleptisk episode, kan føle, at deres muskler pludselig svækkes eller kollapser under dem, mens de forbliver ved bevidsthed under hele hændelsen. Dette afsnit vil undersøge, hvad en person gennemgår under disse episoder.

Fysiske fornemmelser under et anfald

Personer kan opleve en række forskellige niveauer af muskelsvaghed, lige fra let til intens. Nogle almindelige fysiske symptomer omfatter:

 • Trækninger i ansigtet eller hængende øjenlåg
 • Sløret tale eller talebesvær
 • Knæet knækker eller falder sammen på jorden
 • Manglende evne til at bevæge lemmer, fingre eller tæer midlertidigt (søvnapnø)
 • Følelsesmæssige oplevelser i forbindelse med kataplektiske hændelser

  Katapleksi udløses ofte af stærke følelser som latter, vrede, overraskelse og endda spænding. Disse følelsesmæssige udløsere kan føre til pludseligt tab af muskelkontrol hos de berørte personer:

 1. Narkolepsipatienter af type 1, som er mere tilbøjelige til at opleve kollaps af hele kroppen på grund af fuldstændigt tab af muskeltonus. li>
 1. Narkolepsipatienter af type 2 kan på den anden side kun få delvise kollaps, der involverer specifikke kropsdele, som f.eks. knæ, der giver efter, når de griner af en vittighed.

  Ud over at være fysisk invaliderendehar katapleksi også betydelige psykosociale konsekvenser for de ramte, da de måske undgår sociale situationer af frygt for at opleve en episode. At forstå symptomerne og oplevelserne under et kataplektisk anfald kan hjælpe med at håndtere denne komplekse søvnforstyrrelse.

Diagnosticering af narkolepsi med katapleksi

En omfattende klinisk evaluering og objektive tests som polysomnografi og MSLT er nødvendige for at diagnosticere narkolepsi med katapleksi.

For at få en præcis diagnose anbefales det, at patienterne opretholder en regelmæssig søvnrytme på mindst seks timer pr. nat i to uger før evalueringen.

Kliniske evalueringer til diagnosticering

En læge tager en detaljeret sygehistorie og foretager en fysisk undersøgelse for at udelukke andre mulige årsager til overdreven søvnighed i dagtimerne.

Polysomnografi og MSLT-tests

Polysomnografi: Denne natlige test registrerer forskellige fysiologiske parametre under søvn for at identificere eventuel underliggende søvnapnø, periodiske bevægelsesforstyrrelser i lemmerne eller andre faktorer, der bidrager til forstyrret søvn.

 • Søvnapnø kan forårsage vejrtrækningsforstyrrelser under søvn.

MSLT: Denne test måler, hvor hurtigt en person falder i søvn i løbet af dagen med fem planlagte lure med to timers mellemrum, og patienterne får 20 minutter til at falde i søvn i hver lursession.

 • Natriumoxybat er et sovemiddel, der bruges til behandling af narkolepsi.
 • Muskelkontrol mistes ofte under katapleksi.
 • Søvnanfald kan opstå pludseligt og uden varsel.
 • Korte lure bruges under MSLT til at måle søvnighed i dagtimerne.
 • Type 2 narkolepsi diagnosticeres uden katapleksi.

Behandlingsmuligheder til håndtering af narkolepsi og kataplektiske episoder

Behandling af narkolepsi og katapleksi kræver en multifacetteret tilgang, der kombinerer medicin med livsstilsændringer.

Medicin til behandling af narkolepsi: Modafinil bruges ofte som førstevalg til behandling af overdreven søvnighed i dagtimerne hos patienter med narkolepsi, mens tricykliske antidepressiva som venlafaxin, methylphenidat og selektive serotonin-genoptagelseshæmmere (SSRI) også kan ordineres.

Potentielle bivirkninger og risici ved behandlingen: Natriumoxybat kan hjælpe med at forbedre nattesøvnen, men kan forårsage svimmelhed eller forvirring, methylphenidat indebærer en risiko for afhængighed, hvis det misbruges, og pludselig seponering af visse medikamenter som venlafaxin kan potentielt føre til rebound-katapleksi.

Ud over farmakologiske behandlinger kan ikke-medicinske behandlingsformer som kognitiv adfærdsterapi og søvnmedicin være nyttige til at håndtere symptomer på narkolepsi og katapleksi.

Husk altid at konsultere din sundhedsplejerske for at finde frem til den bedste behandling til dine specifikke behov.

Livsstilsændringer for patienter med narkolepsi og katapleksi

Ud over medicin kan man også tage andre forholdsregler for at håndtere narkolepsi og katapleksi, f.eks. ved at indføre søvnhygiejne.

Praksis for søvnhygiejne

Hold dig til en fast søvnrytme, skab et behageligt sovemiljø, og prøv afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning eller meditation før sengetid.

Træningsrutiner, der passer til ramte personer

Regelmæssig motion kan hjælpe med at forbedre vågenhedsniveauet i dagtimerne, men vælg aktiviteter med lav belastning som svømning, yoga eller tai chi for at undgå problemer med muskelkontrol.

Anbefalinger til kosten

 • Spis mindre måltider i løbet af dagen for at holde blodsukkeret stabilt.
 • Undgå overdreven koffeinindtagelse efter middag for at forbedre nattesøvnen.
 • Inddrag produkter med et højt indhold af magnesium, som nødder, bladgrønt og frø i dine måltider for at hjælpe dig med at få en bedre søvn.

Sikkerhedsforanstaltninger under aktiviteter

Personer med narkolepsi og katapleksi skal tage forholdsregler under fysiske aktiviteter for at undgå pludselig muskelsvaghed og søvnanfald.

Risici forbundet med fysisk anstrengelse

 • Undgå højrisikosport eller aktiviteter, der kan resultere i skader under et søvnanfald.
 • Informer trænere og træningspartnere om din tilstand, så de kan hjælpe dig.
 • Overvej at bruge specialudstyr som CPAP-apparater for ekstra sikkerhed.

Overvejelser om køresikkerhed

 • Tag korte lure før lange køreture for at reducere sandsynligheden for at falde i søvn bag rattet.
 • Gå regelmæssigt til kontrol hos en specialist i søvnmedicin.
 • Vurder, om ordineret medicin som natriumoxybat kan påvirke årvågenheden i trafikken.

Sundhedspersonalet bør konsulteres, og kommunikationen holdes åben for at sikre, at personer med narkolepsi og katapleksi kan leve et mere sikkert liv fuld af aktivitet.

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med katapleksi

Hvad er nogle fakta om katapleksi?

Katapleksi er et pludseligt, midlertidigt tab af muskeltonus, der ofte udløses af stærke følelser som latter, vrede eller overraskelse. Det rammer ca. 70 % af personer med narkolepsi og kan variere fra mild til svær intensitet. Katapleksi-episoder varer typisk et par sekunder til flere minutter og forårsager ikke bevidstløshed.

Hvad er den grundlæggende årsag til katapleksi?

Den præcise årsag til katapleksi er stadig ukendt, men man mener, at den er relateret til hypokretinmangel. Hypokretin er en neurotransmitter, der hjælper med at regulere vågenhed og REM-søvn. Mennesker med narkolepsi og katapleksi har betydeligt reducerede niveauer af hypokretin i hjernen på grund af tab af specifikke neuroner.

Hvilke følelser er stærke triggere for katapleksi?

Stærke følelser som latter, vrede, overraskelse, frygt eller stress kan udløse kataplektiske anfald. Disse følelsesmæssige stimuli kan føre til et pludseligt fald i muskeltonus, der spænder fra let svaghed (f.eks. hængende ansigtsmuskler) til fuldstændig kollaps afhængigt af episodens sværhedsgrad.

Hvordan føles et katapleksianfald?

En person, der oplever et kataplektisk anfald, kan føle pludselig muskelsvaghed eller lammelse, mens vedkommende forbliver ved bevidsthed under hele episoden. Personen kan miste kontrollen over specifikke kropsdele (f.eks. knæ, der bøjer) eller opleve et totalt kropskollaps, hvis det er alvorligt. Under et anfald kan talen blive sløret og synet sløret, men det vil vende tilbage til det normale, når det aftager.

Konklusion

At genkende symptomerne på katapleksi er afgørende for en tidlig diagnose og effektiv behandling.

Hvis du eller en, du kender, oplever pludselig muskelsvaghed eller tab af kontrol, kan det være et tegn på narkolepsi med katapleksi - tid til at ringe til lægen!

Bare rolig, der findes forskellige behandlingsmuligheder, som kan hjælpe med at håndtere tilstanden, så vær ikke bange for at søge lægehjælp.

Husk, at jo hurtigere du bliver diagnosticeret, jo hurtigere kan du begynde at få det bedre og leve dit bedste liv.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder