Søvn i dagtimerne: Bedre helbred, hukommelse og årvågenhed

Published:

At sove om dagen, eller tage en lur, har længe været et emne af interesse for både forskere og søvnentusiaster. Efterhånden som vores forståelse af søvnens komplicerede aspekter udvikler sig, bliver det mere og mere tydeligt, at dagslur kan give bemærkelsesværdige fordele, når det gøres korrekt. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i de forskellige fordele, der er forbundet med at sove i dagtimerne, og give vejledning i, hvordan du optimerer din luroplevelse.

Vi vil udforske emner som at overvinde træthed ved at tage en lur, bevare opmærksomheden med power-naps og forbedre hukommelsen. Desuden vil vi diskutere den ideelle lurlængde for voksne, og hvordan man skaber det perfekte søvnmiljø for optimal hvile i løbet af dagen.

Derudover vil vi undersøge strategisk timing af dine lure ved at udnytte naturlige energidyk i løbet af dagen, mens du udvikler konsekvente vaner. Endelig vil vi gå i dybden med de seneste undersøgelser af split-søvn og deres indvirkning på hukommelsen samt kroniske sygdomme i relation til søvnvaner i dagtimerne.

dagtid-søvn

Fordelene ved at sove i dagtimerne

Søvn i dagtimerne, også kendt som en lur, giver mange fordele for raske personer, der ønsker at overvinde træthed i dagtimerne og bevare opmærksomheden. Hvis man indarbejder korte lure om dagen i sin daglige rutine, kan det potentielt forbedre den kognitive funktion uden at øge risikoen for at udvikle kroniske lidelser senere i livet. I dette afsnit vil vi undersøge, hvordan søvn i dagtimerne kan hjælpe dig med at forblive vågen og produktiv i løbet af dagen.

Overvinde træthed i dagtimerne

Hvis du nogensinde føler dig døsig i løbet af dagen eller udmattet efter frokost, kan en hurtig powernap være lige det, du har brug for til at lade op. Forskning har vist, at en kort lur på 20-30 minutter kan hjælpe med at bekæmpe følelsen af søvnighed og genoprette energiniveauet mere effektivt end koffein eller andre stimulanser. For dem, der har svært ved at sove om natten, kan en powernap være en effektiv måde at øge energiniveauet og forbedre hukommelsen på.

Forbedring af hukommelsens ydeevne

En veltimet lur kan også have en betydelig positiv effekt på hukommelsen. Ifølge en undersøgelse foretaget af forskere ved Saarland University i Tyskland viste deltagere, der tog en lur på 45 minutter, en forbedring i deres evne til at genkalde sig information sammenlignet med dem, der ikke tog nogen hvilepauser(kilde). Ved at indarbejde korte lure i dit daglige skema kan du blive bedre rustet til at huske ny information og udføre opgaver, der kræver mentalt fokus.

Opretholdelse af årvågenhed

En lur er ikke kun gavnlig for at overvinde træthed; den er også effektiv til at opretholde den generelle årvågenhed i løbet af dagen. En undersøgelse offentliggjort i Sleep Medicine Reviews viste, at en lur på 20 minutter forbedrede årvågenhed og kognitiv præstation betydeligt hos personer med søvnmangel(kilde). Ved at indarbejde lure i dagtimerne i din rutine kan du hjælpe med at bekæmpe virkningerne af utilstrækkelig søvn og opretholde en optimal mental funktion.

Tips til at tage en effektiv lur i dagtimerne:

 • Lurens længde: Sigt efter korte lure på mellem 20-30 minutter for at undgå at komme ind i dybere søvnstadier, såsom slow-wave søvn eller REM-søvn. Det vil hjælpe med at forebygge følelsen af grogginess eller søvninerti.
 • Planlæg en konsekvent lur: Prøv at tage din lur på samme tidspunkt hver dag, helst tidligt på eftermiddagen, hvor de fleste oplever et naturligt dyk i energiniveauet.
 • Skab et gunstigt miljø: Sørg for, at dit sovemiljø er køligt, stille og mørkt for at fremme afslapning og gøre det lettere at falde hurtigt i søvn. Overvej at bruge mørklægningsgardiner eller en øjenmaske, hvis det er nødvendigt.
 • Undgå stimulanser før luren: Indtagelse af koffein eller andre stimulanser tæt på sovetid kan gøre det sværere for dig at falde i søvn. Prøv i stedet at drikke vand eller urtete uden koffein.

At inkorporere søvn i dagtimerne i sin daglige rutine kan give mange fordele for sunde personer, der ønsker at overvinde træthed og bevare opmærksomheden hele dagen. Ved at følge disse tips om, hvor lang tid man bør tage en lur om dagen, og samtidig skabe et ideelt sovemiljø og time dem korrekt i henhold til ovennævnte regel om ensartethed i tidsplanen, kan power-naps hjælpe dig med at holde dig skarp og fokuseret hele dagen. Husk, at det er vigtigt at finde en balance mellem tilstrækkelig nattesøvn og lejlighedsvise lure i dagtimerne for at opnå et optimalt generelt velbefindende.

Skab det ideelle søvnmiljø til en lur

En lur i dagtimerne kan være et effektivt redskab til at forbedre energi, produktivitet og generel sundhed. Det er vigtigt at skabe en afslappende atmosfære, hvor man hurtigt kan falde i søvn, hvis man vil høste fordelene ved en lur i dagtimerne. Her er nogle nøglefaktorer, du skal overveje, når du indretter din lurplads.

Rumtemperaturen betyder noget

At holde en kølig rumtemperatur er afgørende for at optimere din lur i dagtimerne. Undersøgelser viser, at køligere temperaturer hjælper dig med at falde i søvn hurtigere og nyde en bedre søvnkvalitet. National Sleep Foundation anbefaler, at temperaturen i dit soveværelse ligger mellem 15-19 °C (60-67 °F), hvis du vil have en optimal, restituerende søvn.

 • Tips:
 • - Juster termostaten, eller brug aircondition i de varme måneder.
 • - Brug ventilatorer eller åbne vinduer til at cirkulere frisk luft i rummet.
 • - Vælg åndbare sengetøjsmaterialer som bomuld eller hør frem for syntetiske stoffer.

Reducer støjforstyrrelser

Et roligt miljø er afgørende for at sikre uafbrudt søvn i dagtimerne. Selv om du ikke bor i et støjende kvarter eller arbejder i nærheden af larmende maskiner, kan støj fra elektroniske apparater eller samtaler stadig forstyrre din evne til at døse effektivt hen under luren. Her er nogle måder at minimere støjforstyrrelser på:

 • Tips:
 • - Luk døre og vinduer, mens du sover, for at lukke lyde ude.
 • - Invester i ørepropper af høj kvalitet, der er designet specielt til søvnformål, såsom EarPeace eller Mack's Earplugs.
 • - Brug en hvid støjmaskine, ventilator eller smartphone-app til at maskere uønskede lyde.
 • - Overvej at lydisolere dit lurrum med akustiske paneler, gardiner eller tætningslister, hvis det er nødvendigt.

Udnyt mørket

Et mørkt miljø er afgørende for at fremme afslapning og signalere til kroppen, at det er tid til at sove. Hvis du udsættes for naturligt lys under en lur om dagen, kan det forstyrre din evne til at falde hurtigt i søvn, og det kan endda føre til søvnproblemer om natten på grund af forstyrrede døgnrytmer. Sådan skaber du et ideelt mørkt rum til en lur:

 • Tips:
 • - Sæt mørklægningsgardiner eller rullegardiner for vinduerne i dit soveområde.
 • - Brug en øjenmaske, der er designet specielt til at sove med, som den populære Alaska Bear Sleep Mask.
 • - Sluk for elektroniske apparater, der udsender blåt lys, såsom smartphones, tablets og computere, før du lægger dig til at sove.

Ved at inkorporere disse elementer i dit søvnmiljø om dagen kan du maksimere fordelene ved powernapping og samtidig minimere potentielle forstyrrelser fra eksterne faktorer. Husk, at konsekvens er nøglen; når du først har etableret en effektiv rutine omkring at skabe disse optimale rammer hver dag ved middagsluren, er du godt på vej til at høste alle de fordele, der er forbundet med regelmæssige korte lure.

Som nævnt tidligere i vores diskussion om timing (overskrift 3) er det ikke kun vigtigt, hvornår, men også hvor længe vi tager vores daglige snooze-sessioner. Sigt efter mellem 20-30 minutter for at undgå søvninerti og sikre, at du får lige præcis nok hvile til at føle dig udhvilet uden at gå på kompromis med din nattesøvnkvalitet. Så skab dit ideelle lurmiljø i dag, og begynd at nyde alle fordelene ved at sove i dagtimerne.

Timing af din lur for optimale resultater

For at få mest muligt ud af en lur skal du tage en lur lige før eller under dykket efter frokost, når naturlige udsving i døgnrytmen får folk til at føle sig søvnige. Det tager tid at udvikle en fast vane, og det kan kræve, at man justerer sin daglige rutine, men det vil sikre maksimal effektivitet af hver power-nap-session.

Identificer din dip-periode efter frokost

Den tidlige eftermiddag er typisk det tidspunkt, hvor de fleste mennesker oplever et fald i årvågenhed og en stigning i søvnighed på grund af deres døgnrytme. Denne periode efter frokost falder typisk mellem kl. 13 og 16, selvom dette vindue kan påvirkes af visse faktorer. Det præcise tidspunkt for denne nedgang kan dog variere afhængigt af alder, arbejdsopgaver eller helbred.

For at identificere din personlige periode efter frokost skal du være opmærksom på, hvordan du har det i løbet af dagen i flere dage eller uger. Læg mærke til eventuelle mønstre, der dukker op med hensyn til energiniveau og perioder med døsighed. Når du har identificeret dit optimale lur-tidsvindue baseret på disse observationer, kan du prøve at planlægge korte lure inden for denne tidsramme, når det er muligt.

Konsistens i timingen af dine lure

En regelmæssig lur i dagtimerne er afgørende for at få det fulde udbytte af den uden at forstyrre nattesøvnen eller give problemer med at sove senere på natten. Her er nogle tips, der kan hjælpe med at etablere regelmæssighed med lure i dagtimerne:

 • Planlæg faste tidspunkter: Sigt efter at tage din lur omkring det samme tidspunkt hver dag, hvis det er muligt - selv i weekenden - hvilket hjælper med at træne dit kropsur til at forvente hvile i disse timer.
 • Undgå lure sent om eftermiddagen: En lur for tæt på sengetid kan forstyrre nattesøvnen og gøre det sværere at falde i søvn og blive ved med at sove. Sigt i stedet efter en lur tidligt om eftermiddagen.
 • Sæt en timer: Brug en alarm eller timer til at sikre, at din lur ikke varer længere end de anbefalede 20-30 minutter. Det forhindrer dig i at gå ind i dybere søvnstadier, som kan føre til grogginess, når du vågner (kendt som søvninerti), og hjælper med at undgå potentielle forstyrrelser i din nattesøvncyklus.
 • Skab en rutine: Ritualer før luren, som at dæmpe lyset, spille blød musik eller bruge afslapningsteknikker, kan signalere til din krop, at det er tid til hvile, og hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn under luren om dagen.

Ud over at være konsekvent med timingen skal man overveje faktorer som den samlede søvntid og kvaliteten af både nattesøvnen og dagslurene, når man vurderer deres indvirkning på det generelle helbred. For eksempel kan skifteholdsarbejdere, der oplever forstyrrelser i nattesøvnen, have gavn af længere lure i dagtimerne end dem, der har faste arbejdstider. På samme måde bør personer med kronisk søvnløshed eller andre søvnforstyrrelser konsultere en læge, før de indarbejder daglige power-naps i deres rutiner, da det kan forværre eksisterende problemer snarere end at lindre dem.

Hvis du har svært ved at falde i søvn om aftenen på trods af konsekvente lurvaner om dagen eller har mistanke om, at utilstrækkelig nattesøvn bidrager til overdreven døsighed om dagen(Karolinska Sleepiness Scale), er det vigtigt at tage fat på disse problemer ved at søge vejledning hos en kvalificeret læge, der er fortrolig med diagnosticering og behandling af forskellige typer af søvnproblemer.

Konklusionen er, at en korrekt timing af dine lure i dagtimerne kan øge deres effektivitet betydeligt, når det gælder om at forbedre årvågenhed og kognitiv funktion. Ved at identificere den periode, hvor du sover efter frokost, være konsekvent med lur-tiderne og overveje faktorer som den samlede søvntid og individuelle omstændigheder (f.eks. skifteholdsarbejde eller sygdom), vil du være bedre rustet til at optimere fordelene ved power-napping uden at gå på kompromis med nattesøvnens kvalitet.

Split-søvn-undersøgelse af hukommelsespræstation

Kæmper du med at finde en god balance mellem nattesøvn og dagslur? En undersøgelse viser, at en split-søvnplan kan forbedre hukommelsen sammenlignet med kontinuerlig nattesøvn.

Sammenligning af kontinuerlig nattesøvn og split-søvn-planer

Undersøgelsen inddelte deltagerne i tre grupper: en gruppe sov 8 timer i træk om natten, en anden gruppe sov 6 timer om natten efterfulgt af to power-naps på en halv time om eftermiddagen, og den tredje gruppe sov kun 6,5 timer i træk hver nat. Forskernes mål var at sammenligne, hvordan disse forskellige søvnplaner påvirkede hukommelsespræstationen og det homeostatiske søvntryk på tværs af flere parametre.

Forbedret hukommelsespræstation i begge grupper

Både dem, der sov 8 timer i træk, og dem, der sov to timer i træk, udviste en bemærkelsesværdig forbedring af hukommelsen sammenlignet med dem, der kun havde fået 6,5 timers uafbrudt søvn. Det tyder på, at en kort lur i dagtimerne i ens daglige rutine potentielt kan forbedre den kognitive funktion uden at øge risikoen for at udvikle kroniske lidelser senere i livet.

Derudover viste begge grupper også et reduceret homøostatisk søvntryk sammenlignet med dem, der kun havde utilstrækkelig nattesøvn.

 • Søvn om natten: Sørg for at få nok nattesøvn af høj kvalitet hver aften - ideelt set omkring syv til ni timer pr. voksen.
 • Lure i dagtimerne: Korte lure i løbet af dagen kan være med til at afhjælpe søvnunderskud og forbedre den kognitive funktion, især hvis de kombineres med tilstrækkelig nattesøvn.
 • Split-søvn-plan: En split-søvnplan, der omfatter både nattesøvn og power-naps i dagtimerne, kan give yderligere fordele for hukommelsen og det generelle velbefindende.

For at få maksimalt udbytte af dine lure er det vigtigt at skabe et ideelt søvnmiljø, som er mørkt, stille og køligt. Det skal være køligt, stille og mørkt for at fremme afslapning og gøre det lettere at falde hurtigt i søvn. Justeringer som at bruge mørklægningsgardiner eller en øjenmaske kan i høj grad forbedre din evne til at tage effektive powernaps i dagslys. Hvis du desuden lægger dine lure lige før eller under dykket efter frokost, hvor naturlige udsving i døgnrytmen får folk til at føle sig søvnige, vil det sikre maksimal effektivitet af hver power-nap-session.

At opretholde en balance mellem tilstrækkelig nattesøvn og lejlighedsvise lure i dagtimerne giver mange sundhedsmæssige fordele for personer, der kæmper med kronisk træthed eller andre medicinske tilstande, der påvirker deres energiniveau i løbet af dagen. Især skifteholdsarbejdere kan finde denne tilgang nyttig til at håndtere deres unikke søvnudfordringer forårsaget af uregelmæssige arbejdstider.

Hvis du oplever vedvarende problemer med at falde i søvn om aftenen på trods af regelmæssige lure i dagtimerne, bør du overveje at konsultere en sundhedsprofessionel om mulige underliggende årsager som søvnløshed eller andre søvnforstyrrelser. Ved at tage fat på disse problemer med en ordentlig diagnose og behandlingsplaner, der er skræddersyet specifikt til individuelle behov, kan mange mennesker opnå en bedre kvalitet af restituerende søvn uden at ty til overdreven afhængighed af kunstige stimulanser eller beroligende midler. Cibdol tilbyder CBD-olieprodukter, der kan hjælpe med søvnforstyrrelser.

Undersøgelse af søvnvaner i dagtimerne og kroniske sygdomme

Et studie undersøgte forholdet mellem søvnvarighed, lurvaner i dagtimerne og kroniske sygdomme hos ældre og midaldrende voksne bosiddende i Shanghai, Kina. Forskningen havde til formål at forstå, hvordan søvnproblemer om natten kunne mindskes ved at indarbejde lure om dagen i ens rutine, samtidig med at man overvejede de potentielle risici, der er forbundet med at udvikle kroniske lidelser senere i livet.

Analyse af demografiske karakteristika sammen med risikofaktorer

Undersøgelsen omfattede i alt 65.201 deltagere i alderen 45 år eller ældre, som ikke havde nogen større sygdom ved baseline. Deltagerne selvrapporterede deres natlige hviletid samt lurtid i løbet af dagen. Forskerne undersøgte demografiske karakteristika såvel som potentielle risikofaktorer for kroniske helbredsproblemer som hypertension, DM, slagtilfælde, CHD og kræftrate.

Resultaterne viste, at personer, der sov længere om natten, havde lavere prævalensrater for DM og CHD sammenlignet med dem, der sov kortere tid om natten. Desuden blev det observeret, at deltagere med både lang nattesøvn (>7 timer) kombineret med korte perioder med lur i dagtimerne (

At finde en balance mellem nattesøvn og lur om dagen

Undersøgelsen tyder på, at det at finde en optimal balance mellem tilstrækkelig nattesøvn og lejlighedsvise powernaps kan være gavnligt for det generelle velbefindende, når det handler om at forebygge visse typer kroniske sygdomme som DM eller CHD senere i livet. I stedet for at tage flere lure i løbet af dagen, hvis du allerede får nok søvn om natten, er det vigtigt at erkende, hvornår en kort lur kan være nødvendig, fordi du føler dig træt eller har svært ved at sove. Lyt i stedet til din krop og forstå, hvornår en kort lur kan være nødvendig, fordi du føler søvnmangel eller har problemer med at sove om natten.

En lur i dagtimerne har mange fordele, f.eks. bedre hukommelse, øget årvågenhed og mindre træthed. Men overdreven søvn i dagtimerne kan også føre til søvninerti, som er en følelse af omtågethed og desorientering, der opstår, når man vågner op fra et dybt stadie af slow-wave sleep (SWS). For at undgå denne uønskede bivirkning og samtidig høste de fordele, der er forbundet med power-nap-sessioner:

 • Hold din samlede søvntid inden for et optimalt område ved at sigte efter omkring 7-9 timer pr. nat kombineret med lejlighedsvise korte lure (
 • Planlæg dine lure strategisk ved at tage dem lige før eller under den tidlige eftermiddagslur, hvor naturlige udsving i døgnrytmen får folk til at føle sig søvnige.
 • Skab et ideelt søvnmiljø, der er befordrende for afslapning, ved at sikre en kølig rumtemperatur, reducere støjforstyrrelser ved hjælp af lydisolerende foranstaltninger som ørepropper eller hvide støjmaskiner og udnytte mørket ved hjælp af mørklægningsgardiner eller øjenmasker, når det er muligt.

Ud over disse praktiske tips til, hvordan man indarbejder lure i dagtimerne i sin daglige rutine uden at gå på kompromis med det generelle helbred i forhold til risikofaktorer for kroniske sygdomme senere i livet:

 1. Hvis du arbejder på uregelmæssige tidspunkter eller har en sygdom, der påvirker din evne til at falde let i søvn om aftenen (f.eks. søvnløshed), bør du overveje at søge professionel hjælp hos en kvalificeret sundhedsplejerske, der er specialiseret i at diagnosticere og behandle forskellige typer af søvnforstyrrelser.
 2. Oprethold sunde livsstilsvaner ved at spise en afbalanceret kost, deltage i regelmæssig fysisk aktivitet og håndtere stressniveauer effektivt gennem afslapningsteknikker som mindfulness-meditation eller yogapraksis.
 3. Overvåg din søvnkvalitet regelmæssigt ved hjælp af objektive værktøjer som Karolinska Sleepiness Scale (KSS) for at identificere eventuelle problemer, der kan kræve yderligere indgriben, før de eskalerer til mere alvorlige nattesøvnproblemer senere hen.

Konklusionen er, at en lur i dagtimerne kan være en effektiv strategi til at bekæmpe træthed og forbedre den kognitive funktion, hvis den udføres korrekt. Ved at finde en balance mellem tilstrækkelig nattesøvn og lejlighedsvise powernaps i dagtimerne kan man potentielt mindske risikoen for at udvikle kroniske sygdomme senere i livet, samtidig med at man forbedrer sit generelle velbefindende.

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med søvn i dagtimerne

Er det okay at sove om dagen?

Ja, en lur i dagtimerne kan hjælpe med at overvinde træthed, opretholde årvågenhed og forbedre hukommelsen, men undgå overdreven søvn, der kan forstyrre din normale søvnrytme. Læs mere om fordelene ved at tage en lur.

Hvad er reglen om 30-90 lure?

Begræns luren til 30-90 minutter for at bevare opmærksomheden uden at blive groggy eller inaktiv efter luren. Opdag den optimale varighed af luren.

Hvad er fordelene ved at sove i dagtimerne?

Søvn om dagen reducerer træthed, øger årvågenhed, forbedrer kognitive funktioner og hukommelse, øger humøret og kreativiteten og kompenserer for utilstrækkelig nattesøvn eller uregelmæssige arbejdstider som skifteholdsarbejde. Udforsk flere fordele ved at tage en lur.

Er en 2-timers lur hver dag okay?

Langvarige lure kan forstyrre nattesøvnen og føre til søvninerti, så det anbefales generelt at begrænse luren til 20-30 minutter for at få det optimale udbytte. De individuelle behov kan dog variere. Find ud af mere om lurens varighed.

Konklusion

Søvn om dagen kan øge årvågenhed og hukommelse, men det er vigtigt at begrænse lurens varighed og skabe et afslappende søvnmiljø for at undgå at forstyrre nattesøvnen.

En undersøgelse af split-sleep-skemaer tyder på, at en strategisk lur i dagtimerne kan forbedre hukommelsen.

Men det er vigtigt at finde en balance mellem tilstrækkelig nattesøvn og lure i dagtimerne for at undgå negative konsekvenser for det generelle helbred.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder