Er søvnapnø genetisk?

Last updated:

Published:

Dette spørgsmål har vakt interesse hos både forskere og enkeltpersoner, da en forståelse af den arvelige komponent kan hjælpe med tidlig opsporing og behandling af denne udbredte søvnforstyrrelse. Søvnapnø er en søvnforstyrrelse, der involverer tilbagevendende pauser i vejrtrækningen eller overfladiske vejrtrækninger, mens man sover, hvilket resulterer i forstyrrede søvnmønstre og potentielle helbredsproblemer.

I dette omfattende blogindlæg vil vi dykke ned i de forskellige typer søvnapnø - central og obstruktiv - og udforske deres respektive genetiske forbindelser. Vi vil også diskutere et tvillingestudie om obstruktiv søvnapnøgenetik, der kaster lys over arveligheden.

Desuden vil vi undersøge, hvordan body mass index (BMI) hænger sammen med obstruktiv søvnapnø og identificere risikofaktorer, der er unikke for både centrale og obstruktive former. Er søvnapnø hos spædbørn arveligt? Vi undersøger dette emne ved at se på årsager, symptomer og genetiske forbindelser for både centrale infantile og obstruktive infantile tilfælde.

For at afslutte vores diskussion om, hvorvidt søvnapnø er genetisk eller ej, vil vi berøre de metoder, der bruges til at diagnosticere forskellige typer af denne lidelse sammen med de behandlingsmuligheder, der findes for at håndtere dem effektivt.

Er søvnapnø genetisk?

Typer af søvnapnø og deres genetiske forbindelser

Der findes to typer søvnapnø: central søvnapnø (CSA ) og obstruktiv søvnapnø (OSA), som begge har genetiske forbindelser.

CSA er mindre almindeligt end OSA og opstår, når hjernen ikke sender de rigtige signaler til de muskler, der styrer vejrtrækningen under søvn. Forskning tyder på en mulig genetisk forbindelse til både CSA og OSA, men der er behov for yderligere undersøgelser.

OSA har på den anden side en stærkere arvelig komponent, idet det anslås, at 40% af tilfældene kan tilskrives genetik. Familiehistorie og genetik spiller en vigtig rolle i udviklingen af OSA, idet genvarianter som APOE4 øger risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom og forværre OSA-symptomer, serotonintransportørgenet er forbundet med søvnapnøens sværhedsgrad, og leptinreceptorgenet påvirker appetitkontrol og fedme, som begge er risikofaktorer for OSA.

Selvom arvelighed er en faktor i OSA, kan livsstilsvaner som vægtkontrol, motionsregimer og rygestop have en effekt på risikoen for at udvikle denne lidelse.

Risikofaktorer for udvikling af søvnapnø

Aldring, køn, fedme og livsstilsvalg kan alle være risikofaktorer for at udvikle søvnapnø.

Almindelige risikofaktorer for central søvnapnø

 • Aldring: Sandsynligheden for at udvikle CSA stiger med alderen.
 • Køn: Mænd har større risiko for at udvikle CSA end kvinder.
 • Tidligere slagtilfælde eller hjerteproblemer: Personer, der har haft et slagtilfælde eller har hjerteproblemer, kan have en øget risiko for CSA.
 • Brug af opioider: Brug af opioider kan øge risikoen for at opleve CSA.

Udbredte risikofaktorer for obstruktiv søvnapnø

 • Fedme: Overvægt er en af de mest betydningsfulde livsstilsfaktorer, der bidrager til OSA.
 • Snævre luftveje: Anatomiske træk som større mandler eller polypper, en tykkere halsomkreds eller andre strukturelle abnormiteter kan øge risikoen for OSA.
 • Køn og overgangsalder: Mænd er mere tilbøjelige til at udvikle OSA end kvinder, men kvinders risiko stiger efter overgangsalderen.

Rygning og alkoholforbrug kan også bidrage til OSA, idet rygning irriterer og betænder de øvre luftveje, mens alkohol får halsmusklerne til at slappe af under søvnen.

For eksempel irriterer og betænder rygning de øvre luftveje, mens alkohol afslapper halsmusklerne under søvn, hvilket fører til forværret søvnapnø over tid.

Lær, hvordan rygestop gavner dit helbred i denne nyttige guide fra CDC.

Find ud af mere om, hvordan opioider påvirker dit helbred i denne informative artikel på Healthline.

Søvnapnø hos spædbørn og genetik

Søvnapnøer hos spædbørn rammer børn under et år og manifesterer sig som enten centrale eller obstruktive varianter hos spædbørn.

Central søvnapnø hos spædbørn: Mulige arvelige sammenhænge

Central søvnapnø hos spædbørn har i visse tilfælde været forbundet med arvelige faktorer.

Specifikke genmutationer kan bidrage til udviklingen af denne tilstand hos spædbørn.

Det er dog ikke alle tilfælde af central søvnapnø hos spædbørn, der skyldes genetik.

Obstruktiv infantil version: Forbindelser, der stammer fra gener hos familiemedlemmer

Obstruktiv infantil søvnapnø opstår, når en anatomisk obstruktion forhindrer korrekt luftstrøm under søvn.

Spædbørn med mindre luftveje kan være mere udsatte for at udvikle obstruktiv søvnapnø på grund af deres begrænsede mulighed for tilstrækkelig luftstrøm under søvnen.

Forstørrede mandler er en anden potentiel årsag til luftvejsobstruktion hos spædbørn; hvis familiemedlemmer tidligere har haft forstørrede mandler, kan denne egenskab være nedarvet genetisk.

I visse tilfælde kan genetik være en faktor i både centrale og obstruktive søvnapnøer hos spædbørn på grund af syndromer, der forårsager kraniofaciale abnormiteter, såsom Downs syndrom, der er forbundet med højere prævalens af OSA på grund af hypotoni og hypoplasi i mellemansigtet.

For eksempel er Downs syndrom forbundet med en øget prævalens af OSA på grund af faktorer som hypotoni og hypoplasi i mellemansigtet.

Konklusionen er, at både centrale og obstruktive søvnapnøer hos spædbørn i nogle tilfælde kan påvirkes af genetik.

Ikke desto mindre er det vigtigt, at plejepersonale og læger tager højde for alle mulige årsager, når de diagnosticerer og behandler disse lidelser hos spædbørn.

Diagnosticering af søvnapnøer gennem evalueringer og undersøgelser

Bare rolig - kontakt en sundhedsplejerske for at evaluere dine symptomer og fastlægge den bedste fremgangsmåde.

Indledende evaluering af sundhedspersonale

Din sygehistorie, livsstilsfaktorer og risikofaktorer for at udvikle søvnapnø vil blive diskuteret, og der kan blive foretaget en fysisk undersøgelse for at se efter tegn på obstruktiv søvnapnø (OSA).

Søvnundersøgelser og deres rolle i diagnosticering af søvnapnø

En endelig diagnose af enten central søvnapnø (CSA) eller OSA kræver normalt en søvnundersøgelse, der overvåger forskellige vitale tegn, mens du sover natten over derhjemme eller på en akkrediteret facilitet kaldet "Sleep Lab".

 • Hjertefrekvens
 • Vejrtrækningsmønstre
 • Iltniveauer i blodet
 • Muskelaktivitet
 • Hjernebølger

De data, der indsamles fra disse målinger, hjælper specialisterne med at identificere typen og sværhedsgraden af søvnapnø, så de kan anbefale passende behandlingsmuligheder.

I nogle tilfælde kan en hjemmebaseret søvnundersøgelse være tilstrækkelig til at diagnosticere OSA, men hvis der er mistanke om central søvnapnø, eller der er behov for mere detaljerede data, vil det sandsynligvis være nødvendigt med en laboratorieundersøgelse.

Lad ikke søvnapnø holde dig vågen om natten - bliv diagnosticeret tidligt og udforsk forskellige behandlingsmuligheder, der er skræddersyet til dine specifikke behov.

Behandlingsmuligheder for søvnapnøer

Når den er identificeret, vil omfanget af søvnapnø diktere de mulige behandlinger.

Livsstilsændringer til håndtering af søvnapnø

 • Vægttab: At smide ekstra kilo kan reducere sværhedsgraden af både obstruktiv og central søvnapnø. Mayo-klinikken
 • Undgå alkohol og beroligende midler: Disse stoffer får musklerne i halsen til at slappe af, hvilket øger risikoen for, at luftvejene blokeres under søvnen.
 • Justering af sovestilling: At sove på siden i stedet for på ryggen kan hjælpe med at forebygge episoder af søvnapnø ved at holde luftvejene mere åbne.
 • Afsvellende midler til næsen: Hvis du har mild til moderat tilstoppet næse på grund af allergi eller forkølelse, kan det forbedre luftstrømmen at bruge en næsespray med saltvand eller et afsvellende middel i håndkøb før sengetid.

Medicinske indgreb og terapier

 1. Continuous Positive Airway Pressure (CPAP): En CPAP-maskine leverer trykluft gennem en maske, der dækker din næse og/eller mund, hvilket hjælper med at holde dine luftveje åbne, mens du sover. Søvnfonden
 2. Bilevel Positive Airway Pressure (BiPAP): BiPAP-maskiner giver to forskellige niveauer af lufttryk - et til indånding og et andet til udånding.
 3. Adaptive Servo-Ventilation (ASV): ASV-apparater overvåger kontinuerligt vejrtrækningsmønstre og justerer luftstrømmen i overensstemmelse hermed for at opretholde en stabil vejrtrækning under søvn.
 4. Oral apparatur: Specialtilpasset apparatur hjælper med at flytte kæben og tungen fremad og forhindrer obstruktion af de øvre luftveje under søvn.

Behandling af underliggende sygdomme som hjertesvigt eller hypothyreoidisme kan også forbedre symptomerne på begge typer søvnapnøer. Det er vigtigt at konsultere en medicinsk ekspert, før man begynder på nye behandlinger eller foretager drastiske livsstilsændringer.

Er der et genetisk grundlag for søvnapnø?

Ja, der er et genetisk grundlag for søvnapnø. Forskning har vist, at både central og obstruktiv søvnapnø har arvelige komponenter. Tvillingestudier har demonstreret genetikkens indflydelse på obstruktiv søvnapnø (OSA), mens anden forskning indikerer potentielle forbindelser mellem familiehistorie og centrale søvnapnøer.

Hvem er mest udsat for søvnapnø?

Personer med visse risikofaktorer er mere tilbøjelige til at udvikle søvnapnø. Disse omfatter fedme, høj alder, mandligt køn, rygning, alkoholforbrug, familiehistorie med tilstanden, tilstoppet næse eller obstruktionsproblemer som f.eks. afvigende næseskillevæg eller forstørrede mandler/adenoider hos børn.

Er der en genetisk disposition for søvnforstyrrelser?

Der kan være en genetisk disposition for nogle typer af søvnforstyrrelser som narkolepsi og restless legs syndrom (RLS). Men miljømæssige faktorer spiller også en vigtig rolle i udviklingen af disse tilstande sammen med genetik.

Hvad er den vigtigste årsag til søvnapnø?

Hovedårsagen er forskellig afhængigt af typen: Centrale søvnapnøer opstår på grund af signalforstyrrelser i hjernen, der påvirker vejrtrækningskontrollen under hvile; Obstruktive søvnapnøer opstår, når luftvejsmusklerne slapper for meget af, hvilket fører til delvis eller fuldstændig blokering, der forårsager afbrudte vejrtrækningsmønstre om natten.

Konklusion

Millioner af mennesker verden over lider af søvnapnø, og selvom livsstilsvalg og miljømæssige faktorer kan bidrage til udviklingen, tyder forskning på, at genetik også kan spille en rolle.

Der findes forskellige typer søvnapnø, og den type, en person har, kan afgøre deres risikofaktorer og sandsynlighed for at give det videre genetisk.

At forstå de genetiske forbindelser til søvnapnø er afgørende for at identificere potentielle risici og finde passende behandlingsmuligheder.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder