Natspisningssyndrom

Last updated:

Published:

Nighttime eating syndrome (NES) er en multifacetteret og ofte misforstået lidelse, som påvirker mange mennesker. Den indebærer, at man indtager en betydelig del af sit daglige fødeindtag i aften- eller nattetimerne, hvilket fører til forskellige helbredsproblemer og psykologiske problemer. I dette omfattende blogindlæg vil vi gå i dybden med natspisesyndromet og dets indvirkning på den mentale sundhed.

Desuden vil vi undersøge, hvordan NES kan sammenlignes med andre spiseforstyrrelser som overspisning og bulimi med hensyn til følelsesmæssige spisemønstre og generel ED-patologi. Behandlingsmuligheder for dem, der kæmper med natspisesyndrom, vil også blive diskuteret, herunder brugen af søvndagbøger som et værktøj til at spore symptomer og indføre god søvnhygiejne for at håndtere nattetrang.

Derudover vil vi undersøge adfærdsmønstre forbundet med morgenanoreksi og aftenhyperfagi ved at se på natlige plasmamelatoninniveauer blandt natspisere. Til sidst vil vi undersøge forholdet mellem måltidssammensætning, plasma-aminosyreforhold og natlige melatoninkoncentrationer i forhold til livsstressfaktorer, der dæmper melotoninproduktionen om natten.

nat-spise-syndrom

Natspisesyndrom og mental sundhed

NES er en lidelse, der er kendetegnet ved forstyrret søvn og trang til kalorierige, kulhydratrige eller sukkerholdige fødevarer, som ofte eksisterer sammen med andre spiseforstyrrelser.

Forskning har vist, at mennesker med NES er mere tilbøjelige til at opleve psykologiske problemer som depression, angst og stress.

 • Unge: Teenagere har en øget risiko for at udvikle NES på grund af hormonelle forandringer i puberteten.
 • Ældre: Ældre voksne kan også opleve en højere grad af NES på grund af aldersrelaterede ændringer i søvnmønstre kombineret med potentiel ensomhed eller følelsesmæssige faktorer.
 • Rygere: Regelmæssige rygere har vist sig at have en højere prævalens af NES sammenlignet med ikke-rygere.

Det er afgørende at adressere underliggende psykiske problemer for at kunne håndtere denne tilstand effektivt.

Undersøgelser har fundet en stærk sammenhæng mellem NES og humørsygdomme som svær depression.

For bedre at forstå NES og dens indvirkning på mental sundhed er det vigtigt for både sundhedspersonale og forskere at fortsætte med at udforske dette komplekse forhold.

På den måde kan de udvikle målrettede interventioner, der er rettet mod både de fysiske symptomer, der er forbundet med NES, samt eventuelle underliggende følelsesmæssige eller mentale sundhedsproblemer, der bidrager til disse forstyrrede natlige spisemønstre generelt.

Sammenligning af natspisningssyndrom med andre spiseforstyrrelser

Når det kommer til spiseforstyrrelser, sammenlignes Night Eating Syndrome (NES) ofte med andre tilstande, men der er betydelige forskelle mellem dem.

Højere niveauer af generel spiseforstyrrelsespatologi

Undersøgelser viser, at personer med NES udviser højere niveauer af generel spiseforstyrrelsespatologi end dem med andre typer spiseforstyrrelser, hvilket indikerer mere alvorlig psykologisk lidelse.

Forskellige følelsesmæssige spisemønstre

Natspisere og personer med andre spiseforstyrrelser kan begge have et følelsesmæssigt drevet forbrug, men motiverne bag overspisning om natten ser ud til at være adskilt fra det, der opleves af personer, der lider af overspisningsforstyrrelser eller bulimia nervosa.

 • Spiser om natten: Har lyst til kalorierig mad sent om aftenen på grund af søvnforstyrrelser forårsaget af søvnløshed eller problemer med at falde i søvn.
 • Binge-spiseforstyrrelse: Indtager store mængder mad inden for korte perioder, mens man oplever følelser af tab af kontrol, men disse overspisninger sker typisk i løbet af dagen.
 • Bulimia nervosa: Man kaster sig ud i cyklusser med overspisning efterfulgt af udrensning som en måde at kompensere for et oplevet overforbrug, og episoderne kan komme når som helst.

Det er vigtigt for læger at skelne mellem NES og andre spiseforstyrrelser, når de diagnosticerer og behandler personer med problematiske spisevaner.

Behandlingsmuligheder for natspisningssyndrom

Kæmper du med natspisesyndrom (NES)? Her er nogle strategier, der kan hjælpe dig med at styre dine natlige spisevaner og forbedre dit generelle velbefindende.

Søvndagbøger og god søvnhygiejne

Spor dine søvnmønstre, og identificer udløsende faktorer for natlige spiseepisoder med en søvndagbog. God søvnhygiejne som at holde faste sengetider, undgå koffein og skabe en afslappende rutine før søvnen kan også hjælpe med at reducere trangen om natten.

Antidepressiv medicin som potentielle behandlingsmuligheder

Underliggende humørsvingninger kan bidrage til NES, så antidepressiv medicin som selektive serotonin-genoptagelseshæmmere (SSRI) kan ordineres for at lindre psykologisk stress og forbedre den mentale sundhed.

Kognitiv adfærdsterapi til natspisningssyndromet

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) kan hjælpe med at identificere og ændre negative tankemønstre, der driver spisevaner om natten, udvikle sundere håndteringsmekanismer og reducere afhængigheden af mad som en kilde til trøst eller stresslindring.

Husk, at behandlingsplaner altid skal ordineres og overvåges af en kvalificeret sundhedsperson. Med den rette tilgang kan mange personer med succes håndtere deres symptomer og leve et sundere liv uden forstyrrende episoder med natspisning.

Adfærdsmønstre forbundet med natspisesyndromet

Personer med Night Eating Syndrome (NES) oplever ofte anoreksi om morgenen, hyperfagi om aftenen og søvnløshed, hvilket kan forstyrre deres hormonbalance og søvn-vågen-cyklus.

Lavere melatoninniveauer hos natspisere

Natspisere har tendens til at have lavere melatoninniveauer i plasma om natten, hvilket kan bidrage til forstyrrede søvnmønstre(kilde).

Forhøjede leptinniveauer hos natspisere

Forskning tyder på, at natspisere kan have højere leptinkoncentrationer i plasma, hvilket kan føre til øget sultfølelse eller reduceret mæthed efter måltider(kilde).

Løsning af søvnproblemer for at forbedre NES

Håndtering af underliggende søvnproblemer kan være afgørende for behandlingen af NES, og søvnhygiejne som at holde faste sengetider og undgå koffein eller alkohol tæt på sengetid kan hjælpe.

Betydningen af stresshåndtering i behandlingen af NES

Stresshåndteringsteknikker som mindfulness-meditation, yoga, motion eller terapi kan hjælpe med at håndtere både fysiologiske og psykologiske aspekter, der bidrager til forstyrrede spisemønstre om natten(kilde).

Natspisesyndrom og bulimia nervosa

Personer med bulimi har tendens til at have uregelmæssige spisevaner, hvilket kan føre til ernæringsmæssige mangler og psykologiske problemer.

Spisemønstre hos personer med bulimia nervosa

Bulimikere har uregelmæssige spisemønstre, der involverer overspisning og udrensning.

 • Bulimiske individer: Uregelmæssige spisemønstre, der involverer overspisning og udrensning.
 • Spiser om natten: Indtager flest kalorier om natten, hvilket fører til vægtproblemer.

Forskelle i melatoninniveau mellem natspisere og ikke-natspisere

Lavere melatoninniveauer hos natspisere kan bidrage til deres forstyrrede søvnmønstre og øgede trang til mad om natten.

Det er vigtigt for personer, der lider af enten bulimi eller natspisesyndrom, at søge professionel hjælp.

Håndtering af begge forhold på samme tid

En omfattende behandlingsplan bør tage højde for alle aspekter af en persons velbefindende, herunder deres følelsesmæssige tilstand og livsstilsvaner som motionsrutiner eller sociale støttenetværk, der er tilgængelige i deres samfund generelt.

 • Behandlingsmuligheder: Terapi, medicin eller en kombination heraf.
 • Omfattende tilgang: Håndtering af følelsesmæssig tilstand og livsstilsvaner sammen med medicinske indgreb.

Ved at adressere disse spiseforstyrrelser tidligt har patienterne en bedre chance for at overvinde dem og leve et sundere liv.

Måltidssammensætning, aminosyreratioer i plasma og natlige melatoninkoncentrationer hos patienter med kronisk primær søvnløshed

Night Eating Syndrome (NES) er ofte forbundet med forstyrrede søvnmønstre og kronisk primær søvnløshed, og måltidssammensætning og plasma-aminosyreforhold kan påvirke natlige plasma-melatoninkoncentrationer hos patienter med disse tilstande.

Måltidssammensætningens indflydelse på natlige melatoninkoncentrationer

En undersøgelse af Bravo et al. viste, at melatoninkoncentrationen om aftenen var højere ved måltider med højt glykæmisk indeks end ved måltider med lavt glykæmisk indeks, hvilket tyder på, at kostændringer kan hjælpe dem, der lider af NES eller andre søvnproblemer.

Indtagelse af en række komplekse kulhydrater i løbet af dagen - herunder fuldkorn, frugt, grøntsager, bælgfrugter og magre proteiner som fjerkræ eller fisk - kan hjælpe med at regulere BMI-niveauer såvel som daglige fødeindtagsmønstre og reducere psykologisk stress relateret til natspisesyndrom.

Stressfaktorer i livet påvirker spisevaner om natten

 • Mangel på søvn: Mangel på restituerende søvn kan føre til øget appetit på grund af hormonelle ubalancer forårsaget af utilstrækkelig leptinproduktion.
 • Problemer med mental sundhed: Angstlidelser er forbundet med både overspisningsforstyrrelse og NES, da personer kan bruge mad som en håndteringsmekanisme til at lindre følelser af psykologisk nød.
 • Arbejdsrelateret stress: Stressede arbejdsmiljøer kan bidrage til usunde spisevaner som f.eks. natmad på grund af uregelmæssige måltider, forhøjede kortisolniveauer og generelt dårlige kostvalg i perioder med øget angst eller anspændthed.

Regelmæssige træningsrutiner, mindfulness-teknikker (f.eks. meditation) og at søge støtte hos venner/familiemedlemmer eller psykiatrisk personale er effektive måder at håndtere underliggende stressfaktorer i livet, der bidrager til forstyrrede spisemønstre om natten i forbindelse med NES.

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med natspisesyndromet

Er natspisning en reel lidelse?

Ja, Night Eating Syndrome (NES) er en anerkendt spiseforstyrrelse, der er karakteriseret ved overdreven indtagelse af mad om natten, ofte ledsaget af søvnløshed og psykiske problemer som depression og angst. Læs mere om NES her.

Hvad forårsager natligt spisesyndrom?

Nocturnal Eating Syndrome kan være forårsaget af genetisk disposition, hormonelle ubalancer, stress, humørsvingninger og forstyrrede døgnrytmer. Læs mere om de potentielle årsager til NES her.

Er natspisesyndromet med i DSM?

Night Eating Syndrome er ikke specifikt nævnt i DSM-5, men det falder ind under kategorien "Other Specified Feeding or Eating Disorder". Find flere oplysninger om DSM-5-klassifikationer her.

Hvad er det bedste antidepressive middel mod natspisesyndrom?

SSRI-præparater, som sertralin (Zoloft), har vist lovende resultater i behandlingen af NES på grund af deres evne til at regulere humør og appetitkontrolmekanismer. Læs mere om undersøgelsen af sertralin og NES her, men rådfør dig altid med din læge, før du begynder at tage medicin.

Konklusion

Natspisesyndrom er en kompleks lidelse, der rammer mange mennesker, men bare rolig, der findes behandlingsmuligheder.

Forskning har vist, at akademisk baggrund ikke gør en forskel i BMI eller fysisk aktivitetsniveau for natspisere, men man har observeret højere leptinniveauer i plasma hos dem.

Man kan håndtere nattetrangen ved at have en god søvnhygiejne og føre en søvndagbog for at holde styr på symptomerne.

Lavere natlige melatoninniveauer i plasma er blevet forbundet med morgenanoreksi og aftenhyperfagi hos personer med NES, og måltidssammensætningen kan påvirke de natlige melatoninkoncentrationer.

Det er vigtigt at forstå forholdet mellem spisemønstre om natten og melatoninproduktion, især for bulimipatienter, der oplever et gennemsnitligt antal daglige spiseepisoder.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder