Mareridt hos børn

Published:

For både barnet og dets omsorgspersoner kan mareridt hos børn være en kilde til enorm lidelse. Disse skræmmende drømme forstyrrer ikke kun barnets søvn, men de kan også have varige følelsesmæssige konsekvenser, hvis der ikke tages hånd om dem. Dette indlæg dykker ned i kompleksiteten af mareridt og natteskræk hos børn, diskuterer forskellene mellem dem, og hvilke aldersgrupper der er mere tilbøjelige til at opleve hver type.

Når vi udforsker almindelige temaer i børns mareridt, vil du lære om realistiske farer, der kan udløse disse mareridt, samt indbildt frygt, der bidrager til dem. Derudover vil vi komme med strategier til at reducere hyppigheden af mareridt, såsom at etablere faste rutiner ved sengetid og opfordre til afslapning før sengetid.

Hvis dit barn fortsat oplever hyppige mareridt på trods af disse teknikker, vil vores diskussion om at søge professionel hjælp til vedvarende mareridt guide dig gennem de indikationer, der kan være på, at det er nødvendigt. Desuden kommer vi ind på evidensbaserede programmer som Uncle Lightfoot og Dream Changer-teknikken, der er designet specifikt til at hjælpe små børn med at undgå natteskræk.

mareridt-i-børn

Mareridt og natteskræk hos børn

Har dine børn episoder, hvor de pludselig vågner af frygt i mørket? Så er du ikke alene. Mareridt og natteskræk er almindelige søvnforstyrrelser blandt børn, som kan gøre både forældre og børn udmattede og ængstelige.

Forskelle mellem mareridt og natteskræk

Selvom både mareridt og night terrors kan være skræmmende, adskiller de sig på flere måder. Mareridt opstår under REM-søvn og involverer en detaljeret historie eller et scenarie, der forårsager frygt eller angst. Night terrors, på den anden side, opstår under dybe ikke-REM søvnstadier uden nogen klar historie eller billeder.

Børn, der oplever mareridt, kan ofte huske detaljer om deres drømme, når de vågner. Men de, der lider af natteskræk, kan måske slet ikke huske noget, efter at episoden er overstået. Desuden er det mere udfordrende at vække et barn fra et natteskræk sammenlignet med et mareridt.

Aldersgrupper, der påvirkes mest af hver type forstyrrelse

 • Mareridt: Mest almindeligt blandt børn i alderen 3-6 år på grund af øget kognitiv udvikling, der giver dem mulighed for at forestille sig komplekse scenarier samt genkende farer i det virkelige liv, der kan udløse mareridt.
 • Natlige rædsler: Rammer typisk yngre børn i alderen 1-4 år, fordi de tilbringer mere tid i dyb ikke-REM-søvn, hvor disse episoder opstår.

Både mareridt og natteskræk kan forårsage betydelige forstyrrelser i et barns søvnmønster, hvilket kan have langsigtede konsekvenser for dets mentale sundhed, akademiske succes og generelle velbefindende. Hvis dit barn oplever hyppige eller alvorlige søvnforstyrrelser, er det vigtigt at tale med sin børnelæge for at udelukke eventuelle underliggende medicinske tilstande.

Fælles temaer i børns mareridt

Mareridt kan være en belastende oplevelse for børn og får dem ofte til at vågne op og føle sig bange og kede af det. At forstå de fælles temaer i børns mareridt kan hjælpe forældrene til bedre at kunne støtte deres barn i disse svære stunder. I dette afsnit vil vi udforske nogle af de realistiske farer og indbildte frygtsomheder, der ofte optræder i små børns mareridt.

Realistiske farer som udløsere af mareridt

Børn kan have mareridt om begivenheder eller situationer fra det virkelige liv, som de finder truende eller skræmmende. Det kan være naturkatastrofer som jordskælv eller oversvømmelser, ulykker som biluheld eller endda traumatiske hændelser som at være vidne til vold eller blive misbrugt. Det er vigtigt, at forældrene genkender disse triggere og giver barnet tryghed ved at forklare, at drømme ikke er virkelige, samtidig med at de adresserer eventuelle underliggende bekymringer i forbindelse med barnets bekymringer.

Indbildt frygt, der bidrager til dårlige drømme

Ud over realistiske farer er mange mareridt i barndommen drevet af indbildt frygt, der stammer fra historier, de har hørt, film, de har set, eller simpelthen deres egen livlige fantasi. Almindelige eksempler inkluderer monstre, der gemmer sig under sengen eller lurer i mørke hjørner af deres værelse; hekse, der kaster besværgelser på dem; at blive jagtet af vilde dyr; at falde fra store højder; at fare vild uden at finde vej hjem og meget mere.

Yngre børn kan have svært ved at skelne mellem virkelighed og fantasi, og derfor er det vigtigt, at forældrene ikke bare beroliger dem, men også lærer dem om forskellen. Det kan afhjælpe angst, der skyldes manglende forståelse af fakta kontra fiktion, når det gælder drømmeindhold, især dem, der involverer skræmmende scenarier.

For at hjælpe dit barn med at håndtere begge typer af udløsende mareridt - realistiske farer og indbildt frygt - kan du overveje at implementere nogle af de strategier, der beskrives nedenfor:

 • Tilskynd til åben kommunikation om deres frygt og ængstelse, så de kan udtrykke sig uden at blive dømt.
 • Giv dem vished om, at de er sikre og beskyttede i deres hjemlige omgivelser.
 • Undgå at udsætte dit barn for skræmmende film eller bøger, især før sengetid, da det kan bidrage til en livlig fantasi, der fører til flere mareridt.
 • Skab en beroligende sengetidsrutine med aktiviteter som at læse historier eller deltage i afslapningsøvelser som dyb vejrtrækning eller progressive muskelafslapningsteknikker.

Underliggende problemer, der påvirker søvnen

I nogle tilfælde kan hyppige mareridt være tegn på underliggende problemer, der påvirker barnets følelsesmæssige velbefindende. For eksempel kan stressfaktorer relateret til skolepræstationer, familiekonflikter eller mobning blandt jævnaldrende potentielt udløse mareridt. Forældre bør være på vagt over for tegn på uløste følelsesmæssige konflikter, der direkte eller indirekte påvirker dagligdagen. Ved at diskutere de observerede problemer med det relevante sundhedspersonale sikrer man optimal støtte, der er skræddersyet specifikt til individuelle behov.

Hvis dit barns søvn forstyrres af noget andet end typisk barndomsfrygt, er det vigtigt at konsultere en børnelæge for at få vejledning i at håndtere problemet og fremme sunde søvnvaner. Husk på det: En god nats søvn spiller en afgørende rolle, ikke kun for at bevare det fysiske helbred, men også for at fremme den mentale modstandsdygtighed, der er nødvendig for at klare de udfordringer, man møder i de forskellige udviklingsfaser, fra spædbarnsalderen til ungdomsårene, voksenlivet og videre frem.

Strategier til færre mareridt

Mareridt og natteskræk kan være en stor plage for både børn og forældre. Forstyrrelsen af søvnmønstrene og den negative indvirkning på mental sundhed, indlæringsevne og generel trivsel er almindelige konsekvenser af mareridt eller natteskræk hos børn. For at hjælpe med at reducere hyppigheden af mareridt eller natteskræk hos børn, kan forældre prøve flere strategier. Disse omfatter:

Etablering af en konsekvent sengetidsrutine

En fast sengetidsrutine er nøglen til at hjælpe børn med at etablere sunde søvnvaner, der minimerer sandsynligheden for at opleve mareridt. Det kan indebære at fastsætte et bestemt sengetidspunkt hver aften og skabe et afslappende miljø, der bidrager til en god søvn. Forældre bør også sørge for, at deres barns soveværelse er behageligt med minimale distraktioner som støj eller skarpt lys. (Sleep Foundation: Tips til soveværelsesmiljøet)

Opmuntring til afslapning før sengetid

Hvis du indarbejder afslapningsteknikker i dit barns aftenrutine, kan det hjælpe det med at slappe af inden sengetid og mindske risikoen for mareridt. Nogle eksempler inkluderer:

 • Læs beroligende historier sammen
 • Tag dybe indåndinger, mens du fokuserer på langsomme udåndinger.
 • Meditere ved hjælp af guidede billedøvelser, der er skræddersyet specifikt til yngre målgrupper (MindBodyGreen: Guided Meditations For Kids)
 • Lytte til beroligende musik som vuggeviser(VeryWell Family: Best Lullabies for Kids)

Undgå at blive eksponeret for skræmmende medieindhold

Børns fantasi kan let blive påvirket af de medier, de bruger, hvilket kan bidrage til mareridt, hvis de udsættes for skræmmende indhold. Forældre bør overvåge deres børns eksponering for potentielt skræmmende film, tv-serier, bøger eller videospil og overveje at implementere alderssvarende restriktioner på sådant materiale.(Common Sense Media: Aldersbaserede vurderinger og anmeldelser)

At give trøstende ting som udstoppede dyr

Trøstende ting som tøjdyr eller bløde tæpper kan give børn en følelse af tryghed, når de er bange eller ængstelige efter at være vågnet op fra et mareridt. Tilskynd dit barn til at have disse ting lige ved hånden ved sengetid, så det har noget velkendt og trøstende i nærheden, hvis det bliver ked af det.

Det er vigtigt, at forældrene ikke kun tager sig af de umiddelbare bekymringer i forbindelse med mareridt, men også arbejder på at identificere potentielle underliggende problemer, der bidrager til øget hyppighed af natteskræk, såsom medicinske tilstande, der forårsager ubehag eller uløste følelsesmæssige konflikter. Ved at tage proaktive skridt med både kortsigtede og langsigtede løsninger kan forældre sikre optimal støtte og tilbud, der er skræddersyet specifikt til individuelle behov, hvilket i sidste ende fremmer sunde søvnvaner og generel trivsel for alle involverede familiemedlemmer.

Søg professionel hjælp til vedvarende mareridt

Hvis din unge stadig har regelmæssige mareridt på trods af de tidligere nævnte strategier, kan det være på tide at søge professionel hjælp. Det er især vigtigt, hvis deres søvnforstyrrelser påvirker deres skolepræstationer eller daglige funktion. I sådanne tilfælde bør forældre overveje psykologisk evaluering og pædiatrisk konsultation for at afgøre, om et underliggende problem kræver målrettet intervention.

Indikationer på, at professionel hjælp er nødvendig

Flere tegn kan indikere, at dit barn har brug for professionel hjælp til at håndtere sine mareridt:

 • Mareridt flere gange om ugen
 • Mareridt, der forårsager betydelig lidelse eller frygt i de vågne timer
 • Søvnforstyrrelser, der fører til træthed i dagtimerne og koncentrationsbesvær i skolen eller derhjemme
 • Angst omkring sengetid på grund af frygt for at få endnu et mareridt
 • Mareridt relateret til traumatiske begivenheder eller vedvarende stressfaktorer i barnets liv.

Hvis du observerer nogle af disse symptomer hos dit barn, er det vigtigt at søge professionel hjælp for yderligere vejledning.

Muligheder for psykologisk evaluering og pædiatrisk konsultation

En omfattende psykologisk evaluering kan hjælpe med at identificere potentielle årsager bag vedvarende mareridt og informere om passende behandlingsinterventioner. Denne proces involverer typisk interviews med både barnet og dets forældre samt standardiserede spørgeskemaer, der vurderer forskellige aspekter af følelsesmæssig sundhed (kilde: American Psychological Association).

Ud over psykologiske evalueringer kan konsultation med en børnelæge sikre, at der ikke er nogen medicinske problemer, der bidrager til øget mareridtsfrekvens. De kan anbefale yderligere vurderinger som søvnundersøgelser, hvis den kliniske præsentation berettiger det.

Behandlingsinterventioner for mareridtsrelaterede lidelser

Når der er foretaget en grundig evaluering, kan sundhedspersonalet anbefale målrettede behandlingstiltag, der kan hjælpe med at reducere hyppigheden og intensiteten af mareridt. Nogle evidensbaserede tilgange omfatter:

 1. Terapi til indøvelse af billeder (IRT): Denne kognitive adfærdsteknik går ud på at ændre indholdet af tilbagevendende mareridt gennem guidede billedøvelser (kilde: Sleep Foundation). Børnene lærer at visualisere deres mareridt i detaljer og derefter ændre det til et mere positivt eller neutralt scenarie.
 2. Kognitiv adfærdsterapi (CBT): CBT er en effektiv tilgang til at håndtere angst, depression og PTSD-symptomer, der kan bidrage til vedvarende mareridt(kilde: American Psychological Association). Gennem denne terapi lærer børnene mestringsstrategier til at håndtere stressfaktorer, der bidrager til søvnforstyrrelser.
 3. Undervisning i søvnhygiejne: At uddanne forældre i gode søvnvaner, såsom at opretholde faste sengetidsrutiner og skabe et beroligende søvnmiljø, kan forbedre den generelle søvnkvalitet for både barn og forældre(kilde: Centers for Disease Control and Prevention).

Det er afgørende at handle tidligt, når du opdager tegn på vedvarende mareridt hos dit barn. Ved at søge professionel hjælp hos kvalificerede sundhedsudbydere som psykologer eller børnelæger, vil du være bedre rustet med de nødvendige værktøjer, ikke kun til at løse underliggende problemer, men også til at fremme sundere søvnmønstre fremover.

Identificering af underliggende problemer, der bidrager til mareridt

Forældre, pas på. Mareridt kan være et tegn på underliggende problemer hos dit barn. Medicinproblemer, f.eks. overfølsomhed, søvnapnø og GERD, kan være kilden til natlig uro, der resulterer i urolig søvn plus mere almindelige mareridt. Følelsesmæssige konflikter i forbindelse med mobning, spændinger i familien eller traumatiske hændelser kan også påvirke børns søvnkvalitet og føre til mareridt. For at hjælpe dit barn med at sove bedre bør du rådføre dig med sundhedspersonale og tage hånd om eventuelle bekymringer på et tidligt tidspunkt.

Medicinske tilstande, der kan forårsage ubehag om natten

Nogle medicinske tilstande kan forstyrre søvnmønstrene og øge hyppigheden af mareridt hos børn:

 • Allergier: Allergiske reaktioner kan forårsage tilstoppet næse og vejrtrækningsbesvær om natten, hvilket fører til urolig søvn og hyppigere mareridt. Kontakt en børnelæge, hvis du har mistanke om, at dit barn har allergier, der påvirker dets søvnkvalitet (Sleep Foundation).
 • Søvnapnø: Søvnapnø er en tilstand, hvor luftvejene bliver delvist eller helt blokeret under søvn, hvilket forårsager afbrydelser i vejrtrækningsmønstrene. Denne forstyrrelse af den normale søvncyklus kan bidrage til livlige drømme og mareridt(Mayo Clinic). Hvis du bemærker, at dit barn snorker højlydt eller gisper efter vejret, mens det sover, er det vigtigt at konsultere en sundhedsprofessionel.
 • GERD: GERD forårsager tilbagesvaling af mavesyre i spiserøret om natten, hvilket resulterer i symptomer på halsbrand, der kan forstyrre børns afslappede søvn (Healthline). Hvis dit barn giver udtryk for uro eller en smertende fornemmelse i halsen, er det vigtigt at få lægehjælp.

Følelsesmæssige konflikter påvirker børns søvn

Uløste følelsesmæssige problemer kan også spille en væsentlig rolle for hyppigheden og intensiteten af mareridt, som børn oplever:

 • Mobning: Børn, der er ofre for mobning, kan opleve øget angst og stressniveau, der manifesterer sig som mareridt under søvnen. Oprethold en åben kommunikation med dine børn om skolelivet og sociale interaktioner for at identificere potentielle problemer på et tidligt tidspunkt(StopBullying.gov).
 • Konflikter i familien: Skænderier eller spændinger i familien kan skabe en følelsesmæssigt ladet atmosfære, der påvirker børns mentale velbefindende og fører til forstyrrede søvnmønstre og hyppigere mareridt. Tag fat på disse problemer på en rolig måde, mens du sikrer, at dit barn føler sig tryg og støttet derhjemme.
 • Traumatiske begivenheder: At opleve traumatiske hændelser som ulykker, naturkatastrofer eller at være vidne til vold kan forårsage symptomer på posttraumatisk stresslidelse (PTSD) hos børn, hvilket fører til tilbagevendende mareridt relateret til disse hændelser(NIMH). Søg professionel hjælp hos terapeuter, der er specialiserede i traumebehandling, for at sikre den rette behandling og bedringsproces.

Lad ikke mareridt hjemsøge dit barns søvn. Hold øje med eventuelle tegn på underliggende problemer, og søg den rette hjælp for at sikre en mere afslappende nattesøvn.

Evidensbaserede programmer til at hjælpe børn med at undgå natteskræk

Heldigvis har forældre adgang til evidensbaserede strategier som Uncle Lightfoot og Dream Changer-teknikken, der kan hjælpe børn med at undgå natteskræk og reducere forekomsten af mareridt. To af disse metoder omfatter Uncle Lightfoot og Dream Changer-teknikken, som fokuserer på at ændre negativt drømmeindhold til positive eller neutrale scenarier gennem guidede billeder og afslapningsøvelser.

Oversigt over Uncle Lightfoot-programmet

Onkel Lightfoot-programmet, der er udviklet af Dr. Charlotte Reznick, er en fantasifuld metode, der er designet til at hjælpe børn med at overvinde mareridt ved at give dem de værktøjer, de har brug for til at ændre skræmmende drømme til mere behagelige drømme. Programmet går ud på at lære børn at skabe et sikkert rum i deres sind, hvor de kan invitere venlige figurer som "Onkel Lightfoot", der vil beskytte dem mod eventuelle skræmmende elementer i deres drømme.

 1. Forældre bør først tale med deres barn om at skabe et mentalt sikkert rum, hvor de føler sig trygge og godt tilpas.
 2. Introducer derefter konceptet med at invitere hjælpsomme figurer som Onkel Lysfod, der har særlige kræfter eller evner, som kan hjælpe med at forvandle skræmmende situationer til mindre truende.
 3. Bed dit barn om at øve sig i at visualisere disse beskyttende figurer før sengetid som en del af deres natlige rutine, så det bliver naturligt, når de står over for foruroligende drømmeindhold under søvnen.

Denne tilgang hjælper ikke kun med at lindre angst forbundet med mareridt, men fremmer også modstandsdygtighed ved at opmuntre børns aktive deltagelse i løsningen af udfordringer, der opstår i drømmeverdenen.

Dream Changer-teknikken forklaret

En anden effektiv metode til at hjælpe børn med at overvinde mareridt er Dream Changer-teknikken, som går ud på at lære børnene at ændre deres drømme ved at erstatte negative billeder med mere positive eller neutrale. Denne proces giver dem mulighed for at tage kontrol over deres drømmeindhold og i sidste ende reducere den angst, der er forbundet med dårlige drømme.

 1. Tal med dit barn om dets tilbagevendende mareridt, og opfordr det til at fortælle om de specifikke detaljer, der forårsager frygt eller angst.
 2. Spørg dit barn, hvad det gerne vil ændre i drømmen - det kan være at ændre en skræmmende figurs udseende, introducere en beskyttende figur eller ændre en foruroligende situation til noget mere behageligt.
 3. Vejled dit barn i afslapningsøvelser som dyb vejrtrækning og visualiseringsteknikker før sengetid, så det kan øve sig i at indarbejde disse ændringer i sin drømmefortælling, mens det falder i søvn.

Dream Changer-teknikken hjælper ikke kun med at reducere hyppigheden af mareridt, men fremmer også selvtilliden ved at give børnene de nødvendige redskaber til at håndtere de svære følelser, de oplever under søvnforstyrrelser.

Indarbejdelse af evidensbaserede programmer i dit barns sengetidsrutiner

For at maksimere effekten af disse evidensbaserede programmer er det vigtigt, at forældrene konsekvent indarbejder dem i deres barns sengetidsrutine. Ved at praktisere guidede billeder og afslapningsøvelser regelmæssigt sammen med Uncle Lightfoot eller Dream Changer-teknikker, vil børn med tiden blive bedre og bedre til at transformere negativt drømmeindhold til mindre truende scenarier. Til gengæld kan det hjælpe med at afhjælpe stressfaktorer, der bidrager til flere mareridt, og fremme sundere søvnmønstre generelt.

Ud over at implementere disse strategier derhjemme bør forældre også overveje at søge professionel vejledning, hvis det er nødvendigt - især når der er tale om vedvarende mareridt, der påvirker skolepræstationer eller følelsesmæssig trivsel. Husk på, at alle børn er forskellige, og det kan kræve en del eksperimenteren at finde den strategi, der passer bedst til dit barn. Men med tålmodighed og vedholdenhed kan du hjælpe dit barn med at overvinde sine mareridt og nyde en mere afslappende nattesøvn.

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med mareridt hos børn

Hvad forårsager mareridt hos børn?

Mareridt hos børn kan blandt andet være forårsaget af stress, angst, skræmmende medieindhold og søvnforstyrrelser.

Læs mere om årsager til mareridt.

Hvad er de mest almindelige mareridt hos børn?

Børns mareridt handler ofte om at blive jagtet eller angrebet af monstre, falde ned fra højder, fare vild eller opleve naturkatastrofer.

Hvad betyder tilbagevendende mareridt hos børn?

Tilbagevendende mareridt kan være tegn på uløste problemer, vedvarende stressfaktorer eller underliggende helbredsproblemer, som kræver opmærksomhed.

Find ud af mere om betydninger af tilbagevendende mareridt.

Er der en måde at stoppe mareridt hos børn?

For at reducere hyppigheden af mareridt blandt børn kan man etablere faste sengetidsrutiner, opfordre til afslapning før sengetid, undgå skræmmende medieindhold og prøve evidensbaserede teknikker som Uncle Lightfoot og Dream Changer.

Lær mere om at stoppe mareridt hos børn.

Konklusion

Vil du hjælpe dit barn med at sove godt? Etabler en fast sengetidsrutine, opmuntr til afslapning før sengetid, og undgå skræmmende medieindhold.

Glem ikke at adressere underliggende problemer som medicinske tilstande eller følelsesmæssige konflikter, der kan være årsag til mareridt.

Uncle Lightfoot og Dream Changer-teknikken er evidensbaserede programmer, der kan hjælpe børn med at undgå natteskræk.

Med disse strategier kan både børn og voksne endelig få en god nats søvn uden at blive hjemsøgt af mareridt.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder