Hvad forårsager snorken hos børn?

Last updated:

Published:

Forældre undrer sig ofte over, hvad der udløser snorken hos deres børn, og stræber efter at garantere, at deres små får den afslappende og uforstyrrede søvn, de har brug for. I dette blogindlæg dykker vi ned i de forskellige faktorer, der bidrager til snorken hos børn, og skelner mellem lejlighedsvise og vanemæssige forekomster.

Vi vil udforske obstruktiv søvnapnø (OSA) som den primære årsag til sædvanlig snorken hos børn og undersøge, hvordan forstørrede mandler og polypper eller en afvigende næseskillevæg kan føre til luftvejsobstruktion. Desuden diskuterer vi de potentielle adfærdsmæssige problemer i dagtimerne som følge af dårlig søvnkvalitet på grund af natlige forstyrrelser.

For at hjælpe bekymrede forældre med at handle, diskuterer vi diagnostiske metoder til at identificere OSA hos børn gennem fysiske undersøgelser og polysomnografiske tests. Vi skitserer også effektive behandlingsmuligheder som adenotonsillektomi og CPAP-apparater (Continuous Positive Airway Pressure). Endelig giver vi praktiske forebyggende foranstaltninger, der kan reducere snorken hos børn ved at fremme sund vægtkontrol og justere sovestillinger for bedre luftgennemstrømning.

Hvad forårsager snorken hos børn?

Den chokerende sandhed om snorken i barndommen

Vidste du, at 10 % af alle børn snorker, og at det kan være et tegn på en alvorlig søvnforstyrrelse?

Lejlighedsvis vs. vanemæssig snorken

Snorken på grund af forkølelse eller allergi er lejlighedsvis, men hvis dit barn snorker mere end tre nætter om ugen, kan det være en vane og et tegn på søvnapnø.

Risikoen ved regelmæssig snorken

 • Hjernens udvikling: Regelmæssig snorken kan påvirke et barns hukommelse og problemløsningsevner.
 • Præstation i skolen: Dårlig søvnkvalitet kan føre til lavere karakterer og koncentrationsbesvær i timerne.
 • Humør og adfærd: Snorken kan forårsage humørsvingninger, irritabilitet og endda ADHD-lignende symptomer.

Ignorer ikke dit barns snorken - tal med lægen, eller besøg et børnehospital med speciale i søvnforstyrrelser for at få hjælp.

Almindelige risikofaktorer for snorken hos børn

Snorken i barndommen kan tilskrives forskellige faktorer, hvoraf nogle kan øge sandsynligheden for, at et barn oplever søvnforstyrret vejrtrækning.

Fedme som en medvirkende faktor

Overvægt kan føre til fedtaflejringer omkring hals og nakke, som kan blokere luftvejene under søvn.

Hvis duopmuntrer dit barn til at holde en sund vægt gennem regelmæssig fysisk aktivitet og afbalanceret ernæring, kan det hjælpe med at reducere risikoen for at udvikle søvnapnø eller andre relaterede problemer.

Alkoholforbrug påvirker børns søvnkvalitet

Alkohol afslapper musklerne i hele kroppen - også dem, der er ansvarlige for at holde luftvejene åbne under søvnen - hvilket øger risikoen for forstyrrede vejrtrækningsmønstre om natten.

Hvis du lærer dit barn om ansvarlige drikkevaner, når det når en passende alder, kan det forhindre fremtidige komplikationer forbundet med overdreven alkoholbrug.

Tonsiller og polypper blokerer luftvejene

Hvis dit barn snorker ofte, kan en mulig årsag være forstørrede mandler eller polypper, der blokerer for luftstrømmen, mens det sover.

At konsultere en læge kan hjælpe med at fastslå, om snorken skyldes forstørrede mandler eller polypper, der hindrer luftstrømmen under søvnen, og give passende behandlinger.

Tonsillektomi og adenoidektomi er almindelige indgreb for at reducere snorken forårsaget af forstørrede mandler eller polypper.

Afvigende næseskillevæg, der bidrager til snorken

En afvigende næseskillevæg kan føre til åndedrætsbesvær under søvnen, hvilket resulterer i øget snorken.

Hvis du har mistanke om, at dit barn har en afvigende skillevæg, er det vigtigt at konsultere et børnehospital for at få en korrekt diagnose og eventuelle korrigerende procedurer.

Obstruktiv søvnapnø - den primære årsag til snorken

Obstruktiv søvnapnø (OSA) er den største synder bag dit barns hyppige snorken, forårsaget af forstørrede mandler og polypper, der blokerer luftvejene under søvn, hvilket fører til forstyrrede vejrtrækningsmønstre og adfærdsproblemer i dagtimerne.

Symptomer forbundet med obstruktiv søvnapnø:

 • Højlydt og vedvarende snorken.
 • Huller i vejrtrækningen eller gispen efter luft under søvnen.
 • Rastløs venden og drejen sig hele natten.
 • Mundånding eller overdreven savlen, mens du sover.
 • Nattesved eller episoder med sengevædning.
 • (kilde)

Adfærdsproblemer i dagtimerne forbundet med OSA:

 1. Irritabilitet, humørsvingninger og aggression.
 2. (kilde)

Kontakt dit barns læge, og arranger en søvnundersøgelse på et børnehospital for at finde ud af, om der er snorken eller andre søvnforstyrrelser.

Diagnosticering af søvnforstyrrelser relateret til snorkere

Hvis dit barn snorker ofte, kan det være tegn på en potentiel søvnforstyrrelse som snorken i barndommen eller OSA, som kan forårsage vejrtrækningsbesvær og andre helbredsproblemer.

Fysisk undersøgelse for søvnforstyrrelser

En fysisk undersøgelse hos dit barns læge kan hjælpe med at identificere underliggende årsager som forstørrede mandler eller polypper, fedme eller allergi.

Polysomnografi som et diagnostisk værktøj

Polysomnografi, almindeligvis kendt som en "søvnundersøgelse", er en omfattende test, der overvåger hjerneaktivitet, hjertefrekvens og åndedrætsbesvær hele natten for at identificere specifikke mønstre, der indikerer OSA eller andre søvnforstyrrelser.

 • Søvnundersøgelse i hjemmet: Nogle børn kan gennemføre deres polysomnogrammer ved hjælp af bærbart udstyr i deres eget soveværelse.
 • Søvnundersøgelse i et laboratorium: I nogle tilfælde kan børn have brug for at gennemføre deres søvnundersøgelse på et specialiseret søvnlaboratorium eller børnehospital.

Efter søvnundersøgelsen af dit barn vil du og børnelægen samarbejde om en behandlingsplan, der er skræddersyet til resultaterne, for at minimere snorken og forbedre barnets søvn.

Behandlingsmuligheder for OSA og snorken hos børn

Hvis dit barn snorker ofte, kan det være et tegn på søvnforstyrret vejrtrækning eller obstruktiv søvnapnø (OSA), som kan behandles med en adenotonsillektomi.

En adenotonsillektomi indebærer, at man fjerner både barnets mandler og polypper i en enkelt operation, hvilket har vist sig at forbedre luftstrømsobstruktionen og reducere snorken.

Positive resultater af operationen omfatter forbedret søvnkvalitet, adfærd i dagtimerne, kognitiv funktion og akademisk præstation, men der er mulige komplikationer som infektion eller blødning, og nogle børn kan fortsat opleve søvnapnø eller snorken, selv efter en vellykket fjernelse af deres mandler og polypper.

Forældre bør gå til regelmæssige kontroller hos deres barns læge for at følge udviklingen og tage hånd om eventuelle problemer, der kan opstå efter operationen.

Det er vigtigt at konsultere dit barns læge for at skabe en personlig plejeplan og sikre det bedst mulige resultat.

For mere information, besøg childrenshospital.org.

Alternative tilgange til at reducere snorken hos børn

Strategier til vægtkontrol

Fedme hos børn er en betydelig risikofaktor for søvnforstyrret vejrtrækning, herunder obstruktiv søvnapnø. Motiver din unge til at holde en sund vægt gennem almindelig fysisk aktivitet og et justeret kostmønster.

Justering af sovestilling

Undgå at sove fladt på ryggen, og opmuntr dit barn til at sove på siden ved at lægge puder bag det eller bruge anti-snorkepuder.

CPAP-behandling

 • Læger kan ordinere CPAP-apparater, der leverer kontinuerlig luftstrøm gennem en maske, der bæres under søvn for at reducere snorken.
 • Igangværende undersøgelser vurderer, om behandling af snorken eller milde vejrtrækningsproblemer under søvn kan forbedre relaterede helbredstilstande som astma og allergi.

Hvis dit barns snorken fortsætter, bør du konsultere en pædiatrisk søvnspecialist på et børnehospital for at diskutere yderligere diagnostiske tests og mulige behandlinger.

Spørgsmål og svar i forhold til, hvad der forårsager snorken hos børn

Hvad forårsager snorken hos børn?

Snorken hos børn kan være forårsaget af forstørrede mandler og polypper, fedme, afvigende næseskillevæg eller allergi.

Kilde

Hvad betyder snorken for børn?

Lejlighedsvis snorken er harmløs, men hyppig eller høj snorken kan være tegn på et underliggende problem som obstruktiv søvnapnø, der kan føre til adfærdsproblemer i dagtimerne og akademiske problemer på grund af utilstrækkelig hvile.

Kilde

Hvornår er snorken et problem hos børn?

Snorken bliver et problem, når den forekommer hyppigt eller forstyrrer barnets søvnkvalitet, hvilket kan føre til, at barnet gisper efter luft under søvnen, vender og drejer sig uroligt om natten, har svært ved at vågne om morgenen og er døsig om dagen.

Kilde

Er snorken normalt for 7-årige?

Lejlighedsvis mild snorken er normalt for 7-årige, men vedvarende højlydt snorken ledsaget af andre symptomer som mundånding og afbrudte vejrtrækningsmønstre kan indikere et underliggende helbredsproblem, der kræver lægehjælp.

Kilde

Konklusion

Forældre og omsorgspersoner skal forstå, hvad der forårsager snorken hos børn for at sikre, at de får en god nats søvn.

Lejlighedsvis snorken er ikke noget stort problem, men vanemæssig snorken kan være tegn på obstruktiv søvnapnø (OSA), som kan føre til adfærdsproblemer i dagtimerne.

Den primære årsag til OSA hos børn er forstørrede mandler og polypper eller en afvigende næseskillevæg.

Diagnosen indebærer fysisk undersøgelse og polysomnografiske tests, mens behandlingsmulighederne omfatter adenotonsillektomi eller CPAP-apparater til svære tilfælde af OSA.

Forebyggende foranstaltninger som at opmuntre til sund vægtkontrol og justere sovestillinger kan også hjælpe med at reducere snorken hos børn.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder