Hvordan sover man på et fly?

Published:

At forstå, hvordan man sover på et fly, kan være forskellen mellem at ankomme til sin destination udhvilet eller udmattet. Denne guide dækker teknikkerne til at maksimere hvile på flyrejser, fra at vælge det rigtige sæde og skabe et søvnvenligt miljø til at forberede din rejse med sengetidsritualer.

Vi vil udforske emner som vigtigheden af strategisk sædevalg med vægt på, hvorfor vinduessæder kan være mere befordrende for søvnen end gangsæder. Du vil også lære om at opretholde dine sengetidsritualer under flyvningen, herunder digital detoxing og rutinemæssige aktiviteter, der signalerer til vores kroppe, at det er sovetid.

Artiklen diskuterer også fysisk forberedelse før flyvningen, såsom justering af spiseplaner og udnyttelse af sollys for at forhindre jetlag. Vi undersøger hydreringens rolle i søvnkvaliteten om bord på et fly, beskriver dehydreringens indvirkning på træthedsniveauet og giver praktiske tips til at holde sig hydreret.

Sidst, men ikke mindst, diskuterer vi, hvordan man kan skabe et sæt bekvemmeligheder, der giver en bedre søvnoplevelse om bord, og som blandt andet omfatter rejsepuder, støjreducerende hovedtelefoner og en sovemaske. Vi kommer også ind på de potentielle fordele ved at bruge melatonintilskud, hvis det er relevant. Så spænd sikkerhedsselen, når vi går i gang med at mestre, hvordan man sover på et fly!

sådan-sover-du-på-et-fly

Nødvendigheder for at sove godt på flyet

For at sikre en god søvn, når man flyver, skal man prioritere komfort. Jo bedre du har det, jo lettere vil det være at falde i søvn og forblive sovende under rejsen. For at maksimere komforten under flyvningen kan du overveje at medbringe personlige ting, der fremmer afslapning.

Vigtigheden af at medbringe personlige ting

En måde at sikre maksimal komfort på er ved at medbringe personlige ting, der får dig til at føle dig hyggelig og afslappet. Et rejsetæppe som EverSnug Travel Blanket eller en støttende nakkepude som Cabeau Evolution S3 Travel Pillow kan forbedre din søvnkvalitet ombord betydeligt. Disse ting giver velkendte taktile fornemmelser, der hjælper med at signalere til din krop, at det er tid til hvile.

Tøj i lag for optimal varmeregulering

Ud over dette tilbehør kan lag på lag af tøj også hjælpe med at opnå bedre søvn under flyvninger. Flykabiner svinger ofte i temperatur i løbet af rejsen; at kunne justere, hvad du har på, hjælper med at opretholde optimal varmeregulering, så ubehag ikke afbryder din søvn.

 • En let, langærmet trøje som basislag giver varme uden at forårsage overophedning.
 • En sweater eller hættetrøje, der nemt kan tages af, giver mulighed for hurtige justeringer, når temperaturen i kabinen skifter.
 • Strømper holder fødderne varme - kolde fødder giver ofte vågenhed.

Det er ikke altid let at opretholde den fysiske komfort under flyvninger på grund af mindre benplads. I årenes løb har flyselskaberne reduceret pladsen mellem rækkerne for at få plads til flere passagerer, hvilket har resulteret i ubehagelige siddepladser. Løsningen ville være, at flyselskaberne tilbyder opgraderede fly, der giver rigelig plads til passagererne. At finde en skræddersyet rutine, der fungerer for hver enkelt person, er afgørende for at opnå en tilfredsstillende søvn, mens man er i luften. Men med omhyggelig planlægning og forberedelse, sammen med nogle praktiske personlige ting, bliver det meget lettere at få god søvn på rejsen.

Strategisk valg af sæde

At vælge det rigtige sæde på et fly kan have stor indflydelse på ens oplevelse af søvn under flyvningen. Den rigtige placering kan give mindre forstyrrelse og mere fysisk komfort, hvilket er nøglefaktorer for at opnå kvalitetssøvn under flyvninger.

Fordele ved vinduessæder

Vinduessædet foretrækkes ofte af mange passagerer af flere grunde. For det første giver det ekstra støtte, så man kan læne sig op ad flyets væg og få en mere behagelig stilling, mens man sover. For det andet er der ingen nabosæder på den ene side, så der er mindre risiko for at blive forstyrret af andre passagerer, der bevæger sig rundt eller har brug for at stå op.

Husk dog på, at vinduessæder kan føles trange for høje personer på grund af begrænset benplads. Hvis det er tilfældet, kan du overveje at vælge et sæde på udgangsrækken eller i skottet i stedet, da disse normalt giver ekstra benplads.

Hvorfor siddepladser i midtergangen måske ikke er ideelle

Gangpladser kan virke tiltalende, fordi de giver nem adgang til toiletter og bagagehylder uden at forstyrre andre, men de har deres egne ulemper, når man prøver at sove om bord. For eksempel er gangsæderne ofte mere travle områder, hvor stewardesser og medpassagerer ofte passerer, hvilket kan forårsage forstyrrelser under hele rejsen.

Ifølge CNN Travel er armlænene i midtergangen typisk ikke justerbare, hvilket gør dem til ubehagelige hvilepladser i modsætning til vinduesarmlænene, der som regel har polstring. Desuden øges risikoen for at blive skubbet ind i af folk, der går ned ad gangen, eller madvogne, der passerer forbi, hvis man sidder her. Så medmindre du har brug for hyppige toiletpauser, er det bedre at vælge en anden plads.

For at opsummere spiller strategisk sædevalg en afgørende rolle for at sikre en god nats søvn om bord på et fly, især på langdistanceflyvninger, hvor tilstrækkelig søvn er afgørende for at bekæmpe jetlag ved ankomsten til din destination. Om du foretrækker at læne dig op ad kabinevæggen på et vinduessæde eller nyde den ekstra benplads, der er på udgangsrækkerne, afhænger i sidste ende af personlige præferencer og fysiske behov. Sørg for at afsætte den nødvendige tid til at overveje dine valg, før du bekræfter reservationer til din kommende rejse.

Opretholdelse af sengetidsritualer under flyvningen

Lad ikke dine sædvanlige aftenvaner komme i anden række, mens du er oppe i luften. Hvis du holder fast i dine ritualer, kan det gøre en stor forskel for, hvor godt du sover. Ligesom derhjemme er det afgørende at forberede din krop på hvile.

Vigtigheden af digital detox før sengetid

Et vigtigt aspekt af denne forberedelse er at tage en pause fra elektroniske apparater, før man forsøger at sove. Det blå lys, der udsendes fra skærme, hæmmer melatoninproduktionen, hvilket forstyrrer søvn-vågen-cyklusserne. Harvard Health Publishing forklarer, at eksponering for lys undertrykker melatoninudskillelsen mere end nogen anden form for lys og forskyder døgnrytmen dobbelt så meget.

For at hjælpe din krop med at signalere, at det er sengetid, kan du prøve at slukke for al elektronik mindst 60 minutter, før du planlægger at sove. Denne digitale detox vil hjælpe med at slappe af og fremkalde døsighed hurtigere.

Hvordan rutinemæssige aktiviteter sender vores kroppe i slumretilstand

Ud over at undgå skærme før sengetid kan det også være en fordel at opretholde andre elementer i din almindelige aftenrutine, når du forsøger at falde i søvn på et fly. Hvis du f.eks. plejer at læse eller lytte til beroligende musik, inden du går i seng derhjemme, så gør det samme under flyveturen.

Rutinemæssige aktiviteter fungerer som signaler, der fortæller vores krop, at det er tid til at falde i søvn; de fremmer genkendelighed, hvilket hjælper os med at slappe af, selv i uvante omgivelser som en flykabine. Ifølge Sleep Foundation forbedrer faste rutiner omkring sengetid den generelle kvalitet og varighed af søvnen, uanset hvor vi befinder os - også tusindvis af meter over jorden.

Fysisk forberedelse før flyvning

Planlægger du en langdistanceflyvning? Glem ikke at forberede din krop. Hvis du tilpasser din tidsplan til din destinations tidszone, kan det hjælpe med at minimere jetlag og fremme bedre søvn om bord. Det inkluderer at spise måltider på passende tidspunkter og få sollys, når det er nødvendigt.

Tips til justering af spiseplan

Begynd at justere dine spisetider et par dage før afrejse. Hvis du rejser mod øst, kan du prøve at spise aftensmad tidligere end normalt; hvis du rejser mod vest, kan du udsætte det lidt. På den måde hjælper du med at nulstille dit indre ur, hvilket gør det lettere for din krop at tilpasse sig, når du når den nye tidszone.

 • Morgenflyvninger: Spis en tidlig morgenmad i overensstemmelse med tidszonen på din destination.
 • Natflyvninger: Undgå at spise tunge måltider tæt på sengetid, da det kan forstyrre søvnmønsteret under flyveturen.

Sollysets rolle i forebyggelsen af jetlag

Sollys spiller en vigtig rolle i reguleringen af vores biologiske ur. Hvis man får sollys på bestemte tidspunkter afhængigt af rejseretningen, kan det hjælpe med at nulstille døgnrytmen hurtigere og dermed reducere virkningerne af jetlag. Hvis du f.eks. flyver mod øst, skal du forsøge at få morgenlys og undgå aftenlys, mens det modsatte gælder, hvis du flyver mod vest. Et nyttigt værktøj som Jet Lag Rooster-appen kan give personlige råd om de bedste tidspunkter for eksponering for sollys afhængigt af den individuelle rejseplan. Sørg for at beskytte din hud mod solens skadelige UV-stråler med beskyttende tøj eller solcreme, når du er udendørs.

Ud over fysiske præparater kan du overveje at bruge naturlige kosttilskud som CBD-olie fra Cibdol, som har vist sig at have potentielle fordele ved at hjælpe med søvn og afslapning, især nyttigt for dem, der har svært ved at falde i søvn på fly på grund af angst eller andre faktorer relateret til flyrejser. Før man begynder på et nyt kosttilskud, især når man krydser tidszoner, er det vigtigt at konsultere en sundhedsprofessionel.

Hydrering og søvnkvalitet om bord

At holde sig hydreret er afgørende for et godt helbred, især under lange flyvninger. Det får ikke kun din krop til at fungere optimalt, men sikrer også bedre søvnkvalitet om bord. At drikke masser af vand under hele rejsen kan hjælpe med at bekæmpe træthed og forhindre hovedpine, som er almindelige klager blandt flyrejsende.

Effekten af dehydrering på træthed og hovedpine

Undersøgelser har vist, at selv mild dehydrering kan give symptomer som træthed, lavt energiniveau og nedsat kognitiv funktion. Det kan også føre til tør hud og tørre øjne, hvilket kan være ubehageligt, når man prøver at få lidt søvn på et fly. Drik masser af H2O før og under flyveturen for at holde dig hydreret.

Tips til at holde sig hydreret om bord

 • Undgå alkohol: Selvom det kan være fristende at nyde et glas vin eller to til måltidet, så husk, at alkohol dehydrerer kroppen hurtigere i store højder på grund af de vanddrivende egenskaber.
 • Drop koffeinholdige drikkevarer: Koffeinrige drikke som kaffe eller te virker også vanddrivende, hvilket fører til øget vandladning og efterfølgende tab af væske fra kroppen.
 • Vælg frugtjuice: Hvis almindeligt vand virker for kedeligt, så vælg frugtjuice i stedet. De tilfører væske og vigtige vitaminer, hvilket gør dem til et fremragende valg som forfriskning om bord.

Konklusionen er, at tilstrækkelig hydrering er nøglen til at få en god søvn, når man flyver, fordi det får vores kroppe til at fungere ordentligt på trods af, at vi befinder os tusindvis af meter over jorden, hvor fugtighedsniveauet er lavere, end vi er vant til. Husk disse tips, næste gang du forbereder dig på en langdistanceflyvning, for at sikre en bedre søvn under skyerne.

Skab et amenity kit til en bedre søvnoplevelse om bord

Vil du sove bedre på et fly? Det handler om de små ting. En af dem er at have sit eget amenity kit fyldt med fornødenheder, der kan få dig til at føle dig mere komfortabel og afslappet under flyveturen. Det er slut med at rode i håndbagagen midt under flyvningen og forstyrre de andre passagerer.

Vigtige ting at medtage i dit toiletsæt

Dit personlige sæt med bekvemmeligheder bør indeholde ørepropper, trykaflastende udstyr, hudplejeprodukter og endda melatonintilskud, hvis det passer til dig. Ørepropper er vigtige for at blokere for støj, mens trykaflastende udstyr som oppustelige rejsepuder giver fysisk komfort.

Glem ikke at pakke hudplejeprodukter som fugtgivende ansigtssprays eller fugtighedscremer for at bekæmpe tør kabineluft. Og hvis du er åben over for det, kan CBD-olie være en anden nyttig tilføjelse, kendt for sine potentielt afslappende egenskaber.

Fordele ved at bruge melatonintilskud (hvis det er egnet)

Melatonin, et hormon, der hjælper med at regulere vores søvn-vågen-cyklus, tages ofte som et tilskud for at hjælpe med at justere kroppens indre ur, når man krydser tidszoner. Mange rejsende har fundet det nyttigt at tage det som et tilskud for at justere deres indre ur, især når de krydser forskellige tidszoner. Det er vigtigt at søge råd hos en læge, før man påbegynder nogen form for kosttilskudsprogram.

At inkorporere CBD i denne rutine kan yderligere forbedre afslapningseffekterne på grund af dets potentielle beroligende egenskaber, ifølge nogle undersøgelser, der er foretaget af CBD's effekt på angst og søvnløshed. Men husk, at individuelle reaktioner varierer meget, så hvad der virker for én person, virker måske ikke for andre.

Det kræver virkelig kreativitet at finde måder at omgå udfordringerne med mindre benplads om bord på fly. Men når vi først finder en tilpasset rutine, der fungerer for os, bliver det en mindre skræmmende opgave at opnå tilfredsstillende søvn i luften. Så næste gang du går ombord på et fly, så glem ikke at pakke dit personlige amenity kit, så du har alt, hvad du har brug for, lige ved hånden uden at forstyrre dine medpassagerer unødigt.

Overvinde udfordringerne ved mindre benplads på flyene

Kæmper du med at finde komfort i de stadigt mindre flysæder? Du er ikke den eneste. Flyselskaberne har reduceret benpladsen mellem rækkerne for at få plads til flere passagerer, hvilket fører til ukomfortable siddepladser, der kan gøre det svært at falde i søvn på flyet.

En løsning er, at flyselskaberne tilbyder opgraderede fly med god plads til passagererne. Det giver ikke kun et behageligt miljø, der fremmer søvnen, men forbedrer også den samlede flyoplevelse. Nogle flyselskaber tager allerede skridt i den retning og tilbyder premium economy class med ekstra benplads og andre frynsegoder.

Find din komfortzone på begrænset plads

Når opgradering ikke er en mulighed, eller når man flyver med lavprisselskaber, er det vigtigt at finde sin egen skræddersyede rutine for at opnå en tilfredsstillende søvn, mens man er i luften. Start med at justere dit sæde så meget som muligt - læn dig tilbage, hvis det er tilladt, og brug alle tilgængelige puder eller tæpper for ekstra støtte og komfort.

Overvej at investere i rejsetilbehør som oppustelige fodstøtter eller bærbare sædepuder, som kan forbedre din komfort på langdistanceflyvninger. Disse ting er kompakte nok til ikke at optage for meget plads i håndbagagen, men giver alligevel betydelig lindring, især i længere perioder, hvor man sidder ned.

Brug af CBD-produkter til bedre søvn om bord

En anden effektiv strategi er at indarbejde CBD-produkter, såsom Cibdols udvalg af olier, i din rutine før flyvningen. Disse produkter er kendt for deres beroligende egenskaber og kan hjælpe med at fremme afslapning under trange forhold om bord på fly og derved hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten, selv når der er begrænset personlig plads.

Tilpasning af strategier til personlige behov og præferencer

 • Prioritér hvile: Prøv at hvile dig tilstrækkeligt, inden du går om bord, så du er mindre tilbøjelig til at føle dig udmattet under flyveturen, hvilket gør det lettere at falde i søvn på trods af ugunstige omstændigheder.
 • Vælg optimale afgangstider: Hvis det er muligt, så vælg flyvninger, der ligger tæt på de naturlige sovetider, hvilket minimerer forstyrrelsen af din krops indre ur og resulterer i en jævnere overgang mellem tidszoner, hvilket i sidste ende fremmer bedre søvnmønstre under flyvningen.
 • Bevar væskebalancen: At holde sig hydreret under hele rejsen er afgørende for at forhindre dehydreringsrelateret træthed, hovedpine osv., som kan have negativ indflydelse på din evne til at opnå en god søvn om bord.

Husk, at det at finde din komfortzone på begrænset plads handler om at skræddersy strategier til dine personlige behov og præferencer. Med lidt kreativitet og forberedelse kan du opnå en tilfredsstillende søvn, selv på de mest trange flyvninger.

Ofte stillede spørgsmål om, hvordan man sover på et fly

Hvorfor er det svært at sove på et fly?

Ubehagelige sæder, støj, lysforstyrrelser og ændringer i kabinens tryk gør det svært at få sovet ud på en flyvetur.

Er det sikkert at sove på et fly?

Ja, det er generelt sikkert, men på længere flyvninger anbefales det at bevæge sig rundt med jævne mellemrum for at forebygge dyb venetrombose (DVT).

Tjek disse Mayo Clinic-tips til forebyggelse af DVT under rejser.

Hvordan sover man på et fly med angst?

Håndter angsten med åndedrætsøvelser og visualiseringsteknikker, der hjælper dig med at falde i søvn om bord.

For flere strategier til håndtering af flyrelateret angst, besøg denne nyttige ADAA-side.

Hvordan kan jeg sove på et fly uden en pude?

Brug oppustelige nakkepuder eller rul din jakke sammen som en midlertidig støtte til at få lidt søvn.

Udforsk andre kreative løsninger i denne informative Travel Made Simple-guide.

Kan CBD-produkter hjælpe mig med at sove på et fly?

CBD-produkter er kendt for at hjælpe med søvnen, og nogle mennesker finder dem nyttige til at sove på et fly. Det er dog vigtigt, at du taler med din læge, før du bruger nye søvnhjælpemidler.

Er der andre sovemidler end receptpligtig medicin, jeg kan bruge på et fly?

Ja, der er andre muligheder, såsom melatonintilskud, urtete og aromaterapi. Igen er det vigtigt at tjekke med din læge, før du bruger nye søvnhjælpemidler.

Bør jeg bruge alkohol som et middel til at fremkalde søvn på fly?

Selvom alkohol kan gøre dig døsig, kan det også dehydrere dig og forstyrre din søvncyklus. Det er bedst at undgå alkohol og i stedet vælge andre søvnhjælpemidler.

Konklusion

Tips til at sove på flyet:

 • Medbring personlige komfortartikler som nakkepude og øjenmaske.
 • Lag på lag af tøj for optimal varmeregulering.
 • Vælg dit sæde strategisk for at få maksimal komfort.
 • Oprethold sengetidsritualer under flyvningen, som at læse eller lytte til beroligende musik.
 • Forbered dig fysisk før flyveturen med motion og udstrækning.
 • Hold dig hydreret før og under flyvningen.
 • Lav en pakke med de mest nødvendige ting som ørepropper og fugtighedscreme.
 • Overvind den svindende benplads ved at strække ud og lave øvelser i sædet.

Ved at følge disse tips kan du øge dine chancer for at få kvalitetssøvn på flyet og ankomme til din destination udhvilet og klar til eventyr.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder