Hvordan får man mere REM-søvn?

Last updated:

Published:

Hvis du leder efter måder at maksimere din REM-søvn på, vil denne guide give indsigt i de faktorer, der påvirker den, og give praktiske råd til at optimere dens kvalitet. REM-søvn, en periode i vores søvncyklus, som er afgørende for hukommelsesdannelse og mental sundhed, kan opnås med den rette viden. I denne omfattende guide dykker vi ned i forskellige faktorer, der påvirker REM-søvnen, og giver konkrete tips til at forbedre dens kvalitet.

Mens vi udforsker vigtigheden af REM-søvn, diskuterer vi optimal søvnvarighed og -konsistens, mens vi fremhæver nyttige værktøjer såsom tracking-apps til bedre hvile. Desuden undersøger vi, hvordan koffein- og alkoholforbrug kan påvirke din evne til at komme ind i dybe søvnstadier.

Ud over livsstilsvaner som motion og lyseksponering i dagtimerne dækker dette indlæg også virkningerne af marihuanabrug på opnåelse af tilstrækkelig REM-søvn. Vi vil derefter skitsere strategier til at skabe en afslappende rutine før sengetid med særlig opmærksomhed på aromaterapiteknikker.

Sidst, men ikke mindst, kan du finde ud af, hvordan du indretter et ideelt soveværelsesmiljø ved at bruge puder effektivt og adskille arbejds- og afslapningsrum. Endelig kan du lære om medicin, der kan påvirke din evne til at få mere REM-søvn, så du kan træffe informerede beslutninger om dit helbred.

sådan-får-du-mere-rem-søvn

Betydningen af REM-søvn

Hurtig øjenbevægelse (REM-søvn) er afgørende for at bevare hjernens sundhed, følelsesmæssige modstandsdygtighed, indlæring og hukommelse.

Under REM-søvn bliver musklerne midlertidigt lammet for at forhindre utilsigtet skade.

Voksne bør tilstræbe at bruge 20-25% af deres tid på at sove i denne fase.

 • Øget hjerneaktivitet: REM-søvn har øget hjerneaktivitet, ligesom når du er vågen.
 • Drømme opstår: De fleste drømme finder sted under den hurtige øjenbevægelsesfase.
 • Fordele for det mentale helbred: Tilstrækkelige mængder REM-søvn bidrager til et bedre mentalt helbred.
 • Understøttelse af kognitive funktioner: REM hjælper med at vedligeholde kognitive funktioner som problemløsningsevner og kreativitet, samtidig med at det konsoliderer hukommelsen.

For at sikre, at du får nok kvalitetssøvn hver nat, er det vigtigt at forstå, hvordan forskellige faktorer kan påvirke REM-søvnmønstrene.

Her er nogle tips til at optimere dine livsstilsvalg:

 • Hold dig til en søvnplan: Gå i seng og vågn op på samme tid hver dag.
 • Forbedre søvnhygiejnen: Skab en afslappende sengetidsrutine, og undgå koffein og elektronik før sengetid.
 • Maksimer søvntiden: Sigt efter 7-9 timers søvn pr. nat.
 • Forstå søvncyklusser: Lær om de forskellige søvnstadier, og hvordan de påvirker din krop.
 • Behandl søvnforstyrrelser: Søg professionel hjælp, hvis du har problemer med at falde i søvn eller blive ved med at sove.

Ved at følge disse tips kan du øge REM-søvnens varighed og forbedre den generelle søvnkvalitet, hvilket fører til en sundere forbindelse mellem krop og sind gennem bedre søvnvaner.

Optimal søvnvarighed og -konsistens

Eksperter mener, at en uafbrudt søvn på syv til ni timer om dagen er afgørende for det fysiske og mentale velbefindende.

Brug af søvnsporingsapps til optimal hvile

For at få bedre søvnkvalitet kan du prøve at bruge søvnsporingsapps som RISE eller WHOOP til at overvåge dine søvnmønstre og give indsigt baseret på datatendenser.

 • Rise: Bruger AI-algoritmer til at analysere dit daglige energiniveau og give personlige anbefalinger om, hvornår du skal gå i seng eller vågne op for at maksimere REM-søvnens varighed.
 • WHOOP: Måler biometriske datapunkter i løbet af natten (f.eks. hjertefrekvensvariabilitet) for at bestemme, hvor meget dyb, let og REM-søvn du opnår, hvilket giver værdifuld feedback om den generelle søvnkvalitet.

Hvis du holder fast i disse optimale tidspunkter, vil det hjælpe med at regulere dit indre ur og sikre en korrekt fordeling mellem ikke-REM-cyklusser og REM-faser, hvilket fører til bedre kognitiv funktion og følelsesmæssigt velbefindende hele dagen.

Koffein og alkohols indvirkning på REM-søvn

Koffein og alkohol kan forstyrre din normale søvncyklus og påvirke kvaliteten af din hvile.

Bedste tidspunkt at droppe koffein

For at optimere søvnkvaliteten skal du afholde dig fra koffein i mindst seks timer før sengetid.

Alkohols effekt på REM-søvn

Alkohol kan forsinke eller undertrykke REM-søvnen, hvilket fører til lettere og mere fragmenterede søvnmønstre.

For at maksimere din REM-søvn anbefales det at være opmærksom på, hvornår du indtager koffein og alkohol.

For mere information, tjek denne kilde.

Brug af marihuana og dets effekt på REM-søvn

Lad ikke marihuana ødelægge din REM-søvn, den afgørende genopbyggende fase, der hjælper dig med at føle dig udhvilet og energisk.

Undersøgelser har vist, at THC, den aktive komponent i marihuana, kan forhindre REM-søvn, mens den forstærker dybere NREM-stadier.

 • Undgå at indtage cannabis tæt på sengetid: Giv din krop tid nok til at bearbejde cannabinoiderne, så den naturlige REM-cyklus kan finde sted.
 • Prøv CBD-produkter i stedet: Overvej at bruge CBD-olie, som ikke indeholder THC, men stadig har beroligende egenskaber.
 • Oprethold en afbalanceret livsstil: Dyrk regelmæssig motion i dagtimerne, og undgå overdreven koffeinindtagelse sent på dagen for at understøtte et sundt søvnmønster.

Hvis du er opmærksom på, hvornår og hvor meget marihuana du indtager, kan det hjælpe dig med at bevare tilstrækkelige mængder af både NREM- og REM-søvn, der er nødvendige for optimal sundhed og velvære.

Trænings rolle i forbedring af søvnmønstre

Regelmæssig motion kan reducere stress og angst, øge produktionen af søvnfremmende hormoner som melatonin og i sidste ende resultere i et bedre søvnmønster, men man bør undgå at træne for tæt på sengetid.

Fordelene ved regelmæssig motion for søvnen

 • Bedre søvnkvalitet: Aerobe øvelser som gang, jogging eller svømning kan føre til en dybere og mere restituerende søvn.
 • Reducerede symptomer på søvnløshed: Motion med moderat intensitet kan hjælpe personer, der lider af kronisk søvnløshed, med at falde hurtigere i søvn og sove længere.
 • Forøgelse af REM-søvnens varighed: Folk, der dyrker regelmæssig fysisk aktivitet, har en tendens til at opleve længere perioder med REM-søvn sammenlignet med dem, der er stillesiddende.

At finde det rigtige tidspunkt til motion

For at maksimere fordelene ved motion på dit søvnmønster er det vigtigt at finde et optimalt tidspunkt på dagen, hvor du kan deltage i fysiske aktiviteter uden at forstyrre din natterutine. Mens morgentræning kan være ideelt for nogle personer på grund af deres energigivende effekt i løbet af dagen, foretrækker andre måske træning om eftermiddagen eller tidligt om aftenen, som giver dem god tid til at slappe af inden sengetid. Det er vigtigt at lytte til din krops signaler og finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig, så du sikrer, at du får nok motion hver dag.

Få mere REM-søvn med sollys om morgenen

Eksponering for naturligt lys i løbet af dagen regulerer din søvn-vågen-cyklus, så brug 30-40 minutter udenfor hver morgen for at hjælpe med at regulere melatoninproduktionen.

Fordele ved morgensollys

 • Hold dig vågen: Morgensollys øger energiniveauet og fokus hele dagen.
 • Synkroniser dit indre ur: Konsekvent eksponering for morgenlys gør det lettere at falde i søvn om aftenen og vågne udhvilet om morgenen.
 • Boost dit humør: Sollys stimulerer serotoninproduktionen og forbedrer det generelle velbefindende.

Maksimer lyseksponeringen

 1. Kom i gang med at bevæge dig: Indarbejd udendørs fysisk aktivitet i din daglige rutine for at drage fordel af både motion og naturlig lyseksponering.
 2. Spis morgenmad ved et vindue: Start dagen med lidt solskin, mens du nyder dit måltid for at hjælpe fordøjelsen og sætte en energisk tone for dagen.
 3. Gør indendørs rum lysere: Hold gardinerne åbne i dagtimerne, eller brug fuldspektret lys til at efterligne dagslys, hvis du ikke kan tilbringe meget tid udendørs.

Disse enkle vaner forbedrer hormonbalancen, fremmer bedre søvnkvalitet og øger mængden af REM-søvn, du oplever hver nat.

Sådan påvirker blåt lys din søvn og hormonbalance

Blåt lys fra elektroniske apparater kan forstyrre dit melatoninniveau og gøre det sværere at falde i søvn og blive ved med at sove.

 • Træk stikket ud før sengetid: Sluk for alle skærme mindst to timer før sengetid for at give din krop tid til at producere melatonin.
 • Bloker blåt lys: Brug briller, der blokerer for blåt lys, eller brug apps som f.lux eller Night Shift til at justere skærmens farver.
 • Hold dig til en tidsplan: Konsekvente søvn- og vågentider hjælper med at regulere hormonbalancen for optimale REM-cyklusser.

Hvis du begrænser dit indtag af blåt lys om aftenen, kan det føre til mere afbalancerede hormoner og bedre søvn.

Skab en afslappende rutine før sengetid

En konsekvent og beroligende rutine før sengetid kan hjælpe med at signalere til din krop, at det er tid til at slappe af, hvilket gør det lettere for dig at falde i søvn og nyde mere REM-søvn.

 • Aromaterapi: Brug æteriske olier af lavendel eller kamille i en diffuser eller et varmt bad for at skabe en beroligende atmosfære.
 • Meditation: Forbedr søvnkvaliteten ved at reducere stress- og angstniveauet med mindfulness-meditation.
 • Blid udstrækning: Slip spændinger fra dine muskler med lette udstrækninger, der fokuserer på områder, hvor du er stresset.
 • Læsning: Slap af med en bog (helst uden skærme, der udsender blåt lys) for at holde de elektroniske apparater på afstand.

Skab et miljø, der fremmer en afslappende søvn ved at dæmpe lyset en time før sengetid og begrænse eksponeringen for stimulerende indhold som actionfyldte film eller sociale medier.

For mere information om fordelene ved duftende healing til hvile, se Healthline.

Prøv at bruge guidede meditationsapps som Headspace eller Calm til at forbedre din søvnkvalitet.

Husk, at det at tage kontrol over din rutine før sengetid kun er et skridt på vejen til at opnå bedre REM-søvn - sørg for at være opmærksom på andre faktorer, der er nævnt i dette indlæg, for at sikre optimal søvn nat efter nat.

Design af det ideelle soveværelsesmiljø

Din soveplads er afgørende for, at du får en god nats søvn, så lad os gøre den ideel.

Puder til optimal komfort

Vælg puder, der passer til din sovestilling, og invester i specialpuder til nakkesmerter eller snorken. Søde drømme er garanteret.

Separate arbejds- og afslapningsrum

Undgå at arbejde fra sengen eller bruge elektroniske apparater tæt på sengetid for at træne din hjerne til at forbinde soveværelset med afslapning. Hold det mørkt, køligt og uden rod for at opnå maksimal afslapning.

 • Ryd op: Et rent og organiseret værelse skaber ro inden sengetid.
 • Vælg beroligende farver: Skab en fredfyldt atmosfære med beroligende farver til vægge, sengetøj og indretning.
 • Aromaterapi: Brug æteriske olier som lavendel eller kamille i en diffuser for at fremme afslapning og forbedre søvnkvaliteten.

Ved at designe det ideelle soveværelsesmiljø kan du indstille dig på bedre REM-søvn og generelt forbedret velvære. Tro os, din krop vil takke dig.

Medicin, der kan påvirke REM-søvn

Vær opmærksom på visse medikamenter, der kan påvirke din REM-søvn, såsom antidepressiva, anfaldsmedicin, hjertemedicin og beroligende/hypnotiske stoffer, hvilket kan føre til forstyrrede hvilemønstre.

 • Antidepressiv medicin: SSRI-præparater som fluoxetin (Prozac), sertralin (Zoloft) og paroxetin (Paxil) kan undertrykke REM-søvnen.
 • Anfaldsmedicin: Lægemidler, der bruges til behandling af epilepsi, såsom phenytoin (Dilantin) og carbamazepin (Tegretol), kan forstyrre normale søvncyklusser ved at reducere den tid, der bruges i hurtige øjenbevægelsesfaser.
 • Hjertemedicin: Betablokkere som propranolol, der ordineres for hjertesygdomme, kan påvirke kvaliteten af ens søvn ved at reducere den samlede søvntid eller forårsage problemer med at falde i søvn om natten.
 • Beroligende/hypnotiske stoffer: Benzodiazepiner som diazepam (Valium) og temazepam (Restoril) kan forårsage afhængighed ved langvarig brug, hvilket resulterer i reduceret effektivitet til at fremkalde sunde sovemønstre.

Hvis du tror, at din medicin kan hæmme din evne til at komme ind i en dybere søvn og nå REM-stadierne ordentligt, er det vigtigt at søge råd hos en medicinsk ekspert. Hvis du samarbejder med din læge om at justere doseringen eller udforske alternative behandlinger, kan det hjælpe dig med at maksimere søvnkvaliteten og dit generelle velbefindende.

Ofte stillede spørgsmål om, hvordan man får mere REM-søvn

Vil du have mere REM-søvn? Se her, hvordan du får det:

Oprethold en fast søvnrytme, reducer koffein- og alkoholindtaget, dyrk regelmæssig motion, styr lyseksponeringen, skab en afslappende sengetidsrutine, optimer dit soveværelsesmiljø, og konsulter en læge, hvis det er nødvendigt.

Hvorfor er din REM-søvn dårlig? Inkonsekvente søvnmønstre, koffein- eller alkoholindtag, mangel på fysisk aktivitet, eksponering for blåt lys, et ubehageligt soveværelse eller visse former for medicin kan være årsagen.

Hvad forårsager en stigning i REM-søvn? Indhentning af tabt REM-søvn, justering af medicin eller forbedring af livsstilsvaner, der påvirker søvn-vågne-cyklussen positivt.

Vil du have mindre let søvn og mere REM-søvn? Hold faste sengetider, undgå koffein og alkohol, dyrk daglig motion, udsæt dig selv for naturligt lys, indret et behageligt soveværelse og etabler en afslappende rutine før søvnen.

Konklusion

Få mere REM-søvn for et bedre helbred:

Optimering af søvnens varighed og konsistens, begrænsning af koffein- og alkoholforbrug, regelmæssig motion, styring af lyseksponering, skabelse af en afslappende rutine før sengetid og design af det ideelle soveværelsesmiljø kan alle forbedre dine chancer for at opnå kvalitetshvile.

Ved at prioritere din søvnhygiejne kan du vågne op og føle dig udhvilet og klar til at tackle den kommende dag!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder