Hvor meget søvn mister vi på Thanksgiving?

Published:

Hvor meget søvn mister vi på Thanksgiving? Midt i den kaotiske højtid har dette spørgsmål en tendens til at gå ubemærket hen. Vi har en tendens til at fokusere mere på kalkunen, fyldet og familietiden end på vores eget velbefindende. Men det er vigtigt at overveje, hvordan festlighederne kan påvirke vores evne til at få en god nats søvn.

I dette blogindlæg dykker vi ned i nogle interessante undersøgelsesresultater om søvntab blandt værter under Thanksgiving. Vi undersøger også forskellige stressfaktorer, der bidrager til dårlig søvnkvalitet i denne periode.

Feriesæsonen kan forstyrre normale søvnmønstre på grund af økonomisk pres og rejserelaterede forstyrrelser. Du vil lære mere om disse i detaljer, når du læser videre.

Vi vil også diskutere alkoholforbrug og dets indvirkning på nattesøvnen, aflive myter om madvalg som kalkun, der fremkalder døsighed på grund af sit høje tryptofanindhold, og fremhæve, hvordan raffinerede kulhydrater spiller en rolle i at fremkalde træthed efter måltidet.

Til sidst kan du se, hvordan en positiv tankegang gennem taknemmelighed kan hjælpe dig med at forbedre din nattesøvn, selv om du har mistet nattesøvnen på grund af forberedelserne til Thanksgiving.

hvor-meget-søvn-taber-vi-på-thanksgiving

Værtsskabets indflydelse på søvnen under Thanksgiving

At være vært for en sammenkomst i højtiden, især på Thanksgiving, kan resultere i et betydeligt søvntab. En nylig undersøgelse afslørede, at værter kan opleve en reduktion på helt op til to en halv times søvn pr. nat. Det skyldes primært den stress, der er forbundet med værtskabet og forberedelserne til festlighederne.

Undersøgelsesresultater om søvnmangel blandt værter

En omfattende undersøgelse afslørede, at de, der er værter for familiesammenkomster, ofte oplever et betydeligt søvnunderskud. Presset for at sikre, at alt går glat fra madlavning til gæsteindkvartering, kan være overvældende og føre til urolige nætter.

Denne mangel på kvalitetshvil påvirker ikke kun vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende og evne til at nyde disse særlige lejligheder fuldt ud. Derfor er det afgørende for værter at håndtere deres ansvar effektivt, samtidig med at de prioriterer deres egne behov.

Stressfaktorer, der bidrager til dårlig søvnkvalitet

De stressfaktorer, der bidrager til dårlig søvnkvalitet, er mangesidede. Tilberedning af måltider til store grupper, rengøring før gæsterne ankommer, håndtering af forskellige personligheder under samme tag - alle disse opgaver bidrager væsentligt til at øge angstniveauet blandt værter i denne festlige periode.

Udover de umiddelbare værtspligter er der også en underliggende bekymring for at leve op til alles forventninger, hvilket tilføjer endnu et lag af spænding, der påvirker din nattesøvn negativt. Det er derfor vigtigt, at vi tager skridt som at uddelegere opgaver eller søge hjælp, når det er nødvendigt, så vi ikke går på kompromis med vores hårdt tiltrængte hviletid over helligdage som Thanksgiving.

Feriesæson og forstyrrede søvnmønstre

Når højtiden nærmer sig, forventer mange af os hyggelige stunder med vores kære, men det kan også medføre et betydeligt fald i vores søvnkvalitet. Men denne festlige periode kan også føre til et betydeligt søvntab. Faktisk har undersøgelser vist, at mere end en tredjedel af befolkningen identificerer ferien som den mest stressende tid, hvor deres søvnkvalitet forringes betydeligt.

Økonomisk pres har betydning for søvnmønstre i ferien

Det økonomiske pres, der er forbundet med at give gaver i juletiden, er en stor bidragyder til stress og forstyrrede søvnmønstre. Behovet for at købe gaver til sine kære kan føre til angst for økonomien, hvilket kan resultere i søvn af dårlig kvalitet eller endda søvnmangel.

  • At finde gaver, der er til at betale: En måde at afhjælpe dette pres på er ved at finde billige, men meningsfulde gaver. Husk, at det er følelsen bag gaven, der betyder mest.
  • Budgetplanlægning: En anden effektiv strategi er budgetplanlægning. Hvis du afsætter et bestemt beløb til ferieshopping, kan det hjælpe dig med at styre dine udgifter uden at forårsage unødig stress.

Rejserelaterede forstyrrelser af normale soverutiner

Ud over det økonomiske pres bidrager rejserelaterede problemer til at forstyrre den normale søvnrytme i ferien. Uanset om du besøger familiemedlemmer eller tager på ferie, fører ændringer i omgivelser og rutiner ofte til, at folk mister søvnen.

  • Forskellige tidszoner: Rejser på tværs af forskellige tidszoner kan forårsage jetlag, som forstyrrer vores krops indre ur og fører os væk fra en god nats søvn.
  • Nye omgivelser: Selvom du ikke krydser tidszoner, kan bare det at sove et ukendt sted (kendt som "første-nat-effekten") påvirke din søvn negativt.
  • Fyldte skemaer: Et travlt skema fyldt med aktiviteter og socialt samvær kan betyde mindre nedetid til afslappende søvn.

For at bekæmpe disse forstyrrelser kan du prøve at opretholde dine sædvanlige sengetidsrutiner så tæt som muligt, mens du rejser eller har gæster derhjemme - herunder at slappe af før sengetid uden elektroniske enheder og holde faste spisetider. Ifølge Mayo Clinic hjælper det at justere din eksponering for lys med at nulstille døgnrytmen efter langdistanceflyvninger, hvilket hjælper med at afbøde virkningerne af jetlag ved ankomsten til din destination og sikrer bedre chancer for at opnå en god nats søvn midt i al den travlhed, der ledsager festlighederne.

Konklusionen er, at det er vigtigt at forstå de potentielle årsager til de mange timers søvn, der går tabt i forbindelse med Thanksgiving og andre festlige lejligheder, for at mindske de negative konsekvenser og sikre, at vi kan nyde det i så høj grad som muligt uden at gå på kompromis med vores helbred og velbefindende. Så næste gang du føler dig overmæt og dermed søvnig efter et måltid, så husk, at forsigtigt mådehold er nøglen til at undgå sløvhed og nyde festlighederne fuldt ud uden at gå på kompromis med dit helbred og velbefindende. God ferie.

Alkoholforbrug og dårlig kvalitet af søvnøjne

Højtiden er en tid med glæde, fest og desværre for mange også et øget alkoholforbrug. Det kan have en alvorlig indvirkning på vores søvnkvalitet. Omkring en tredjedel af befolkningen erkender, at de drikker mere i løbet af julen, og næsten halvdelen øger deres alkoholforbrug nytårsaften.

Øget alkoholforbrug under højtiderne

Denne stigning i antallet af drinks er ikke kun begrænset til de voksne til festen. Mange værter hælder drinks op til langt ud på natten, når de underholder gæster i festsæsonen. Hvad er resultatet? En forstyrret søvnrytme og dårligere søvnkvalitet generelt.

En undersøgelse fra The National Library of Medicine viste, at selv moderate mængder alkohol, der indtages før sengetid, kan reducere kroppens produktion af melatonin - et hormon, der er afgørende for at opretholde vores døgnrytme eller indre kropsur. Denne forstyrrelse kan ikke kun føre til problemer med at falde i søvn, men også problemer med at forblive i søvn hele natten.

Effekt på værtens nattesøvn

Ud over at påvirke dit eget søvnmønster kan det at være vært under disse fester yderligere kompromittere dine afslappende nætter. Faktisk har værter, der holder nytårsfester, angiveligt mistet i gennemsnit en time og 23 minutters nattesøvn alene. Mellem at sikre, at alle har nok champagne til midnatsskålen og rydde op efter gæsterne i de tidlige morgentimer, er det ikke underligt, at så mange af os vågner op og føler os mindre udhvilede den 1. januar.

Tips til bedre søvn trods øget alkoholindtag:

  • Moderation er nøglen: Begræns dit indtag for at opretholde normale søvnmønstre på trods af de festligheder, der sker omkring dig.
  • Undgå at drikke sent om aftenen: Undgå at indtage alkoholiske drikke tæt på sengetid, da det kan forstyrre REM-fasen (Rapid Eye Movement), som er den mest foryngende del af cyklussen, hvor hjernen bearbejder information fra den foregående dag i langtidshukommelseslagre.
  • Hold dig hydreret: For at modvirke alkoholens dehydrerende virkning skal du sørge for at drikke rigeligt med vand i løbet af aftenen, især inden du går i seng.

Kort sagt er det vigtigt at passe på sig selv, når man kaster sig ud i julens festligheder - ved at være opmærksom på, hvor meget vi drikker, og hvornår vi gør det, kan vi få en god aften uden at gå på kompromis med søvnen. Vær bevidst om dit alkoholforbrug, og hvornår du drikker for at få mest muligt ud af festlighederne, mens du stadig får en god nats søvn.

Madvalg og deres effekt på søvn i ferien

Feriesæsonen er en tid for overbærenhed, hvor mange af os ivrigt ser frem til de lækre festmåltider, der følger med. På trods af overbærenheden ved de festlige måltider, kan vores madvalg påvirke vores søvnkvalitet betydeligt. Overforbrug af raffinerede kulhydrater og andre tunge fødevarer under festlige måltider fører ofte til en følelse af sløvhed og døsighed.

Kalkunmyten aflivet - det høje indhold af tryptofan gør dig ikke døsig efter måltidet

I modsætning til hvad mange tror, er kalkun ikke nødvendigvis den største synder bag din middagslur efter Thanksgiving. Kalkun indeholder ganske vist tryptofan, en aminosyre, der forbindes med søvnighed, men mængden i en typisk portion er ikke nok til at påvirke dit vågenhedsniveau væsentligt.

Faktisk tyder mange undersøgelser på, at det ikke kun handler om, hvad vi spiser, men også hvor meget vi spiser. Overspisning af enhver form for mad kan forårsage træthed på grund af den energi, vores kroppe kræver til fordøjelsen.

Raffinerede kulhydraters rolle i fremkaldelsen af træthed efter måltidet

I stedet for at give kalkunen eller andre proteinrige fødevarer skylden for, at vi bliver søvnige efter Thanksgiving-middagen, peger forskningen på en anden kostfaktor: raffinerede kulhydrater. Fødevarer som kartoffelmos, fyld lavet af hvidt brød og tærter fyldt med sukker er alle rige kilder til simple kulhydrater, som hurtigt øger blodsukkerniveauet og fører til et uundgåeligt styrtdyk senere.

  • Kartofler: Kartofler er fyldt med stivelse, en type kulhydrat, der hurtigt omdannes til glukose, når det indtages. Det giver en pludselig stigning i blodsukkeret efterfulgt af et kraftigt fald, som resulterer i træthed og sløvhed.
  • Brødbaseret fyld: Hvidt brød, der bruges i traditionelle opskrifter med fyld, er blevet ribbet for de fleste fibre, hvilket medfører hurtig absorption i blodbanen og dermed skaber lignende effekter som indtagelse af kartofler.
  • Sukkerholdige desserter: Tærter fyldt med søde frugter eller toppet med fløde bidrager i høj grad til et øget indtag af sukker, hvilket yderligere forværrer følelsen af træthed efter måltidet.

For at undgå denne nedtur efter måltidet, mens du stadig nyder feriefestlighederne uden at gå på kompromis med sundhed og velvære, kan du overveje at inkorporere mere komplekse kulhydrater som fuldkorn og grøntsager sammen med magre proteiner på din tallerken. Det er også vigtigt at opretholde en regelmæssig motionsrutine i løbet af ferien for at opveje de ekstra kalorier, man indtager.

Moderation er nøglen, når man navigerer gennem buffetbordet. Prøv at gå efter mindre portioner og nyd de forskellige smage og konsistenser, der er til rådighed. Husk, at den sande mening med at fejre ligger i at tilbringe kvalitetstid med dem, man holder af, i stedet for at overspise alle de retter, man kan få øje på.

Positiv indflydelse af tankesæt og kostvaner på natlige rytmer

Det er især vigtigt at minde sig selv om, at vores syn på tingene og spisevaner kan have en stor indflydelse på, hvordan vi sover, når det er jul. I modsætning til hvad mange tror, er det ikke kalkun, der gør os døsige efter måltidet på grund af det høje indhold af tryptofan. Forskning tyder på, at raffinerede kulhydrater, der indtages i store mængder under måltiderne, er mere tilbøjelige til at få os til at føle os trætte efter at have spist store mængder mad.

Taknemmelighedens indvirkning på din nattesøvn

En undersøgelse fra The Journal of Psychosomatic Research fandt en sammenhæng mellem at udtrykke taknemmelighed og forbedret søvnkvalitet. Deltagere, der regelmæssigt skrev dagbog og noterede ting, de var taknemmelige for, rapporterede længerevarende søvn sammenlignet med dem, der ikke havde denne vane. Dette resultat indikerer en potentiel positiv indflydelse, som tankegangen har på nattesøvnens rytme.

At tage sig et øjeblik til at værdsætte det gode i sit liv hver dag kan være en effektiv måde at fremme en god søvn og et bedre mentalt helbred på. Konsekvens er nøglen - at gøre denne praksis til en del af din hverdag kan ikke kun føre til bedre søvn, men også generelt øget velbefindende.

Kulhydraternes rolle i søvnmønsteret

I stedet for at give kalkunen skylden for, at man føler sig søvnig efter Thanksgiving-middagen, kan man overveje at se på andre elementer i typiske festmåltider: raffinerede kulhydrater som hvidt brød, pasta, kager og småkager, som man ofte spiser for meget af under højtiderne. Rapporter fra Sleep Foundation antyder, at disse fødevarer forårsager hurtige stigninger i blodsukkerniveauet efterfulgt af kraftige fald, hvilket får os til at føle os sløve og søvnige efter et måltid.

For at undgå at ligge søvnløs over disse madvalg:

  • Moderat forbrug: Balancer kulhydratindtaget med magre proteiner og sunde fedtstoffer, som hjælper med at regulere blodsukkerniveauet og dermed reducere følelsen af træthed efter måltidet.
  • Spis mindre portioner: I stedet for at fylde din tallerken én gang, så tag en anden mindre portion, hvis du stadig er sulten senere - det giver kroppen mulighed for at fordøje maden mere effektivt, så du undgår en overfyldt fornemmelse, der bidrager til en dårlig nattesøvn.
  • Prioritér fuldkorn: Vælg brune ris frem for hvid pasta eller fuldkornsbrød i stedet for traditionelle rundstykker - de giver en jævn energifrigivelse og holder dig opmærksom og vågen under festlighederne uden at gå på kompromis med sundhed og velvære.

Spørgsmål og svar i relation til Hvor meget søvn mister vi på Thanksgiving?

Føler du dig træt efter Thanksgiving? Det er ikke kalkunens skyld, men de mange kulhydrater og stress. Læs mere her.

En gennemsnitlig voksen har brug for 7-9 timers søvn pr. nat for at få et optimalt helbred. Find ud af mere.

Desværre lider mange voksne af kronisk søvnmangel. Se CDC's statistikker.

De fleste voksne får mellem 6 og 8 timers søvn om natten, men individuelle behov varierer. Få mere at vide.

Konklusion

At være vært for Thanksgiving kan ødelægge din søvn på grund af stress, rejser, alkohol og madvalg.

Men frygt ikke! Ved at praktisere taknemmelighed og sunde vaner kan du forbedre din søvn og nyde feriesæsonen.

  • Bekæmp stress: Hold pauser, uddelegér opgaver, og husk den sande betydning af ferien.
  • Undgå at rejse: Hvis det er muligt, så bliv, hvor du er, og fejr med dine kære i nærheden.
  • Begræns alkohol: Hold dig til en eller to drinks, og drik vand indimellem.
  • Vælg med omtanke: Nyd dine yndlingsretter, men afbalancer dem med sundere alternativer.
  • Kom i gang med at bevæge dig: Gå en tur efter maden, eller deltag i anden fysisk aktivitet for at hjælpe fordøjelsen og fremme afslapningen.

Ved at følge disse tips kan du prioritere dit velbefindende og få den afslappende søvn, du fortjener denne Thanksgiving.

Tjek wiki-siden for flere artikler.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder