Hvordan påvirker sociale medier søvnen?

Published:

Hvordan påvirker sociale medier søvnen? Det er et spørgsmål, der har fascineret både forskere og sundhedspersonale. I takt med at digitale platforme er blevet mere udbredte, er bekymringerne over deres indvirkning på vores generelle helbred og søvn i særdeleshed blevet større.

I dette blogindlæg dykker vi ned i videnskabelige studier, der undersøger sammenhængen mellem høj brug af sociale medier og dårlig søvnkvalitet. Vi diskuterer, hvordan hyppig kontrol af beskedsites og andre former for online interaktion kan føre til forstyrrede søvnmønstre.

Vi vil også undersøge, hvordan engagerende indhold på disse platforme ofte fører til kognitiv ophidselse, som forstyrrer den normale døgnrytme. Desuden vil vi se på begrebet fortrængning - forlænget skærmtid, der erstatter faktiske sovetimer - og dets indvirkning på afslappende søvn.

Fænomenet Fear-of-Missing-Out (FOMO) og dets indflydelse på vores sengetidsrutiner vil være et andet vigtigt fokusområde. Derudover kommer vi ind på overdreven afhængighed af digitale enheder til at falde i søvn sent om aftenen eller endda i skoletiden.

Sidst, men ikke mindst, kan du finde anbefalinger til, hvordan du opretholder en sund praksis, når du bruger teknologi før sengetid, som foreslået af American Academy Of Sleep Medicine (AASM). Deres årlige Student Health Week lægger vægt på god hygiejne og giver samtidig de nødvendige værktøjer til at trives akademisk/socialt/følelsesmæssigt/fysisk, herunder at følge en afslappende aftenrutine/holde sig til en fast tidsplan/frakoble enhver form for enhed, før man går i seng, og opfordrer til diskussioner om de bedste måder at opretholde optimal trivsel både offline og online.

hvordan-påvirker-sociale-medier-søvnen?

Effekten af brugen af sociale medier på søvnkvaliteten

Forskning viser, at brug af sociale medier før sengetid kan ødelægge din søvn alvorligt. En undersøgelse fra University of Pittsburgh School of Medicine viste, at unge voksne, der ofte bruger sociale medier i løbet af dagen, er mere tilbøjelige til at lide af søvnforstyrrelser end dem, der bruger det mindre ofte.

Undersøgelse viser, hvordan hyppige tjek af sociale medier påvirker søvnen

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Sleep Health, afslørede en stærk sammenhæng mellem hyppig kontrol af sociale medieplatforme som Facebook, Twitter og Instagram og forstyrrede søvnmønstre. De deltagere, der tjekkede deres konti hyppigst i løbet af ugen, havde tre gange så stor sandsynlighed for at få en urolig søvn sammenlignet med dem, der gjorde det sjældnere.

Det betyder ikke nødvendigvis, at brugen af disse platforme er den direkte årsag til dårlig søvn. Men storbrugere har en tendens til at gå senere i seng og vågne tidligere på grund af angstrelaterede notifikationer, der popper op i løbet af natten, hvilket fører til kompromitterede hvileperioder om natten.

Sammenhæng mellem overdreven brug af sociale medier og forstyrrede søvnmønstre

Derudover fører overdreven onlineaktivitet i de sene timer til kognitiv ophidselse, som forstyrrer den normale døgnrytme og påvirker den generelle søvnkvalitet. Hjernen forbliver aktiv i stedet for at falde til ro i en afslappende periode, hvilket gør det svært at falde i søvn og opretholde dybe REM-cyklusser, der er afgørende for fysisk og mental restitution hver dag.

Hvis du konstant scroller gennem dine feeds til langt ud på natten og ikke er i stand til at koble fra, selv når du føler dig træt, er der stor sandsynlighed for, at du går på kompromis med de restitutionsfaser, der er nødvendige for at opretholde et optimalt helbred og velbefindende både på kort og lang sigt.

Fortrængning af faktisk sovetid på grund af sociale medier

Fremkomsten af sociale medier har drastisk ændret den måde, vi interagerer, kommunikerer og bruger vores fritid på, men denne digitale bekvemmelighed kan gå ud over vores søvn. Men denne digitale bekvemmelighed har en skjult omkostning - den æder sig ind på vores dyrebare søvntid. Forskydningen af faktisk søvntid på grund af høj brug af sociale medier er en voksende bekymring blandt sundhedspersonale.

Hvordan engagerende indhold forstyrrer den normale døgnrytme

Kognitiv arousal refererer til den mentale stimulation, der holder din hjerne aktiv og vågen. At deltage i stimulerende aktiviteter som at scrolle gennem sociale netværkssider eller besked-apps kan forårsage kognitiv arousal, hvilket gør det svært for dig at falde i søvn eller blive ved med at sove om natten. Denne mentale stimulering kan forstyrre det typiske mønster mellem søvn og vågenhed, eller døgnrytmen.

En undersøgelse offentliggjort i Journal of Sleep Research viste, at deltagere, der brugte deres telefoner til at sms'e eller surfe på skoleaftener, havde betydeligt dårligere søvnkvalitet sammenlignet med dem, der ikke brugte deres telefoner før sengetid. Lyset fra disse enheder undertrykker også melatoninproduktionen, hvilket yderligere forstyrrer din evne til at falde i søvn sent om aftenen.

Forstå begrebet og effekten af fortrængning på grund af langvarig skærmtid

Søvnforskydning opstår, når en aktivitet skubber sengetiden, hvilket resulterer i utilstrækkelig søvnvarighed. I nutidens digitalt drevne samfund, hvor alle er klistret til skærme, mister mange søvn på grund af overdreven skærmtid brugt på sociale medie-apps lige op til sengetid.

 • Social interaktion: En stor del af interaktionen foregår online i dag, hvilket ofte strækker sig langt ind i det, der burde være afslappende perioder om natten, og forårsager forstyrrede søvnmønstre.
 • Mental sundhed: Langvarig eksponering for negativt indhold på sociale medieplatforme kan føre til stress og angst, hvilket yderligere forværrer dårlige søvnvaner.
 • Dårligt sovende: De, der allerede kæmper med at falde i søvn, kan finde på at bruge mere tid online, mens de forgæves forsøger at få lidt søvn, hvilket kan føre til kroniske tilstande som søvnløshed.

Hvis du holder dig vågen til ud på de små timer, fordi du bare ikke kan lægge telefonen fra dig, selv om du ved, at det påvirker din evne til at få en god og afslappende søvn, så er det måske på tide at genoverveje, hvor meget vægt du lægger på at opretholde sunde grænser mellem dit privatliv og den virtuelle verden. Husk, at balance er nøglen til at opnå et generelt velbefindende både offline og online.

Fear-of-Missing-Out (FOMO) og dens indflydelse på søvnmønstre

Et af de mest udbredte fænomener i nutidens digitalt drevne samfund er Fear-Of-Missing-Out, almindeligvis kendt som FOMO. Denne psykologiske tilstand bidrager i høj grad til usunde søvnvaner blandt brugere af sociale medier, der ønsker at være forbundet hele tiden. Det konstante behov for at være forbundet forstyrrer den normale døgnrytme, hvilket resulterer i tab eller reduktion af gode hvileperioder om natten.

Undersøgelse af FOMO's indvirkning på forstyrrede døgnrytmer

En undersøgelse foretaget af forskere fra University of Glasgow opdagede en stærk sammenhæng mellem et højt niveau af brug af sociale medier og forstyrrede søvnmønstre, især blandt unge voksne. En undersøgelse foretaget af forskere fra University of Glasgow fandt en stærk sammenhæng mellem et højt niveau af engagement i sociale medier og forstyrrede søvnmønstre, især blandt unge voksne.

Frygten for at gå glip af vigtige opdateringer eller blive udeladt af online-samtaler får ofte folk til at tjekke deres telefoner gentagne gange i løbet af natten og dermed afbryde deres naturlige søvncyklus. Det blå lys, der udsendes fra digitale enheder, undertrykker også melatoninproduktionen - et hormon, der er ansvarligt for at regulere søvn-vågen-cyklusser - hvilket yderligere forværrer dette problem.

Denne kontinuerlige forstyrrelse resulterer ikke kun i dårlig søvnkvalitet, men kan også føre til kronisk søvnløshed, hvis den ikke kontrolleres. Det er derfor vigtigt for personer, der oplever symptomer relateret til FOMO-inducerede søvnforstyrrelser, at søge professionel hjælp med det samme, før det eskalerer til mere alvorlige helbredsproblemer som depression eller angstlidelser.

Tips til at bekæmpe FOMO og få en bedre søvn

 • Opret teknologifrie zoner: Udpeg bestemte områder i dit hjem, hvor ingen elektroniske gadgets er tilladt - især soveværelser. Det vil fremme sundere søvnvaner og reducere eksponeringen for skadeligt blåt lys lige før sengetid.
 • Planlæg regelmæssige pauser fra sociale medier: Afsæt bestemte tidspunkter i løbet af dagen, hvor du kobler helt af fra internetbaserede applikationer. Det kan betyde, at du slukker for notifikationer, lægger telefonen til side, mens du spiser, tilbringer kvalitetstid med dine kære uden distraktioner osv.
 • Bevidst brug af teknologi: I stedet for tankeløst at scrolle gennem feeds, så prøv at bruge teknologien mere bevidst ved at fokusere på én opgave ad gangen, uanset om det er at læse en artikel online eller svare på en e-mail fra en ven eller et familiemedlem. Husk, at balance er nøglen til at opretholde et optimalt velbefindende både offline og online.

For stor afhængighed af digitale enheder for at falde i søvn

Har du svært ved at falde i søvn? Du er ikke den eneste. Mange forsøger at bruge teknologi til at finde en hurtig løsning, men det kan gøre mere skade end gavn.

Ifølge Dr. Brian Primack fra University of Pittsburgh School of Medicine kan brug af smartphones, tablets og computere før sengetid forstyrre din krops naturlige produktion af melatonin - det hormon, der regulerer din søvn-vågencyklus.

Det blå lys' indvirkning på søvnkvaliteten

En undersøgelse offentliggjort i Nature Research viste, at eksponering for blåt lys før sengetid reducerede både mængden og kvaliteten af den søvn, deltagerne fik hver nat(kilde). For at få en bedre søvn er det vigtigt at skære ned på din skærmtid før sengetid.

Digital afhængighed og dens konsekvenser

Overdreven afhængighed af digitale enheder kan forstyrre vores biologiske ur og føre til usunde rutiner om natten. Det skaber "teknostress" - stress forårsaget af overdreven brug af teknologi, især tæt på sengetid. Desuden kan det at være konstant forbundet via sociale medieplatforme øge angstniveauet og gøre det sværere at falde i søvn.

Løsninger til at bryde fri af overdreven afhængighed af digitale enheder til at sove:

 • Opret teknologifri zoner: Udpeg visse områder (som dit soveværelse) som teknologifrie zoner for at reducere afhængigheden af gadgets og fremme en bedre søvnhygiejne.
 • Oprethold regelmæssige tidsplaner: At gå i seng og vågne på faste tidspunkter hjælper med at regulere din krops indre ur og kan forbedre din søvnkvalitet.
 • Søg professionel rådgivning: Hvis du kæmper med søvnløshed eller andre søvnproblemer, der er relateret til konstant brug af elektroniske gadgets, skal du ikke tøve med at søge råd hos en læge, rådgiver eller anden sundhedsudbyder, der kan give den nødvendige vejledning og støtte til at klare og håndtere situationen effektivt.

Fremme af sund praksis ved brug af teknologi før sengetid

Efterhånden som den digitale tidsalder udvikler sig, er det vigtigt, at vi tilpasser vores vaner for at opretholde en sund balance mellem teknologibrug og søvnsundhed. De sociale mediers skadelige virkninger på søvnkvaliteten bliver mere og mere tydelige. Men i stedet for at fjerne disse værktøjer fra vores liv, kan vi implementere sundere praksisser, når vi bruger dem, især før sengetid.

Det første skridt mod at opnå dette er at forstå, hvordan skærmtid påvirker os fysisk og mentalt. Undersøgelser har vist, at langvarig brug af skærme tæt på sengetid kan forstyrre den cirkadiske cyklus, som administrerer dit hvile-vågen-mønster. Denne forstyrrelse fører ofte til problemer med at falde i søvn eller blive ved med at sove hele natten.

Opmærksom brug af apps til sociale medier

Hvis du er opmærksom på, hvordan og hvornår du bruger apps til sociale medier, kan det forbedre din søvn betydeligt. Her er nogle tips:

 • Skab en afslappende sengetidsrutine: Etabler en beroligende rutine før sengetid for at signalere til din krop, at det er tid til afslappende søvn.
 • Begrænset skærmtid før sengetid: Afbryd forbindelsen til alle enheder mindst en time, før du går i seng.
 • Slå alarmer/notifikationer fra: Slå notifikationer fra messaging-sider eller andre applikationer fra for at undgå afbrydelser.
 • Undgå aktiviteter med høj social interaktion: Undgå aktiviteter, der kræver intens koncentration eller følelsesmæssig involvering, lige før du skal sove, da de kan gøre det sværere for dig at falde i søvn sent om aftenen.

Dyrk gode søvnvaner uden brug af teknologi

Ud over at være opmærksom på brugen af teknologi er det også vigtigt at dyrke gode generelle søvnvaner for at fremme bedre søvnmønstre:

 • Oprethold konsekvente søvnplaner: Dette omfatter også weekender og skoleaftener.
 • Skab et behageligt sovemiljø: Dit soveværelse skal være mørkt, stille og køligt, så du kan snooze uafbrudt.

Tag ansvar for din mentale sundhed og dit velbefindende i den digitale tidsalder

Hvis den dårlige søvnkvalitet fortsætter på trods af disse strategier, skal du straks søge professionel rådgivning. Det kan være tegn på psykiske lidelser som angst, depression eller søvnløshed, som kræver medicinsk behandling for at sikre fysisk og psykisk velvære både på og uden for nettet. Husk, at det ikke er en luksus, men en nødvendighed at prioritere egenomsorg midt i det hurtige, digitalt drevne samfund i dag. Så lad os love at tage ansvar for vores velvære lige nu ved at indføre de ovennævnte smarte tech-venlige strategier uden videre. Drøm godt, folkens.

Spørgsmål og svar om, hvordan sociale medier påvirker søvnen

Hvor stor en procentdel af voksne mister søvn på grund af sociale medier?

Ifølge en undersøgelse fra National Institutes of Health rapporterede 30% til 40% af voksne, at de mistede søvn på grund af brug af sociale medier sent om aftenen.

Hvordan påvirker sociale medier søvnen?

Sociale medier kan stimulere kognitiv ophidselse, hvilket gør det sværere for hjernen at falde til ro og gå i søvntilstand.

Hvor mange børn har søvnproblemer på grund af sociale medier?

En undersøgelse fra Common Sense Media viste, at ca. 29% af børnene har problemer med at sove på grund af brug af sociale medier om natten.

Kan CBD-olie hjælpe mod søvnforstyrrelser?

Nogle undersøgelser tyder på, at CBD-olie kan være effektiv til behandling af søvnforstyrrelser som f.eks. søvnløshed.

Hvad er nogle populære mærker af CBD-olie?

Populære mærker af CBD-olie omfatter Charlotte's Web, Green Roads og cbdMD.

Er det sikkert at bruge CBD-olie til søvn?

Selvom CBD-olie generelt anses for at være sikkert, er det vigtigt at tale med din læge, før du bruger det til at behandle søvnforstyrrelser eller andre medicinske tilstande.

Konklusion

Sociale mediers indvirkning på søvnkvaliteten

Overdreven brug af sociale medier før sengetid kan påvirke søvnkvaliteten og -varigheden negativt og føre til forstyrrede søvnmønstre, forlænget skærmtid og FOMO-inducerede forstyrrelser af døgnrytmen.

For at fremme sund teknologibrug før sengetid anbefales det at følge en afslappende aftenrutine, holde sig til et regelmæssigt skema og afbryde forbindelsen til enhederne, før man går i seng.

American Academy of Sleep Medicine's årlige Student Health Week lægger vægt på at opretholde god hygiejne og optimalt velbefindende både online og offline.

Tjek vores wiki for flere artikler.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder