At sove med kæledyr: Søvnkvalitet og sundhed

Published:

Mange kæledyrsejere finder det både betryggende og bekymrende at sove sammen med deres kæledyr. Hvis man vil undersøge dette emne nærmere, er det nødvendigt at evaluere de fordele og ulemper, der er ved at lade sit kæledyr sove i sengen sammen med en.

Indhold:

 1. Kæledyrs indflydelse på søvnkvaliteten
  1. Sundhedsmæssige fordele for kæledyr, der deler seng med deres ejere
  2. Traditionelle råd mod samsovning med dyr
  3. Undersøgelsesresultater understøtter kæledyrsvenlige soveværelser
 2. Faktorer, der påvirker succesfuld samsovning med kæledyr
  1. Dybde af søvn
  2. Bevægelsesmønstre
  3. Støj og forstyrrelser
  4. At finde den rette balance
 3. Risici forbundet med at sove med kæledyr for personer med helbredsproblemer
  1. Skæl fra kæledyr kan forværre astmasymptomer
  2. Allergiske reaktioner udløst af kontakt med pels
  3. Overvejelser om separationsangst, når man træner i kasse
 4. Balance mellem styrkelse af bånd og adfærdsmæssige problemer i beslutninger om samsovning af kæledyr
  1. Styrkelse af bånd gennem fælles sovearrangementer
  2. Potentiel forstærkning af adfærdsmæssige problemer
  3. Træf informerede beslutninger om samsovning med kæledyr
 5. Farer ved samsovning med kæledyr for børn og kæledyr selv
  1. Forbedret hvile ved selskab af kæledyr
  2. Fordele ved kassetræning for unge dyr
  3. Risici for børn og kæledyr i fælles sovemiljøer
 6. Tilpasninger til at forbedre søvnkvaliteten i husstande med kæledyr
  1. Opgradering af sengestørrelsen, så der er plads til både mennesker og kæledyr
  2. Justering af sengetidsrutiner for optimal komfort og sikkerhed
 7. Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med at sove med kæledyr
  1. Er det sundt at sove med sine kæledyr?
  2. Bør du lade kæledyr sove i din seng?
  3. Hvor mange procent af befolkningen sover sammen med deres kæledyr?
 8. Konklusion

I dette blogindlæg vil vi se nærmere på, hvordan samsovning med kæledyr kan bidrage til at forbedre den mentale sundhed gennem kammeratskab, samtidig med at det potentielt kan lindre søvnløshed og angst. Det er dog vigtigt også at overveje de negative aspekter - såsom dårligere søvnkvalitet eller potentielle farer for børn i delte sovearrangementer.

Vi undersøger også de faktorer, der har indflydelse på en vellykket samsovning med kæledyr, herunder søvndybde og bevægelsesmønstre. Derudover diskuterer vi overvejelser om astma, allergi og KOL, når man deler seng med en pelsklædt følgesvend, og hvordan disse sygdomme kan forværres af at være tæt på hinanden under søvnen.

Til sidst, for dem, der søger alternativer til samsovning for ængstelige hunde, vil vi sammenligne kassetræning med traditionelle metoder. Desuden vil du lære at forhandle om sovearrangementer, der er behagelige for både mennesker og deres elskede kæledyr.

sove-med-kæledyr

Kæledyrs indflydelse på søvnkvaliteten

At putte med sit elskede kæledyr, mens det snoozer, kan være beroligende og fordelagtigt for dets menneskelige ledsager. Forskning viser, at kæledyr, der sover sammen med deres mennesker, kan få yderligere sundhedsmæssige fordele såsom reduceret stressniveau og øget følelse af tryghed. Eksperter har dog traditionelt frarådet at sove sammen med kæledyr på grund af bekymringer om søvnkvaliteten for både ejeren og dyret.

Sundhedsmæssige fordele for kæledyr, der deler seng med deres ejere

Kæledyr giver mange fysiske og følelsesmæssige fordele til deres menneskelige ledsagere. Forskning viser, at samsovning med et kæledyr kan være gavnligt for både mennesker og dyr, da det reducerer angstniveauer, sænker blodtrykket og øger humøret. At lade dit kæledyr komme ind i dit soveværelse kan også bidrage positivt til dets eget velbefindende og give det en følelse af komfort og sikkerhed.

Traditionelle råd mod samsovning med dyr

På trods af disse potentielle fordele fraråder fagfolk inden for søvnmedicin ofte at give dyr adgang til ens personlige soveværelse om natten. De nævner grunde som afbrudte søvnmønstre eller hygiejneproblemer.

Undersøgelsesresultater understøtter kæledyrsvenlige soveværelser

 • I 2017 gennemførte forskere fra Mayo Clinic en undersøgelse med 40 voksne hundeejere uden eksisterende søvnforstyrrelser over en periode på fem måneder.
 • Resultaterne af denne undersøgelse viste, at folk, der havde deres hunde i soveværelset, oplevede en anstændig nattesøvn med en gennemsnitlig søvneffektivitet på 81%.
 • Men den samme undersøgelse afslørede også, at de, der lod deres kæledyr komme direkte ind i sengen, havde en tendens til at opleve en lavere generel søvnkvalitet.

Når man overvejer, om man vil sove sammen med sit kæledyr, er det vigtigt, at man nøje vurderer de potentielle fordele og ulemper, både når det gælder ens egen søvnkvalitet og eventuelle konsekvenser for dyrets velbefindende. Det er vigtigt, at kæledyrsejere nøje afvejer fordele og ulemper, før de beslutter sig for, om det vil forbedre eller hæmme deres egen søvnkvalitet at lade kæledyret komme med i seng - og samtidig overveje eventuelle konsekvenser for dyrenes velbefindende i løbet af de fælles stunder, de tilbringer sammen om natten.

For at kunne træffe informerede beslutninger om samsovning med kæledyr kan det være nyttigt at konsultere fagfolk som dyrlæger eller eksperter inden for områder, der specifikt handler om at forstå, hvordan man bedst sikrer, at både mennesker og dyr får optimale mængder af restituerende søvn hver aften, samtidig med at man bevarer stærke bånd, der er dannet gennem gensidig kærlighed og hengivenhed over tid mellem alle involverede parter.

Faktorer, der påvirker succesfuld samsovning med kæledyr

For at sikre en god nats søvn for både kæledyr og ejer, er det vigtigt at overveje de forskellige faktorer, der kan påvirke en vellykket samsovning. At forstå disse elementer kan hjælpe kæledyrsejere med at afgøre, om det er passende at sove sammen med deres dyr.

Dybde af søvn

Søvndybden hos både mennesker og kæledyr påvirker, hvor godt de kan dele seng. Personer, der sover let, kan lettere blive forstyrret af deres kæledyrs bevægelser i løbet af natten, mens personer, der sover dybt, måske ikke engang lægger mærke til dem. Hvis dit kæledyr sover uroligt og ofte bevæger sig rundt eller står op i løbet af natten, kan det på samme måde forstyrre din egen genopbyggende dybe søvn.

Bevægelsesmønstre

Ud over søvndybden spiller bevægelsesmønstre også en vigtig rolle i vellykkede samsovningsarrangementer mellem mennesker og kæledyr. Hvis en af parterne har tendens til at vende og dreje sig hyppigt i løbet af natten eller ofte skifter stilling, kan det føre til forstyrrelser, der påvirker den generelle søvnkvalitet negativt. For at minimere forstyrrelser forårsaget af bevægelse i nattetimerne kan du overveje at investere i en større seng, der giver rigelig plads til alle involverede.

Støj og forstyrrelser

Lyde fra vores dyrevenner - såsom snorken eller klynken - kan i høj grad påvirke vores evne til at falde i søvn og blive ved med at sove i løbet af natten. Denne forstyrrelse kan afbryde vigtige processer som hukommelseskonsolidering, informationslagring og kropslig reparation, der finder sted under søvn. Hvis dit kæledyr snorker eller laver andre lyde, mens det sover, er det vigtigt at overveje, hvordan det kan påvirke din generelle hvile, før du beslutter dig for en samsovningsordning.

I nogle tilfælde kan det hjælpe at tage fat på den underliggende årsag til snorken - såsom søvnapnø hos hunde - for at reducere disse forstyrrelser og forbedre søvnkvaliteten for både dig og din pelsede ven. Du bør søge råd hos en dyrlæge, hvis du mener, at dit kæledyr har et problem med sin søvn.

At finde den rette balance

 • Evaluer individuelle behov: Overvej både dine egne og dit kæledyrs unikke sovevaner, når du skal afgøre, om samsovning er det rigtige for dig.
 • Skab bestemte rum: For at opretholde grænser, mens du stadig nyder fordelene ved nærhed, skal du udpege specifikke områder i soveværelset, hvor kæledyr er tilladt (f.eks. ved fodenden af sengen).
 • Prøveperioder: Giv samsovningsarrangementer en prøveperiode, før du forpligter dig på lang sigt. Det vil give tid til at identificere eventuelle problemer eller justeringer, der er nødvendige for at sikre, at alle får tilstrækkelig hvile hver nat.

En åben kommunikation om personlige præferencer og viljen til at foretage de nødvendige justeringer kan føre til vellykkede oplevelser med samsovning mellem mennesker og deres elskede kæledyr.

Risici forbundet med at sove med kæledyr for personer med helbredsproblemer

Selvom mange kæledyrsejere nyder komforten og fællesskabet ved at dele seng med deres pelsede venner, er det vigtigt at overveje potentielle sundhedsrisici for personer med specifikke lidelser. I nogle tilfælde kan samsovning med kæledyr forværre symptomer eller udløse allergiske reaktioner.

Skæl fra kæledyr kan forværre astmasymptomer

Astmapatienter kan opleve, at det forværrer deres tilstand at sove tæt på deres kæledyr. Skæl fra kæledyr - bittesmå hudpartikler fra dyr - kan være et betydeligt allergen for dem, der lider af astma. Når disse partikler bliver luftbårne, kan de let finde vej ind i åndedrætssystemet under søvn og forårsage betændelse i luftvejene. Ifølge Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) har op til 30% af alle allergikere allergiske reaktioner over for katte og hunde.

Allergiske reaktioner udløst af kontakt med pels

Kontakt med et dyrs pels kan forårsage allergisymptomer som nysen, kløe, rindende øjne eller nældefeber på huden. De proteiner, der findes i et kæledyrs spyt eller urin, kan også forårsage en allergisk reaktion, når de kommer i kontakt med sengetøjsmaterialer, der bruges, når både mennesker og dyr sover sammen - hvilket gør netop dette aspekt værd at overveje, før man beslutter, om det vil være en fordel at lade ens elskede følgesvend sove i ens seng om natten i forhold til de individuelle sundhedsproblemer, der findes i hver eneste unikke situation i husholdninger verden over i dag.

Overvejelser om separationsangst, når man træner i kasse

 • Fordele ved kassetræning: Kassetræning giver mange fordele for både kæledyr og ejere, herunder at give dyret et sikkert sted at være og fremme korrekt adfærd. For hunde, der har tendens til separationsangst, kan en kasse hjælpe med at lindre stress, når de efterlades alene.
 • Ulemper ved samsovning: På den anden side kan samsovning med et ængsteligt kæledyr forstærke dets afhængighed af menneskets tilstedeværelse i søvnperioder - hvilket potentielt kan forværre eksisterende problemer med separationsangst og gøre det sværere for det at klare sig selv, når det er nødvendigt i dagligdags aktiviteter, der foregår uden for det fælles soveværelse, som man oplever sammen hver aften som en del af de rutinemæssige sengetidsritualer, som mange familier i USA praktiserer i dag.

Afslutningsvis bør personer, der lider af astma eller allergi, afveje de potentielle risici, der er forbundet med at sove sammen med deres kæledyr, før de beslutter, om dette arrangement er passende for dem. Derudover kan de, der har kæledyr med tendens til separationsangst, overveje alternative muligheder som f.eks. kassetræning for at fremme uafhængighed og sund adfærd hos deres pelsede følgesvende. Ved at tage disse faktorer i betragtning kan kæledyrsejere træffe informerede beslutninger om samsovningsordninger, der prioriterer både menneskers sundhed og dyrenes velbefindende, mens de stadig nyder godt af alle fordelene ved de tætte bånd, der dannes mellem mennesker og dyr, der deler hjem over hele verden i dag.

Balance mellem styrkelse af bånd og adfærdsmæssige problemer i beslutninger om samsovning af kæledyr

At inkludere dit kæledyr i sengetidsrutinerne kan være en effektiv måde at skabe et stærkt bånd mellem dig og din pelsede ven, men man bør ikke overse risikoen for at forstærke adfærdsproblemer. Men før man træffer nogen endelig beslutning, er det vigtigt at afveje de potentielle negative effekter, såsom at forstærke adfærdsproblemer som separationsangst. Lad os udforske fordelene ved at dele soveplads, og hvordan man håndterer potentielle problemer, der kan opstå.

Styrkelse af bånd gennem fælles sovearrangementer

At dele seng med en pelsklædt ven kan være en fordel for både kæledyrsejeren og dennes ledsager, da det hjælper med at mindske spændinger og forbedre det mentale helbred. Derudover rapporterer mange kæledyrsejere, at de føler sig mere trygge med deres dyreven i nærheden, mens de falder i søvn.

Potentiel forstærkning af adfærdsmæssige problemer

Samsovning med dit kæledyr kan være en fordel, men der er også potentielle risici, du skal overveje. Et stort problem er, at det kan forstærke separationsangst, især hvis du har en ængstelig hund, der har tendens til at klamre sig til dig eller gø voldsomt, når den er alene. Hvis dit kæledyr ligger i sengen sammen med dig, kan det gøre det sværere for det at tilpasse sig, når det ikke er i nærheden, da det bliver afhængigt af at være tæt på hele tiden.

Derudover kan anden uønsket adfærd som aggression mod fremmede eller ressourcebevogtning potentielt udvikle sig på grund af øget territorialitet over den delte soveplads. Det er vigtigt, at de, der overvejer at dele seng med deres kæledyr, er opmærksomme på risiciene og tager affære, hvis der opstår nogen.

Træf informerede beslutninger om samsovning med kæledyr

Før du beslutter dig for, om samsovning er det rigtige valg for dig og dit kæledyr, skal du overveje følgende faktorer:

 • Dit kæledyrs temperament: Hvis dit kæledyr har en rolig adfærd og ikke udviser tegn på angst eller aggression, er det måske mere muligt at dele seng. Men hvis det har eksisterende adfærdsproblemer, som kan forværres af samsovning, er det måske bedst at genoverveje det.
 • Din søvnkvalitet: Kan du nemt falde i søvn, selv når dit kæledyr er i nærheden? Nogle mennesker synes, at deres kæledyrs bevægelser eller lyde er for forstyrrende under søvnen. Overvej, hvor godt både du og dit kæledyr kan tilpasse jer, før du forpligter dig helt.
 • Potentielle sundhedsrisici: Personer, der lider af søvnforstyrrelser, søvnapnø, astma, allergi eller KOL, bør tænke sig om en ekstra gang, før de lukker deres kæledyr ind i sengen på grund af den potentielle forværring af symptomerne forårsaget af kontakt med pelsen eller eksponering for skæl.

Hvis I vælger at sove sammen, skal I sørge for at sætte klare grænser tidligt i forløbet for at forhindre, at dyret klamrer sig for meget til jer. F.eks. kan man etablere specifikke områder, hvor kæledyr er tilladt (f.eks. i fodenden af sengen) i stedet for at give dem frit spil på alle soveoverflader; sørge for alternative sovepladser som f.eks. hundesenge i nærheden af ens egen; opretholde konsekvente rutiner omkring sengetid og vågne timer - også når man er væk hjemmefra - så kæledyrene lærer, hvad der forventes af fælles hvileperioder hver dag/nat uden at blive alt for afhængige af menneskets tilstedeværelse alene i disse perioder.

Farer ved samsovning med kæledyr for børn og kæledyr selv

Samsovning med kæledyr kan være en beroligende tanke, men det er vigtigt at overveje de potentielle farer for både børn og dyr. At træne yngre dyr i en kasse kan hjælpe med at lære dem korrekt adfærd tidligt og undgå problemer senere i livet.

Forbedret hvile ved selskab af kæledyr

Mange kæledyrsejere finder komfort og tryghed, når de sover sammen med deres pelsede ven, hvilket fører til bedre søvnkvalitet for både ejeren og kæledyret. Det er dog vigtigt at afveje disse fordele mod de potentielle risici, der er forbundet med samsovning mellem kæledyr og små børn eller sårbare personer.

Fordele ved kassetræning for unge dyr

Burtræning giver unge dyr et sikkert sted at lære passende adfærd og tilbyder et behageligt sted at trække sig tilbage, når de har brug for alenetid. Ved at sætte grænser tidligt kan kæledyrsejere undgå adfærdsproblemer senere i livet, samtidig med at de bevarer et tæt bånd til deres kæledyr i de vågne timer. Læs mere om kassetræning her.

Risici for børn og kæledyr i fælles sovemiljøer

 • Bevægelser under søvn: Både børn og kæledyr er kendt for at bevæge sig rundt under søvnen, hvilket kan udgøre en potentiel risiko for fysisk skade på intetanende slumbeboere, der deler samme soveværelse.
 • Allergier: Børn med allergi kan opleve forværrede symptomer på grund af øget eksponering for skæl fra kæledyr, hvis de deler seng med deres pelsede følgesvend. Rådfør dig med en læge med speciale i allergi eller pædiatri for at finde ud af, hvordan du bedst håndterer eventuelle allergiske reaktioner, når du sover i nærheden af kæledyr.
 • Overførsel af zoonotiske sygdomme: Selvom det er sjældent, kan kæledyr overføre visse sygdomme til mennesker gennem tæt kontakt under søvn. For at minimere denne risiko skal du sørge for, at dit kæledyr er opdateret med hensyn til vaccinationer og får regelmæssige dyrlægeundersøgelser. Find flere oplysninger om zoonotiske sygdomme her.
 • Forstyrrelse af søvnen: Kæledyr kan utilsigtet forstyrre børns søvnmønster ved at bevæge sig rundt, snorke eller lave andre lyde i løbet af natten. Det kan føre til træthed og koncentrationsbesvær i dagtimerne for både børn og voksne.

I betragtning af disse potentielle risici er det vigtigt for kæledyrsejere at prioritere sikkerhed, samtidig med at de opretholder stærke bånd mellem familiemedlemmer og deres elskede dyrevenner. Separate sovepladser, som f.eks. kæledyrssenge i nærheden af ejerens seng, kan give komfort uden at gå på kompromis med sikkerheden. Få flere tips til at skabe sikre sovemiljøer her.

En åben kommunikation i husstande, hvor samsovning forekommer regelmæssigt, kan hjælpe med at løse eventuelle problemer med at dele soveplads mellem mennesker og kæledyr. Ved at diskutere individuelle behov åbent og arbejde sammen om at finde løsninger, der passer til alle involverede parter, kan alle nyde afslappende nætter sammen med deres kære pelsede venner uden at ofre personlig velvære eller sikkerhed i processen.

Tilpasninger til at forbedre søvnkvaliteten i husstande med kæledyr

Hvis soveaftaler, der involverer kæledyr, bliver en kilde til spændinger i husstande, hvor det sker regelmæssigt, kan det være en hjælp at forhandle sig frem til aftaler, der passer alle involverede parter. Ved enten at opgradere sengestørrelserne eller blot justere rutinerne i overensstemmelse hermed, kan alle føle sig godt tilpas og sikre i deres respektive hvileperioder hver aften. Lad os udforske nogle potentielle justeringer, der kan hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten i husstande med kæledyr.

Opgradering af sengestørrelsen, så der er plads til både mennesker og kæledyr

En løsning til at forbedre søvnkvaliteten, når du deler seng med din pelsede ven, er at opgradere størrelsen på din seng. En større madras vil give mere plads til både dig og dit kæledyr, hvilket reducerer sandsynligheden for forstyrrelser forårsaget af bevægelse i løbet af natten. Hvis du investerer i en madras, der er designet specielt til kæledyrsejere, kan det desuden give ekstra fordele som forbedret holdbarhed og modstandsdygtighed over for allergener.

Justering af sengetidsrutiner for optimal komfort og sikkerhed

Det er vigtigt at have faste sengetidsrutiner, ikke kun for mennesker, men også for kæledyr. Her er nogle tips til, hvordan man justerer disse rutiner, så alle får en god nats søvn:

 • Skab særlige soveområder: Hvis du foretrækker ikke at dele seng med dine kæledyr, men stadig gerne vil have dem i nærheden om natten, kan du overveje at give dem deres eget soveområde i nærheden af din seng - f.eks. en hundeseng eller et kattetræ.
 • Prioritér afslapning før sengetid: Deltag i beroligende aktiviteter som blid leg eller kæleri, før du lægger dig til at sove, for at signalere til både dig og dit kæledyr, at det er tid til at slappe af.
 • Fastlæg en fast sengetid: At gå i seng og vågne op på samme tid hver dag kan hjælpe med at regulere din krops indre ur, såvel som dine kæledyrs. Lav en regelmæssig søvnplan for at sikre, at alle kan døse hen og stå op med en forfriskende følelse.
 • Minimer forstyrrelser om natten: Hvis du eller dit kæledyr har tendens til at stå op i løbet af natten - enten på grund af søvnforstyrrelser som søvnapnø, toiletbesøg eller andre årsager - så prøv at løse disse problemer inden sengetid. Sørg f.eks. for, at dit kæledyr har adgang til vand og et område, hvor det kan komme på toilettet i løbet af natten.

Ud over at foretage justeringer i husholdningen bør kæledyrsejere også overveje at søge råd hos fagfolk som dyrlæger eller specialister i søvnmedicin, hvis de fortsat oplever problemer med deres sovearrangementer. Disse eksperter kan tilbyde skræddersyede løsninger baseret på individuelle omstændigheder og specifikke sundhedsproblemer relateret til både mennesker og deres dyrevenner.

At finde balance i vores forhold til vores kæledyr er ikke kun vigtigt for at styrke båndene, men også for at sikre optimal sundhed for alle involverede parter. Ved at overveje forskellige faktorer, der påvirker søvnkvaliteten - herunder sengens størrelse, rutiner og potentielle risici forbundet med samsovning med børn eller personer, der lider af visse sygdomme - kan vi arbejde sammen om at skabe harmoniske miljøer, hvor alle føler sig godt tilpas og trygge, mens de hviler fredeligt ved siden af hinanden hver aften.

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med at sove med kæledyr

Er det sundt at sove med sine kæledyr?

Det afhænger af individuelle omstændigheder, men kæledyrsejere bør overveje allergier, astma og kæledyrsadfærd, før de hygger sig med deres pelsede venner.

Bør du lade kæledyr sove i din seng?

Personlige præferencer og potentielle risici bør afvejes, herunder allergier, astma, søvnforstyrrelser og kæledyrsadfærd.

Hvor mange procent af befolkningen sover sammen med deres kæledyr?

Ifølge American Pet Products Association deler omkring 62% af ejerne af små hunde, 41% af ejerne af mellemstore hunde, 32% af ejerne af store hunde og 62% af katteejerne deres senge med deres kæledyr.

Konklusion

At sove med kæledyr kan være et tveægget sværd, der giver komfort og selskab, men også udgør en potentiel risiko for både mennesker og dyr.

At dele seng med sin pelsede ven kan afhjælpe angst og søvnløshed, men det kan også føre til forstyrret søvn og helbredsproblemer som allergi og astma.

Det er vigtigt at overveje faktorer som kæledyrets adfærd, søvnmønstre og sundhedstilstand, før man beslutter sig for at samsove. Crate-træning kan være en god løsning for ængstelige kæledyr, og justering af rutiner kan hjælpe med at skabe et harmonisk sovemiljø for alle.

I sidste ende er beslutningen om at sove med kæledyr en personlig beslutning, som bør træffes efter nøje overvejelse af alle involverede faktorer.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder