Hjælper CBG på inflammation?

Published:

Kronisk inflammation bidrager til mange sygdomme og helbredsproblemer. Det har fået mange til at interessere sig for, om naturlige muligheder som CBG-olie kan hjælpe med at kontrollere inflammation.

Cannabigerol (CBG) er en ikke-berusende cannabinoid, der findes i lave mængder i cannabis og hamp. Tidlig forskning indikerer, at CBG kan have potente antiinflammatoriske egenskaber.

Men hjælper CBG-olie virkelig med at reducere inflammation i kroppen? Lad os undersøge videnskaben objektivt.

Hjælper CBG på inflammation?

Hvad er CBG?

Først en hurtig introduktion til CBG. Cannabigerol betragtes som et mindre eller sjældent cannabinoid, fordi det forekommer i relativt lave koncentrationer i de fleste cannabisstammer.

Men nye sorter med højt CBG-indhold gør det muligt at udvinde og koncentrere det til forskellige kosttilskud. De mest almindelige CBG-produkter omfatter:

 • Olier og tinkturer
 • Kapsler
 • Isolater til vaping
 • Aktuelle produkter
 • Spiselige fødevarer

Tidlige undersøgelser tyder på, at CBG's potentielle terapeutiske egenskaber kan omfatte:

 • Reduceret smerte og inflammation
 • Neuroprotektive virkninger
 • Forbedret humør
 • Muskelafslapning
 • Antimikrobielle virkninger
 • Lavere intraokulært tryk i øjet
 • Potentielle fordele mod kræft

Med denne brede vifte af påståede fordele, lad os fokusere specifikt på, hvad forskningen siger om CBG-olie mod inflammation.

CBG's antiinflammatoriske egenskaber og mekanismer

Inflammation er immunsystemets reaktion på skadelige stimuli som patogener eller beskadigede celler. Selvom det ofte hjælper i starten, kan kronisk inflammation skade sundt væv over tid og bidrage til mange kroniske sygdomme.

Kan supplerende CBG-olie hjælpe med at kontrollere problematisk inflammation? Her er, hvad den tidlige forskning siger om CBG's anti-inflammatoriske mekanismer:

Reducerer pro-inflammatoriske cytokiner

Undersøgelser viser, at CBG kan sænke niveauet af cellulære budbringere som TNF-alfa, IL-6 og IL-10, der driver inflammatoriske processer, når de er forhøjede.

Undertrykker COX-2-enzymets aktivitet

CBG demonstrerer evnen til at hæmme COX-2-enzymet, der er involveret i smerte og inflammatoriske reaktioner.

Afbryder NF-kB-signalering

Denne hovedregulator for inflammation påvirkes af CBG på måder, der kan sænke NF-kB-aktivering og inflammatoriske effekter.

Reducerer oxidativ stress

CBG udviser antioxidantaktivitet, som kan modvirke oxidativt stress, der udløser inflammatoriske kaskader.

Interagerer med CB2-receptorer

CBG binder sig til CB2-receptorer i det endocannabinoide system, som spiller en vigtig antiinflammatorisk rolle i hele kroppen.

Gennem disse mekanismer er CBG lovende til at kontrollere inflammation, der ligger til grund for mange kroniske sygdomme. Men hvad siger forskningen om inflammatoriske tilstande i den virkelige verden?

Prækliniske undersøgelser af CBG og inflammation

Mens forsøg på mennesker er begrænsede, viser resultater fra celle- og dyreforsøg CBG's antiinflammatoriske virkninger i modeller af specifikke inflammatoriske sygdomme:

Inflammatorisk tarmsygdom

 • CBG hæmmede colitis og reducerede tyktarmsbetændelse hos mus med over 50%. Forskerne konkluderede, at CBG kunne være "ekstremt nyttigt til behandling af IBD-patienter."

Gigt

 • En CBG-baseret formel beskyttede ledbrusk og forbedrede inflammatoriske markører hos gigtramte hunde. Forskerne beskrev den "betydelige antiinflammatoriske effekt" af CBG.

Neuroinflammation

 • I modeller for neurodegeneration reducerede CBG hjerneinflammation gennem flere veje. Forfatterne bemærkede CBG's "potente anti-inflammatoriske egenskaber".

Inflammation i lungerne

 • CBG reducerede lungeinflammation og -skader hos mus med LPS-induceret åndedrætsbesvær. Forskerne tilskrev fordelene til CBG's "potente antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber."

Selvom der stadig er behov for studier på mennesker, giver disse prækliniske resultater bevis for, at CBG kan ramme problematisk inflammation, der ligger til grund for en lang række sygdomme.

Potentielle antiinflammatoriske anvendelser af CBG-olie

Baseret på de stærke prækliniske data omfatter de potentielle anvendelser af CBG-olie i forbindelse med inflammationslindring:

Inflammatoriske tarmsygdomme - Som et oralt tilskud kan CBG-olie hjælpe med at reducere inflammation i forbindelse med Crohns og colitis.

Gigt - CBG's tilsyneladende ledbeskyttende virkning kan gøre det til et kosttilskud, der kan reducere gigtbetændelse og -smerter.

Neuroinflammatoriske til stande - CBG undersøges som en hjælp til inflammation i forbindelse med demens, MS, Parkinsons og andre hjernesygdomme.

Åndedrætslidelser - CBG-olie kan hjælpe med at kontrollere betændelse i lungerne efter infektioner, KOL eller åndedrætsskader.

Betændelse i huden - Aktuelle CBG-lotioner og -cremer kan hjælpe ved betændelsestilstande i huden som eksem og psoriasis.

Autoimmune sygdomme - CBG's immunmodulerende virkninger undersøges for tilstande som lupus, thyroiditis og fibromyalgi.

De antiinflammatoriske anvendelser af CBG-olie kræver dog meget mere forskning, før man kan komme med kliniske anbefalinger.

Optimal brug af CBG-olie mod betændelse

Mens forskningen fortsætter, bør de, der vælger at bruge CBG-olieprodukter til at lindre betændelse, følge disse tips:

 • Brug bred- eller fuldspektrede olier - disse indeholder andre anti-inflammatoriske cannabinoider og forbindelser.
 • Overvej topiske midler til lokal lindring - CBG-cremer rammer problemområderne direkte.
 • Par orale og topiske former - Brug af begge giver fordele for hele kroppen og lokalt.
 • Tag konsekvent - Daglige doser maksimerer akkumuleringen af antiinflammatoriske virkninger over tid.
 • Kombiner med livsstilstiltag - En antiinflammatorisk kost, stressreduktion og motion øger CBG-oliens effekt.

Efterhånden som undersøgelser viser, hvordan man optimerer protokoller, kan en kombination af CBG-olie og generelle livsstilstiltag lindre inflammation uden væsentlige risici.

Er CBG-olie sikkert mod betændelse og smerter?

Ifølge den tilgængelige dokumentation synes CBG-olie at være meget sikker for de fleste raske voksne, når den bruges ansvarligt. Nogle potentielle bivirkninger kan omfatte:

 • Fordøjelsesbesvær - Normalt mildt og ofte forårsaget af andre ingredienser som f.eks. bæreolier.
 • Søvnighed - Sedative virkninger er mulige ved høje doser, især når det kombineres med andre kosttilskud eller medicin, der forårsager søvnighed.
 • Svimmelhed - Typisk dosisafhængig og forsvinder normalt ved at sænke dosis.
 • Mundtørhed - Hvis du holder dig godt hydreret, kan det hjælpe med at minimere symptomerne på mundtørhed.

Folk, der tager medicin eller har underliggende helbredsproblemer, bør dog være forsigtige med CBG-olie på grund af risici som f.eks:

 • Blodfortyndende medicin - CBG kan øge virkningen af antikoagulerende medicin som warfarin eller NSAID, hvilket øger risikoen for blødninger.
 • Immunsuppression - Personer med svækket immunforsvar bør undgå CBG-olie på grund af mulige effekter på immunforsvaret.

Drøft brugen af CBG-olie til at lindre betændelse med din læge for at vurdere dit individuelle risikoniveau og optimale brugsprotokoller. Som med ethvert kosttilskud skal man starte lavt og øge doserne langsomt, mens man overvåger virkningen.

Ofte stillede spørgsmål om CBG og inflammation

Her er svar på nogle af de vigtigste spørgsmål om brugen af CBG-olie til at kontrollere inflammation:

Hvordan er CBG-olie sammenlignet med CBD-olie mod inflammation?

Forskning viser, at både CBG og CBD har potente antiinflammatoriske egenskaber. CBG kan dog være rettet mod forskellige inflammatoriske veje, som TNF-alfa og COX-2. De to cannabinoider ser ud til at supplere hinanden godt. En kombination af CBG- og CBD-olier kan give en forbedret antiinflammatorisk virkning.

Hvad er den bedste dosis af CBG-olie mod inflammation?

Der findes ingen standardiserede retningslinjer for dosering af CBG-olie og inflammation. De fleste eksperter foreslår en trinvis tilgang, hvor man starter med 5-10 mg CBG en eller to gange dagligt og øger langsomt efter behov. Doser på over 50 mg om dagen kan øge risikoen for bivirkninger uden at give ekstra fordele.

Hvor lang tid tager det for CBG-olie at reducere inflammation?

Ved passende doser manifesterer CBG-oliens antiinflammatoriske virkninger sig sandsynligvis subtilt, men gradvist over flere ugers vedvarende brug, da den modulerer inflammatoriske veje. Akutte doser giver midlertidig lindring, men inflammationsreduktion akkumuleres med konsekvent daglig indtagelse.

Kan man opbygge tolerance over for CBG-oliens antiinflammatoriske virkning?

Mens undersøgelser ikke har vist, at brugere opbygger betydelig tolerance over for CBG-olie ved ansvarlig langtidsbrug, indikerer nogle anekdotiske rapporter en let toleranceeffekt over måneder eller år. For at undgå dette bør man holde periodiske 1-2 ugers pauser fra CBG-olien for at holde virkningen konstant.

Er fuldspektret eller isoleret CBG-olie bedre mod inflammation?

De fleste eksperter anbefaler fuldspektrede CBG-olier mod inflammation, da andre planteforbindelser skaber en "følgeeffekt", som forskning viser forbedrer de antiinflammatoriske fordele sammenlignet med isoleret CBG alene. CBG-isolater er dog stadig ret effektive.

Hjælper CBG på inflammation? Konklusion

Tidlige prækliniske studier understøtter kraftigt, at CBG-olie og andre CBG-produkter indeholder potente antiinflammatoriske egenskaber, som kan hjælpe med at lindre kronisk inflammation, der ligger til grund for mange sygdomme.

Der mangler dog stadig store kliniske forsøg på mennesker, der kan bekræfte disse effekter. Tal med din læge, før du bruger CBG-olie til en inflammatorisk tilstand, og hold ikke op med at tage medicin uden lægelig vejledning.

Selvom der stadig er behov for mere forskning, tyder den nuværende videnskab på, at supplerende CBG-olie kan være et sikkert supplement til at reducere inflammation som en del af en generel antiinflammatorisk livsstil. Men arbejd sammen med en sundhedsprofessionel for at finde den tilgang, der passer til din individuelle sundhedstilstand og dine behov.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

 • Borrelli, F., Pagano, E., Romano, B., Panzera, S., Maiello, F., Coppola, D., De Petrocellis, L., Buono, L., Orlando, P., & Izzo, A. A. (2014). Coloncarcinogenese hæmmes af TRPM8-antagonisten cannabigerol, en cannabisafledt ikke-psykotropisk cannabinoid. Carcinogenesis, 35(12), 2787-2797. https://doi.org/10.1093/carcin/bgu205
 • Ruhaak, L. R., Felth, J., Karlsson, P. C., Rafter, J. J., Verpoorte, R., & Bohlin, L. (2011). Evaluering af de cyclooxygenasehæmmende virkninger af seks større cannabinoider isoleret fra Cannabis sativa. Biological and pharmaceutical bulletin, 34(5), 774-778. https://doi. org/10.1248/bpb.34.774
 • De Filippis, D., Esposito, G., Cirillo, C., Cipriano, M., De Winter, B. Y., Scuderi, C., ... & Iuvone, T. (2011). Cannabidiol reducerer tarmbetændelse gennem kontrol af den neuroimmune akse. PloS one, 6(12), e28159. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0028159
 • Petrosino, S., Di Marzo, V., & Esposito, E. (2020). Cannabigerol udøver antiinflammatorisk virkning i en murin model af akut lungebetændelse. British Journal of Pharmacology, 177(5), 1043-1058. https://doi.org/10.1111/bph.14851
 • Gallily, R., Yekhtin, Z., & Hanuš, L. O. (2015). Overvindelse af den klokkeformede dosis-respons af cannabidiol ved hjælp af cannabisekstrakt beriget med cannabidiol. Pharmacology & Pharmacy, 6(02), 75. https://doi.org/10.4236/pp.2015.62010

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder