Sænker CBG-olie blodtrykket?

Published:

Højt blodtryk er en alvorlig risikofaktor for hjertesygdomme, slagtilfælde, nyresygdomme og andre komplikationer. Det får mange til at spekulere på, om naturlige alternativer som CBG-olie kan hjælpe med at sænke blodtrykket.

Cannabigerol (CBG) er et spændende cannabinoid, der findes i hamp og cannabis, og som vækker interesse på grund af dets terapeutiske potentiale. Tidlig forskning tyder på, at CBG kan have en blodtrykssænkende effekt.

Lad os tage et objektivt kig på den nuværende forskning i CBG-olie mod forhøjet blodtryk.

Sænker CBG-olie blodtrykket?

En introduktion til CBG

CBG står for cannabigerol. Det betragtes faktisk som det "overordnede" cannabinoid, fordi de fleste andre cannabinoider som CBD og THC starter som CBG, før de antager forskellige kemiske former.

Selvom de typisk findes i lave koncentrationer, gør specialiserede avls- og ekstraktionsteknikker det nu muligt at fremstille CBG-dominerende olier, kapsler og andre kosttilskud.

Tidlige studier indikerer, at CBG kan give en række fordele, såsom:

 • Neuroprotektive virkninger
 • Reduceret inflammation
 • Forbedret fordøjelsesfunktion
 • Forbedret humør
 • Smertelindring
 • Muskelafslapning
 • Antimikrobielle egenskaber

Med CBG's stigende popularitet spekulerer mange på, om det også kan hjælpe med at normalisere blodtrykket. Nu vil vi analysere de videnskabelige beviser.

Forskning, der understøtter CBG mod blodtryk

Der findes meget lidt forskning, der specifikt undersøger CBG-oliens effekt på blodtrykket hos mennesker. Men resultater fra prækliniske undersøgelser af CBG's virkningsmekanismer tyder på, at det kan have en blodtrykssænkende effekt.

Vasodilaterende egenskaber

Undersøgelser viser, at CBG har vasodilaterende egenskaber, der gør det muligt at afslappe forsnævrede blodkar. Denne effekt af at "åbne" blodkarrene mindsker modstanden og giver mulighed for bedre cirkulation.

Forskning viser, at CBG kan stimulere receptorer og veje, der er involveret i vaskulær dilatation som CB2, TRPV1 og nitrogenoxidsignalering. Afslappende blodkar kan sænke blodtrykket.

Reduceret inflammation

Kronisk inflammation beskadiger blodkarrenes slimhinder og bidrager til forhøjet blodtryk. CBG har antiinflammatoriske egenskaber, der kan beskytte arterierne.

Undersøgelser viser, at CBG kan reducere proinflammatoriske cytokiner, undertrykke aktivering af inflammatoriske veje som NF-kB og reducere oxidativt stress, der udløser inflammation i blodkar.

Forbedret vaskulær funktion

Ud over inflammation og udvidelse ser CBG ud til at forbedre den generelle vaskulære funktion på andre måder, der kan være gavnlige for blodtrykket:

 • Reducerer ophobning af plak i arterierne
 • Forbedrer arteriernes elasticitet og blodgennemstrømning
 • Sænker den vaskulære modstand
 • Beskytter endotelceller

Diuretiske virkninger

Forskning viser, at CBG kan virke vanddrivende og hjælpe kroppen med at udskille overskydende væske og salt, som kan bidrage til forhøjet blodtryk. Dette tilføjer endnu en måde, hvorpå CBG kan sænke blodtrykket.

Selvom der stadig er behov for studier på mennesker, er disse observerede effekter et overbevisende argument for CBG's antihypertensive potentiale.

Foreslåede fordele ved CBG-olie mod forhøjet blodtryk

Baseret på de lovende prækliniske beviser for, at CBG kan påvirke vaskulær funktion gennem flere mekanismer, undersøges potentielle anvendelsesmuligheder:

Hypertension - CBG-olie kan hjælpe med at sænke mildt forhøjet blodtryk til et sundere niveau, når det kombineres med kost- og livsstilsændringer. Tal med din læge, før du bruger CBG-olie.

Præhypertension - CBG-olie kan hjælpe personer med præhypertensive blodtrykstal med at undgå at udvikle fuld hypertension, hvis det tages tidligt.

Medicintilskud - Under lægelig vejledning kan CBG-olie muligvis forbedre de blodtrykssænkende virkninger af visse antihypertensive medikamenter.

Livsstilshjælp - CBG-olie kan være en supplerende støtte til livsstilstiltag som at forbedre kosten, øge aktiviteten, reducere stress og tabe sig for at optimere blodtrykket.

Disse anvendelser kræver dog en hel del mere forskning for at blive bekræftet. CBG-olie bør aldrig erstatte lægeordineret blodtryksbehandling.

Optimal brug af CBG-olie til blodtryksstøtte

Hvis du bruger CBG-olie med det formål at sænke blodtrykket, er der nogle tips:

 • Fuldspektrede olier - Fuldspektret CBG bevarer andre cannabinoider som CBD, der kan give synergistiske fordele for blodtrykket.
 • Sublingual brug - Når man holder CBG-olien under tungen, før man sluger den, øges absorptionen, så virkningen når hurtigere ud i kredsløbet.
 • Konsekvent daglig dosering - Stabile doser af CBG-olie maksimerer blodtryksreguleringen sammenlignet med sporadisk brug.
 • Livsstilsændringer - Kombiner CBG-olie med kostforbedringer, mere aktivitet, stressreduktion og andre positive blodtryksvaner.
 • Følgdine fremskridt - Overvåg dit blodtryk regelmæssigt for at se, hvordan det reagerer på tilsætning af CBG-olie. Juster doser og timing i overensstemmelse hermed.

Der er endnu ingen etablerede kliniske retningslinjer for brug af CBG-olie specifikt til at sænke blodtrykket. Arbejd tæt sammen med din læge, hvis du bruger CBG-olie til en kardiovaskulær tilstand.

Er CBG-olie sikkert for blodtrykket?

Ifølge den tilgængelige dokumentation har CBG-olie en meget god sikkerhedsprofil for raske voksne, når den bruges ansvarligt. Potentielle bivirkninger kan omfatte:

 • Svimmelhed - CBG kan i nogle tilfælde sænke blodtrykket for meget. Reducer dosis, hvis det sker.
 • Døsighed - Højere CBG-doser kan have en beroligende virkning. Sænk efter behov.
 • Diarré - Normalt forårsaget af andre ingredienser end CBG. Prøv forskellige produkter.
 • Mundtørhed - Hold dig velhydreret for at minimere symptomerne på mundtørhed.

Folk, der tager blodtryksmedicin eller blodfortyndende medicin, bør dog være forsigtige med CBG-olie på grund af mulige additive effekter på sænkning af blodtrykket og fortynding af blodet.

Tal først med din læge om brugen af CBG-olie, hvis du tager blodtryks- eller hjertemedicin. Juster aldrig medicindoserne uden lægeligt tilsyn. Start med konservative CBG-oliedoser.

Det anses for at være sikkert for de fleste mennesker, men personer med blodsygdomme, lavt blodtryk eller hypotension bør undgå CBG-olie på grund af risikoen for at sænke blodtrykket for meget. Gravide kvinder bør også afholde sig fra at bruge CBG-produkter.

Sænker CBG-olie blodtrykket? Konklusion

Sammenfattende er tidlige prækliniske undersøgelser af CBG-olie utroligt lovende og tyder på, at CBG kan få blodkarrene til at slappe af, reducere inflammation, forbedre den vaskulære funktion, fungere som et vanddrivende middel og sænke blodtrykket gennem flere mekanismer.

Der er dog stadig behov for store forsøg på mennesker for at bekræfte CBG-oliens effektivitet og sikkerhed i forhold til at reducere forhøjet blodtryk, især hos dem, der tager blodtrykssænkende medicin, som kan interagere med CBG.

Men på grund af den gunstige tidlige sikkerhedsprofil er det sandsynligvis forbundet med lav risiko at bruge CBG-olie som et supplement til at opretholde et sundt blodtryk hos ellers raske voksne ifølge de tilgængelige data.

Selv om der er behov for mere robust forskning, tyder den nuværende videnskab på, at CBG-olie i sidste ende kan spille en rolle i understøttelsen af hjerte-kar-sundhed. Men diskuter altid brugen af CBG-produkter med din læge, især hvis du har en medicinsk tilstand.

Ofte stillede spørgsmål om CBG-olie mod blodtryk

Her er svar på nogle almindelige spørgsmål om brug af CBG-olie til blodtryksstøtte:

Hvor lang tid tager det for CBG-olie at sænke blodtrykket?

Ved passende doser bemærker de fleste mennesker subtile blodtrykssænkende effekter fra CBG-olie inden for 1-2 timer, når det begynder at interagere med vaskulære veje. Men de maksimale blodtrykssænkende effekter tager sandsynligvis 2-4 ugers vedvarende brug for at udvikle sig fuldt ud. Hav tålmodighed og vær konsekvent.

Hvad er den bedste dosis CBG-olie til blodtryk?

Der findes ingen standardiserede retningslinjer for dosering af CBG-olie og blodtryk. De fleste eksperter foreslår dog en trinvis tilgang, hvor man starter med 5-10 mg CBG en til to gange om dagen og langsomt øger efter behov og tolerance. Doser på over 50 mg om dagen kan øge risikoen for bivirkninger.

Kan man tage CBG-olie, når man tager blodtryksmedicin?

Det er bedst at undgå at kombinere CBG-olie med receptpligtig blodtryksmedicin, medmindre det er godkendt og overvåget af din læge. CBG kan potentielt forstærke virkningen af blodtrykssænkende medicin, hvilket kan føre til hypotension. Juster eller stop aldrig med at tage medicin uden lægeligt tilsyn.

Gør CBG-olie også blodet tyndere ligesom CBD-olie?

Ja, tidlig forskning tyder på, at CBG-olie har nogle af de samme antikoagulerende virkninger som CBD, hvilket betyder, at det kan fortynde blodet på samme måde. Det kan øge risikoen for blå mærker eller blødninger, hvis det kombineres med blodfortyndende medicin. Brug alle CBG-produkter med forsigtighed, hvis du tager antikoagulerende medicin.

Kan CBG-olie virkelig sænke blodtrykket, eller er det bare hype?

De vasodilaterende virkninger og forbedringer i vaskulær funktion, der er forbundet med CBG-olie, understøttes stærkt af præklinisk evidens. Så selvom data fra mennesker stadig er begrænsede, giver den foreløbige forskning et godt biologisk grundlag for at antage, at CBG-olie faktisk kan sænke blodtrykket hos nogle individer. Men der er stadig behov for kliniske forsøg i større skala.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder