Hvad giver mænd høj libido?

Published:

En mands libido er en kompleks størrelse. Mange faktorer kan påvirke en mands sexlyst, herunder fysiske, psykologiske og livsstilsmæssige faktorer. At forstå, hvad der påvirker libido, kan hjælpe mænd med at identificere potentielle årsager til lav libido og tage skridt til at øge deres sexlyst, hvis det er nødvendigt.+

Hvad giver mænd høj libido?

Nøglefaktorer, der påvirker mandlig libido

Libido er primært drevet af testosteron hos mænd. Men testosteronniveauet alene dikterer ikke sexlysten. Lad os se nærmere på nogle af de nøglefaktorer, der kan påvirke en mands libido:

Alder

Når mænd bliver ældre, falder deres testosteronniveau naturligt. Dette gradvise fald i testosteron er en væsentlig årsag til, at libido har en tendens til at falde, når mænd bliver ældre. Efter 30-årsalderen falder testosteronniveauet med ca. 1% om året. Andre aldersrelaterede faktorer som kronisk sygdom, brug af medicin og lavere energiniveau kan også dæmpe libidoen.

Fysisk sundhed

Det generelle helbred og velbefindende spiller en stor rolle for libido. Tilstande som fedme, hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og diabetes kan hæmme blodgennemstrømningen og nervefunktionen, som er nødvendig for optimal ophidselse og seksuel præstation. Mænd, der træner regelmæssigt, har tendens til at have højere testosteronniveauer og rapporterer om højere libido. At spise en nærende kost og holde en sund kropsvægt understøtter den seksuelle sundhed.

Mental sundhed

Stress, angst og depression kan reducere interessen for sex dramatisk. Psykologiske tilstande, der forårsager følelsesmæssig nød, kan optage sindet og komme i vejen for at blive ophidset. Psykiske problemer kan også føre til problemer med selvværdet og et negativt kropsbillede, hvilket kan sænke libidoen. Terapi og medicin, der forbedrer det mentale velbefindende, kan øge libidoen.

Medicin

Mange almindelige lægemidler har bivirkninger, der forstyrrer libido, herunder antidepressiva, blodtryksmedicin, appetitdæmpende midler og mavesårsmedicin. Mænd, der tager medicin, bør konsultere deres læge, hvis de oplever et markant fald i sexlysten. I nogle tilfælde kan man genskabe libidoen ved at justere doseringen eller skifte recept.

Kønshormoner

Lavt testosteron er en af de hyppigste årsager til nedsat libido hos mænd. Testosteron er det primære mandlige kønshormon, der er ansvarlig for sædproduktion, sexlyst, muskelmasse og knoglestyrke. Testosteronniveauet topper i ungdomsårene og den tidlige voksenalder og falder derefter gradvist over tid. Et unormalt lavt testosteronniveau, kendt som hypogonadisme, kan undertrykke libidoen. Testosteronmangel kan behandles med hormonerstatningsterapi.

Problemer med parforholdet

For mænd i langvarige forhold kan psykologiske faktorer i partnerskabet dæmpe lysten til sex. Dårlig kommunikation, vrede, utilfredshed med forholdet, kedsomhed og en følelse af ikke at være forbundet med sin partner kan forstyrre libidoen. Parterapi eller sexterapi kan hjælpe med at øge intimiteten og genskabe den tabte lidenskab.

Livsstilsvaner

Daglige vaner og adfærd kan påvirke den seksuelle funktion. Alkoholmisbrug, rygning, brug af ulovlige stoffer og endda misbrug af receptpligtig medicin kan forringe libido. Tilstrækkelig søvn er afgørende for at give krop og sind energi til sex. Hvis man konstant er stresset eller lider af søvnmangel, kan det reducere testosteron og ophidselse. Regelmæssig seksuel aktivitet kan i sig selv hjælpe med at opretholde libido ved at træne kroppens seksuelle responssystem.

Underliggende forhold

Nogle medicinske tilstande er forbundet med lav libido, herunder kronisk nyresygdom, leversygdom, neurologisk sygdom og autoimmun sygdom. Metaboliske forstyrrelser som skjoldbruskkirtelsygdomme og høje prolaktinniveauer kan forstyrre hormonniveauerne og den seksuelle funktion. Seksuel dysfunktion som erektil dysfunktion kan også bidrage til nedsat interesse for sex. Diagnosticering og håndtering af underliggende medicinske tilstande kan ofte forbedre libido.

Hvad kan give mandlig libido et boost?

Nu, hvor vi har dækket de vigtigste påvirkninger bag libido, lad os diskutere løsninger, mænd kan prøve for at give deres sexlyst et boost:

Træn og tab dig

Regelmæssig motion, især styrketræning, kan øge testosteronniveauet. At tabe sig og øge blodgennemstrømningen gennem konditionstræning gavner den seksuelle sundhed. At være fysisk aktiv mindsker også stress. Sigt efter 30-60 minutters motion de fleste dage.

Forbedre ernæring

Spis mere frugt, grøntsager, fuldkorn, fisk, nødder og frø. Disse fødevarer leverer næringsstoffer, der er vigtige for et sundt testosteronniveau, såsom zink, D-vitamin og essentielle fedtsyrer. Begræns sukker, raffinerede kulhydrater og transfedtsyrer, som kan hæmme blodgennemstrømningen. Hold dig hydreret, og begræns alkohol og koffein.

Reducer stress

Håndtering af arbejde, økonomi, familieforpligtelser og andre belastninger gør sindet og kroppen modtagelig for ophidselse. Sæt tid af hver dag til at praktisere afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning, yoga eller meditation. Få en massage eller lyt til musik - hvad end der hjælper dig med at stresse af.

Få mere søvn

Gå i seng på samme tid hver aften, og sigt efter 7-9 timers kvalitetssøvn for at øge energien og optimere testosteronniveauet. Undgå skærme før sengetid, hold rummet køligt og bloker for lys og støj for at opnå bedre søvn.

Tal med din partner

Kommuniker åbent med din partner om eventuelle problemer, der påvirker jeres sexliv. Søg professionel rådgivning eller sexterapi, hvis det er nødvendigt. Introducer romantik, date nights, massage eller nye stillinger for at genopfriske intimiteten. Vær også mere kærlig uden for soveværelset.

Håndtering af kroniske sygdomme

Følg din læges behandlingsplan for eventuelle kroniske sygdomme, du har. Tag den ordinerede medicin regelmæssigt, og hold tilstande som højt blodtryk, diabetes og højt kolesteroltal under kontrol. Det understøtter den generelle sundhed og muliggør en robust seksuel funktion.

Tag kosttilskud

Visse vitaminer, mineraler og urter er blevet sat i forbindelse med forbedret libido, f.eks. zink, ginseng, maca, bukkehorn og DHEA. Undersøg deres sikkerhed, og tal med din læge om at tage kosttilskud for at identificere muligheder, der kan øge sexlysten.

Overvej testosteronbehandling

Hvis lavt testosteron forårsager et udtalt fald i libido, kan testosteronerstatningsterapi via injektioner, geler eller plastre hjælpe med at genoprette sunde testosteronniveauer og genoplive sexlysten. Hormonbehandling har risici, så få dit testosteronniveau nøje vurderet, før du starter behandlingen.

Lav livsstilsændringer

Begræns eller undlad at ryge, drikke for meget og bruge ulovlige stoffer. Følg din læges anvisninger for receptpligtig medicin. Sørg for, at enhver relateret seksuel dysfunktion behandles medicinsk. Indfør løbende positive livsstilsvaner som sund kost og motion.

Nøglen er at identificere de grundlæggende årsager til din lave libido, så passende løsninger kan implementeres. Vær tålmodig - det kan tage lidt tid at finde den kombination af livsstilsændringer, medicinske behandlinger eller kosttilskud, der virker for at optimere din sexlyst. Men du skal vide, at der er muligheder for at forbedre din libido.

Nu hvor du kender nogle af de vigtigste faktorer, der påvirker mandlig libido, og potentielle løsninger til at øge sexlysten, så lad os gennemgå et par andre tips til at maksimere din libido:

9 tips til at øge mænds libido

Her er nogle flere teknikker, du kan prøve for at booste din sexlyst:

1. Få mere sollys

Eksponering for sollys øger produktionen af testosteron. Få 15-20 minutters sollys tidligt om morgenen for at hjælpe med at stimulere libido.

2. Minimér stress

Find sunde måder at håndtere livets stressfaktorer på, så du kan føle dig afslappet og veltilpas til seksuel aktivitet. Terapi og kropslige øvelser som tai chi, yoga og meditation kan hjælpe.

3. Sæt stemningen

Skab et miljø, der vækker seksuel lyst ved at holde jeres soveværelse rent og ryddeligt og spille blød musik. Dæmp lyset, tænd stearinlys, eller tag et varmt bad sammen.

4. Bevar intimiteten

Vær kærlig uden forventning om sex, f.eks. ved at kramme, kysse, holde i hånd eller kæle. Par, der jævnligt er forbundet gennem berøring og intimitet, har tendens til at have højere libido.

5. Få lægeundersøgelser

Gå til din læge for at udelukke potentielle medicinske årsager til nedsat libido, såsom lavt testosteron, problemer med skjoldbruskkirtlen, hypofyseforstyrrelser eller vaskulære problemer.

6. Begræns alkohol

En drink eller to kan sænke hæmningerne, men for meget alkohol trykker centralnervesystemet ned og forstyrrer den seksuelle funktion. Moderation er nøglen.

7. Kommuniker dine ønsker

Fortæl din partner, hvad der tænder dig og vækker din lyst. Ærlige diskussioner om dine behov og fantasier kan bringe jer tættere på hinanden og gøre sex mere spændende.

8. Onanere

Regelmæssig seksuel aktivitet, herunder onani, er med til at træne din krops seksuelle reaktionssystem og øge libidoen.

9. Prioritér kvalitetssøvn

Sigt efter 7-9 timers uafbrudt søvn pr. nat for at optimere testosteronniveauet og reducere træthed, så du føler dig energisk til sex.

Det vigtigste er at lytte til sin krop. Vær opmærksom på omstændigheder, hvor libidoen føles højest, samt faktorer, der ser ud til at dæmpe lysten. Med lidt opmærksomhed og eksperimenteren kan du finde ud af, hvad der virker for at få dig i humør.

Hvornår skal man søge lægehjælp for lav libido?

Hvis det ikke lykkes at øge libidoen inden for et par måneder ved at gennemføre livsstilsændringer, skal du lave en aftale med din læge eller en urolog.

Kontakt en læge med det samme, hvis din libido er lav:

 • Sker meget pludseligt
 • Er ledsaget af anden seksuel dysfunktion som erektil problemer
 • Er meget belastende eller ødelæggende for dit forhold
 • Sammenfaldende med andre fysiske eller psykiske symptomer

Du bør også søge lægehjælp, hvis du har mistanke om mulige årsager som f.eks:

 • Hormonelle forstyrrelser
 • Bivirkninger af medicin
 • Stress og depression
 • Metabolisk syndrom
 • Vaskulær sygdom
 • Neurologiske lidelser
 • Lavt testosteron

Blodprøver, billeddiagnostiske tests, en grundig anamnese og en fysisk undersøgelse udføres ofte for at finde årsagerne. Baseret på testresultater og evaluering kan din læge anbefale passende løsninger.

For mænd over 40 år med meget lav libido kan testosteronbehandling være berettiget under en læges opsyn. Andre muligheder, som din læge kan diskutere, omfatter medicin som Cialis, skift af antidepressiv medicin, penisindsprøjtninger, testikelimplantater og kosttilskud.

Hvis konflikter i parforholdet eller psykiske problemer ligger til grund for dit tab af libido, kan parterapi eller sexterapi med en specialist hjælpe.

Nøglen er at være proaktiv og tale med din læge, hvis du oplever et udtalt, vedvarende fald i seksuel lyst, som bekymrer dig. Der er forskellige medicinske og terapeutiske måder at diagnosticere og behandle nedsat libido og revitalisere dit sexliv på.

Konklusion

En mands libido afhænger af mange krydsende fysiske, følelsesmæssige og livsstilsmæssige faktorer. Nedsat sexlyst er ofte resultatet af nedsat testosteron, helbredsproblemer, stress, problemer i parforholdet eller hverdagens pres og vaner. Den gode nyhed er, at mange løsninger kan hjælpe med at øge libidoen, lige fra en sundere livsstil og bedre håndtering af stress til åben kommunikation, professionel rådgivning, medicinjustering og testosteronbehandling.

Hvis du har oplevet et bekymrende, vedvarende fald i seksuel lyst, skal du identificere potentielle årsager og implementere konstruktive løsninger. Søg lægehjælp for at afgøre, om en underliggende tilstand påvirker din libido. Med tålmodighed og udholdenhed er det muligt at genvinde et givende og fornøjeligt sexliv. Tøv ikke med at række ud efter hjælp - der er mange muligheder for at genoprette din libido.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en normal libido for en mand?

Libido varierer meget blandt mænd. Generelt anses det for at være en normal, sund libido at have lyst til og tage initiativ til en eller anden form for seksuel aktivitet 1-2 gange om ugen. Men hvad der er "normalt", er forskelligt fra person til person baseret på alder, helbredstilstand, stressniveau, tilfredshed med forholdet og naturlig libido. Hvis din libido bekymrer dig eller har en negativ indflydelse på dit liv, er det værd at tage fat på.

I hvilken alder falder en mands libido?

De fleste mænd begynder at opleve en vis nedgang i libido fra omkring 30-års alderen, med et gradvist fald på omkring 1-2% om året. Mere udtalte fald viser sig ofte i 40'erne og derefter på grund af faldende testosteron. Men lav libido kan forekomme i alle aldre, hvis testosteronniveauet falder, eller der opstår helbredsproblemer.

Hvordan kan man øge testosteronniveauet naturligt?

Styrketræning, intervaltræning med høj intensitet og korte spurter kan stimulere testosteron. Få regelmæssig solskinseksponering. Spis testosteronstimulerende fødevarer som østers, bladgrønt, fed fisk, bønner og berigede kornprodukter. Reducer stress gennem afslapningsøvelser. Få tilstrækkeligt med D-vitamin, zink og magnesium. Få mindst 7 timers kvalitetssøvn hver nat.

Hvilke kosttilskud er gode til at øge libido?

Nogle af de kosttilskud, der potentielt kan øge libidoen, er tribulus, bukkehorn, DHEA, zink, liderlig gedeblad, koreansk rød ginseng, ginkgo biloba, maca og L-arginin. Evidensen for kosttilskud er dog begrænset. Kontakt din læge, før du tager noget.

Hvornår skal man gå til lægen med lav libido?

Kontakt din læge, hvis livsstilsændringer ikke virker, hvis din libido falder pludseligt eller alvorligt, eller hvis du oplever anden seksuel dysfunktion. Få også lægelig vejledning, hvis du har mistanke om en underliggende sygdom, bruger medicin, der forringer den seksuelle funktion, eller har problemer i parforholdet, der bidrager til lav libido. Blodprøver kan afgøre, om hormonelle ubalancer eller andre medicinske problemer er på spil.

Hvilke tilstande forårsager lav libido?

Lav testosteron, høj stress, fedme, kronisk sygdom, psykiske lidelser, dårlig søvn, hormonelle forstyrrelser, vaskulære tilstande, diabetes, højt blodtryk, højt kolesteroltal, skjoldbruskkirtelsygdomme, lever- eller nyresygdomme, neurologiske lidelser, forstørret prostata, hypofysetumorer og visse medikamenter kan reducere libido.

Er lav libido almindeligt?

Lav libido er ret udbredt, især når mænd bliver ældre. Ifølge John Hopkins Medicine anslås det, at 30-40 % af alle mænd oplever en vis grad af lav libido. Men der findes mange effektive medicinske og livsstilsmæssige løsninger til at øge mænds libido. Tøv ikke med at tale med din læge, hvis din sexlyst er vedvarende lav.

Kan parforholdsrådgivning hjælpe med lav libido?

Ja, absolut. For nogle mænd kan psykologiske og følelsesmæssige faktorer som konflikter i forholdet, kommunikationsproblemer, stress eller monotoni i soveværelset lægge en dæmper på libidoen. At mødes med en parterapeut eller sexterapeut giver jer mulighed for åbent at diskutere problemer, forbedre følelsesmæssig intimitet, håndtere stress og udforske måder at genopfriske jeres fysiske forbindelse på.

Hvilke fødevarer øger libidoen?

Fødevarer, der er kendt for at gavne libido, omfatter østers, usødet mørk chokolade, citrusfrugter, chili, nødder, avocado, rødvin, magert kød, olivenolie, bananer og fødevarer, der er rige på omega-3 og zink som fede fisk, bønner, frø og skaldyr. Hold dig hydreret og begræns sukker, mættet fedt og alkohol.

Jeg håber, at disse svar giver flere detaljer om de almindelige spørgsmål, mænd har om libido. Lad mig vide, hvis du har brug for en afklaring eller har yderligere spørgsmål!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder