Hvad sker der, når man ikke har sex i lang tid?

Published:

Vi har alle prøvet det - livet bliver travlt, og sex kommer nederst på prioriteringslisten. Men hvad sker der egentlig, både fysisk og mentalt, når man går igennem en længere periode uden intimitet? Lad os udforske nogle af effekterne af cølibat.

What Happens When You Don't Have Sex For A Long Time?

Hormonelle forandringer

Når du ikke har sex i et stykke tid, begynder dine hormonniveauer at skifte. Testosteron-, østrogen- og oxytocinniveauet falder, mens kortisolniveauet stiger. Det kan have flere konsekvenser:

 • Lavere libido og mindre seksuel lyst
 • Vanskeligheder med at blive ophidset eller få orgasme
 • Øget stress og angst
 • Ændringer i søvnkvaliteten
 • Nedsat funktion af immunsystemet

Så mangel på sex roder med dine hormoner på en måde, der gør dig mindre interesseret i sex og mere stresset. Ikke en ideel kombination!

Indvirkning på relationer

For dem, der er i et forhold, kan mangel på sex belaste den følelsesmæssige og fysiske intimitet. Nogle af virkningerne kan være:

 • Tab af forbindelse med partneren
 • Opbygget frustration eller vrede
 • Utroskab eller interesse for andre partnere
 • Øget skænderi eller generel utilfredshed

Et tilfredsstillende sexliv er ofte afgørende for at bevare båndet og nærheden til din bedre halvdel. Hvis man går for længe uden sex, kan det skabe afstand mellem jer.

Psykologiske effekter

At undvære sex i længere tid kan også tage hårdt på psyken. Nogle psykologiske konsekvenser inkluderer:

 • Lavere selvværd og selvtillid
 • Øget depression eller angst
 • Følelser af ensomhed eller isolation
 • Tvangstanker om sex
 • Opfattelse af utiltrækningskraft eller utilstrækkelighed

De mentale virkninger minder os om, at sex ikke kun er fysisk - det er også følelsesmæssigt. Et sundt sexliv booster vores humør og selvbillede.

Brug det eller mist det?

Når du går igennem en tørkeperiode, er du så i fare for at "miste" noget af din seksuelle funktion? Denne idé er ikke en total myte. Forskning viser, at jo mindre sex du har, jo sværere kan det blive at blive ophidset, opnå orgasme og nyde sex.

Årsagerne er bl.a:

 • Vaginal atrofi hos kvinder - udtynding af vaginale vægge
 • Svagere erektioner hos mænd - mindre blodgennemstrømning til kønsorganerne
 • Nedsat smøring
 • Tab af fleksibilitet og udholdenhed

Din seksuelle reaktion er som ethvert andet kropsligt system - brug det regelmæssigt, og det fungerer bedre. Men holder du pause i for lang tid, kan du mærke en nedgang.

Tips til at komme tilbage i rytmen

Hvis det er et stykke tid siden, I har været intime, skal du ikke bekymre dig - du kan få dit sexliv tilbage på sporet. Her er nogle tips:

 • Onanér regelmæssigt for at øge blodgennemstrømningen og holde tingene i gang.
 • Brug smøremiddel til at modvirke tørhed eller friktion.
 • Prøv sensuelle aktiviteter som massage for at vende tilbage til fysisk nærhed.
 • Kommuniker med din partner om dine behov og bekymringer
 • Sæt tid af til intimitet, og gør det til en prioritet.
 • Fokuser på at genskabe forbindelsen både følelsesmæssigt og fysisk.

Det vigtigste er, at du ikke lægger pres på dig selv. Vær tålmodig, kommuniker, og forvent ikke fyrværkeri med det samme. Med tid og den rette indstilling kan du genvinde et sundt og tilfredsstillende sexliv.

Det, vi tager med

Cølibat i for lang tid kan have en negativ indvirkning på vores hormoner, forhold, sind og seksuelle funktion. Men med de rette strategier kan vi komme tilbage på sporet og genvinde vores seksualitet. Nøglen er at være opmærksom på de potentielle virkninger og vælge at prioritere intimitet igen.

Vores velbefindende afhænger så meget af, at vi føler os forbundet - med os selv, vores partnere og vores kroppe. Glem ikke at pleje disse forbindelser, selv når livet bliver kaotisk. Dit sind og dit forhold vil takke dig.

FAQ: Hvad sker der, når man ikke har sex i lang tid?

Hvad er nogle af de hormonelle forandringer, der sker, når man afholder sig fra sex?

Når du går igennem en længere periode med cølibat, falder dit niveau af hormoner som testosteron, østrogen og oxytocin. Samtidig har dit kortisolniveau en tendens til at stige. Denne kombination kan reducere libido, gøre det sværere at blive ophidset eller få orgasme, øge stress og angst, forstyrre søvnen og forringe immunsystemets funktion.

Hvordan kan mangel på sex påvirke romantiske forhold?

For dem, der er i et forhold, kan det skade intimiteten og den følelsesmæssige forbindelse, hvis man ikke har sex regelmæssigt. Nogle af de potentielle virkninger er tab af nærhed, opbygget vrede eller frustration, øget konflikt og ulykkelighed og endda interesse for andre partnere. Fysisk intimitet gennem sex er ofte nøglen til at opretholde båndet til en partner.

Hvad er nogle af de psykologiske konsekvenser af ikke at have sex?

Cølibat kan være en belastning for vores mentale sundhed. Mulige effekter er lavere selvværd og selvtillid, øget depression eller angst, følelser af uattraktivitet eller utilstrækkelighed, ensomhed og isolation og tvangstanker omkring sex. Mangel på sex kan gøre det sværere at føle sig glad og positiv i det hele taget.

Er der nogen sandhed i ideen om "brug det eller mist det", når det kommer til sex?

Forskning har vist, at der er noget om snakken. Jo mindre sex du har, jo sværere kan det blive at blive ophidset, opnå orgasme og nyde sex, når du har det. Årsagerne omfatter vaginal atrofi hos kvinder, svagere erektion hos mænd, nedsat naturlig smøring og tab af fleksibilitet/udholdenhed. Seksuel funktion afhænger af regelmæssig aktivitet.

Er der måder at genoplive dit sexliv på efter en tørkeperiode?

Helt sikkert. Tips til at komme i gang igen er at onanere regelmæssigt, bruge glidecreme, prøve sensuel berøring og aktiviteter, kommunikere med din partner, sætte tid af til sex, fokusere på følelsesmæssig/fysisk genforening og være tålmodig med dig selv. At prioritere intimitet igen er nøglen.

Hvor lang tid uden sex anses for at være unormalt eller usundt?

Der findes ingen universel "normal" frekvens for sex. Den vigtigste faktor er, at du og din partner er tilfredse med mængden og kvaliteten af intimiteten. Men hvis det er måneder eller år siden, du har haft sex, kan det lange cølibat have de negative effekter, der er beskrevet ovenfor. Det kan være en hjælp at tale med en læge eller terapeut.

Kan afholdenhed fra sex faktisk have nogen fordele?

Afholdenhed i en kort periode kan øge den seksuelle frustration og udløsningens intensitet. For dem med meget høj sexlyst kan en bevidst "sexfaste" nulstille den øgede følsomhed. Hvis sex er årsag til problemer i parforholdet, kan en midlertidig pause give mulighed for perspektiv. Generelt har længerevarende cølibat dog en tendens til at have negative virkninger for de fleste mennesker.

Er der noget andet, jeg bør vide om dette emne?

Det vigtigste at tage med sig er, at vores seksuelle sundhed er en vigtig del af vores generelle velbefindende. Hvis du går igennem en længere tør periode, skal du fokusere på åben kommunikation med din partner, være tålmodig med dig selv, prioritere intimitet og ikke skamme dig. Vær opmærksom på eventuelle fysiske eller følelsesmæssige forandringer. Søg professionel hjælp, hvis du har det svært.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder