Hvad er årsagen til manglende libido hos mænd?

Published:

Libido. Sexlyst. Uanset hvad man kalder det, er en sund libido vigtig for det generelle velbefindende. Men når libidoen synes at forsvinde, kan det være bekymrende og frustrerende.

Hvad er årsagen til manglende libido hos mænd? Der er en hel del potentielle syndere. Ved at forstå de mest almindelige årsager kan du komme til roden af lav libido og tage skridt til at få din groove tilbage.

Hvad er årsagen til manglende libido hos mænd?

Hvad er libido?

Før vi dykker ned i årsagerne til lav libido, så lad os definere, hvad libido egentlig er.

Libido refererer til din generelle seksuelle lyst og sexlyst. Det er din motivation til at deltage i seksuelle aktiviteter og have interesse i sex. Libido er forskellig for alle - nogle har en medfødt høj sexlyst, mens andre simpelthen er mindre interesserede i sex.

Libido kan svinge gennem livet på grund af ændringer i hormoner, stressniveau, sundhedstilstand, medicin og forhold. En svingende libido er helt normalt. Men når libidoen tager et langvarigt eller permanent dyk, bliver det problematisk.

Føler du, at din sexlyst ikke er, hvad den har været? Så har du måske at gøre med lav libido. Tegn på lav libido hos mænd inkluderer:

 • Manglende interesse for sex
 • Vanskeligheder med at få eller opretholde en erektion
 • Problemer med at få orgasme
 • Dyrker sex sjældnere end ønsket

Hvis du har bemærket, at din libido er faldende, og det er bekymrende for dig eller din partner, er det vigtigt at forstå de potentielle årsager, så du kan adressere dem. Lad os udforske nogle af de mest almindelige årsager til manglende libido hos mænd.

Fysiske årsager til lav libido

Fysiske helbredsproblemer er årsag til mange tilfælde af lav libido hos mænd. Lad os se på nogle af de mest udbredte fysiske syndere.

Lavt testosteron

Testosteron er det vigtigste mandlige kønshormon. Det spiller en vigtig rolle for libido og seksuel funktion. Testosteronniveauet falder naturligt, når mænd bliver ældre, men nogle gange opstår lavt testosteronniveau for tidligt.

Symptomer på lavt testosteron inkluderer:

 • Nedsat libido
 • Erektil dysfunktion
 • Træthed
 • Tab af muskelmasse
 • Øget kropsfedt
 • Irritabilitet eller depression

Hvis du har mistanke om, at lavt testosteronniveau kan være skyld i din libido, kan du få taget en simpel blodprøve. Din læge kan ordinere testosteronbehandling, hvis det er nødvendigt for at få niveauet op igen.

Medicin

Mange almindelige receptpligtige lægemidler kan påvirke libido negativt som en bivirkning. Disse omfatter:

 • Antidepressiv medicin
 • Blodtryksmedicin
 • Benzodiazepiner
 • Opioid smertestillende medicin
 • Medicin mod mavesår
 • Prostatamedicin

Tal med din læge, hvis du tror, at din medicin kan forstyrre din libido. Din læge kan måske justere doseringen, skifte medicin eller hjælpe dig med at håndtere bivirkningerne. Stop ikke med at tage medicin, før du har konsulteret din læge.

Fedme

At bære rundt på for meget kropsfedt kan føre til lavt testosteronniveau og dermed lavere libido. Den gode nyhed er, at et vægttab kan hjælpe med at genoprette testosteronniveauet og genoplive libidoen. Overvej at lave livsstilsændringer som at spise sundere og dyrke mere motion for at komme i form igen og få gang i sexlysten igen.

Kronisk sygdom

Visse helbredstilstande er forbundet med lav libido, herunder:

 • Diabetes - Højt blodsukker beskadiger blodkar og nerver, der er nødvendige for optimal seksuel funktion.
 • Kardiovaskulær sygdom - Tilstoppede arterier reducerer blodgennemstrømningen, der er nødvendig for erektion.
 • Neurologiske lidelser - Tilstande som Parkinsons sygdom og multipel sklerose kan forstyrre de seksuelle signaler, der sendes fra hjernen.
 • Kronisk nyresygdom - Hormonelle og kemiske ubalancer på grund af nedsat nyrefunktion kan nedsætte libido.
 • Kræft og kræftbehandlinger - Kræft i sig selv, såvel som stråling og kemoterapi, kan nedsætte libido.

Håndtering af underliggende helbredstilstande kan hjælpe med at forbedre libido-problemer. Arbejd tæt sammen med din sundhedsplejerske.

Lav T på grund af skade eller operation

Skader, operationer og strålebehandling, der involverer bækkenregionen - som behandling af prostatakræft - kan nogle gange skade nerver eller blodforsyning, der er nødvendig for en sund seksuel funktion. Dette kan føre til testosteronudtømning og lav libido.

Muligheder som testosteronbehandling, medicin mod erektil dysfunktion, penisimplantater og vakuumapparater kan hjælpe med at genoprette den seksuelle funktion efter bækkenskader eller operationer.

Psykologiske årsager

I mange tilfælde spiller psykologiske faktorer en rolle for lav libido. Mentale og følelsesmæssige helbredsproblemer kan lægge en dæmper på kærlighedsfølelsen.

Stress

At være overdrevent stresset eller ængstelig kan helt sikkert dræbe din sexlyst. Og lad os se det i øjnene, livet nu om dage er stressende! Kronisk stress fører til forhøjede niveauer af kortisol - kroppens vigtigste stresshormon. Over tid virker øget kortisol undertrykkende på testosteronproduktionen. Hvad er resultatet? En faldende libido.

Det er afgørende at praktisere stressdæmpende egenomsorg. Prioritér søvn, motion, socialt samvær, afslappende hobbyer og mindfulness-øvelser som meditation. Overvej terapi, hvis stressen fortsat er overvældende.

Depression

Depression påvirker direkte hormoner og hjernekemikalier, der er involveret i seksuel lyst og tilfredsstillelse. Antidepressiva, der bruges til at behandle depression, kan også bidrage til lav libido som en bivirkning.

Hvis du har mistanke om, at depression kan lægge en dæmper på din libido, bør du tale med en psykolog. Rådgivning og medicin kan hjælpe med at fjerne depressionen og give dig lysten til sex tilbage.

Dårligt kropsbillede

At skamme sig over eller være utilfreds med sit udseende kan helt sikkert ødelægge stemningen. Hvis du hænger dig i din vægt, muskeltonus, hårgrænse eller andre aspekter af dit udseende, er det svært at føle sig sexet.

At arbejde med selvaccept og fokusere mindre på opfattede "fejl" kan hjælpe med at forbedre libido. Selvtillid er sexet!

Seksuelle traumer

Tidligere traumatiske oplevelser som seksuelt misbrug eller overgreb kan forståeligt nok fordreje opfattelsen af sex. Det kan betyde, at man undgår seksuelle situationer, eller at interessen for sex mindskes.

Det er vigtigt for helingen at bearbejde traumer i et sikkert, terapeutisk miljø. Med professionel hjælp og støtte fra sine nærmeste er det muligt at genvinde et sundt og nydelsesfuldt sexliv efter et seksuelt traume.

Problemer med parforholdet

For mange mænd er libido tæt knyttet til parforholdet. Når alt ikke er godt i den romantiske arena, kan sexlysten få et knæk.

Partnerkonflikt

Konstante skænderier, ulmende vrede eller uløste problemer i jeres forhold kan skabe afstand og manglende interesse for sex. Håndter konflikterne direkte gennem åben kommunikation. Overvej parterapi for at fremme en sund løsning af uoverensstemmelser.

Utroskab

At opdage en partners affære kan forståeligt nok ryste din verden - og din libido. Det tager tid at genopbygge tilliden efter utroskab. Vær tålmodig og få støtte til at hele sårene. Med en indsats kan lysten genoplives.

Selvtilfredshed

Keder du dig simpelthen i soveværelset? At lave den samme gamle rutine hver gang kan dræne libido over tid. Bland seksuelle vaner og rutiner for at holde tingene spændende. Prøv nye stillinger, steder, legetøj, rollespil, forspilsrutiner osv. Gør nydelse og lidenskab til en prioritet.

Uoverensstemmende libidoer

Alles sexlyst går op og ned. Men hvis din libido konsekvent er langt højere eller lavere end din partners, kan det skabe spændinger. Kompromiser er nøglen - mød hinanden på midten ved at tage initiativ til sex lidt sjældnere eller oftere. Fokuser på intimitet uden samleje som kys og kram.

Hvornår skal man søge hjælp?

Lejlighedsvise udsving i libido er normalt, men vedvarende lav libido kan påvirke trivsel og forhold negativt. Hvis den lave libido varer ved, bør du søge hjælp hos din læge eller en sexterapeut.

Vær proaktiv med at diagnosticere potentielle fysiske årsager som lavt testosteron eller underliggende sygdom. Visse former for medicin og kosttilskud kan også hjælpe med at genoplive en haltende libido.

Ved psykologiske problemer eller problemer i parforholdet kan rådgivning gå til roden af libidoproblemerne og hjælpe med at genoprette intimiteten.

Du må ikke miste håbet! I mange tilfælde kan lav libido forbedres med beslutsomhed og målrettede livsstilsændringer, terapi eller medicinsk behandling. Prioritér din seksuelle sundhed. Et tilfredsstillende sexliv styrker den generelle lykke og livskvalitet. Du fortjener at føle dig selvsikker og lidenskabelig igen.

Ofte stillede spørgsmål om lav libido hos mænd

Undrer du dig over, om dit libido-dyk er normalt, eller hvordan du får din mojo tilbage? Her er svar på nogle ofte stillede spørgsmål om lav libido hos mænd:

Hvad er et "normalt" libido-interval for mænd?

Der findes ingen universel "normal" - sexlysten varierer meget fra person til person. Generelt falder libido gradvist, når mænd bliver ældre. Men pludselige, langvarige fald i lysten er ikke normalt i nogen alder. Søg hjælp, hvis din libido er foruroligende lav.

I hvilken alder falder mandens libido typisk?

Testosteron begynder langsomt at falde efter 30-årsalderen, og det kan påvirke libidoen. Men de fleste mænd bevarer en god sexlyst op i 60'erne og længere. Drastiske fald i libido før midten af livet berettiger til lægehjælp.

Min libido er lav. Skal jeg gå til min egen læge eller en urolog?

Start med din praktiserende læge - de kan diagnosticere mulige årsager og henvise dig til specialister efter behov. Praktiserende læger behandler ofte libido-problemer. Gå til en urolog eller endokrinolog, hvis din læge mistænker en underliggende hormonel ubalance eller et genitalt/urinært problem.

Er libidoproblemer hos yngre mænd normalt?

Lav libido hos yngre mænd er mindre almindeligt og mere bekymrende. Årsagerne kan være medicin, fedme, sygdom, skader eller psykologiske problemer, som bør behandles så hurtigt som muligt. Unge mænd bør ikke tolerere en vedvarende mangel på seksuel lyst.

Kan lav libido kureres?

Der findes ingen egentlig "kur", men forskellige behandlinger kan effektivt forbedre lav libido. Livsstilsændringer, skift af medicin, testosteronbehandling, kosttilskud, medicinsk udstyr og rådgivning kan i mange tilfælde hjælpe med at genoprette normal libido.

Hvilke fødevarer eller kosttilskud øger mænds libido?

Nogle fødevarer og kosttilskud kan mildt øge libido, som østers, nødder, bønner, hvidløg, ginseng, maca-rod, DHEA og zink. Men det er vigtigere at adressere underliggende helbredsproblemer. Kontakt lægen, før du tager kosttilskud.

Hvor lang tid går der, før behandlinger mod lav libido begynder at virke?

Det afhænger af årsagen og behandlingen. Livsstilsændringer kan forbedre libido inden for få uger. Hormonbehandlinger, medicinsk udstyr og kosttilskud kan tage flere uger eller måneder, før de har fuld effekt. Hold dig til behandlingerne for at opnå de bedste resultater.

Hvornår skal du acceptere lav libido som din "nye normal"?

Giv ikke op for let! Prøv forskellige behandlingsformer og livsstilsændringer, før du accepterer et større fald i libido. Men hvis alle forsøg mislykkes efter længere tid, kan rådgivning hjælpe med accept, hvis nedsat seksualitet nu er din personlige "normal".

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder