Hvad er symptomerne på lav libido hos mænd?

Published:

En sund libido er vigtig for følelsesmæssig og fysisk intimitet i et forhold. Men lav libido, eller lav sexlyst, er et almindeligt problem, som rammer mange mænd. At forstå symptomerne på lav libido kan hjælpe med at identificere nogle af de potentielle årsager og pege på løsninger.

Hvad er symptomerne på lav libido hos mænd?

Hvad er libido?

Libido refererer til en persons sexlyst eller ønske om seksuel aktivitet. Det involverer biologiske, psykologiske og sociale komponenter. Biologisk set påvirkes libido af testosteronniveauer og tilfredshed i parforholdet. Psykologisk spiller stress, angst, depression og selvværd en rolle. Socialt påvirker kulturelle normer og værdier libidoen.

Mens libido naturligt svinger til tider, kan en vedvarende mangel på interesse for sex indikere et underliggende problem. At identificere symptomer på lav libido er det første skridt til at finde årsagen.

Symptomer på lav libido hos mænd

Der er en række potentielle symptomer, der kan indikere lav libido hos mænd. At genkende disse symptomer kan hjælpe med at identificere lav libido:

Manglende interesse for sex

Det primære symptom på lav libido er manglende interesse eller lyst til seksuel aktivitet. Mænd med lav libido undgår måske intimitet eller finder på undskyldninger for at undgå seksuelle møder. Denne mangel på interesse varer ved over tid og er ikke bare en lejlighedsvis begivenhed.

Lav libido indebærer et fald i seksuelle tanker, fantasier og lyst til sex. Mænd med lav libido har mindre lyst til sex og er mindre modtagelige for sex. Deres generelle motivation og lyst til sex er lav.

Vanskeligheder med at få eller opretholde en erektion

Problemer med at få eller beholde en erektion kan være forbundet med lav libido. Mænd kan opleve en mangel på natlige eller morgenlige erektioner. De kan have svært ved at få erektion før seksuel aktivitet. Mænd kan også have svært ved at opretholde en erektion under intimitet.

Erektil dysfunktion betyder ikke automatisk lav libido. Men når problemer med at få og opretholde en erektion er kombineret med lav seksuel lyst, kan det være et symptom på lav libido.

Forsinket eller manglende evne til at få orgasme og ejakulere

Mænd med lav libido kan opleve forsinkede eller udeblevne orgasmer og ejakulation. De kan have brug for langvarig stimulation for at nå klimaks. Eller de får måske slet ikke orgasme eller ejakulation under seksuelle møder.

Manglende evne til at få orgasme, selvom man føler sig ophidset, kan være tegn på hormonelle eller nerverelaterede problemer, der påvirker libidoen. Anorgasmi, eller mangel på orgasme, ledsager ofte lavt testosteron.

Lav seksuel selvtillid

Lav libido kan føre til nedsat selvtillid i forhold til seksuel præstation og seksualitet generelt. Mænd kan opfatte sig selv som mindre maskuline og miste tilliden til deres evne til at præstere seksuelt.

Det kan skabe en negativ cyklus, hvor lav selvtillid bidrager til lav libido. At genoprette den seksuelle selvtillid er nøglen til at øge libidoen.

Mindre energi og udholdenhed

Lavt energiniveau og nedsat udholdenhed kan være tegn på lavt testosteron og medfølgende lav libido. Seksuel aktivitet kræver energi og udholdenhed. Lav energi påvirker en mands motivation og evne til sex.

Kronisk træthed, irritabilitet og manglende motivation tyder på lavt testosteron, som hæmmer libidoen. Øget energi forbedrer sexlysten.

Reduceret spontanitet og kreativitet

Spontan lyst og tanker om sex falder med lav libido. Mænd mister deres spontanitet og kreativitet, når de tager initiativ til intime møder og seksuel variation.

Lav lyst reducerer den naturlige seksuelle nysgerrighed og eventyrlyst. Mænd er mindre tilbøjelige til at tage initiativ til kærlighed og intimitet uden for planlagt seksuel aktivitet.

Ændring i adfærd og intimitet

Lav libido ledsages ofte af adfærdsændringer. Mænd kan helt undgå intimitet eller kun engagere sig i seksuel aktivitet som en tjeneste for deres partner. De bruger mindre tid på at tage initiativ til romantik og forspil.

Ikke-seksuel intimitet, hengivenhed og romantik mindskes. Mænd udviser generelt mindre intim og engagerende adfærd, når libidoen er lav.

Følelsesmæssige effekter

Lav libido kan påvirke selvtilliden, selvværdet og forårsage angst, depression eller tristhed. Mænd med lav libido trækker sig ofte fra intime forhold.

Vrede, frustration, skam og forlegenhed kan også opstå på grund af manglende evne til at præstere seksuelt som ønsket. Identificering af disse effekter kan pege på lav libido.

Hvad er årsagen til lav libido hos mænd?

Forståelse af, hvad der bidrager til lav libido, giver grundlag for løsninger. Lav libido er resultatet af et komplekst samspil mellem biologiske, psykologiske og sociale faktorer.

Biologiske årsager

 • Lavt testosteronniveau - Dette er en væsentlig årsag til lav libido, erektil dysfunktion og forsinket ejakulation. Testosteronniveauet falder naturligt efter 30-års alderen.
 • Kronisk sygdom - Kroniske helbredsproblemer som diabetes, forhøjet blodtryk, fedme og højt kolesteroltal forårsager ofte lav libido.
 • Medicin - Mange almindelige receptpligtige lægemidler reducerer libido, herunder antidepressiva, blodtryksmedicin og opioider.
 • Lav skjoldbruskkirtel - En underaktiv skjoldbruskkirtel nedsætter testosteronproduktionen, hvilket fører til lav libido.
 • Traumatisk skade - Skader på kønsorganer, prostata, blære, rygmarv eller hjerne kan påvirke seksuel respons og lyst.
 • Nerveskader - Perifer neuropati og nerveskader fra diabetes, operationer eller skader kan hæmme rejsningsevnen.
 • Alkoholisme og stofmisbrug - Overdreven brug af alkohol og stoffer skader libido og seksuel funktion.
 • Lav testikelfunktion - Alder nedsætter testikelfunktionen. Sygdomme som diabetes kan forringe testikelfunktionen og testosteronniveauet.
 • Søvnapnø - Mangel på søvn nedsætter testosteron og seksuel energi.

Psykologiske årsager

 • Psykiske lidelser - Tilstande som depression, angst og PTSD påvirker libidoen negativt.
 • Stress - Høj stress sænker testosteron og libido. Kortisol stiger, mens testosteron falder.
 • Problemer med kropsbilledet - Et negativt kropsbillede hæmmer den seksuelle selvtillid og lysten til intimitet. Overvægt eller fedme påvirker også testosteronniveauet.
 • Traumer og misbrug - Tidligere seksuelt misbrug eller traumer kan skade libido og intime relationer alvorligt.
 • Dårlig kommunikation med partneren - Uløste problemer i forholdet og mangel på følelsesmæssig intimitet forårsager lav libido.

Sociale faktorer og livsstilsfaktorer

 • Arbejde og familieforpligtelser - Overdrevne arbejdskrav og forældreforpligtelser kan give lidt energi eller tid til sex.
 • Social stigmatisering - Kulturelle eller religiøse overbevisninger kan hæmme positive følelser omkring seksualitet.
 • Mangel på søvn - Træthed og udbrændthed på grund af søvnmangel reducerer energi og motivation for sex.
 • Stillesiddende livsstil - Fedme, metabolisk syndrom og hjerte-kar-sygdomme, fordi man sidder for meget ned, hæmmer libidoen.
 • For meget alkohol og tobak - Rygning og stort alkoholforbrug nedsætter testosteronproduktionen og den seksuelle funktion.

Diagnosticering af lav libido

Flere strategier hjælper med at diagnosticere den grundlæggende årsag til lav libido:

 • Sygehistorie - Din læge spørger dig om din seksuelle historie og funktion. Detaljer om medicin, operationer, sygdomme og livsstil giver ledetråde.
 • Fysisk undersøgelse - En kønsundersøgelse og en prostataundersøgelse kan afsløre tegn på lavt testosteron og helbredstilstande, der påvirker libido.
 • Blodprøver - Testosteron-, kolesterol- og blodsukkerniveauer måles for at afdække potentielle biologiske årsager.
 • Psykologisk evaluering - En mental sundhedsvurdering identificerer eventuelle psykologiske faktorer eller diagnoser, der bidrager til lav libido.
 • Spørgeskemaer - Strukturerede spørgeskemaer hjælper med at evaluere arten, sværhedsgraden og virkningen af lav libido.

Ved at finde frem til alle medvirkende årsager gennem diagnosticering, kan man fastlægge målrettede behandlingsstrategier.

Behandlingsmuligheder for lav libido hos mænd

Afhængigt af årsagerne til lav libido kan forskellige behandlingsmuligheder genoprette normal libido:

Medicinske behandlinger

 • Testosteronbehandling - Testosterontilskud i form af geler, plastre, injektioner eller pellets kan effektivt behandle lav T og forbedre libido.
 • Justering af medicin - Ændring af medicin eller doser kan minimere negative effekter på libido.
 • ED-medicin - Lægemidler som Viagra forbedrer erektionsevnen, men øger ikke testosteron eller lyst.
 • Sexterapi - Træner mænd og par i teknikker til at forbedre seksuel kommunikation, funktion og nydelse.
 • Psykoterapi - Kognitiv terapi og rådgivning hjælper med at overvinde psykiske lidelser og psykologiske barrierer for en sund libido.
 • Parforholdsrådgivning - Parrådgivning fremmer følelsesmæssig intimitet og et støttende partnerskab.
 • Kosttilskud - Urter som Tribulus, maca og bukkehorn kan mildt øge libido og testosteron.
 • Alternativ medicin - Akupunktur kan øge lav libido ved at forbedre testosteron og blodgennemstrømning.

Livsstilsændringer

 • Træning - Styrketræning, aerobic og HIIT-træning øger testosteron og forbedrer selvtilliden.
 • Stresshåndtering - Afslapningsmetoder som meditation og yoga dæmper stress og øger libido.
 • Sund kost - En middelhavskost med et højt indhold af magert protein og sunde fedtstoffer øger T-niveauet.
 • Begræns alkohol - At reducere alkohol beskytter testikelfunktionen, sædcellerne og testosteronproduktionen.
 • Rygestop - Rygning øger risikoen for erektil dysfunktion og sænker sexlysten.
 • Få mere søvn - Tilstrækkelig søvn på 7-9 timer hver nat optimerer hormoner og energi til sex.
 • Forbedre kropsbilledet - Vægttræning, tid udendørs og positiv selvtale opbygger seksuel selvtillid.
 • Date nights og intimitet - Planlagte romantiske udflugter, massage, nusning og fritid fremmer følelsesmæssig nærhed.
 • Sæt tid af til sex - Prioritér intimitet gennem regelmæssige "sex-dates" for at gøre det til en fast vane.

En kombination af medicinsk intervention, psykologisk rådgivning og livsstilsændringer har ofte succes med at øge libidoen.

Hvornår skal man gå til lægen?

Kontakt din læge ved lav libido:

 • Vedvarer i flere måneder eller år
 • Belaster dit forhold
 • Forårsager depression, angst eller lavt selvværd
 • Opstår sammen med erektil dysfunktion
 • Er ledsaget af andre seksuelle vanskeligheder som for tidlig sædafgang
 • Påvirker din livskvalitet

Søg lægehjælp for at identificere eventuelle underliggende tilstande, der bidrager til lav libido. Vedvarende lav libido kan være tegn på et udiagnosticeret helbredsproblem, der kræver behandling.

Ofte stillede spørgsmål

Er lav libido almindeligt hos ældre mænd?

Ja, libido falder naturligt med alderen, når testosteron falder. I 60-årsalderen oplever over 50 % af alle mænd en vis grad af lav libido. Men markant lav libido er ikke en normal del af aldringen og kræver stadig lægehjælp.

Betyder lav libido, at en mand ikke finder sin partner attraktiv?

Nej, aftagende tiltrækning til en partner er sjældent den primære årsag til vedvarende lav libido. Meget oftere er det fysiske eller psykiske faktorer, der er ansvarlige. En åben diskussion om libido-problemer kan sikre, at begge parter forstår dette.

Kan stress forårsage midlertidig lav libido?

Det er helt sikkert. I perioder med meget stress eller efter en traumatisk begivenhed er det normalt, at libidoen falder midlertidigt. At arbejde på at minimere stress i livet og udøve egenomsorg hjælper med at stabilisere libido. Hvis lav libido fortsætter måneder efter en stressende periode, skal du søge lægehjælp.

Bør par diskutere bekymringer om lav libido åbent?

Ja, klar og omsorgsfuld kommunikation om libido er vigtig for at bevare intimiteten. Partnere bør diskutere ændringer i libido tidligt, identificere de grundlæggende årsager sammen og samarbejde om løsninger. At arbejde som et team mindsker libido-bekymringer, der belaster forholdet.

Hvilke fødevarer eller vitaminer hjælper med at forbedre lav libido?

Nogle fødevarer og næringsstoffer understøtter libidoen naturligt. Disse omfatter østers, nødder, frø, chokolade og D-vitaminforstærkede fødevarer. Begræns sukker, transfedtsyrer og alkohol. Sørg også for et tilstrækkeligt indtag af zink, magnesium og B-vitaminer. At konsultere en ernæringsekspert hjælper med at sammensætte en libidoforstærkende kost.

Den nederste linje

En række symptomer kan pege på lav libido hos mænd. Det første skridt er at genkende tegnene og kommunikere åbent med din partner. Derefter kan man identificere medvirkende årsager ved hjælp af test, som kan guide til effektiv behandling. Medicinske terapier, livsstilsændringer, rådgivning og en teamtilgang forbedrer lav libido. Konsekvent intimitet fremmer langsigtet seksuel tilfredshed og tilfredshed i forholdet.+

Hvad betragtes som lav libido?

Der er ingen definitiv tærskel, der definerer lav libido. Generelt kan man sige, at hvis din libido eller sexlyst er lavere end dine eller din partners forventninger, eller hvis den skaber problemer, vil den blive betragtet som lav. Libido varierer meget fra person til person. Et markant vedvarende fald i interesse og lyst til sex, som bekymrer dig, indikerer sandsynligvis et problem.

Hvad er de tidlige tegn på lav libido hos mænd?

Nogle tidlige tegn, der kan indikere faldende libido, inkluderer:

 • Bemærker en reduceret interesse for sex eller seksuelle tanker
 • Tager sjældent initiativ til sex eller intimitet
 • Undskyldninger for at undgå sex oftere
 • Det er sværere at få eller opretholde en erektion.
 • Det tager længere tid at ejakulere eller få orgasme
 • Føler sig kedelig eller uinteresseret under sex
 • Ønsker mindre hyppig sex end før

Hvis man er opmærksom på disse tegn tidligt, kan man adressere potentielle årsager, før lav libido bliver et større problem.

Hvilke antidepressiva er mindst tilbøjelige til at give lav libido?

Bupropion (Wellbutrin) er mindre tilbøjelig til at give seksuelle bivirkninger end SSRI-præparater som fluoxetin (Prozac), sertralin (Zoloft) eller paroxetin (Paxil). Buspiron og mirtazapin har også lavere forekomst af seksuel dysfunktion. SNRI-præparatet duloxetin (Cymbalta) har tendens til at give færre seksuelle bivirkninger end venlafaxin (Effexor). Tal med din læge om mulighederne.

Hvor hurtigt kan lavt testosteron give lav libido?

Testosteronniveauet kan falde hurtigt, nogle gange i løbet af måneder til få år. Dette hurtige fald kan føre til en relativt hurtig debut af symptomer på lav libido sammenlignet med det gradvise fald af testosteron, når mænd bliver ældre. Tilstande som type 2-diabetes, hypofysetumorer og opiatmisbrug kan udløse et hurtigt testosteronnedfald, der resulterer i lav libido.

Kan træthed og lav libido være tegn på en alvorlig sygdom?

Ja, i nogle tilfælde kan lav energi og lav libido indikere en alvorlig underliggende medicinsk tilstand. Symptomer som træthed, muskelsvaghed og nedsat sexlyst kan ses ved alvorlige sygdomme, herunder anæmi, demens, ondartede tumorer, kroniske infektioner og autoimmune lidelser blandt andre. Hvis der ikke findes nogen åbenlys årsag, kan yderligere medicinsk undersøgelse være berettiget.

Hvilke vitaminer hjælper med at øge libido?

Nogle vigtige vitaminer og mineraler spiller en rolle i at understøtte et sundt testosteronniveau og dermed mandlig libido. Det drejer sig om D-vitamin, zink, magnesium, bukkehornsekstrakt, D-asparaginsyre og B12-vitamin. At få tilstrækkeligt med C-vitamin, selen, niacin og kobber kan også hjælpe med at optimere seksuel sundhed og energi. Arbejd sammen med en læge for at sikre et tilstrækkeligt tilskud.

Hvor lang tid går der, før man ser forbedringer i libido som følge af livsstilsændringer?

Positive livsstilsændringer som at spise sundere, dyrke motion, begrænse alkoholindtaget, holde op med at ryge og reducere stress kan øge libidoen. Det tager dog tid, før disse ændringer har en betydelig indvirkning på testosteronniveauet og den seksuelle funktion - normalt et par måneder. Konsekvent brug af nye sundhedsvaner er nøglen. At konsultere en læge hjælper med at overvåge fremskridt.

Er lejlighedsvis lav libido normalt?

Det er helt normalt, at mænds sexlyst svinger en gang imellem på grund af stress, træthed, livsomstændigheder eller simpelthen naturlige hormonelle variationer. Periodiske dyk i libido er ikke nødvendigvis bekymrende. Men hvis den lave lyst til sex varer ved i uger eller måneder ad gangen, kan der være et underliggende problem, som kræver opmærksomhed.

Kan problemer i parforholdet alene forårsage lav libido?

Konflikter i parforholdet, kommunikationsproblemer, manglende forbindelse til din partner og uafsluttede sager kan alle bidrage til lav libido. Selvom interpersonelle faktorer sjældent alene kan forklare vedvarende lav libido, kan de forstærke andre biologiske eller psykologiske problemer. Parterapi hjælper med at tackle barrierer for intimitet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder