Forbindelsen mellem tarm og hjerne

Published:

Tarmen og hjernen er tættere forbundet, end du måske tror. Et nyt forskningsfelt viser, at der foregår en konstant kommunikation mellem dit fordøjelsessystem og din hjerne, og at denne tarm-hjerne-akse spiller en nøglerolle i mange aspekter af sundhed og sygdom.

I de senere år har forskere opdaget, at tarmen og hjernen er tæt forbundet gennem vagusnerven, immunsystemet, hormoner og tarmbakterier. Det betyder, at det, der foregår i dit fordøjelsessystem, ikke bliver i dit fordøjelsessystem, og omvendt.

Lad os udforske den fascinerende verden af tarm-hjerne-forbindelsen. Hvad ved vi indtil videre om, hvordan din tarm påvirker din hjerne og omvendt?

Forbindelsen mellem tarm og hjerne

Hvordan kommunikerer dine tarme med din hjerne?

Din tarm og hjerne er forbundet både anatomisk og kemisk. Vagusnerven fungerer som en motorvej for information, der overfører signaler i begge retninger. I mellemtiden producerer dit tarmmikrobiom neurotransmittere og andre kemikalier, der kan påvirke hjernens funktion.

Vagusnerven: Din hjernes informationsmotorvej

Vagusnerven er den vigtigste vej for informationsstrømmen mellem tarmen og hjernen. Denne lange nerve udspringer i hjernestammen og strækker sig hele vejen ned til tarmene.

Vagusnerven sender signaler om tarmens tilstand til hjernen og kommunikerer information om fordøjelsesprocesser, sultsignaler og tarmbetændelse. Samtidig sender den signaler ned fra hjernen for at modulere ting som mavesyresekretion og muskelsammentrækninger.

Denne tovejskommunikation giver din hjerne mulighed for at overvåge og integrere tarmsignaler og koordinere sin stressrespons i overensstemmelse hermed. For eksempel kan din hjerne i stresssituationer sende signaler om at bremse fordøjelsesprocesser og øge inflammation.

Dit tarmmikrobiom: En kemisk signalfabrik

Det samfund af mikroorganismer, der lever i dine tarme, kendt som dit tarmmikrobiom, fungerer som en signalfabrik og producerer mange forskellige kemikalier, der kan interagere med hjernen.

Dine tarmbakterier producerer neurotransmittere som serotonin, dopamin og gamma-aminosmørsyre (GABA). Faktisk indeholder din tarm omkring 90% af din krops serotonin! Andre kemikalier, som produceres af tarmbakterier, omfatter kortkædede fedtsyrer og aminosyrer.

Alle disse kemikalier registreres af vagusnerven og andre nervebaner, som påvirker hjernens funktion og adfærd. Dine tarmmikrober kan endda påvirke niveauet af inflammatoriske cytokiner, som er kemiske budbringere af inflammation.

Så på mange måder fungerer dit tarmmikrobiom som et endokrint organ, der frigiver kemikalier, som cirkulerer i hele din krop og hjerne.

Hvordan dine tarme påvirker din hjerne og mentale sundhed

Nu hvor vi har en grundlæggende forståelse af forbindelsen mellem tarm og hjerne, kan vi udforske nogle af de måder, hvorpå dit fordøjelsessystem direkte kan påvirke din hjerne og mentale sundhed. Påvirkningen går begge veje, men vi vil starte med at fokusere på tarm-til-hjerne-effekter.

Tarm-hjerne-aksen og stress

Har du nogensinde følt "sommerfugle i maven", når du er nervøs eller ængstelig? Denne almindelige fornemmelse er en manifestation af tarm-hjerne-aksen.

Når din hjerne opdager en trussel, udløser den stressresponsen, som indebærer frigivelse af stresshormoner som kortisol. Disse hormoner påvirker fordøjelsesprocesserne og øger tarmens permeabilitet. Samtidig sendes der signaler via vagusnerven for at informere hjernen om, hvad der sker i tarmen.

Dette tovejskredsløb gør det muligt for tarmforstyrrelser at forstærke følelsen af stress og skabe en ond cirkel. Forstyrrelser i tarm-hjerne-aksen er blevet sat i forbindelse med lidelser som angst, depression og irritabel tyktarm (IBS).

Tarmens mikrobiom og mental sundhed

Som tidligere nævnt producerer dit tarmmikrobiom mange neuroaktive forbindelser, der kan komme ind i blodbanen og hjernen. Meget tyder på, at en ubalance eller ændring i disse tarmbakterier og deres kemikalier kan bidrage til psykiske problemer.

For eksempel har mennesker med depression og angst tendens til at have betændte tarme med lavere mikrobiel diversitet. Studier af gnavere viser, at ændringer i tarmens mikrobiom direkte kan ændre hjernens kemi og adfærd.

Probiotika og præbiotika kan hjælpe med at genskabe balancen i tarmmikrobiomet og reducere depressive symptomer hos mennesker. Mere forskning er i gang for at afklare, om tarmmikrober spiller en kausal rolle i psykiske lidelser.

Vagusnerven: Hvorfor tarmproblemer kan give hovedpine

Da vagusnerven spiller en nøglerolle i signaleringen mellem tarm og hjerne, giver det mening, at mave-tarm-problemer ofte optræder sammen med hovedpine eller migræne.

Irritation af vagusnerven kan forårsage migrænesymptomer ved at aktivere trigeminusnerven, som er involveret i smerteopfattelsen. Personer med migræne har ofte samtidig fordøjelsesproblemer som IBS. At rette op på underliggende tarmproblemer kan hjælpe med at lindre hovedpine hos nogle personer.

Forbindelsen mellem tarm og hjerne ved autismespektrumforstyrrelser

Autismespektrumforstyrrelser (ASF) er blevet forbundet med gastrointestinale problemer som fordøjelsesproblemer, fødevaresensitivitet og ændret tarmmikrobiota. Det har ført til interesse for forholdet mellem tarm og hjerne ved ASF.

Man mener, at en "utæt tarm", der tillader ufordøjede madpartikler og bakterietoksiner at komme ind i blodbanen, kan bidrage til inflammation, immunforstyrrelser og ASD-adfærd. Restriktive diæter og probiotika kan hjælpe med at forbedre tarmens sundhed og funktion hos børn med ASF.

Mavefornemmelser: Interoception og følelsesopfattelse

Har du nogensinde haft en "mavefornemmelse" eller "sommerfugle i maven", når du stod over for en stor beslutning? Disse almindelige talemåder fremhæver vores evne til at opfatte følelser og foretage intuitive vurderinger baseret på mavefornemmelser.

Denne evne, som kaldes interoception, er afhængig af input fra tarm-hjerne-aksen. Hvis man forbedrer interoception gennem kropslige øvelser som yoga eller meditation, kan det potentielt øge den følelsesmæssige bevidsthed og evnen til at træffe beslutninger.

Som du kan se, er din tarms indflydelse på din hjerne og mentale sundhed kompleks og mangesidet. Lad os nu vende tingene om og se på, hvordan din hjerne påvirker dit fordøjelsessystem.

Hvordan din hjerne påvirker dine tarme

Den tovejs kommunikation mellem hjerne og tarm betyder, at ligesom dit fordøjelsessystem kan påvirke din mentale tilstand, kan din mentale tilstand også påvirke din tarmfunktion.

Stress og tarmen

Som tidligere nævnt gør forbindelsen mellem tarm og hjerne det muligt for psykisk stress at påvirke mave-tarmfunktionen direkte. Både akut og kronisk stress kan forstyrre fordøjelsen, øge inflammation og ændre tarmens mikrobiom.

Undersøgelser viser, at når man er stresset, begrænser hjernen blodtilførslen til tarmen, reducerer den beskyttende slimudskillelse og øger tarmens permeabilitet. Stress kan gøre dig mere modtagelig over for mavesår, IBS og inflammatoriske tarmsygdomme.

Håndtering af stress gennem afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning, yoga og mindfulness-meditation kan hjælpe med at reducere fordøjelsesproblemer. Det understreger, hvor direkte din hjernetilstand påvirker dit tarmmiljø.

Hjernetåge og tarmen

Har du nogensinde følt, at din hjerne var i en tåge efter at have spist et stort, tungt måltid? Fænomenet madkoma understreger, hvordan din hjernefunktion er afhængig af en optimal fordøjelse.

Når blodgennemstrømningen omdirigeres til tarmen for at hjælpe med fordøjelsen, kan det reducere aktiviteten i de hjerneområder, der er ansvarlige for fokus, klar tænkning og korttidshukommelse. Nogle forskere mener, at en afbrydelse af forbindelsen mellem tarm og hjerne kan bidrage til hjernetåge ved visse kroniske fordøjelsesforstyrrelser.

Følelsesmæssig spisning og forbindelsen mellem tarm og hjerne

Tarm-hjerne-aksen kan også bidrage til følelsesmæssig spisning. Aktivering af de vagale tarm-hjerne-veje kan berolige stressresponsen og skabe indlærte associationer mellem mad og det at have det bedre.

Med tiden kan det føre til overspisning og trang til mad som slik, stegt mad og raffinerede kulhydrater i stressede situationer. Nøglen til at bryde denne cyklus er at blive mere bevidst om stress og følelsesmæssige udløsere for snacking.

Forbindelsen mellem hjerne og tarm ved funktionelle lidelser

Funktionelle gastrointestinale lidelser som IBS ser ud til at involvere en overfølsomhed mellem tarmen og hjernen. Smertesignaleringsveje ser ud til at være overreaktive, så normale tarmfunktioner og mikrober bliver forstærket i hjernen som værende alt for ubehagelige.

Kognitiv adfærdsterapi og tarmorienteret hypnoterapi kan hjælpe med at genoptræne forbindelsen mellem tarm og hjerne ved IBS. Dette understreger, hvor direkte vores tanker, følelser og håndteringsstil påvirker mave-tarmfunktionen.

Optimering af din tarm-hjerne-akse

Nu, hvor du forstår de dybe forbindelser mellem din hjerne og din tarm, undrer du dig måske over, hvordan jeg kan optimere min tarm-hjerne-forbindelse for at opnå sundhed i hele kroppen? Her er nogle forskningsbaserede måder at støtte en sund tarm-hjerne-akse på:

 • Håndter stress gennem regelmæssige afslapningsøvelser som meditation, yoga, dyb vejrtrækning og ved at komme ud i naturen. Kronisk stress forstyrrer signalerne mellem tarm og hjerne.
 • Spis en tarmsund kost fuld af fiberrige vegetabilske fødevarer som frugt, grøntsager, bønner, nødder og frø. Begræns forarbejdede fødevarer, som giver næring til skadelige tarmbakterier.
 • Hold digaktiv med regelmæssig motion og bevægelse. Fysisk aktivitet reducerer inflammation, øger humøret og stimulerer tarmmotiliteten.
 • Få nok søvn, da søvnmangel forstyrrer balancen i tarmens mikrobiom. Sigt efter 7-9 timer pr. nat.
 • Tag et probiotikum og et præbiotikum for at nære de gavnlige tarmbakterier. Kig efter bredspektrede probiotiske kosttilskud med flere stammer.
 • Håndter gastrointestinale problemer, når de er der. Gå til lægen for at blive testet og få målrettet behandling af tarmen.

Når det gælder sundhed for hele kroppen, er vi kun lige begyndt at opklare mysterierne om samspillet mellem tarm og hjerne. En ting, vi ved med sikkerhed, er, at en forbedret tarmsundhed forbedrer hjernens sundhed - og omvendt.

Forbindelsen mellem tarm og hjerne

 • Din tarm og hjerne er anatomisk og kemisk forbundet via veje som vagusnerven, immunceller og tarmmikrober. Dette er kendt som tarm-hjerne-aksen.
 • Stress kan have en negativ indvirkning på din fordøjelse, mikrobiomets balance og tarmens sundhed - og det sender signaler tilbage til hjernen og forstærker følelsen af stress.
 • Tarmmikrober producerer neurotransmittere og andre kemikalier, der når hjernen og kan ændre humør, adfærd og kognition.
 • Mave- og tarmproblemer optræder ofte sammen med hovedpine, angst, depression og autismespektrumforstyrrelser - hvilket understreger sammenhængen mellem tarm og hjerne.
 • Ud over konkrete symptomer giver din "mavefornemmelse" dig en intuition, der guider dig til at træffe beslutninger takket være input fra dine fordøjelsesnerver.
 • Ligesom din tarm påvirker din hjerne, påvirker din hjerne din tarm gennem effekter på fordøjelse, inflammation, tarmpermeabilitet og meget mere.
 • Du kan støtte en sund forbindelse mellem tarmen og hjernen ved at håndtere stress, spise en tarmsund kost, få god søvn, motionere og tage probiotika.

Den nye videnskab gør det klart, at der foregår en konstant kommunikation mellem din hjerne og dit fordøjelsessystem. Optimering af tarmsundheden fremstår som en vigtig strategi for at opnå velvære i hele kroppen. Selvom der stadig er behov for mere forskning, kan det være lige så vigtigt for den mentale sundhed at tage sig af sit mikrobiom og sin fordøjelse som at tage sig af sin hjerne!

Ofte stillede spørgsmål om forbindelsen mellem tarm og hjerne

Den tovejs kommunikation mellem dit fordøjelsessystem og din hjerne er kendt som tarm-hjerne-aksen. Denne FAQ dykker dybere ned i beviserne bag forbindelsen mellem tarm og hjerne, og hvordan man anvender dem.

Hvor stærke er de videnskabelige beviser for, at der er en forbindelse mellem tarm og hjerne?

Beviserne er ret robuste på dette punkt og viser intime forbindelser mellem tarmmikrober, tarmsundhed og hjernefunktion. Både menneske- og dyreforsøg afslører, at ændringer i tarmbakterier og inflammation hurtigt påvirker humør, adfærd, smerteopfattelse, stressrespons og kognitive evner. Der er dog stadig brug for mere forskning for at bevise, at tarmproblemer direkte forårsager mentale helbredsproblemer.

Bør jeg blive testet for tarmproblemer, hvis jeg kæmper med angst eller depression?

Det er fornuftigt at blive undersøgt, især hvis du også har kroniske fordøjelsessymptomer som forstoppelse, diarré, refluks eller mavesmerter. En læge kan tjekke for problemer som fødevareoverfølsomhed, IBS, SIBO eller utæt tarm-syndrom. De fleste forsikringer dækker dog ikke omfattende mikrobiomtestning endnu.

Hvilken type fordøjelsesproblemer er stærkest forbundet med psykiske lidelser?

Tilstande, der involverer tarminflammation og -permeabilitet, såsom inflammatorisk tarmsygdom (IBD), ser ud til at være mest forbundet med psykiatriske problemer. Øget tarmpermeabilitet gør det muligt for bakterier og toksiner at komme ind i blodbanen og drive betændelse, der når hjernen. Undersøgelser viser en høj grad af komorbiditet mellem IBD og angst eller depression.

Hvordan kan en forbedring af min kost forbedre kommunikationen mellem tarm og hjerne?

Kost med et højt indhold af forskellige fiberkilder som frugt, grøntsager, nødder, frø og bønner nærer tarmmikrober, der producerer antiinflammatoriske kemikalier. Begrænsning af sukker, raffinerede kulhydrater, stegte fødevarer og forarbejdede ingredienser udsulter skadelige bakterier. En sundere mikrobiom-balance reducerer inflammation og styrker forbindelsen mellem tarm og hjerne.

Jeg har hørt, at probiotika kan gavne den mentale sundhed - er det sandt?

Ny forskning tyder på, at probiotiske kosttilskud kan øge humøret og reducere angst, depression, tvangstanker og stressrespons. De stammer, der er mest evidens for, omfatter Lactobacillus, Bifidobacterium, S. boulardii og multistammeformuleringer. Rådfør dig altid med en læge, før du begynder at tage kosttilskud.

Findes der andre naturlige kosttilskud, der forbedrer kommunikationen mellem tarm og hjerne?

Nogle få muligheder, der viser potentiale, omfatter præbiotika som inulin, omega-3-fedtsyrer, fordøjelsesenzymer, glutamin, zink og hvidløgsekstrakter. Mere forskning er nødvendig for at bekræfte effektiviteten. Arbejd sammen med en behandler inden for funktionel medicin for at skabe en målrettet kosttilskudsplan.

Hvad andet end kost kan hjælpe med at harmonisere min forbindelse mellem hjerne og tarm?

Daglig motion, tilstrækkelig søvn, stressreducerende aktiviteter og passende behandling af eventuelle mave-tarm-problemer kan hjælpe med at optimere din tarm-hjerne-akse. Hvis du har en diagnosticeret stemningslidelse, skal du fortsætte med at følge din ordinerede behandlingsplan, samtidig med at du støtter tarmens sundhed.

Hvordan kan en forbedring af kommunikationen mellem mave og hjerne påvirke mit humør og min kognition?

En stabilisering af tarmens inflammation, permeabilitet og mikrobiomets balance kan potentielt føre til klarere tanker, bedre koncentration og hukommelse, mindre angst, et mere positivt humør og mindre reaktivitet over for daglige stressfaktorer gennem gavnlig kemisk signalering. Der er dog behov for flere undersøgelser af dette.

Optimering af din tarm-hjerne-forbindelse kræver en helhedsorienteret tilgang. Vær tålmodig, da det kan tage uger eller måneder at se fordelene ved justeringer af kost og livsstil. Rådgivning fra sundhedspersonale med viden om mikrobiomet og mental sundhed kan hjælpe dig.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder