Hvad er livsstilen i den blå zone, og hvordan påvirkes den af stress?

Last updated:

Published:

Hvad er de blå zoner?

I 2008 udgav en mand ved navn Dan Buettner en bog med titlen "The Blue Zones: Lessons for Living Longer". Indholdet i denne bog ville ændre den måde, vi ser på vores stræben efter at leve længere og sundere. Det handlede ikke om den seneste slankekur eller om at gå i fitnesscenter hver dag. I stedet udpegede Buettner, National Geographic og en gruppe anerkendte forskere fem områder i verden, hvor folk lever længst. De blev klassificeret som en blå zone, og man observerede og registrerede mad, livsstil og sociale vaner hos de mennesker, der boede i disse områder.

kort over blå zoner

Sammen fandt Buettner og hans team ud af, at selv om hver Blå Zone var geografisk adskilt, var der fire ligheder i den måde, hver befolkning levede deres liv på. De dyrkede regelmæssig motion med lav intensitet, vidste, hvornår de skulle tage sig tid til at hvile, spiste og drak en afbalanceret, hovedsageligt plantebaseret kost, og endelig havde de et betroet netværk af personer at omgås, hvad enten det var gennem familie eller religion.

Og resultatet? Folk i hver blå zone levede længere, havde en lavere forekomst af kroniske sygdomme, var mere aktive, og der var en betydeligt større demografisk gruppe af hundredårige. Befolkninger i blå zoner tager sig af både deres sind og krop. Det lyder nemt nok, men i det moderne samfund er det at tage sig af vores sind ofte en eftertanke.

Hvorfor er det så svært at adoptere Blue Zone-livsstilen?

Skrevet på et stykke papir virker principperne for en Blue Zone-livsstil ret ligetil. Ikke alene virker de enkle, men de er i teorien også nemme at tilpasse sig. Vanskeligheden kommer, når man ser på, hvordan hvert segment er prioriteret. Forestil dig en pyramide opdelt i fire blokke. Fra toppen og ned er lagene som følger: Bevæg dig naturligt, rigtigt livssyn, spis klogt - og fundamentet - forbind.

At skabe forbindelser, eller at have et netværk af mennesker at tale med, er selve grundlaget for at leve et længere og sundere liv. For at en Blue Zone-livsstil kan fungere, er vi nødt til at have et netværk af personer, som vi kan stole på og omgås, som deler de samme værdier, og som giver os en følelse af at høre til. I det moderne samfund er det at slappe af med venner eller familie det sidste, vi føler, vi bør gøre. Forud for det kommer som regel stress over arbejdet, og om vi når at blive færdige med vores store præsentation i tide.

Problemet er, at vores telefoner, e-mails, sociale medier, økonomiske forpligtelser - de kommer alle sammen først, før vi tager os bare fem minutter til at gøre status og hvile tankerne. Stress lurer rundt om hvert hjørne, og uden ordentlig styring er det utroligt svært at indføre en Blue Zone-livsstil.

billede af havemiddag og glad falimy

Stress og valg af kost

Stress påvirker ikke kun vores evne til at slappe af sidst på dagen. Hvor mange gange er vi ikke kommet hjem stressede over skolen eller arbejdet og er gået direkte til køleskabet eller takeaway-menuen? Du har haft en hård dag; du fortjener noget hurtigt og enkelt, når alt kommer til alt, er tiden kostbar.

Convenience food er næsten altid forarbejdet og har et højt fedtindhold. Det betyder ikke, at det er forkert at spise alt med måde, men sammenhængen mellem stress og spisning peger i retning af et problematisk forhold. Når vi er stressede, indtager vi lettere et højere indtag af sukkerholdige og fedtholdige produkter. Læg dertil en reduceret evne til at håndtere stress, og kostvalgene bliver endnu værre. Sammenhængen mellem de to er blevet veldokumenteret af University of Texas som en del af forskningsprojekter.

Vi stresser, fordi vores vægt ikke er, som vi ønsker, primært på grund af kosten, men stressen får os til gengæld til at vælge usunde fødevarer. Som forskning fra NCBI viser, er der større sandsynlighed for, at børn vælger sund frugt frem for snacks, hvis de opmuntres til at leve i et stressfrit miljø. I stedet for at bekymre os om, hvad vi skal spise, hvad så hvis vi startede med at håndtere vores stress? Så ville beslutningen om at spise sundere føles mere naturlig end tvungen. Fordelene kunne ikke kun være på kort sigt, men også senere i livet. NCBI tilføjede også: "Stress kan bidrage til den langsigtede sygdomsrisiko ved at styre kosten i en mere usund retning".

Stress og motion

Ofte bliver vi så opslugt af vores arbejde eller hjemlige forpligtelser, at en rask gåtur for at klare tankerne kommer nederst på dagsordenen. Hvis du som de fleste har kæmpet med kontorpolitik og jongleret med deadlines fra mandag til fredag, er det sidste, du har lyst til, en let joggetur lørdag morgen. Weekenden er til at hvile sig i, ikke?

Igen handler det om at bryde den selvforstærkende cyklus. Motion har gang på gang vist sig at hjælpe os med at reducere stressniveauet, sove bedre og have en positiv indvirkning på angstlidelser. Det er i første omgang stress, der afholder os fra at stå op og lave korte udbrud af aktivitet.

En fantastisk måde at komme ud og røre sig på er at tage en ven med eller deltage i en gruppeaktivitet. Ikke alene fjerner det noget af den isolation, som enkeltstående aktiviteter medfører, men I kan også hjælpe hinanden med at blive motiverede. Intet siger "jeg er en fantastisk bedste ven" som at trække folk ud af sengen for at gå en tur i parken.

Far og søn på cykeltur

Stress og socialt engagement

Indtil videre står det klart, at stress har indflydelse på vores motivation til at træne og vores valg af mad. Når to af de fire principper i Blue Zone-livsstilen påvirkes negativt, påvirker stress så ikke vores evne til at være sociale?

En undersøgelse offentliggjort af Nature Review Neuroscience viste, at "effekten af stress på social adfærd afhænger af timing, varighed og typen af stresseksponering". De fortsatte med at tilføje, at "social tilbagetrækning og aggression er en typisk konsekvens af at opleve eller have oplevet høje og vedvarende stressniveauer".

Hvis vi ikke tager os tid til at slappe af og stresse af, kan næsten alle situationer forårsage "vedvarende stressniveauer". Det efterfølgende resultat er, at vi begynder at blive hjemme og socialisere mindre. Der er en kliché, som er meget sand i Blue Zones: "Et delt problem er et halveret problem". Måske er svaret på at reducere stress at tale med andre om det?

Stress og formål i livet

Fra en tidlig alder er det ikke ualmindeligt, at livet følger en foruddefineret sti. Uddannelse, arbejde, og når man så har overlevet mange års arbejde, går man på pension i håb om at kunne bruge sin tid på noget andet.

en mand på en bjergtop

Det "noget", eller en følelse af formål, behøver ikke at være arbejde, det behøver ikke at være religion, det skal bare være noget. Vores ønske om at leve med mening er unikt for den menneskelige race. At have et mål eller et formål gør det ofte muligt for os at overvinde stor modgang, hvilket igen direkte bekæmper stress. Det er ligegyldigt, om du passer børnebørnene, fisker eller passer dyr - motivationen til at opnå noget giver os det samme positive udsyn som dem, der lever i blå zoner. Med en følelse af formål begynder resten af forudsætningerne for et langt og sundt liv at falde på plads.

Blue Zone-livsstil handler om balance

Pludselig virker listen over attributter, der udgør Blue Zone-livsstilen, ret skræmmende. Men her er hemmeligheden: Folk, der bor i Blue Zone-regioner, gør ikke noget unormalt. De drikker rødvin, de hygger sig, de går på arbejde, de tager sig af en familie, de bliver stressede, de beslutter sig sikkert endda for at blive hjemme nogle gange. Men de er også bedre til at håndtere alle disse aspekter med måde.

Du vil blive stresset, men brug 5 minutter på at stresse af. Du vil drikke et par glas vin, men begræns det til et par stykker. Motion behøver ikke at være tre timer i fitnesscentret, bare gå en tur rundt om blokken. Det viser sig, at nøglen til et langt og sundt liv kan opsummeres i ét ord: balance. Har du en afbalanceret livsstil?

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder