Hvilken vitaminmangel får dig til at fryse?

Published:

At føle sig usædvanligt kold hele tiden kan være frustrerende og bekymrende. Mens miljømæssige faktorer som koldt vejr kan få dig til at ryste, kan det at føle sig kold indendørs eller på varmere årstider indikere et underliggende sundhedsproblem - specifikt en vitaminmangel.

Visse vitaminer spiller en afgørende rolle i at regulere kropstemperaturen og holde dig varm og veltilpas. Når du ikke har nok af disse vigtige næringsstoffer, kan det give symptomer som kolde hænder og fødder, en følelse af kulde og en manglende evne til at få varmen.

Læs videre for at lære mere om, hvordan vitaminmangel kan forårsage kuldefølsomhed og få dig til at føle dig frigid, selv når du er pakket ind.

 Hvilken vitaminmangel får dig til at fryse?

Mangel på B12-vitamin kan føre til kuldefornemmelse

Vitamin B12 er et vigtigt næringsstof, der hjælper din krop med at producere nok røde blodlegemer. Røde blodlegemer transporterer ilt rundt i kroppen - uden nok af dem kan du føle dig usædvanligt kold.

Vitamin B12-mangel er en af de mest almindelige vitaminmangler og rammer op til 15% af befolkningen. Det kan forårsage en tilstand, der kaldes perniciøs anæmi, hvor man ikke har nok røde blodlegemer.

Almindelige årsager til vitamin B12-mangel inkluderer:

 • Får ikke nok B12-vitamin fra kosten eller kosttilskud
 • Kroppens manglende evne til at absorbere B12-vitamin korrekt.
 • Visse medicinske tilstande, der påvirker optagelsen af B12-vitamin

Lave B12-vitaminniveauer kan føre til utilstrækkelig ilttilførsel og cirkulation, så dine hænder og fødder føles som is. Andre symptomer på vitamin B12-mangel er træthed, bleg hud, åndenød og følelsesløshed eller snurren.

Behandling af vitamin B12-mangel indebærer tilskud med vitamin B12-sprøjter, næsespray eller orale tilskud. Indtagelse af B12-vitaminrige fødevarer som kød, æg og mejeriprodukter kan også hjælpe med at genoprette niveauet.

Jernmangel kan få dig til at føle dig iskold

Jern er et andet næringsstof, der hjælper med at producere røde blodlegemer, som transporterer ilt. Jernmangel er den mest almindelige ernæringsmæssige mangel på verdensplan og viser sig ofte som jernmangelanæmi.

Når din krop mangler jern, kan den ikke producere nok hæmoglobin og røde blodlegemer. Det hæmmer blodets evne til at transportere ilt, hvilket kan få dine ekstremiteter til at føles kolde.

Ud over at fryse omfatter almindelige symptomer på jernmangel:

 • Træthed og svaghed
 • Bleg hud
 • Hovedpine
 • Dårlig koncentration
 • Åndenød
 • Hurtig hjerterytme

De, der har størst risiko for jernmangel, er kvinder i den fødedygtige alder, gravide kvinder, spædbørn og vegetarer. Kraftige menstruationsblødninger øger kvinders risiko for jernmangel.

At øge jernindtaget gennem kosten og kosttilskud hjælper med at behandle jernmangel. Indtagelse af jernrige fødevarer som kød, fisk og skaldyr, nødder, bønner og berigede kornprodukter kan hjælpe med at genoprette niveauet. Personer med alvorlige mangler kan få brug for intravenøse jernindsprøjtninger.

Mangel på vitamin B9 (folat) kan få dig til at føle dig iskold

Vitamin B9, også kendt som folat, er et B-vitamin, der hjælper kroppen med at producere røde blodlegemer. Da de røde blodlegemer transporterer ilt, kan mangel på B9-vitamin hæmme blodcirkulationen og få dig til at føle dig nedkølet.

Årsager til vitamin B9-mangel omfatter:

 • Kost med lavt indhold af frugt, grøntsager og berigede kornprodukter
 • Medicinske tilstande, der påvirker næringsoptagelsen
 • Visse former for medicin
 • Alkoholmisbrug

Ud over at føle sig unormalt kold, omfatter folatmangelsymptomer træthed, svaghed, hovedpine, hjertebanken og snurren i hænder og fødder.

Folatmangel behandles ved at indtage mere folsyre gennem berigede fødevarer, kosttilskud eller folsyreindsprøjtninger. Gravide kvinder har et øget folatbehov og bør tage et prænatal vitamin for at forebygge mangel.

Mangel på C-vitamin kan føre til forkølelse

C-vitamin er et antioxidantvitamin, der spiller mange vigtige roller i kroppen. En af dets funktioner er at støtte immunforsvaret og bekæmpe inflammation.

Uden nok C-vitamin kan du føle dig ekstra følsom over for kolde temperaturer. Selv en mild mangel på C-vitamin kan få dig til at fryse og ryste.

Almindelige årsager til C-vitaminmangel omfatter:

 • Utilstrækkeligt indtag af frugt og grønt i kosten
 • Rygning af cigaretter (nedbryder C-vitamin-niveauet)
 • Visse medicinske tilstande, der øger behovet for C-vitamin

Sammen med kuldefølsomhed omfatter symptomer på C-vitaminmangel hyppige infektioner, træthed, hævede og smertefulde led, langsom sårheling og anæmi.

At få nok C-vitamin gennem citrusfrugter, peberfrugter, broccoli, jordbær og tilskud hjælper med at genoprette niveauet. Det anbefalede daglige indtag er 75-90 mg for voksne.

Mangel på D-vitamin kan føre til kolde hænder og fødder

D-vitamin er kendt som "solskinsvitaminet" og spiller en vigtig rolle i reguleringen af calciumoptagelsen og understøtter knoglesundheden. Det påvirker også blodcirkulationen og kan få dig til at føle dig iskold, når du mangler det.

Mangel på D-vitamin er ekstremt almindeligt og rammer omkring 40 % af alle voksne. Årsagerne omfatter:

 • Mangel på soleksponering
 • Fedme
 • Visse medicinske tilstande
 • Fordøjelsesforstyrrelser, der påvirker næringsoptagelsen

Da D-vitamin hjælper med at optage calcium, kan mangel forårsage følelsesløshed og snurren i hænder og fødder. Dårligt blodomløb forårsaget af D-vitaminmangel kan få dine ekstremiteter til at føles ekstremt kolde.

Andre symptomer er hyppige infektioner, træthed, knogle-/muskelsmerter og humørsvingninger. Tilstrækkelig soleksponering, indtagelse af D-vitaminholdige fødevarer som fed fisk og æggeblommer samt tilskud hjælper med at øge niveauet.

Tjek for næringsstofmangel, hvis du ofte fryser

Hvis du fryser hele tiden, selv når du er pakket godt ind og er indendørs, kan det være et tegn på, at du mangler vigtige vitaminer. Mangel på næringsstoffer som jern, vitamin B12, folat, vitamin C og vitamin D kan forstyrre produktionen af røde blodlegemer, kredsløbet, immunforsvaret og nervefunktionen.

Sørg for at spise en afbalanceret kost med rigeligt med næringsstoffer. Tag en multivitamin af høj kvalitet for at dække eventuelle huller. Vær opmærksom på kuldefølsomhed og andre mangelsymptomer, og gå til lægen, hvis de varer ved. Behandling af eventuelle underliggende vitaminmangler kan hjælpe dig med at få det varmere og mere behageligt.

Vigtige punkter at huske

 • Vitaminmangel kan give symptomer som kuldefornemmelse, iskolde hænder og fødder og kulderystelser, selv når man har det varmt.
 • Mangel på B12-vitamin, jern, folat, C-vitamin og D-vitamin kan føre til kuldefølsomhed.
 • Disse næringsstoffer hjælper med at producere røde blodlegemer, understøtter kredsløbet, regulerer immunforsvaret, hjælper nervefunktionen og absorberer calcium.
 • Lave niveauer hæmmer ilttilførslen, så du føler dig afkølet.
 • Spis en næringsrig kost, tag kosttilskud, og gå til lægen med forkølelsessymptomer, der ikke vil forsvinde.
 • Ved at genoprette de mangelfulde næringsniveauer gennem kost, sollys og kosttilskud kan du få det rart og varmt igen.

Spørgsmål: Hvilken vitaminmangel får dig til at fryse?

A: Vitaminmangel kan få dig til at føle dig kold. Specifikt kan en mangel på visse vitaminer, såsom D-vitamin eller B12-vitamin, resultere i kuldeintolerance eller en følelse af at fryse hele tiden.

Q: Kan lave vitaminniveauer få dig til at fryse?

A: Ja, lave vitaminniveauer, især lave D-vitaminniveauer, kan få dig til at føle dig koldere. D-vitamin er et vigtigt vitamin, som din krop har brug for til at opretholde en korrekt kropstemperatur. Mangel på D-vitamin i kroppen kan få dig til at fryse, selv i relativt varme omgivelser.

Q: Hvad er symptomerne på vitaminmangel, som kan få dig til at fryse?

A: Symptomer på vitaminmangel, der kan få dig til at føle dig kold, omfatter kuldeintolerance, at føle sig kold hele tiden og kolde og klamme ekstremiteter. Hvis du oplever disse symptomer, er det vigtigt at konsultere en sundhedsprofessionel for at finde ud af, om du har nogen mangler.

Q: Kan en bestemt vitaminmangel forårsage kuldefølsomhed?

Svar: Ja, visse vitaminmangler, såsom D-vitaminmangel eller magnesiummangel, kan forårsage kuldefølsomhed. Når din krop mangler disse vigtige vitaminer, kan det påvirke din krops evne til at regulere temperaturen korrekt, hvilket fører til øget følsomhed over for kulde.

Spørgsmål: Hvordan får vitaminmangel dig til at fryse?

A: Når din krop mangler de nødvendige vitaminer, kan det påvirke forskellige kropsfunktioner, herunder din krops evne til at opretholde en normal kropstemperatur. Det kan resultere i, at man føler sig koldere end normalt, oplever kuldeintolerance eller føler sig kold hele tiden.

Spørgsmål: Hvilket vitamin får dig til at føle dig varmere?

A: D-vitamin er kendt som "solskinsvitaminet" og er et vigtigt vitamin, som din krop har brug for. Det hjælper din krop med at absorbere calcium og spiller en rolle i opretholdelsen af en korrekt kropstemperatur. Tilstrækkelige niveauer af D-vitamin kan hjælpe dig med at føle dig varmere og mere komfortabel i koldere omgivelser.

Spørgsmål: Hvad er nogle af kilderne til B12-vitamin?

A: B12-vitamin findes i animalske fødevarer, såsom kød, fisk, æg og mejeriprodukter. Det kan også fås gennem kosttilskud eller berigede fødevarer. Ved at inkludere disse kilder i din kost kan du sikre, at du får nok B12-vitamin til at forebygge mangler, der kan bidrage til forkølelse.

Q: Kan alvorlige vitaminmangler få dig til at fryse?

A: Ja, alvorlige vitaminmangler kan forårsage forskellige helbredsproblemer, herunder kuldefornemmelse. Det er vigtigt at opretholde tilstrækkelige vitaminniveauer i kroppen for at understøtte korrekte kropsfunktioner og opretholde en optimal kropstemperatur.

Q: Hvordan påvirker vitaminmangel din kropstemperatur?

A: Når din krop mangler visse vitaminer, kan det forstyrre balancen i vigtige processer, herunder reguleringen af kropstemperaturen. Det kan resultere i, at man føler sig koldere end normalt, oplever kuldefølsomhed eller har svært ved at opretholde en behagelig kropstemperatur.

Q: Kan mangel på D-vitamin få dig til at føle dig koldere?

A: Ja, mangel på D-vitamin kan få dig til at føle dig koldere. D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som din krop optager gennem huden, når den udsættes for sollys. Utilstrækkelig udsættelse for sollys eller lave niveauer af D-vitamin i kroppen kan bidrage til, at man føler sig koldere end normalt.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. "Vitamin B12-mangelanæmi". August 2022. https://www.niddk.nih.gov/health-information/blood-diseases/vitamin-b12-deficiency-anemia

National Heart, Lung, and Blood Institute. "Jernmangelanæmi". Juli 2021. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/iron-deficiency-anemia

MedlinePlus. "Folatmangel". Oktober 2022. https://medlineplus.gov/ency/article/000354.htm

Scott, Elizabeth. "Mangel på C-vitamin." Healthline. Marts 2018. https://www.healthline.com/health/vitamin-c-deficiency

NHS. "Mangel på D-vitamin." Oktober 2020. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder