Hvor meget d-vitamin skal man tage?

Published:

Når vi bliver ældre, bliver det stadig vigtigere at få tilstrækkelige mængder af vitaminer og mineraler for at få et optimalt helbred. Men hvis man tager for meget af visse vitaminer, som D-vitamin, kan det have skadelige virkninger. Denne artikel undersøger, hvor meget D-vitamin ældre voksne har brug for, potentielle risici ved overdreven indtagelse af D-vitamin og sikre øvre grænser.

 Hvor meget d-vitamin skal man tage?

Derfor er D-vitamin vigtigt, når du bliver ældre

D-vitamin spiller en afgørende rolle for knoglesundheden. Det hjælper kroppen med at absorbere calcium, så den kan bevare stærke knogler. Ældre voksne har større risiko for D-vitaminmangel, hvilket kan føre til svage, skøre knogler og øge risikoen for knoglebrud. At få tilstrækkeligt med D-vitamin fra sollys, mad og kosttilskud kan forhindre mangel hos ældre.

Forskning tyder også på, at D-vitamin kan gavne immunforsvaret, muskelstyrken, humøret, hukommelsen og kognitionen. På grund af D-vitaminets mange funktioner er det vigtigt for ældres sundhed, at de får nok. Men at tage for meget D-vitamin kan forårsage hypercalcæmi og andre problemer.

Hvor meget D-vitamin har ældre brug for?

Den anbefalede daglige tilførsel (RDA) for D-vitamin er:

 • 600 IE dagligt til voksne op til 70 år
 • 800 IE til personer over 70 år

Når vi bliver ældre, bliver vores hud mindre effektiv til at producere D-vitamin fra sollys. Ældre voksne kan være nødt til at stole mere på fødekilder og kosttilskud for at opfylde deres D-vitaminbehov.

Mange ældre får ikke nok D-vitamin fra kosten alene. Gode fødevarekilder omfatter fede fisk, æggeblommer, beriget mælk og juice. Kosttilskud kan hjælpe med at udfylde hullet.

Hvad er tegn på D-vitaminmangel?

Lavt D-vitaminindhold giver svage, smertefulde knogler. Andre symptomer på D-vitaminmangel omfatter:

 • Muskelsvaghed
 • Humørsvingninger, som depression
 • Nedsat immunforsvar
 • Hårtab
 • Langsom sårheling

Alvorlig mangel kan føre til rakitis eller osteomalaci. Lave niveauer af D-vitamin i blodet øger risikoen for knoglebrud hos ældre. At få tilstrækkeligt med D-vitamin hjælper med at bevare stærke, sunde knogler.

Hvad er den sikre øvre grænse for indtag af D-vitamin?

Mens mangel på D-vitamin udgør en sundhedsrisiko, kan det også være farligt at indtage for meget D-vitamin. D-vitaminforgiftning forårsager unormalt høje kalkniveauer, som kan skade hjertet, blodkarrene og nyrerne.

Vitamin D Council bemærker, at overdrevent indtag ofte skyldes overforbrug af kosttilskud, ikke fødekilder. Den sikre øvre grænse for D-vitamin er 4000 IU dagligt for voksne over 71 år.

Høje doser på over 10.000 IE om dagen fører ofte til toksicitet. Sørg for, at dit samlede D-vitamin fra mad, sollys og kosttilskud holder sig under 4000 IE.

6 tegn på, at du får for meget D-vitamin

Hvordan kan du vide, om du får for meget D-vitamin? Hold øje med disse tegn på toksicitet:

 • Kvalme, opkastning, dårlig appetit
 • Forstoppelse
 • Øget tørst og vandladning
 • Knogletab
 • Forvirring
 • Hjertearytmier

For højt calciumindhold fra for meget D-vitamin kan forårsage nyresten, mavesmerter og betændelse i bugspytkirtlen. Søg læge, hvis du oplever toksicitetssymptomer.

7 tips til at få det D-vitamin, du har brug for, uden at gå overbord

Følg disse tips for at få nok D-vitamin på en sikker måde:

 • Udsæt huden for små mængder sollys dagligt.
 • Spis fed fisk to gange om ugen
 • Vælg beriget mælk, yoghurt, juice og morgenmadsprodukter.
 • Tag D-vitamintilskud med omtanke. Overskrid ikke 4000 IE om dagen.
 • Få testet dit D-vitamin-niveau i blodet for at få vejledning i tilskud
 • Tag D-vitamin sammen med et måltid for bedst mulig optagelse
 • Tal med din læge, før du tager kosttilskud i høje doser.

Det vigtigste at vide om ældres behov for D-vitamin

 • Ældre voksne har brug for 600-800 IE D-vitamin dagligt. Mangel er almindeligt.
 • At få tilstrækkeligt D-vitamin er afgørende for knoglesundheden og kan gavne immunforsvaret, musklerne, humøret og hjernefunktionen.
 • Mens lave niveauer er problematiske, indebærer for meget D-vitamin også risici som nyresten og hjerteproblemer.
 • Undgå at tage mere end 4000 IE supplerende D-vitamin om dagen uden lægeligt tilsyn.
 • Spis D-vitaminrige fødevarer, få en fornuftig soleksponering, og tag kosttilskud inden for sikre grænser.
 • Hold øje med dit D-vitamin-niveau i blodet, og arbejd sammen med din læge om at bestemme den dosis, du har brug for.

D-vitamin er et næringsstof, som det er vigtigt at tage med omtanke, når man bliver ældre. Sigt efter at opfylde, men ikke overskride dit daglige behov. Med kloge tilskud og soleksponering kan du få D-vitaminets fordele for dine knogler og hele kroppen uden at gå over gevind.

Q: Hvor meget D-vitamin skal man tage?

A: Mængden af D-vitamin, du bør tage, afhænger af flere faktorer, såsom din alder, dit generelle helbred og blodets indhold af D-vitamin. Det anbefales at få nok D-vitamin fra fødevarer og sollys. Hvis du ikke er i stand til at få nok gennem disse kilder, kan din læge anbefale, at du tager et D-vitamintilskud.

Spørgsmål: Hvad er kilderne til D-vitamin?

A: D-vitamin kan fås fra forskellige kilder. Den primære kilde er sollys, da din krop kan danne D-vitamin, når din hud udsættes for sollys. Andre kilder omfatter visse fødevarer som fed fisk, berigede mejeriprodukter og berigede kornprodukter. Der findes også kosttilskud med D-vitamin.

Q: Hvordan påvirker D-vitamin fra solen dit D-vitaminniveau?

A: Når du udsættes for sollys, producerer din hud D-vitamin. Det kan være med til at øge dit blodniveau af D-vitamin og opretholde optimale niveauer i din krop. Overdreven soleksponering kan dog også føre til negative effekter som solskoldning og hudskader, så det er vigtigt at finde en balance og beskytte sin hud.

Q: Hvad er den anbefalede daglige mængde af D-vitamin?

A: Den anbefalede daglige mængde D-vitamin varierer afhængigt af din alder og dine specifikke sundhedsbehov. Generelt er det anbefalede daglige indtag af D-vitamin 600-800 IU (internationale enheder) for voksne. Det er dog altid bedst at rådføre sig med sin læge for at finde frem til den rette dosis til ens individuelle situation.

Q: Kan man få for meget D-vitamin?

A: Ja, det er muligt at tage for meget D-vitamin. Overdreven indtagelse af D-vitamin kan føre til giftige niveauer i kroppen, hvilket kan have negative helbredseffekter. Det er vigtigt at følge de anbefalede retningslinjer for dosering og rådføre sig med sin læge, før man begynder at tage tilskud af D-vitamin.

Q: Hvad er virkningerne af D-vitaminmangel?

A: Mangel på D-vitamin kan føre til flere helbredsproblemer, herunder svage og skøre knogler, øget risiko for brud og muskelsvaghed. Det kan også bidrage til en højere risiko for visse sygdomme som osteoporose og rakitis. At opretholde et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin er afgørende for knoglernes generelle sundhed.

Q: Hvad er fordelene ved at tage et tilskud af D-vitamin?

A: Et tilskud af D-vitamin kan være med til at sikre, at du får nok af dette vigtige næringsstof, især hvis du har begrænset soleksponering eller ikke indtager nok D-vitaminrige fødevarer. D-vitamin spiller en afgørende rolle for at opretholde sunde knogler, støtte immunforsvaret og fremme det generelle velbefindende.

Q: Hvad er gode kilder til D-vitamin?

A: Gode kilder til D-vitamin er fede fisk som laks og makrel, berigede mejeriprodukter som mælk og yoghurt, berigede kornprodukter og æggeblommer. Derudover kan du få D-vitamin fra sollys, når din hud ikke er beskyttet af solcreme eller tøj.

Q: Hvordan kan jeg få nok D-vitamin?

A: Du kan få nok D-vitamin ved at opholde dig i solen, spise fødevarer, der er rige på D-vitamin, og overveje et D-vitamintilskud, hvis det er nødvendigt. Det anbefales at tilstræbe en afbalanceret tilgang og rådføre sig med sin sundhedsplejerske for at finde den bedste strategi baseret på ens individuelle behov.

Q: Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har problemer med at optage D-vitamin?

A: Hvis du har problemer med at optage D-vitamin eller har en medicinsk tilstand, der påvirker optagelsen af D-vitamin, er det vigtigt at konsultere din læge. De kan vurdere din specifikke situation og bestemme den bedste fremgangsmåde, som kan omfatte justering af din kost, indtagelse af højere doser D-vitamin eller udforskning af alternative behandlingsmuligheder.

Ressourcer brugt til at skrive denne artikel

National Institutes of Health. (2022). Faktablad om D-vitamin til forbrugere. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/

Rådet for D-vitamin. (n.d.). Hvor meget D-vitamin er for meget? https://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/am-i-getting-too-much-vitamin-d/

U.S. National Library of Medicine. (2022). D-vitamin-toksicitet. https://medlineplus.gov/ency/article/002423.htm

Harvard Health Publishing. (2022). D-vitamin og ældre voksne. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/vitamin-d-and-older-adults

Cleveland Clinic. (2021). D-vitamin-toksicitet: Hvad hvis du får for meget? https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21183-vitamin-d-toxicity-what-if-you-get-too-much

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet. (2012). Videnskabelig udtalelse om det tolerable øvre indtagsniveau for D-vitamin. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2012.2813

Jeg tilstræbte at bruge anerkendte offentlige og akademiske medicinske kilder som NIH, Harvard Health og Cleveland Clinic for at sikre, at jeg gav nøjagtige, opdaterede oplysninger om D-vitaminbehov og potentielle toksicitetsrisici. Lad mig vide, hvis du har brug for en afklaring eller har yderligere spørgsmål!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder