Kan gurkemeje påvirke din søvn?

Published:

Gurkemeje er et lysegult krydderi, der har været brugt i århundreder i det indiske køkken og i ayurvedisk medicin. På det seneste er gurkemeje blevet mere populært i Vesten på grund af dets mange påståede sundhedsmæssige fordele. Et spørgsmål, der ofte dukker op, er, om indtagelse af gurkemeje kan påvirke søvnen.

Gurkemeje indeholder en forbindelse kaldet curcumin, som menes at være ansvarlig for de fleste af dens gavnlige virkninger. Curcumin har anti-inflammatoriske, antioxidative og endda anti-depressive egenskaber. Med alle disse forskellige virkninger er det forståeligt, at folk spekulerer på, om gurkemeje også kan påvirke søvnen.

Kan gurkemeje påvirke din søvn?

I dette indlæg tager vi et grundigt kig på beviserne omkring gurkemeje og søvn. Hjælper gurkemeje dig med at sove? Kan det holde dig vågen? Hvor meget gurkemeje er for meget før sengetid? Lad os finde ud af det.

Hvordan kan gurkemeje påvirke søvnen?

Før vi ser på forskningen, er det nyttigt at forstå de forskellige måder, gurkemeje hypotetisk kan påvirke søvnen på.

Gurkemeje indeholder forbindelser, der kan krydse blod-hjerne-barrieren og påvirke neurotransmittere som serotonin og dopamin. Disse hjernekemikalier spiller en vigtig rolle i reguleringen af vores søvn-vågen-cyklus. I teorien kan gurkemeje øge niveauet af beroligende neurotransmittere og fremkalde en beroligende effekt.

På den anden side kan curcumin øge den hjerneafledte neurotrofiske faktor (BDNF), som spiller en rolle for indlæring, hukommelse og humør. Nogle eksperter spekulerer i, at for høje BDNF-niveauer om natten kan føre til søvnløshed.

Endelig er gurkemeje og curcumin forbundet med gastrointestinale bivirkninger som kvalme, diarré eller mavesmerter, når de indtages i store mængder. Disse problemer kan helt sikkert forstyrre søvnen.

Nu hvor vi har en idé om de potentielle mekanismer, så lad os se på, hvad undersøgelser rent faktisk viser om gurkemejes effekt på søvn.

Forskning i gurkemeje og søvn

Overraskende nok er der meget få undersøgelser, der direkte har analyseret gurkemejes indvirkning på søvn hos mennesker. Men den begrænsede forskning, der er tilgængelig, giver nogle fingerpeg.

Virker gurkemeje som et beroligende middel?

Nogle ældre dyreforsøg fra 1990'erne tyder på, at gurkemeje kan have beroligende og søvnforbedrende virkninger:

  • I en undersøgelse brugte mus, der fik høje doser curcumin, mere tid på at sove. Forskerne spekulerede i, at curcumins antiinflammatoriske egenskaber bidrog til den beroligende effekt.
  • En anden undersøgelse af rotter viste, at æterisk gurkemejeolie reducerede spontan aktivitet og fremmede søvn.

Men disse resultater hos gnavere og andre dyr kan ikke nødvendigvis overføres til mennesker. Nyere undersøgelser tyder på, at curcumin sandsynligvis ikke forårsager døsighed hos mennesker, undtagen måske ved meget store doser:

  • Et forsøg med raske voksne viste, at curcumintilskud på op til 1 gram om dagen i 4 uger ikke havde nogen negative virkninger på kognition eller humør, hvilket indikerer, at det ikke har nogen beroligende virkning.
  • På samme måde viste en undersøgelse af ældre, at curcumindoser på op til 4 gram om dagen ikke påvirkede den kognitive funktion eller humøret negativt.

Alt i alt tyder den nuværende dokumentation på, at det er usandsynligt, at standarddoser har større beroligende egenskaber. Men vi kan ikke helt udelukke denne mulighed ved meget høje indtag.

Kan gurkemeje-te hjælpe dig med at sove?

Mange entusiaster inden for naturlig sundhed drikker gurkemeje-te inden sengetid og hævder, at det hjælper dem med at sove. Desværre er der minimal formel forskning i gurkemeje-te til søvn.

Vi ved dog, at varme drikke som kamille- eller passionsblomst-te kan fremme søvnen, simpelthen fordi det er et beroligende ritual at nippe til en varm drik inden sengetid. Teoretisk set kunne gurkemeje-te have samme effekt. Varm mælk menes også at øge niveauet af søvnfremkaldende tryptofan.

Hvis gurkemeje-te får dit sind og din krop til at slappe af, kan det meget vel resultere i bedre søvnkvalitet, selv uden stærkt beroligende egenskaber. Når det er sagt, er der brug for flere undersøgelser for at afgøre, om gurkemeje-te har direkte fordele for søvnen sammenlignet med placebo.

Holder gurkemeje dig vågen?

Baseret på anekdotiske rapporter er der en vis bekymring for, at gurkemeje kan overstimulere hjernen og gøre det svært at falde i søvn. Der er dog begrænsede data til rådighed, som kan bekræfte eller afkræfte denne idé.

Nogle kosttilskud som vitamin B12, ginseng eller guarana er kendt for lejlighedsvis at forårsage søvnløshed hos følsomme mennesker. Det skyldes generelt de stimulerende stoffer, som aktiverer centralnervesystemet.

Gurkemeje betragtes normalt ikke som en stimulerende urt, og ingen undersøgelser bekræfter, at den forårsager søvnløshed eller angst ved standarddoser. Men dens potentiale til at øge BDNF en smule kan teoretisk set forstyrre søvnen under visse omstændigheder.

Samlet set er der i øjeblikket ingen stærke beviser for, at gurkemeje forstyrrer søvnen eller forårsager søvnløshed, medmindre det indtages i ekstremt store mængder. Mere forskning er nødvendig for at vide det med sikkerhed.

Hvad siger forskningen overordnet set?

Hvilke konklusioner kan vi drage om gurkemejes effekt på søvnen på baggrund af de begrænsede direkte beviser? Her er et hurtigt resumé:

  • Dyreforsøg tyder på, at gurkemeje kan have beroligende og søvnforbedrende virkninger, men disse resultater gælder ikke altid for mennesker.
  • Forskning i mennesker viser, at curcumin sandsynligvis ikke giver døsighed, undtagen muligvis ved meget store doser på over 1 gram.
  • Gurkemeje-te kunne hypotetisk fremme søvn gennem afslapning, men der er brug for mere forskning specifikt om gurkemeje-te.
  • På trods af anekdotiske rapporter er der i øjeblikket ingen solide beviser for, at gurkemeje forårsager søvnløshed eller forstyrrer søvnen i standard tilskudsdoser.

Sammenfattende er det usandsynligt, at gurkemeje har nogen større indvirkning på søvnen - hverken positiv eller negativ - for de fleste mennesker ved normalt indtag. Nogle mennesker kan dog være mere følsomme over for potentielle subtile effekter.

Hvor meget gurkemeje er sikkert før sengetid?

Så hvor meget gurkemeje er for meget til at indtage før sengetid? Her er nogle generelle retningslinjer for dosering:

  • Op til 500 mg curcumin fra et kosttilskud vil sandsynligvis ikke påvirke søvnen for de fleste mennesker. Det svarer til ca. 2.000 mg gurkemejepulver.
  • 1.000 mg curcumin eller mere kan potentielt forårsage let døsighed hos følsomme personer, men det er stadig usandsynligt, at det har større beroligende virkninger.
  • Meget store doser på over 4 gram curcumin kan påvirke kognition og humør, hvilket kan forstyrre søvnen. Det er bedst at holde sig under denne mængde tæt på sengetid.
  • Atdrikke 1-2 kopper gurkemeje-te før sengetid er generelt fint og kan endda fremme søvnen gennem afslapning.

Selvfølgelig kan nogle mennesker føle sig anderledes, så det er bedst at være opmærksom på din egen oplevelse. Undgå at tage gurkemeje/curcumin-tilskud inden for 2 timer før sengetid for at være på den sikre side.

Andre faktorer, der kan afgøre gurkemejens virkning

Et par andre faktorer kan være med til at forklare de blandede rapporter om gurkemejes effekt på søvnen:

1. Tidspunkt på dagen

Hvis man indtager gurkemeje tidligt på dagen, er det mindre sandsynligt, at det påvirker søvnen, sammenlignet med hvis man tager en dosis om aftenen.

2. Individuelle forskelle

Mennesker har forskellig følsomhed over for stoffer, der ændrer neurotransmittere og søvncyklusser. En person, der har tendens til søvnløshed, kan være mere tilbøjelig til at mærke søvnforstyrrelser fra gurkemeje sammenlignet med en person, der sover tungt.

3. Dosering og koncentration

Ekstrakter, der indeholder højere koncentrationer af curcumin, er mere tilbøjelige til at påvirke søvnen end rå gurkemeje i pulverform, men doseringen har også betydning.

4. Kilde og kvalitet

Curcuminindholdet i gurkemejepulver kan variere meget. Rene gurkemejeekstrakter kan være mere potente.

Som med alle kosttilskud kan din unikke biologi og dosering påvirke resultaterne. Hold dig under de anbefalede mængder, og se, hvordan din krop reagerer.

7 tips til at bruge gurkemeje til at forbedre søvnen

Der er stadig brug for mere forskning, men følgende tips kan hjælpe dig med at udnytte gurkemejens potentielle fordele for søvnen:

  1. Prøv gurkemeje-te: Drik gurkemeje-te 1 time før sengetid for at slappe af. Tilsæt antiinflammatoriske ingredienser som ingefær eller kanel.
  2. Tag curcumin tidligere på dagen: Hvis højere doser virker sløvende på dig, skal du tage tilskuddet senest midt på eftermiddagen.
  3. Brug gurkemejemælk: Gylden mælk kombinerer antiinflammatorisk gurkemeje med afslappende varm mælk. Undgå at tilsætte sukker eller koffein.
  4. Tilsæt sort peber: Piperin i peber øger optagelsen af curcumin. Kombiner peber og gurkemeje i salte retter eller smoothies tidligere på dagen.
  5. Reducer inflammation: Kronisk inflammation kan forringe søvnen. Gurkemejens antiinflammatoriske egenskaber kan indirekte forbedre søvnen over tid.
  6. Begræns doserne: Hold dig til evidensbaserede doser, og undgå at indtage gurkemeje/curcumin lige før sengetid.
  7. Prøv andre urter: Magnolia, kamille, passionsblomst og citronmelisse er alternativer, der specifikt har vist sig at forbedre søvnen.

Fokuser på antiinflammatoriske opskrifter tidligere på dagen og beroligende aftenritualer for at opnå de bedste resultater. Hold nøje øje med effekten, hvis du prøver højere terapeutiske doser af curcumin.

Konklusion

Forskning i gurkemejes søvnrelaterede effekter er begrænset, men indikerer følgende:

  • Dyreforsøg viser potentielle beroligende og søvnfremmende effekter, men data for mennesker er blandede.
  • Det er usandsynligt, at gurkemeje giver døsighed, undtagen måske ved meget høje doser på over 1 gram curcumin.
  • På trods af anekdotiske rapporter er der i øjeblikket ingen stærke beviser for, at gurkemeje forårsager søvnløshed eller forstyrrer søvnen ved standarddoser.
  • Hvis man drikker gurkemeje-te inden sengetid, kan det beroligende ritual hjælpe med at slappe af og sove.
  • Hold dig under 500 mg curcumin ved sengetid for at undgå enhver mulighed for forstyrrelse af søvncyklussen.
  • Vær opmærksom på din egen oplevelse, da enkeltpersoner kan variere i følsomhed.

At indarbejde gurkemeje i sin kost og kosttilskudsrutine har mange potentielle antiinflammatoriske og antioxidante fordele. Med omhyggelig dosering er det usandsynligt, at gurkemeje vil påvirke din søvnkvalitet negativt. Mere forskning, der direkte undersøger gurkemejes virkninger, kan kaste yderligere lys over dette spørgsmål.

Ofte stillede spørgsmål

Reducerer gurkemeje inflammation, der forstyrrer søvnen?

Noget forskning tyder på, at gurkemejes antiinflammatoriske egenskaber kan reducere inflammatoriske cytokiner og kronisk inflammation. Da inflammation er forbundet med visse søvnforstyrrelser som søvnløshed, kan gurkemeje indirekte forbedre søvnen over tid ved at sænke inflammationen. Denne effekt er dog stadig ved at blive undersøgt.

Er gurkemeje mere tilbøjelig til at påvirke kvinders søvn?

I øjeblikket er der ikke noget, der tyder på, at gurkemeje påvirker søvnen forskelligt hos mænd og kvinder. Men hormonsvingninger i forbindelse med menstruationscyklussen kan påvirke kvinders søvnkvalitet. Ethvert stof, der påvirker neurotransmittere og søvncyklusser, kan interagere med disse hormonelle forandringer. Men der er brug for mere forskning specifikt om kønsforskelle.

Kan gurkemeje hjælpe mod søvnapnø?

Søvnapnø er en tilstand, hvor vejrtrækningen stopper midlertidigt under søvn. Curcumin er blevet undersøgt for inflammatoriske tilstande, der påvirker åndedrætsfunktionen. I teorien kan det hjælpe med at reducere inflammation, der bidrager til apnø, men ingen undersøgelser bekræfter denne effekt. Brug ikke gurkemeje i stedet for standard apnøbehandlinger uden lægelig vejledning.

Holder gurkemeje dig vågen, hvis du tager det om natten?

På trods af anekdotiske rapporter om, at gurkemeje forstyrrer søvnen, bekræfter den nuværende dokumentation ikke denne effekt ved almindeligt anbefalede doser. Men alle har forskellige følsomheder. Vær opmærksom på din egen oplevelse. Undgå curcumintilskud i flere timer før sengetid for en sikkerheds skyld.

Kan gurkemeje erstatte sovepiller?

Nej, gurkemeje bør ikke bruges i stedet for receptpligtig sovemedicin, medmindre det er godkendt af din læge. Sovepiller har stærkere beroligende egenskaber. Gurkemeje kan have en beskeden afslappende effekt, når det bruges som supplement til lægeordinerede behandlinger, men der er stadig brug for mere forskning.

Interagerer gurkemeje med nogen anden medicin?

Ja, gurkemeje kan potentielt interagere med visse former for medicin, herunder blodfortyndende medicin, diabetesmedicin, mavesyrereducerende midler, antidepressiva og andre. Sørg for at konsultere din læge, før du bruger gurkemeje, hvis du tager medicin, især tæt på sengetid.

Hvor længe før sengetid bør man undgå gurkemeje?

Det er klogt at undgå at indtage store mængder gurkemeje eller curcumintilskud i de sidste 2-3 timer før sengetid. Det giver din krop tid nok til at omsætte stofferne og forhindre eventuelle forstyrrelser i din søvncyklus. Drik gurkemeje-te 1 time eller mindre før sengetid for at opnå den bedste afslapning.

Er gurkemeje sikkert for børn?

Gurkemeje er sandsynligvis sikkert for børn i små kulinariske doser. Men brugen af gurkemeje/curcumin-tilskud til børn er mere kontroversielt. På grund af begrænsede sikkerhedsdata anbefaler de fleste eksperter, at man undgår gurkemejetilskud til børn, medmindre det er godkendt af en børnelæge. Hold altid børn under opsyn, når de indtager gurkemeje.

Gør gurkemeje tænderne gule?

Ja, gurkemeje er tilbøjelig til at farve tænderne, især i høje doser. Begræns indtagelsen tæt på sengetid, og børst tænderne grundigt med tandtråd bagefter. Undgå blegebehandlinger som blegning lige efter brug af gurkemeje, da det kan reagere og forværre pletter. Stop brugen, hvis pletterne bliver svære at fjerne.

Kan gurkemeje forstyrre din mave før sengetid?

Hos nogle mennesker kan store mængder gurkemeje på tom mave forårsage kvalme, diarré eller gastroøsofageal refluks. Det kan forstyrre søvnen. Start med lave doser, og tag gurkemeje sammen med mad for at minimere maveproblemer. Stop med at bruge det, hvis det vedvarende forårsager ubehag.

Resumé

Forskningen i effekten af gurkemeje og dets aktive stof curcumin på søvn er begrænset, men viser blandede resultater. Nogle indledende dyreforsøg i 1990'erne tydede på, at gurkemeje kan have beroligende og søvnfremmende effekter. Nyere forskning i mennesker viser dog, at standarddoser af curcumin som tilskud sandsynligvis ikke vil forårsage nævneværdig døsighed eller forbedre søvnen. Selvom mange mennesker drikker gurkemeje-te inden sengetid og hævder, at det hjælper dem med at sove, er der stadig brug for formelle undersøgelser. Anekdotiske rapporter om, at gurkemeje forstyrrer søvnen, er heller ikke stærkt understøttet af nuværende beviser, medmindre det indtages i ekstremt høje doser over 1 gram curcumin. Tidspunktet på dagen, individuelle forskelle, dosering og kilden til gurkemeje kan også påvirke effekten. Der er behov for mere forskning på mennesker, der direkte analyserer gurkemejes effekt på søvncyklus og -kvalitet sammenlignet med placebo. De nuværende resultater tyder på, at indtagelse af gurkemeje i din rutine sandsynligvis ikke vil påvirke søvnen negativt for de fleste mennesker, hvis det tages tidligere på dagen i anbefalede doser på under 500 mg curcumin.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder