De potentielle bivirkninger ved at indtage for meget gurkemeje

Published:

Gurkemeje er blevet et utroligt populært krydderi og urtetilskud i de senere år. Gurkemeje er kendt for sin klare gul-orange farve og jordagtige, bitre smag og indeholder curcumin, en forbindelse med stærke antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber. Derfor tager mange mennesker gurkemejetilskud for at booste deres helbred og reducere inflammation.

Men nogle mennesker indtager store mængder gurkemeje hver dag i håb om at høste endnu flere fordele. Det har fået nogle til at spekulere på, om det er skadeligt at indtage for meget gurkemeje.

Så hvor meget gurkemeje er for meget? Denne artikel gennemgår de potentielle bivirkninger af gurkemeje, når det indtages i store mængder.

De potentielle bivirkninger ved at indtage for meget gurkemeje

Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje er et krydderi, der kommer fra gurkemejeplanten. Det bruges ofte i asiatiske retter og giver karrypulver sin karakteristiske gule farve.

Curcumin er den vigtigste aktive forbindelse i gurkemeje. Dette kraftfulde phytonæringsstof giver gurkemeje sine medicinske egenskaber og er ansvarlig for stort set alle gurkemejens videnskabeligt underbyggede fordele.

Ud over de antiinflammatoriske og antioxidative egenskaber viser undersøgelser, at curcumin kan styrke hjertesundheden, bekæmpe aldersrelaterede kroniske sygdomme og endda hjælpe med vægtkontrol.

På grund af de imponerende fordele ved curcumin er gurkemejetilskud blevet meget populære. Mange af dem indeholder alt fra 500-1.000 mg gurkemejeekstrakt, og de anbefalede daglige doser kan nå op på 2.000 mg.

Desværre kan indtagelse af store mængder gurkemeje eller curcumintilskud give bivirkninger hos nogle personer.

Potentielle bivirkninger ved for meget gurkemeje

Selvom gurkemeje i moderate mængder anses for at være sikkert og sundt, kan indtagelse af meget store mængder gurkemeje eller curcumin-tilskud dagligt forårsage negative bivirkninger.

Her er nogle af de potentielle bivirkninger ved at indtage for meget gurkemeje.

1. Kan give diarré og mavesmerter

Nogle af de mest almindeligt rapporterede bivirkninger ved gurkemeje er diarré og mavesmerter.

Mange undersøgelser har vist, at både høje doser af gurkemejetilskud og overdreven indtagelse af gurkemeje som krydderi kan forårsage mave-tarmproblemer.

For eksempel viste en undersøgelse af 106 personer, der tog 500 mg gurkemeje i 8 uger, at næsten 1 ud af 5 deltagere oplevede diarré som en bivirkning.

På samme måde rapporterede en undersøgelse, at indtagelse af omkring 1 teskefuld (2,8 gram) gurkemeje dagligt i bare 30 dage resulterede i diarré hos 2 ud af 22 deltagere.

Mavesmerter og diarré forårsaget af gurkemeje skyldes sandsynligvis curcumins evne til at stimulere galdeblæren til at producere mere galde. I for store mængder kan dette irritere mave-tarmkanalen.

2. Kan give kvalme og metallisk smag

Ud over diarré og mavesmerter kan store mængder gurkemeje også give kvalme.

En undersøgelse viste, at indtagelse af 1.000 mg curcumin dagligt i 2 måneder forårsagede kvalme hos 12 ud af 24 deltagere.

Derudover har nogle undersøgelser vist, at gurkemejetilskud midlertidigt kan fremkalde en metallisk smag i munden. Sværhedsgraden og varigheden synes at variere fra person til person, men det kan vare i flere timer efter indtagelse af en dosis.

3. Kan forårsage hududslæt

Gurkemeje kan også give hududslæt hos nogle mennesker, især hvis det indtages i store mængder.

En undersøgelse med 8 personer viste, at indtagelse af 500 mg curcumin dagligt i en uge forårsagede hududslæt hos en af deltagerne.

Flere andre undersøgelser har også vist, at både gurkemejetilskud og krydderi kan forårsage hudreaktioner, især når det indtages i store mængder. Hudreaktioner kan omfatte kontaktdermatitis eller nældefeber.

4. Kan øge risikoen for blødning

Gurkemeje indeholder en forbindelse kaldet ascorbinsyre eller C-vitamin. Nogle undersøgelser viser, at C-vitamintilskud kan øge risikoen for blødninger, når de tages i høje doser.

På samme måde har flere undersøgelser vist, at gurkemeje kan øge risikoen for blødninger, især når det kombineres med andre blodfortyndende midler som warfarin, aspirin eller blodpladehæmmende medicin.

Noget forskning tyder på, at gurkemeje kan forstyrre koagulationsprocessen og forhindre, at blodpropper dannes korrekt, hvilket øger risikoen for blå mærker og blødninger. Derfor bør personer med blødningsforstyrrelser eller som tager blodfortyndende medicin være forsigtige med doseringen af gurkemeje.

5. Kan påvirke frugtbarheden

Nogle kilder hævder, at store mængder gurkemeje kan påvirke fertiliteten, især hos kvinder. Den nuværende forskning er dog begrænset og giver blandede resultater.

En undersøgelse af rotter viste, at indtagelse af 500 mg/kg curcumin i 10 dage nedsatte hunnernes frugtbarhed.

En opfølgende undersøgelse på rotter viste dog, at lavere doser på omkring 15 mg/kg kropsvægt i 60 dage faktisk forbedrede flere markører for kvinders reproduktive sundhed.

Der er brug for mere forskning for at afgøre, hvordan gurkemeje kan påvirke forplantningsevnen hos mennesker, når det indtages i normale mængder.

6. Kan forårsage jernmangel

Flere studier har observeret, at gurkemeje og dets forbindelser kan forstyrre jernoptagelsen.

Jernmangel er en af de mest almindelige næringsstofmangler i verden og kan give symptomer som træthed, svimmelhed og hovedpine.

Nogle undersøgelser viser, at gurkemeje hæmmer optagelsen af jern i blodbanen, hvilket kan bidrage til jernmangel, hvis det indtages i store mængder.

En undersøgelse af 646 gravide kvinder viste, at indtagelse af 190 mg curcumintilskud om dagen var forbundet med lavere jernniveauer og en øget risiko for anæmi. En anden undersøgelse viste, at kogning af blomkål med gurkemeje nedsatte optagelsen af jern fra grøntsagen betydeligt.

Det er dog ikke alle undersøgelser, der har vist, at gurkemeje påvirker jernoptagelsen negativt. En undersøgelse viste, at indtagelse af op til 1,5 gram gurkemeje om dagen ikke påvirkede markører for jernstatus hos raske voksne. Der er behov for mere forskning.

7. Kan påvirke skjoldbruskkirtlens funktion

Øgede inflammationsniveauer og nedsat skjoldbruskkirtelfunktion er uløseligt forbundet. Undersøgelser viser, at curcumin, der findes i gurkemeje, kan påvirke skjoldbruskkirtlens hormonniveauer, afhængigt af den dosis, der indtages.

En undersøgelse viste, at rotter, der fik curcumin i doser på over 150 mg/kg kropsvægt, fik et markant fald i niveauet af skjoldbruskkirtelhormon. Desuden udviklede 47% af rotterne, der fik den højeste dosis curcumin, en markant undertrykkelse af skjoldbruskkirtlen.

En anden undersøgelse viste dog, at lavere mængder curcumin forbedrede skjoldbruskkirtlens funktion. Rotter, der indtog 50-100 mg/kg kropsvægt i 30 dage, oplevede øgede niveauer af skjoldbruskkirtelhormoner.

Selvom disse resultater måske ikke direkte kan overføres til mennesker, indikerer de, at meget høje eller meget lave doser kan påvirke skjoldbruskkirtlens funktion negativt. Der er brug for flere undersøgelser for at kunne sige noget endeligt.

8. Kan interagere med medicin

Gurkemeje kan påvirke effekten og styrken af visse lægemidler.

For eksempel tyder nogle undersøgelser på, at store mængder gurkemeje kan reducere optagelsen af metformin, en medicin, der bruges til at behandle diabetes.

Curcumin kan også interagere med antiinflammatoriske lægemidler som ibuprofen eller aspirin og øge deres virkning.

Hvis man kombinerer gurkemeje med blodfortyndende medicin som warfarin eller clopidogrel, kan det desuden øge risikoen for blødninger. Derfor er det bedst at diskutere gurkemejedosering med din læge, hvis du tager medicin for at forhindre negative interaktioner.

Hvor meget gurkemeje er for meget?

Der findes ingen officielle retningslinjer for, hvor meget gurkemeje der er for meget. Men de fleste studier, der har observeret bivirkninger, har brugt doser på mellem 500 og 2.000 mg gurkemejeekstrakt dagligt.

Nogle undersøgelser viser også, at madlavning med gurkemeje i typiske kulinariske mængder sandsynligvis ikke har nogen negative helbredseffekter. Regelmæssig indtagelse af koncentrerede gurkemejepulvere kan dog øge risikoen for bivirkninger.

I undersøgelser bruger man typisk doser på 1-3 gram gurkemejepulver dagligt uden alvorlige bivirkninger, ud over et mildt ubehag i maven.

Når det er sagt, er det umuligt at bestemme en standardiseret mængde, der kan forårsage negative effekter, da hver person vil reagere forskelligt baseret på faktorer som alder, sundhedstilstand og medicinsk historie.

Som en generel retningslinje er det sandsynligvis bedst at begrænse indtaget af gurkemeje til mindre end 1 teskefuld (2-3 gram) gurkemejepulver om dagen, hvis man bruger det regelmæssigt. Hvis man indtager større mængder i korte perioder, er det usandsynligt, at det vil give alvorlige bivirkninger hos raske mennesker.

Men personer med galdeblæreproblemer, blødningsforstyrrelser, jernmangel eller skjoldbruskkirtelproblemer bør måske begrænse indtaget eller helt undgå gurkemejetilskud. Derudover kan det være nødvendigt at undgå gurkemeje, hvis man tager visse former for medicin som blodfortyndende medicin, metformin eller aspirin.

Dommen

Det er generelt sikkert at indtage små mængder gurkemeje som krydderi i sin kost, og det vil sandsynligvis ikke have nogen negative helbredseffekter.

Men hvis man indtager store mængder gurkemeje dagligt, kan det give mave-tarm-problemer som diarré, kvalme og mavesmerter hos nogle mennesker.

Indtag af gurkemeje kan være nødvendigt at begrænse for dem med medicinske tilstande som galdeblæresygdom, blødningsforstyrrelser, jernmangel, skjoldbruskkirteldysfunktion eller fertilitetsproblemer.

Derudover kan gurkemeje interagere med visse former for medicin som blodfortyndende medicin, diabetesmedicin og antiinflammatorisk medicin.

For de fleste mennesker er det usandsynligt, at indtagelse af mindre end en teskefuld (2-3 gram) gurkemejepulver dagligt vil forårsage alvorlige bivirkninger. Men det er bedst at konsultere din læge for at finde den rette dosis baseret på din sygehistorie.

Generelt er gurkemeje meget sikkert, når det indtages i moderate mængder. Der er dog stadig behov for mere forskning i de potentielle bivirkninger ved at indtage meget store doser over længere tid.

Ofte stillede spørgsmål

Er det sikkert at tage gurkemeje hver dag?

Det er generelt sikkert at indtage små mængder gurkemeje dagligt som krydderi eller smagsgiver. Hvis man indtager op til 1 teskefuld (2-3 gram) om dagen, er det usandsynligt, at det vil give bivirkninger hos de fleste mennesker. Nogle mennesker kan dog opleve kvalme, diarré eller mavesmerter, hvis de indtager store mængder over længere tid.

Hvor meget gurkemeje er for meget?

Der er ingen officiel øvre grænse for indtagelse af gurkemeje. Men de fleste studier, der har observeret bivirkninger, har brugt meget høje doser på 500-2.000 mg gurkemejeekstrakt dagligt. Hvis man regelmæssigt indtager mere end 1 teskefuld (2-3 gram) gurkemejepulver om dagen, kan det øge risikoen for bivirkninger.

Kan for meget gurkemeje give leverproblemer?

Der er begrænset forskning i effekten af store mængder gurkemeje på leverfunktionen. En undersøgelse af rotter viste, at meget høje doser på 2.000-2.500 mg pr. kg kropsvægt kan øge leverenzymerne, hvilket indikerer potentiel leverskade. Der er dog behov for undersøgelser på mennesker.

Påvirker gurkemeje nyrefunktionen?

Der er ingen beviser for, at gurkemeje skader nyrefunktionen, når det indtages i normale mængder. Meget begrænsede data tyder på, at ekstremt høje doser på over 1.000 mg om dagen potentielt kan forårsage nyresten eller nyresvigt hos dem, der er disponeret for det. Der mangler dog undersøgelser på mennesker.

Kan gurkemeje hæve blodtrykket?

Der er ingen forskning, der viser, at indtagelse af gurkemeje øger blodtrykket. Faktisk er gurkemeje og dets forbindelser traditionelt blevet undersøgt for deres potentiale til at reducere blodtrykket. Derfor er det usandsynligt, at gurkemeje øger blodtrykket, når det indtages i normale mængder.

Påvirker gurkemeje blodsukkeret?

Begrænset dokumentation tyder på, at store mængder curcumin, den aktive forbindelse i gurkemeje, potentielt kan sænke blodsukkerniveauet. De fleste undersøgelser viser dog, at gurkemeje ikke påvirker blodsukkeret væsentligt, når det indtages i moderate mængder som en del af en afbalanceret kost.

Kan gurkemeje fortynde blodet?

Gurkemeje kan virke mildt blodfortyndende på grund af sit indhold af K-vitamin. Det kan teoretisk set også øge virkningen af blodfortyndende medicin. Forskning viser dog, at det er meget usandsynligt, at et typisk indtag vil påvirke koagulationen væsentligt eller forårsage blødningsproblemer hos raske mennesker.

Er det sikkert at tage gurkemeje, når man er gravid?

Små mængder gurkemeje, der bruges som krydderi under graviditeten, er sandsynligvis sikre. Men på grund af begrænset forskning anbefales store medicinske doser ikke. Nogle undersøgelser viser, at høje doser på over 1.000 mg curcumin dagligt kan ændre hormonniveauet.

Kan gurkemeje påvirke fertiliteten?

Begrænsede dyreforsøg giver modstridende resultater med hensyn til gurkemejes effekt på fertiliteten. Nogle viser, at høje doser på over 500 mg/kg kropsvægt kan reducere fertiliteten, mens andre studier tyder på, at doser på under 100 mg/kg kan forbedre fertilitetsmarkørerne. Der er behov for mere forskning.

Hvor meget gurkemeje skal man tage om dagen?

Der findes ingen standardiseret daglig dosis for gurkemeje. Kulinariske mængder anses for at være sikre, normalt omkring 1/4-1/2 teskefuld (ca. 500 mg) om dagen. Nogle urtevejledninger foreslår, at man tager op til 1.500 mg kapsler dagligt, men ikke mere end 3 måneder i træk. Det er bedst at tale med sin læge.

Hvornår på dagen skal man tage gurkemeje?

Du kan tage gurkemejetilskud når som helst på dagen. Nogle undersøgelser viser dog, at det kan forbedre optagelsen, hvis man tager det sammen med sort peber og/eller fedtstoffer ved måltiderne. Undgå at tage det lige før sengetid, da gurkemeje potentielt kan forstyrre søvnen på grund af dets stimulerende egenskaber.

Resumé

Gurkemeje indeholder curcumin, en kraftig antiinflammatorisk forbindelse, der er forbundet med mange sundhedsmæssige fordele. Men hvis man indtager for meget gurkemeje dagligt, kan det potentielt give bivirkninger. Høje doser på 500-2000 mg gurkemejeekstrakt kan udløse mavesmerter, diarré, kvalme, øget blødningsrisiko, jernmangel og ændringer i skjoldbruskkirtelhormonniveauet. Dyreforsøg viser også, at store mængder kan påvirke fertiliteten, men der mangler data fra mennesker. Det er umuligt at bestemme en standardiseret toksisk dosis, da reaktionerne varierer. Men hvis man begrænser indtaget til mindre end 1 teskefuld (2-3 gram) gurkemejepulver dagligt, er det usandsynligt, at det vil give alvorlige bivirkninger hos de fleste mennesker. Personer med sygdomme som gastrointestinale lidelser, blødningsrisiko, skjoldbruskkirteldysfunktion eller som tager visse former for medicin, skal måske undgå store mængder gurkemeje. Der er stadig behov for mere forskning i sikkerheden ved langvarig, højdosis gurkemejetilskud.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder