Gør gurkemeje tænderne lysere?

Published:

Gurkemeje er blevet et utroligt populært krydderi og kosttilskud i de senere år. Gurkemeje er kendt for sin levende gul-orange farve og indeholder en forbindelse kaldet curcumin, der er blevet forbundet med en række potentielle sundhedsmæssige fordele. Nogle hævder, at gurkemeje også naturligt kan gøre dit smil hvidere og lysere. Men er der noget om snakken? Lad os se nærmere på, hvad forskningen siger.

Gør gurkemeje tænderne lysere

Hvordan virker gurkemeje til at gøre tænderne lysere?

Gurkemeje indeholder en forbindelse kaldet curcumin, som giver krydderiet sin karakteristiske farve. Curcumin er en potent antioxidant og et antiinflammatorisk middel. Nogle undersøgelser tyder på, at curcumin kan have tandblegende egenskaber:

  • Fjerner pletter på overfladen - Antioxidanterne i gurkemeje kan hjælpe med at fjerne pletter på overfladen af dine tænder forårsaget af mad, drikke og rygning. Gurkemeje hjælper med at skrubbe belægninger væk uden slibemidler.
  • Bekæmper plak og bakterier - Curcumin har antimikrobielle egenskaber, der kan hjælpe med at hæmme væksten af plak og bakterier i munden. Det kan forhindre opbygning af tandsten og huller i tænderne.
  • Naturligt blegemiddel - Forbindelser i gurkemeje menes at kunne blege tænderne naturligt og gøre overfladen hvidere. Der er brug for mere forskning, men de første undersøgelser viser lovende resultater.
  • Forebygger fremtidige pletter - Curcumins antiinflammatoriske egenskaber kan hjælpe med at forebygge tandkødsbetændelse og paradentose, tilstande, der kan føre til misfarvning af tænderne.

Så i teorien er gurkemeje en naturlig måde til forsigtigt at fjerne overfladepletter fra tænderne og samtidig beskytte dem mod fremtidige misfarvninger. Men hvad siger forskningen om, hvor effektivt det egentlig er?

Hvad siger forskningen om tandblegning med gurkemeje?

Der er en del ny forskning, der viser, at gurkemeje kan blege tænderne, men den samlede dokumentation er begrænset:

  • Reagensglasforsøg har vist, at curcumin effektivt kan fjerne pletter fra tænderne. Der er dog behov for undersøgelser på mennesker.
  • Tidlige dyreforsøg afslører, at curcumin kan hæmme dannelsen af plak. Det kan være med til at forhindre opbygning af tandsten og misfarvning.
  • En undersøgelse fra 2011 viste, at en curcumin-tandpasta var lige så effektiv til at blege tænderne som en konventionel blegetandpasta med silica.
  • En lille undersøgelse fra 2014 konkluderede, at en curcumin-gel var en smule mere effektiv til tandblegning sammenlignet med en standard peroxid-gel over 6 uger.
  • Generelt er der meget få kliniske studier, der har undersøgt gurkemejes virkning på menneskers tænder. Der er behov for mere grundige, store forsøg med mennesker.

Selvom disse foreløbige resultater er lovende, er de langt fra afgørende. Der er brug for meget mere forskning for at fastslå gurkemejes sande effektivitet til naturlig tandblegning.

Sådan bruger du gurkemeje til hvidere tænder

Der er et par forskellige måder, hvorpå du kan prøve at bruge gurkemeje til potentielt at gøre dine tænder hvidere. Husk på, at beviserne er begrænsede, så dæmp dine forventninger. Her er nogle populære muligheder:

1. Gurkemeje-tandpasta

Kig efter tandpasta, der indeholder gurkemeje som ingrediens. Gurkemejen kan hjælpe med at fjerne overfladepletter fra tænderne ved regelmæssig børstning. Sørg for at vælge tandpasta med fluor for at beskytte mod huller i tænderne. Børst mindst to gange dagligt.

2. Gurkemeje-pulver

Du kan lave en gurkemeje-tandblegningspasta ved at blande gurkemejepulver med citronsaft eller kokosolie. Påfør det på tænderne, og lad det sidde i 2-3 minutter, før du skyller. Brug en børste med bløde børster for at undgå at beskadige emaljen. Gentag 1-2 gange om ugen.

3. Gurkemejevand

Kog gurkemejepulver i vand for at lave en antioxidantrig te. Lad den køle af, og slyng så væsken rundt mellem tænderne i et par minutter, før du spytter den ud. Teorien er, at curcuminet vil trænge ind i sprækkerne i tænderne og hjælpe med at gøre tænderne hvidere.

4. Professionelle blegeprodukter

Nogle tandlæger tilbyder nu professionelle whitening-geler, skylninger og tandpastaer, der indeholder gurkemeje. Men beviserne for deres effektivitet er anekdotiske. Tal med din tandlæge, før du prøver professionelle gurkemeje-blegeprodukter.

Uanset hvilken metode du vælger, er det vigtigt at have realistiske forventninger. Det er usandsynligt, at gurkemeje vil blege tænderne dramatisk. I bedste fald kan det forsigtigt løfte overfladepletter og hjælpe med at forhindre fremtidig misfarvning. Resultaterne varierer fra person til person.

Potentielle fordele ved gurkemeje for mundhygiejnen

Ud over den mulige blegende effekt kan gurkemeje også have andre fordele for dine tænder og din generelle sundhed:

  • Indeholder antioxidanter, der neutraliserer skadelige frie radikaler
  • Har antiinflammatoriske egenskaber, der hjælper med at reducere tandkødsbetændelse.
  • Kan hæmme væksten af kariesfremkaldende bakterier i munden.
  • Kan beskytte mod tandkødsbetændelse, paradentose og mundhulekræft.
  • Kan give friskere ånde ved at reducere bakterier og plakdannelse
  • Naturligt alternativ til skrappe slibemidler og blegemidler

Igen er der brug for mere forskning for at bekræfte mange af gurkemejens foreslåede sundhedsmæssige fordele. Men at tilføje gurkemeje til din mundhygiejne vil bestemt ikke skade, så længe du ikke går overbord.

Er gurkemeje sikkert for tænderne?

Gurkemeje anses generelt for at være meget sikkert for dit helbred og dit smil. Der er dog et par potentielle ulemper, man skal være opmærksom på:

  • Kan midlertidigt farve tænderne gule - Gurkemeje farver dine tænder gule, men det kan børstes af igen. Skyl munden efter brug.
  • Kan irritere tandkød og kinder - Olierne i gurkemeje kan forårsage mild irritation i munden. Stop brugen, hvis der opstår ubehag.
  • Undgå at komme på tandarbejde - gurkemeje kan potentielt misfarve tandfyldninger, kroner eller proteser, hvis det får lov at sidde. Brug en blød børste.
  • Ikke en erstatning for tandbørstning/tandtråd - Gurkemeje erstatter ikke din daglige mundhygiejne. Børst fortsat tænder 2-3 gange om dagen, og brug tandtråd en gang dagligt.
  • Kan interagere med medicin - Kontakt din tandlæge, før du prøver gurkemeje, hvis du tager medicin eller har helbredsproblemer.

Når gurkemeje bruges lejlighedsvis som anvist, betragtes det som sikkert for sunde tænder og tandkød. Men hvis man overdriver, kan det give bagslag og forårsage tandfølsomhed eller farvning.

Muligheder for professionel tandblegning

Selvom gurkemeje potentielt kan lysne dine tænder, er professionelle tandbehandlinger meget mere effektive, hvis du vil have dramatiske blegningsresultater. Her er nogle af industriens standardmuligheder:

Blegning på kontoret

Tandlæger bruger en højkoncentreret peroxidbaseret gel sammen med lys- eller laserenergi til hurtigt at blege tænderne med flere nuancer på ét besøg. Det giver de hurtigste resultater, men kan være dyrt.

Skræddersyede blegningsskinner

Din tandlæge laver skræddersyede skinner, der passer til dine tænder, og giver dig derefter en peroxidgel, som du kan placere i skinnerne derhjemme. Bæres typisk 1-2 timer om dagen i 1-2 uger, indtil den ønskede blegning er opnået. Mere overkommelig end behandlinger på klinikken.

Whitening-strips i håndkøb

Whitening strips med lave koncentrationer af peroxid kan gradvist blege tænderne i løbet af flere uger ved daglig brug. Praktisk og billigt, men resultaterne er mindre dramatiske sammenlignet med professionelle behandlinger.

Hvis man ønsker en markant og varig blegning, giver professionelle løsninger som tandblegning på klinikken og skræddersyede skinner de bedste resultater. Tal altid med din tandlæge, før du gennemgår nogen form for tandblegningsbehandling.

Gurkemeje til tandblegning

Der er foreløbige beviser for, at gurkemeje kan blege tænderne, men resultaterne vil ikke være så dramatiske som professionel blegning. Det er usandsynligt, at gurkemeje drastisk bleger eller ændrer din tandfarve.

Gurkemeje ser dog ud til at være relativt sikkert for tænderne og kan give andre fordele for mundsundheden. Hvis du tilføjer gurkemeje til din tandpleje 1-2 gange om ugen, kan det hjælpe med at fjerne overfladepletter og forsigtigt gøre dit smil lysere med tiden.

Men lad være med at opgive din regelmæssige tandbørstning, tandtråd og tandrensning til fordel for gurkemeje alene. Gurkemeje bør ikke træde i stedet for professionel tandbehandling, hvis du ønsker en markant blegning.

Tal altid med din tandlæge, før du prøver gurkemejetandpasta, -pulver eller andre gurkemejebaserede blegemidler. Og pas på ikke at overdrive, da for meget gurkemeje potentielt kan forårsage irritation af tandkødet eller pletter.

Moderation og diskretion er nøglen, hvis du vil eksperimentere med gurkemeje til naturlig tandblegning. Se gurkemeje som et supplement til din tandpleje snarere end et mirakelmiddel til at blege tænderne. Sæt realistiske forventninger, og kombiner det med traditionel forebyggende tandpleje for at få dit bedste smil.

Ofte stillede spørgsmål om gurkemeje til tandblegning

Er gurkemeje sikkert for emalje og tandkroner?

Ja, når gurkemeje bruges korrekt, er det sikkert for emaljen. Gurkemejens slibeevne er meget lav, og det er usandsynligt, at den skader emaljen. Sørg for at skylle gurkemeje grundigt af tænder og tandarbejde for at forhindre midlertidig farvning. Undgå at skrubbe tænderne aggressivt med gurkemeje.

Hvor ofte kan jeg bruge gurkemeje på mine tænder?

Begræns gurkemejetandbehandlinger til højst 1-2 gange om ugen. Hvis man bruger gurkemeje for ofte, kan det potentielt forårsage følsomhed eller farvning. Det er bedst at bruge gurkemeje lejlighedsvis som et supplerende blegemiddel i stedet for hver dag.

Hvor lang tid går der, før jeg ser resultater med gurkemeje?

Forvent ikke resultater fra den ene dag til den anden. Det kan tage flere uger med regelmæssig brug af gurkemeje at mærke selv subtile blegningseffekter. Og gurkemeje vil ikke dramatisk blege eller ændre tandfarven. Hav realistiske forventninger, når du bruger naturlige gurkemejemidler.

Kan jeg bruge gurkemeje, hvis jeg har tandbøjle?

Ja, men sørg for at skylle gurkemejen grundigt af omkring dine brackets. Gurkemeje kan midlertidigt plette ortodontisk klæbemiddel, hvis det får lov at sidde. Undgå at børste aggressivt omkring bøjlerne, når du bruger gurkemeje.

Kan gurkemeje blege kroner, hætter eller finér?

Gurkemeje kan ikke ændre den egentlige farve på tandkroner, hætter, finér eller andre tandrestaureringer. Det kan hjælpe med at fjerne nogle udvendige pletter, men forvent ikke dramatisk blegning. Undgå at få gurkemeje ind i restaureringer.

Kan jeg bruge gurkemeje, hvis jeg er gravid?

Tal med din gynækolog, før du bruger gurkemejetilskud eller omfattende gurkemejemedicin, mens du er gravid. Små mængder gurkemeje til tænderne er sandsynligvis fint, men få medicinsk vejledning først.

Kan gurkemeje blege naturlige tænder og tandarbejde lige meget?

Gurkemeje er mere tilbøjelig til at blege naturlige tænder sammenlignet med kroner, fyldninger osv. Effekten vil være mest mærkbar på dine naturlige tandoverflader. Forvent ikke, at tandarbejde bliver lysere eller blegere.

Er gurkemeje en erstatning for professionelle whitening-behandlinger?

Nej, gurkemeje vil ikke give dramatiske blegningseffekter som professionelle in-office eller skræddersyede blegningsbehandlinger. Gurkemeje er meget mildt og bør kun ses som en supplerende mulighed for at fjerne mindre overfladepletter.

Kan gurkemeje forværre tandfølsomhed?

I sjældne tilfælde kan overdreven brug af gurkemeje midlertidigt øge tandfølsomheden hos følsomme personer. Stop brugen, hvis der opstår ubehag. Sørg for god tandhygiejne, og tal med din tandlæge om mulighederne for at reducere eksisterende følsomhed.

Hvad er den bedste måde at bruge gurkemeje til blegning?

For minimalt svineri kan du prøve en gurkemejebaseret tandpasta. For at fjerne pletter på overfladen kan man blande gurkemejepulver til en pasta med vand eller citronsaft og børste forsigtigt på tænderne 1-2 gange om ugen efterfulgt af grundig skylning.

Bør jeg tale med min tandlæge, før jeg bruger gurkemeje?

Det er altid en god idé at tale med sin tandlæge om nye tandplejeprodukter, -kure eller -midler, især hvis man har eksisterende tandsygdomme. De kan rådgive dig om, hvorvidt gurkemeje er passende til dine individuelle behov for mundhygiejne.

Resumé

Med sin levende gule farve indeholder gurkemeje curcumin, som nogle hævder kan blege tænderne naturligt. Antioxidanterne kan hjælpe med at fjerne overfladepletter, mens curcumins antimikrobielle virkninger kan hæmme plak og bakterier. Et par foreløbige undersøgelser viser, at gurkemeje kan fjerne ydre pletter, men der er brug for mere grundige kliniske forsøg for at bekræfte effektiviteten. Gurkemeje anses for at være sikkert for tænderne ved lejlighedsvis brug; det vil ikke blege dramatisk, men kan give en mindre lysning over tid. Man kan prøve gurkemeje-tandpasta, -pulver og -skyllemidler, men undgå overforbrug, da det kan forårsage følsomhed. For den hurtigste blegning fungerer professionelle behandlinger som in-office blegning og skræddersyede skinner bedst. Forskningen er stadig i sin vorden, men gurkemeje kan give ekstra tandblegning og andre fordele for mundsundheden, når det indgår i den daglige tandpleje et par gange om ugen. Traditionel forebyggende tandpleje er dog stadig afgørende for et lyst og sundt smil. Patienter bør diskutere gurkemeje med deres tandlæge, før de begynder at bruge det, for at forstå realistiske forventninger og egnethed til individuelle orale sundhedsbehov. Mere menneskelig forskning i gurkemeje til blegning er påkrævet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder