Er det sikkert at tage gurkemeje hver dag?

Published:

Gurkemeje er et ældgammelt krydderi, der har været brugt i tusindvis af år i det indiske køkken og i ayurvedisk medicin. Gurkemeje er kendt for sin levende gylden-orange farve og kommer fra roden af planten Curcuma longa.

I de senere år er gurkemeje eksploderet i popularitet inden for sundheds- og wellnessverdenen. Mange mennesker er begyndt at tage gurkemejetilskud eller drikke gurkemejete dagligt på grund af de potentielle sundhedsmæssige fordele.

Er det sikkert at tage gurkemeje hver dag?

Men er det sikkert at indtage gurkemeje hver eneste dag?

I denne artikel dykker vi ned i forskningen om daglig indtagelse af gurkemeje, potentielle fordele, bivirkninger, man skal være opmærksom på, og sikre doseringer.

Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje er en blomstrende plante i familie med ingefær. Den mest nyttige del af planten er roden, som males til et lysegult pulver.

I århundreder har gurkemeje været en vigtig bestanddel af både indisk og kinesisk medicin. Curcumin, den vigtigste aktive forbindelse i gurkemeje, giver krydderiet sin livlige farve.

Curcuminindholdet i gurkemeje er omkring 3 vægtprocent. Det giver potente antioxidante og antiinflammatoriske virkninger.

I Indien bruges gurkemeje i karrypulver og sennep. Det tilfører smag og farve og har traditionelt været brugt for sine medicinske egenskaber.

I dag kan gurkemeje tages som kosttilskud, brygges til te, laves til latte og tilsættes alt fra smoothies til frisk juice.

Lad os se nærmere på nogle af de vigtigste beviser for daglig indtagelse af gurkemeje.

Er der noget, der hedder for meget gurkemeje om dagen?

Mens gurkemeje er meget sikkert i lavere doser, kan indtagelse af meget store mængder dagligt over lange perioder potentielt forårsage problemer.

Nogle mulige bivirkninger ved overdreven indtagelse af gurkemeje inkluderer:

 • Risiko for blødning: Gurkemeje gør blodet tyndere. Personer med blødningsforstyrrelser eller på blodfortyndende medicin bør være forsigtige med det daglige indtag og konsultere en læge.
 • Fordøjelsesproblemer: Gurkemeje kan forværre gastroøsofageal reflukssygdom (GERD) og kan forårsage kvalme, diarré eller mavesmerter hos nogle mennesker, især ved høje doser.
 • Jernmangel: Gurkemeje har et højt indhold af en form for jern, som ikke absorberes godt, men som kan hæmme absorptionen af jern fra andre fødevarer. Personer med jernmangel bør være forsigtige med daglig brug.
 • Nyresten: Oxalater i gurkemeje kan øge risikoen for nyresten hos følsomme personer. Men på den anden side hjælper curcumin også med at forebygge nyresten ved at reducere krystalliseringen.

Så hvad anses for at være en sikker daglig dosis gurkemeje? Lad os finde ud af det.

Hvad er en sikker daglig dosis af gurkemeje?

Indtagelse af moderate mængder gurkemejekrydderi i madlavningen anses for at være meget sikkert.

Men når det gælder koncentreret curcumin i kosttilskud, skal man være mere forsigtig med doseringen.

Ifølge University of Maryland Medical Center anbefales typisk følgende daglige doser:

 • Skåret rod: 1,5 - 3 gram om dagen
 • Tørret, pulveriseret rod: 1 - 3 gram om dagen
 • Standardiseret pulver (curcumin): 400 - 600 mg, 3 gange om dagen
 • Væskeekstrakt (1:1): 30 - 90 dråber om dagen

For de fleste raske voksne anses det for sikkert at tage 400 til 600 mg curcumintilskud tre gange dagligt på lang sigt.

Men hvis man har en sygdom eller tager medicin, bør man konsultere en læge, før man tager gurkemeje eller curcumintilskud dagligt.

Køb altid kosttilskud fra velrenommerede firmaer, og læs indholdsdeklarationen omhyggeligt. Nogle produkter indeholder meget højere koncentrationer af curcuminoider og andre forbedringer for bedre absorption.

Gravide eller ammende kvinder rådes også til at undgå gurkemejetilskud på grund af manglende sikkerhedsforskning. Men at bruge gurkemejekrydderi i madlavningen i moderate mængder er sandsynligvis fint.

For at reducere mulige bivirkninger er det bedst at tage gurkemeje sammen med mad og ikke alene på tom mave. Start med lavere doser og øg indtaget gradvist, så kroppen kan tilpasse sig.

Har du brug for sort peber sammen med gurkemeje?

Sort peber indeholder piperin, en forbindelse, der er kendt for at øge optagelsen af curcumin med op til 2.000 %. Så ja, hvis man kombinerer gurkemeje med sort peber, kan det øge biotilgængeligheden betydeligt.

Gå altid efter kosttilskud med gurkemejeekstrakt kombineret med piperin eller sort peber-ekstrakt. Det giver mulighed for mindre effektive doser med bedre resultater.

Hvis du blot drysser lidt sort peber på dine gurkemeje-krydrede måltider, kan du opnå lignende absorberingsfordele.

Potentielle lægemiddelinteraktioner med gurkemeje

Gurkemeje kan potentielt interagere med visse receptpligtige lægemidler og håndkøbsmedicin.

Nogle mulige interaktioner med gurkemeje omfatter:

 • Antikoagulantia: Gurkemeje kan forstærke virkningen af antikoagulerende og trombocythæmmende lægemidler som aspirin, clopidogrel, diclofenac og warfarin. Det kan i nogle tilfælde øge blødningsrisikoen.
 • Medicin mod diabetes: Gurkemeje kan forstærke virkningen af diabetesmedicin og sænke blodsukkeret for meget. Hvis det kombineres, skal blodsukkeret overvåges nøje.
 • Lægemidler, der metaboliseres af CYP-enzymer: Gurkemeje kan hæmme CYP-enzymer i leveren, som hjælper med at metabolisere mange lægemidler. Det er bedst at konsultere en læge, når man kombinerer gurkemeje med receptpligtig medicin.

Hvis du tager medicin, skal du tale med din læge, før du begynder at tage et gurkemejetilskud dagligt. Selv om det sandsynligvis er sikkert at bruge gurkemejekrydderi i madlavningen, bør du kontakte din læge for at være sikker.

Er daglig brug af gurkemeje sikker?

Brugt i moderate mængder er gurkemeje meget sikkert for de fleste mennesker. De største risici er forbundet med at tage meget høje doser gurkemeje eller curcumin i lange perioder eller kombinere det med medicin.

At krydre sine måltider med gurkemeje eller drikke gurkemeje-te dagligt ser ud til at være sikkert for raske personer. Fordelene opvejer sandsynligvis enhver potentiel risiko, når det bruges i kulinariske doser.

For at opnå terapeutiske fordele anbefaler de fleste eksperter 400 til 600 mg curcuminekstrakt op til tre gange dagligt. Se også efter et tilskud, der indeholder piperin eller sort peber-ekstrakt.

Selv om forskningen stadig er i sin vorden, ser det ud til, at daglig indtagelse af gurkemeje har flere sundhedsmæssige fordele end bivirkninger for de fleste mennesker. Det kan være gavnligt at inkludere dette gamle gyldne krydderi som en del af en generel sund livsstil.

Som med alle andre kosttilskud skal man starte stille og roligt, holde øje med eventuelle bivirkninger og konsultere sin læge, hvis man har en sygdom eller tager medicin. Men at krydre sin mad med dette antiinflammatoriske kraftværk er en sikker måde for de fleste mennesker at booste den generelle sundhed på.

Ofte stillede spørgsmål om at tage gurkemeje dagligt

Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje er et gul-orange krydderi, der kommer fra roden af planten Curcuma longa. Det bruges ofte i sydasiatisk og mellemøstlig madlavning. Den aktive forbindelse i gurkemeje er curcumin, som giver krydderiet dets levende farve og de fleste af dets sundhedsmæssige fordele.

Hvorfor tager folk gurkemejetilskud?

Gurkemejetilskud, der indeholder curcumin, er populære, fordi curcumin ikke optages så godt, når man spiser gurkemeje i maden. Curcumintilskud kan have antiinflammatoriske og antioxidante fordele.

Hvor meget gurkemeje kan du trygt tage om dagen?

Indtagelse af gurkemejekrydderi i maden anses for at være meget sikkert. Hvad angår gurkemeje/curcumin-tilskud, anbefaler de fleste eksperter 400-600 mg curcumin op til 3 gange om dagen til de fleste raske voksne. Gurkemeje absorberes bedst, når det kombineres med sort peber eller piperin.

Hvornår er det ikke sikkert at tage gurkemeje hver dag?

Høje doser gurkemeje er måske ikke sikkert for personer med blødningsforstyrrelser, jernmangel, diabetes, blodfortyndende medicin eller visse andre lægemidler. Gravide kvinder bør undgå gurkemejetilskud, men det er sandsynligvis fint at bruge gurkemejekrydderi i madlavningen.

Hvad er bivirkningerne ved for meget gurkemeje?

Indtagelse af meget store mængder gurkemeje eller curcumintilskud over længere tid kan potentielt forårsage kvalme, diarré, øget blødning, reduceret jernabsorption eller interaktioner med visse receptpligtige lægemidler. Men lejlighedsvis kulinarisk brug vil sandsynligvis ikke give nogen problemer.

Skal man tage gurkemeje sammen med mad eller på tom mave?

Det er bedst at tage gurkemeje- eller curcumin-kapsler sammen med mad i stedet for på tom mave, da maden hjælper med at absorbere det og forhindre mulige fordøjelsesbivirkninger.

Hvor lang tid tager det for gurkemeje at virke?

Når man tager curcumin-tilskud, kan det tage flere uger med daglig brug, før man mærker de anti-inflammatoriske fordele. Virkningerne kan være subtile, så vær opmærksom på eventuelle ændringer i smerter, stivhed, fordøjelse, energiniveau eller mentalt fokus.

Er det sikkert at tage gurkemeje hver dag på lang sigt?

Ja, gurkemeje som en del af din daglige kost anses generelt for at være sikkert, når det tages i de anbefalede doser. Nogle mennesker tager gurkemejetilskud dagligt i årevis uden problemer. Som med alle andre kosttilskud er det en god idé at holde pauser indimellem.

Kan gurkemeje interagere med nogen former for medicin?

Ja, gurkemeje kan potentielt interagere med blodfortyndende medicin, diabetesmedicin, antidepressiva, kolesterolmedicin og andre. Tal med din læge, før du tager gurkemeje sammen med receptpligtig medicin.

Har gurkemeje anti-aging egenskaber for huden?

Curcumin i gurkemeje er en kraftig antioxidant, der kan hjælpe med at beskytte hudcellerne mod oxidative skader fra solen, forurening og normal aldring. Tidlig forskning viser, at det kan reducere rynker, forbedre hudens elasticitet og beskytte mod UV-skader, når det anvendes topisk.

Hvad er den bedste måde at indtage gurkemeje på dagligt?

At indtage gurkemeje i madlavningen er en sikker måde at opnå fordele på for de fleste mennesker. For terapeutiske doser er kosttilskud bedst. Se efter curcumin-kapsler kombineret med piperin eller sort peber-ekstrakt for at øge optagelsen. Gurkemeje-te og gylden mælk er også velsmagende muligheder.

Er det sikkert at give gurkemeje til hunde?

Ja, gurkemeje er generelt sikkert for hunde, når det gives i passende doser. Det kan hjælpe med inflammatoriske tilstande, gigt og kognitiv dysfunktion. Rådfør dig altid med din dyrlæge, før du giver gurkemejetilskud til din hund.

Kan gurkemeje give pletter på huden?

Ja, gurkemeje kan midlertidigt farve huden gul eller orange, når man rører ved den. Pletterne er harmløse, men kan være irriterende. Vask med vand og sæbe bør fjerne gurkemejepletter fra huden med tiden. Undgå at få gurkemejepulver eller kosttilskud på lyst tøj.

Udløber gurkemeje og mister sin styrke?

Ligesom andre krydderier og kosttilskud mister gurkemeje gradvist sin styrke over tid. Korrekt opbevaring hjælper med at bevare holdbarheden. Gurkemejepulver kan typisk holde sig i 3-4 år, hvis det opbevares køligt og mørkt. Tjek udløbsdatoen på kosttilskud.

Resumé

Gurkemeje, et lysegult krydderi, der bruges i indisk madlavning, er eksploderet i popularitet på grund af dets antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber. Den aktive forbindelse curcumin giver gurkemeje sin levende farve og medicinske virkning. Mens det er meget sikkert at indtage begrænsede mængder gurkemeje i madlavningen, kan større doser af tilskud på lang sigt potentielt forårsage bivirkninger hos nogle mennesker, især dem med medicinske tilstande eller som tager visse former for medicin. Undersøgelser viser, at 400-600 mg curcumin-kapsler taget op til 3 gange dagligt sammen med mad er optimalt for de fleste raske voksne. Det er dog bedst at starte med lave doser og gradvist øge indtaget, mens man holder øje med bivirkninger. Kombinationen af gurkemeje og sort peber forbedrer optagelsen. Alt i alt ser det ud til at have flere fordele end risici at inddrage gurkemeje regelmæssigt i en sund kost, når det indtages med måde af de fleste mennesker. Gurkemejens anti-inflammatoriske kraft gør den til en potentiel superfood.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder