Findes der et bedste tidspunkt at tage gurkemeje på?

Published:

Gurkemeje er et populært indisk krydderi, som har været brugt i madlavning og medicin i århundreder. Det indeholder curcumin, en forbindelse med stærke antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber. I de senere år har gurkemeje vundet enorm popularitet som et sundhedstilskud på grund af dets potentielle sundhedsmæssige fordele. Men når det gælder om at få mest muligt ud af dette superkrydderi, er der mange, der undrer sig - er der et optimalt tidspunkt at tage gurkemejetilskud på?

I denne omfattende guide vil vi dykke ned i forskningen bag gurkemeje og curcumin, se på de mulige fordele ved at optimere, hvornår du tager det, og give tips til at maksimere optagelsen. Læs videre for at finde ud af, om timing betyder noget, når man tager gurkemejetilskud.

Er der et bedste tidspunkt at tage gurkemeje på?

Et overblik over gurkemeje og curcumin

Gurkemeje er et gul-orange krydderi, der kommer fra planten Curcuma longa. Det er en af hovedingredienserne i karrypulver og giver det den levende gyldne farve. Gurkemeje har en varm, bitter smag og bruges i madlavning, især i det sydasiatiske køkken.

Den medicinske forbindelse i gurkemeje er curcumin. Curcumin er ansvarlig for gurkemejens livlige farve og de fleste af dens terapeutiske virkninger. Forskning har vist, at curcumin er en potent antioxidant og et antiinflammatorisk middel. Det modulerer kroppens inflammatoriske veje og kan hjælpe med at reducere oxidativt stress.

Curcumin kan gavne tilstande som gigt, metabolisk syndrom, hjertesygdomme og endda forsinke hjernens aldring. Man mener, at det virker ved at interagere med flere molekylære mål, der er involveret i inflammation.

Men der er en hage ved det - curcumin absorberes dårligt i blodbanen. Det er hydrofobt, hvilket betyder, at det ikke opløses godt i vand. Resultatet er, at kun en lille del af det curcumin, du indtager, bliver absorberet intakt.

Så hvordan kan du maksimere optagelsen af curcumin? Lad os først se på de faktorer, der påvirker, hvor godt det absorberes og udnyttes.

Hvad påvirker optagelsen af curcumin?

Der er flere faktorer, der påvirker, hvor meget curcumin din krop optager, når du tager et gurkemejetilskud:

Biotilgængelighedsforstærkere

Biotilgængelighed refererer til den mængde af en forbindelse, der kommer ind i kredsløbet og er tilgængelig for kroppen at bruge. Stoffer, der øger curcumins biotilgængelighed, kan øge niveauet i blodbanen betydeligt.

Almindelige biotilgængelighedsforstærkere, der tilsættes curcumintilskud, omfatter piperin, fosfolipider og olier. Piperin er et alkaloid fra sort peber, som kan øge optagelsen af curcumin med op til 2000%.

Fedtindhold

Curcumin er fedtopløseligt, så hvis man indtager det sammen med fedt eller olie, kan det øge optagelsen. Undersøgelser viser, at selv små mængder olie som kokos- eller olivenolie øger biotilgængeligheden af curcumin dramatisk.

Fødevareeffekter

At tage curcumin sammen med et måltid ser ud til at øge biotilgængeligheden sammenlignet med at tage det på tom mave. En undersøgelse fandt en 2000% stigning i absorptionen, når curcumin blev indtaget under et måltid.

Tarmens sundhed

Tilstanden af dit fordøjelsessystem påvirker også optagelsen af curcumin. Tilstande som utæt tarm eller inflammatorisk tarmsygdom kan forringe optagelsen. Optimering af tarmsundheden med præbiotika, probiotika og antiinflammatoriske fødevarer kan forbedre curcumins biotilgængelighed.

Theracurmin vs. almindelig curcumin

Theracurmin er en patenteret form for curcumin med overlegen absorption. Den bruger mikroskopiske partikler og naturlige emulgatorer til at øge biotilgængeligheden op til 27 gange højere end almindelige curcuminekstrakter.

Nu, hvor vi kender de vigtigste faktorer, der påvirker optagelsen, skal vi se på, hvordan timing af gurkemejetilskud med måltider eller andre næringsstoffer kan optimere curcuminniveauet yderligere.

Fordelene ved at optimere, når du tager gurkemeje

Hvis man tager gurkemejetilskud sammen med visse fødevarer eller næringsstoffer, ser det ud til, at det øger kroppens optagelse og udnyttelse af curcumin betydeligt.

Her er nogle af de evidensbaserede fordele ved at optimere, når du tager gurkemeje:

 • Øgede niveauer af curcumin i blodet - Indtagelse af gurkemeje med fedtstoffer, olier eller biotilgængelighedsforstærkere resulterer i betydeligt højere plasmaniveauer af curcumin sammenlignet med at tage det alene.
 • Forbedrede antiinflammatoriske virkninger - Når man opnår højere curcumin-niveauer, forbedres dets evne til at bekæmpe inflammation. Det fører til større terapeutiske effekter.
 • Forbedret antioxidantkapacitet - Højere cirkulerende curcumin-niveauer styrker antioxidantforsvaret og hjælper med at afbøde oxidativt stress.
 • Målrettede fordele - Timing af gurkemejeindtag kan forbedre dets virkning på visse tilstande som gigt, stofskifte og hjertesundhed.
 • Færre nødvendige doser - Når du optager mere curcumin pr. dosis, kan det betyde, at du har brug for færre tilskud for at nå de ønskede niveauer.
 • Mindsker bivirkninger - Forbedret absorption kan minimere curcumins passage i tarmene, hvilket reducerer risikoen for fordøjelsesbivirkninger.

Pointen er, at den rigtige timing af dit indtag dramatisk kan øge, hvor meget curcumin din krop absorberer. Lad os se på nogle af de bedste tidspunkter at tage gurkemeje på.

Det bedste tidspunkt at tage gurkemejetilskud på

Optimering af, hvornår du tager gurkemejetilskud, kan virkelig betale sig i form af forbedret absorption og fordele. Her er nogle af de bedste tidspunkter at tage gurkemeje på:

Med måltider

Flere undersøgelser viser, at indtagelse af curcumin sammen med mad øger optagelsen betydeligt. Et forsøg viste en 2000% stigning i biotilgængeligheden, når det blev taget sammen med et måltid!

Man mener, at mad er med til at stimulere galdeproduktionen, hvilket forbedrer opløseligheden og optagelsen af curcumin i tarmen. Sørg for at tage gurkemejekapsler under eller lige efter et måltid for at opnå optimal effekt.

Tip: For endnu større absorption, tag med fedtstoffer eller olier som kokosnød, oliven eller hørfrøolie.

Morgen på tom mave

Curcumin optages bedre, når det indtages sammen med mad, men det kan også være en fordel at spise på tom mave.

En undersøgelse rapporterede, at indtagelse af curcumin som det første om morgenen førte til hurtig absorption og højere maksimale blodniveauer sammenlignet med senere på dagen.

Nogle ernæringseksperter anbefaler, at man tager gurkemeje, før man spiser noget. På den måde kan gurkemejen hurtigt nå sit maksimale niveau, før den metaboliseres og udskilles.

Vær opmærksom på, at større doser curcumin end 500 mg på tom mave kan øge risikoen for bivirkninger som hovedpine eller kvalme hos følsomme personer.

Aften før sengetid

Der er noget, der tyder på, at indtagelse af curcumin før sengetid fører til øget absorption og udnyttelse natten over.

En undersøgelse viste, at en dosis ved sengetid holdt blodniveauet forhøjet i over 10 timer længere sammenlignet med indtagelse om morgenen.

Curcumin, der indtages om aftenen, kan optages bedre på grund af langsommere fordøjelsesmotilitet og længere transittid i mave-tarmkanalen, mens man sover.

Overvej at tage dit daglige curcumintilskud ca. 30 minutter før sengetid for potentielt at maksimere optagelsen natten over.

Efter træning

Ny forskning tyder på, at indtagelse af curcumin efter træning kan forstærke dets antioxidante og antiinflammatoriske fordele.

Intens fysisk aktivitet kan fremkalde kortvarig inflammation og oxidativ stress. Curcumin hjælper med at modvirke disse effekter, reducere muskelskader og fremskynde restitutionen.

Prøv at tage et curcumintilskud inden for 1 time efter din træning. Bare sørg for at kombinere det med piperin eller olier for at øge biotilgængeligheden.

Før måltider med højt fedtindhold

Selvom fedtstoffer i kosten kan øge optagelsen af curcumin, kan de også forringe dets funktion. Curcumins fedtbindende aktivitet kan hæmmes, når der er for meget fedt til stede.

Forskning viser, at hvis man tager curcumin 30-60 minutter før et fedtfattigt måltid, kan det nå at blive fuldt absorberet, før meget af fedtet i kosten når fordøjelseskanalen.

Det hjælper med at maksimere biotilgængeligheden og bevare curcumins terapeutiske virkning. Prøv denne strategi, før du kaster dig over fed, fedtet eller stegt mad.

Med sort peber

Husker du, at piperin fra sort peber kan øge biotilgængeligheden af curcumin med op til 2000%?

Sørg for at tage gurkemejetilskud med bioperin, eller tilsæt en knivspids sort peber til maden, når du laver mad med gurkemeje.

For at opnå maksimal effekt skal du tage 10-20 mg piperin for hver 2-4 gram gurkemejetilskud, du indtager. Kombinationen tager optagelsen til det næste niveau!

Sådan bruger du disse timingsstrategier

Her er nogle enkle måder at implementere disse evidensbaserede strategier på:

 • Tag curcumin-kapsler i forbindelse med måltider, der er rige på sunde fedtstoffer som avocado, nødder, olivenolie eller fed fisk.
 • Tilsæt gurkemejepulver eller -ekstrakt til smoothies med kokos- eller hørfrøolie for at øge optagelsen.
 • Drys gurkemeje i æg, supper eller gryderetter sammen med sort peber, før du spiser.
 • Lav en "Golden Paste" af gurkemejepulver, kokosolie og sort peber, som indtages dagligt.
 • Vælg et curcumintilskud med piperin eller emulgatorer for at øge biotilgængeligheden.
 • Indstil en påmindelse om at tage curcumintilskud lige før sengetid eller efter træning.

Professionelt tip: Overvej at skifte mellem forskellige tidspunkter for at dække alle dine baser. Tag det for eksempel sammen med morgenmaden nogle dage og før sengetid andre dage.

Potentielle bivirkninger ved gurkemejetilskud

Ved at øge optagelsen af curcumin kan du undgå bivirkninger ved at minimere den nødvendige dosis. Men vær opmærksom på, at gurkemeje stadig kan give bivirkninger:

 • Urolig mave ved indtagelse af store mængder eller på tom mave.
 • Blodfortyndende, så personer, der tager antikoagulerende medicin, bør konsultere en læge.
 • Øget galdeudskillelse, som kan forværre galdeblæreproblemer
 • Interaktioner med medicin, herunder antidepressiva og blodsukkersænkende medicin

Hold dig til de anbefalede doser, og undgå at tage gurkemejetilskud, hvis du har galdesten eller en blødningsforstyrrelse. Tal med din læge først, hvis du tager medicin.

At sætte det hele sammen - en opsummering

Lad os lave en hurtig opsummering af alt det, vi har fortalt om at finde det bedste tidspunkt at tage gurkemeje på:

 • Curcumin absorberes dårligt alene, så timing og kombinationer er afgørende.
 • Tag det sammen med mad, olier eller piperin for at øge optagelsen og effekten betydeligt.
 • Morgen, sengetid eller efter træning kan muliggøre hurtig optagelse og langvarig forhøjelse af curcuminniveauet.
 • Indtages 30-60 minutter før fedtholdige måltider for at maksimere optagelsen og funktionen.
 • Skift mellem forskellige timingsstrategier morgen, middag og aften for at dække alle dine baser.

Bundlinjen er, at den rette timing af gurkemejeindtaget virkelig optimerer de sundhedsmæssige fordele. Tag dette superkrydderi på de rigtige tidspunkter for at reducere inflammation, bekæmpe oxidativt stress og holde din krop i topform.

Ofte stillede spørgsmål

Har du stadig spørgsmål om, hvornår du skal tage gurkemeje? Her er svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål:

Skal jeg tage gurkemeje før eller efter et måltid?

Det bedste tidspunkt at tage gurkemeje er under eller lige efter et måltid. Det er okay at tage det før et måltid på tom mave, men det kan give bivirkninger hos følsomme personer.

Hvad er det bedste tidspunkt på dagen at tage gurkemeje?

To optimale tidspunkter er om morgenen på tom mave for at opnå maksimal absorption og om aftenen inden sengetid for at forlænge forhøjede curcuminniveauer.

Hvor ofte skal jeg tage gurkemeje om dagen?

De fleste undersøgelser bruger gurkemejedoser på mellem 500 og 2000 mg dagligt. Det er bedst at dele det op i 2-3 doser, som tages sammen med mad for at forbedre optagelsen.

Skal jeg drikke gurkemeje-te før sengetid?

Ja, at drikke gurkemeje-te før sengetid kan fremme optagelsen natten over. Sørg for at tilføje et fedtstof som kokosmælk eller en knivspids sort peber.

Er det bedre at tage gurkemeje før eller efter træning?

Forskning viser, at indtagelse af gurkemejetilskud inden for 1 time efter træning modvirker inflammation og oxidativ skade fra din træning.

Konklusion

Der er helt klart optimale tidspunkter at tage gurkemeje på, som kan maksimere optagelsen og fordelene. Det ideelle tidspunkt afhænger af faktorer som dosis, måltidets indhold og din egen krop. Den rette timing giver antiinflammatoriske og antioxidante virkninger, præcis når du har mest brug for dem.

Husk disse vigtige punkter:

 • Tag curcumin med fedt eller piperin for at øge optagelsen med op til 2000%.
 • Absorptionen øges, når det tages under, lige før eller efter et måltid.
 • Indtag som det første om morgenen og før sengetid for potentielt at forlænge stigningen i blodniveauet.
 • Tag det kort efter træning eller før måltider med højt fedtindhold for målrettede fordele.

Så prøv gurkemeje-timing og se, om du kan mærke en forskel i, hvordan du har det. Når denne superrod tages på det rigtige tidspunkt, stiger curcuminabsorptionen og fordelene til deres højeste potentiale.

Hvad er forskellen på gurkemeje og curcumin?

Gurkemeje er et krydderi, der fremstilles af rødderne fra planten Curcuma longa. Curcumin er den aktive forbindelse i gurkemeje, der giver den sin livlige farve og medicinske virkning. Curcumin-tilskud indeholder højkoncentrerede curcumin-ekstrakter.

Hvor meget curcumin er der i gurkemeje?

Rå gurkemejerod indeholder ca. 3% curcumin. Gurkemejepulver har et lidt højere indhold af curcumin, tættere på 5%. Curcumin-tilskud er standardiseret til 95% curcumin og forbedret for bedre absorption.

Er der kontraindikationer mod at tage gurkemeje?

Gurkemeje er måske ikke egnet til personer med galdesten eller blokering af galdevejene på grund af dets galdestimulerende virkning. Det kan også øge blødningsrisikoen hos dem, der tager antikoagulerende medicin. De, der er gravide, forsøger at blive gravide eller ammer, bør undgå medicinske doser af gurkemeje.

Hvad er bedst - gurkemejekapsler eller -pulver?

Gurkemejekapsler giver en mere ensartet dosering og højere curcumin-koncentrationer sammenlignet med pulver. Pulver kan dog optages bedre, når det blandes i mad og olie. Begge dele giver fordele afhængigt af dine behov og præferencer.

Hvor lang tid tager det for gurkemejetilskud at virke?

Den tid, det tager at mærke fordelene ved gurkemeje, varierer afhængigt af den tilstand, der behandles. Akut betændelse kan forbedres i løbet af nogle få doser, mens kroniske helbredsproblemer kan tage 4-8 uger med daglig brug for at opleve effekter.

Kan jeg tage gurkemeje på ubestemt tid, eller skal jeg tage det i en cyklus?

De fleste undersøgelser har evalueret daglig brug af gurkemeje i 2-3 måneder uden problemer. Nogle eksperter foreslår dog, at man holder en pause med jævne mellemrum, f.eks. en uge hver måned. Rådfør dig med din sundhedsplejerske.

Er der nogen negative interaktioner mellem gurkemeje og medicin?

Gurkemeje kan interagere med visse typer medicin, herunder antidepressiva, diabetesmedicin, syreneutraliserende midler og blodfortyndende medicin. Hvis man tager medicin, bør man spørge sin læge, før man bruger gurkemejetilskud.

Resumé

Nye beviser viser, at indtagelse af gurkemejetilskud på bestemte tidspunkter af dagen resulterer i langt større absorption og udnyttelse af curcumin. Undersøgelser viser, at optagelsen af curcumin øges med op til 2000%, når det indtages sammen med fedtstoffer, olier eller sort peber på grund af den forbedrede opløselighed. De bedste tidspunkter at tage gurkemeje på er under eller lige efter måltiderne, om morgenen på tom mave for at nå de højeste niveauer, før sengetid for at forlænge optagelsen og efter træning for at reducere inflammation. Hvis man tager curcumin 30-60 minutter før et fedtholdigt måltid, bevares dets aktivitet. Ved at veksle mellem forskellige timingstrategier morgen, middag og aften opnår man fordele døgnet rundt. Korrekt timede doser maksimerer de antiinflammatoriske og antioxidative virkninger og forebygger samtidig bivirkninger. Personer, der tager medicin, bør konsultere en læge, før de bruger gurkemejetilskud på grund af potentielle interaktioner. Optimering af, hvornår du tager gurkemeje, kan virkelig betale sig i form af øget absorption, biotilgængelighed og målrettede sundhedsfordele.Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder