Anbefales det at spise mindre end 1000 kalorier om dagen for at tabe sig?

Published:

At spise mindre end 1000 kalorier om dagen er en meget kaloriefattig diæt, som nogle mennesker bruger til at forsøge at tabe sig hurtigt. Men meget kaloriefattige diæter er kontroversielle og kan være forbundet med sundhedsrisici. Denne artikel undersøger, om det anbefales at spise mindre end 1000 kalorier dagligt for at tabe sig.

Er 1000 kalorier om dagen for lavt?

For at tabe sig skal man være i kalorieunderskud, hvilket betyder, at man indtager færre kalorier, end man forbrænder. Mange standarddiæter anbefaler et kalorieunderskud på 500-1000 kalorier om dagen for sikkert at tabe omkring 1-2 kilo om ugen.

For de fleste mennesker er det anbefalede minimum at spise 1000-1200 kalorier om dagen for kvinder og 1500 for mænd. Hvis man indtager færre kalorier end det, kan man risikere at få ernæringsmæssige mangler, træthed, hårtab og andre bivirkninger.

Her er en detaljeret gennemgang af fordele og ulemper ved at spise mindre end 1000 kalorier dagligt for at tabe sig.

Er 1000 kalorier om dagen for lavt?

Antallet af kalorier, man har brug for om dagen, varierer meget fra person til person. Det afhænger af faktorer som alder, størrelse, muskelmasse, aktivitetsniveau og metabolisk sundhed.

Generelt har højere mennesker og mænd brug for flere kalorier end lavere mennesker og kvinder. Aktive personer har også brug for flere kalorier end stillesiddende personer for at kunne træne og vedligeholde muskelmassen.

Når det er sagt, er de fleste sundhedsorganisationer enige om, at visse kalorieniveauer er for lave til at give tilstrækkelig ernæring, især uden medicinsk overvågning.

For de fleste mennesker er det risikabelt at spise mindre end 1000 kalorier om dagen:

 • Voldsom sult og trang til mad
 • Træthed og lavt energiniveau
 • Ernæringsmæssige mangler
 • Tab af muskelmasse
 • Galdesten
 • Elektrolyt-ubalancer
 • Hårtab
 • Uregelmæssig menstruationscyklus hos kvinder

At indtage så få kalorier gør det udfordrende at opfylde sine ernæringsmæssige behov. At få tilstrækkeligt med protein, fibre, vitaminer og mineraler er afgørende for helbredet.

Meget kaloriefattige diæter kan kræve vitamin- og mineraltilskud for at forhindre ernæringsmæssige mangler. Lægetilsyn anbefales.

Fører det til vægttab at spise mindre end 1000 kalorier om dagen?

Et så lavt kalorieindtag vil helt sikkert medføre vægttab, i hvert fald på kort sigt. Men det kan være svært at opretholde på lang sigt.

Når du skærer kraftigt ned på kalorierne, reagerer din krop ved at sænke stofskiftet for at spare på energien. Når du taber dig, forbrænder du færre kalorier. Det gør det gradvist sværere at blive ved med at tabe sig på en meget kaloriefattig diæt.

En gennemgang af undersøgelser konkluderede, at personer, der fulgte meget kaloriefattige diæter, tabte sig 16% mere efter 3-12 måneder sammenlignet med dem, der fulgte kaloriefattige diæter. Men efter 1-5 år var vægttabet ikke længere signifikant forskelligt mellem grupperne.

Hvis man skærer for lidt ned på kalorierne, kan det faktisk hindre et langsigtet vægttab på grund af ændringer i hormonniveauet. Blodets indhold af hormonet leptin, som regulerer appetitten, falder hurtigt, når du taber dig.

Meget lave leptinniveauer signalerer til kroppen, at den skal spare på energien ved at øge sulten og reducere kalorieforbrændingen. Det gør et vedvarende vægttab ekstremt vanskeligt, hvis man ikke justerer sit kalorieindtag.

Selvom meget kaloriefattige diæter på mindre end 1000 kalorier om dagen kan give et imponerende vægttab på kort sigt, er de svære at holde. De øger også risikoen for at tage vægten på igen.

Potentielle problemer ved at spise mindre end 1000 kalorier om dagen

Her er nogle potentielle ulemper ved at spise mindre end 1000 kalorier dagligt:

Kan føre til mangel på næringsstoffer

Vitaminer, mineraler, protein og andre næringsstoffer er afgørende for helbredet. Hvis man spiser meget lidt mad, er det svært at få dækket sine behov.

Potentielle næringsstofmangler omfatter:

 • Kalcium: Kaloriefattige diæter giver ikke nok calcium, hvilket øger risikoen for knogleskørhed.
 • Jern: Utilstrækkeligt jernindtag kan forårsage anæmi og lavt energiniveau.
 • Folat: Folatmangel øger risikoen for fosterskader, hvis du bliver gravid.
 • Kalium: Lavt kaliumindhold øger blodtrykket og risikoen for hjertesygdomme.
 • Protein: Utilstrækkeligt proteinindtag fører til muskeltab over tid.

For at minimere mangler kan du have brug for kosttilskud, hvis du spiser mindre end 1000 kalorier dagligt.

Kan føre til galdesten

Galdesten er hærdede aflejringer af fordøjelsesvæske, som kan dannes i din galdeblære. Hvis man taber sig hurtigt, øges risikoen.

En undersøgelse viste, at folk, der tabte sig mere end 1,4 kg om ugen, fordoblede deres risiko for at udvikle galdesten sammenlignet med dem, der tabte sig 0,75 kg om ugen.

Hvis man skærer for lidt ned på kalorierne, kan det fremme et hurtigt vægttab og potentielt øge risikoen for galdesten.

Kan forårsage træthed og lav energi

Hvis du indtager et minimum af kalorier, kan du føle dig træt og sløv.

Din krop har brug for energi fra mad for at fungere. Diæter med meget lavt kalorieindhold kan begrænse din evne til at træne eller udføre daglige aktiviteter.

Kronisk lavt kalorieindtag kan også ændre niveauet af skjoldbruskkirtelhormon, hvilket yderligere reducerer stofskiftet og energiniveauet.

Kan forårsage hårtab

Midlertidigt hårtab er en almindelig bivirkning ved vægttab. Men meget restriktive diæter forstærker hårtabet hos nogle mennesker.

Mangel på protein, jern, zink og andre næringsstoffer kan bidrage til overdrevent hårtab, når man skærer meget ned på sit madindtag.

Kan føre til overspisning

Fordi diæter med meget lavt kalorieindhold forårsager voldsom sult, er overspisning en almindelig bivirkning. Overspisning kan underminere et vægttab.

Undersøgelser tyder på, at kaloriebegrænsning og faste kan øge niveauet af hormonerne kortisol og ghrelin. Disse hormoner stimulerer appetitten og kan føre til overspisningsadfærd.

Andre potentielle sundhedsrisici

Andre mulige bivirkninger ved langvarige, meget kaloriefattige diæter inkluderer:

 • Uregelmæssig menstruation hos kvinder
 • Lavt blodtryk
 • Forstoppelse
 • Diarré eller opkastning
 • Hovedpine
 • Irritabilitet
 • Muskelkramper

Over tid kan det at skære meget ned på kalorierne øge risikoen for visse næringsstofmangler og helbredsproblemer.

For eksempel viste en langtidsundersøgelse af over 11.000 midaldrende voksne, at de, der indtog mindre end 1.200 kalorier om dagen, havde en højere risiko for at dø end dem, der indtog 1.200-1.799 kalorier dagligt.

Alligevel er risikoen minimal, når det kun gøres i korte perioder under lægelig overvågning.

Sunde og bæredygtige muligheder for vægttab

Diæter med meget lavt kalorieindhold er ikke den eneste mulighed for vægttab. Flere alternativer er sandsynligvis sundere og mere bæredygtige.

Her er nogle sundere muligheder for at tabe sig:

 • Reducer kalorieindtaget moderat: At skære 500-1000 kalorier om dagen fremmer et stabilt vægttab for de fleste mennesker. At tabe sig 0,5-1 kg om ugen er et sundere mål.
 • Tilføj mere protein: At spise mere protein øger stofskiftet, reducerer sulten og beskytter musklerne under vægttab.
 • Løft vægte: Modstandstræning opbygger muskler, der øger stofskiftet og hjælper med at vende faldet i kalorieforbrænding, der opstår under vægttab.
 • Øg aktiviteten: Mere motion understøtter et sundt vægttab og vedligeholdelse uden ekstreme kaloriereduktioner.
 • Tag fat på tankegangen: Hvis du forbedrer dit forhold til mad, kan det være med til at fremme bæredygtige livsstilsændringer.

Nøglen er at finde et moderat kaloriemål, der giver nok næring til at understøtte sundhed og energiniveau, samtidig med at det muliggør et stabilt vægttab.

Tålmodighed og konsekvens er afgørende. Foretag ændringer, du kan fastholde på lang sigt, selv efter at du har nået din målvægt.

Den nederste linje

At spise mindre end 1000 kalorier om dagen er ikke anbefalet eller nødvendigt for de fleste mennesker, der forsøger at tabe sig.

Selvom meget kaloriefattige diæter kan give et kortvarigt vægttab, er de svære at opretholde og kan have negative effekter på helbredet, energiniveauet og spiseadfærden.

Moderat kaloriereduktion, øget proteinindtag, vægtløftning og mere aktivitet er bedre strategier til et bæredygtigt fedttab.

Vær på vagt over for enhver kostplan, der anbefaler ekstrem kaloriebegrænsning, især uden lægeligt tilsyn. Fokuser i stedet på at udvikle sunde spisevaner for at holde vægten på lang sigt.

For at opsummere:

 • Spiser man mindre end 1000 kalorier dagligt, risikerer man næringsmangel, muskeltab, træthed og bivirkninger. Lægetilsyn anbefales.
 • Diæter med meget lavt kalorieindhold giver generelt et større vægttab i starten end diæter med lavt kalorieindhold. Forskellene mindskes dog over tid.
 • Sundere, mere bæredygtige vægttabsalternativer involverer moderat kaloriereduktion kombineret med mere protein, aktivitet og styrketræning.
 • Tålmodighed og konsekvens ved at foretage beskedne livsstilsændringer fører til bedre langsigtede vægttabsresultater end ekstrem kaloriebegrænsning.

Q: Anbefales det at spise mindre end 1000 kalorier om dagen for at tabe sig?

A: Nej, det anbefales generelt ikke at spise mindre end 1000 kalorier om dagen for at tabe sig. En meget kaloriefattig diæt kan være farlig og giver måske ikke nok næringsstoffer til din krop.

Q: Hvor mange kalorier skal jeg spise om dagen for at tabe mig?

A: Antallet af kalorier, du bør spise om dagen for at tabe dig, afhænger af forskellige faktorer som din alder, dit køn, din vægt, din højde og dit aktivitetsniveau. Generelt er et sikkert og effektivt kalorieindtag til vægttab omkring 1200-1500 kalorier om dagen.

Q: Hvad sker der, hvis jeg spiser for få kalorier på en dag og ikke taber mig?

A: Hvis du spiser for få kalorier om dagen og ikke taber dig, kan det skyldes, at din krop er ved at gå i sulte-mode. Når din krop ikke får nok kalorier, holder den på det lagrede fedt som en overlevelsesmekanisme, hvilket gør det svært at tabe sig.

Q: Hvor mange kalorier anses for at være for få?

A: At indtage mindre end 1000-1200 kalorier om dagen på regelmæssig basis anses generelt for at være for lidt for de fleste mennesker. Hvis man spiser for få kalorier, kan det føre til næringsstofmangel, træthed og nedsætte stofskiftet.

Q: Kan en kaloriefattig diæt hjælpe med at tabe sig?

Svar: Ja, en kaloriefattig diæt kan hjælpe med at tabe sig. Når du indtager færre kalorier, end din krop har brug for, skaber det et kalorieunderskud, som fører til vægttab. Det er dog vigtigt at sikre, at du stadig får nok essentielle næringsstoffer og spiser en afbalanceret kost.

Q: Vil jeg tage på af at spise færre kalorier?

A: Nej, man tager ikke på af at spise færre kalorier. Hvis du konsekvent indtager færre kalorier, end din krop har brug for, kan det faktisk hjælpe dig med at tabe dig. Det er dog vigtigt at spise nok til at give din krop brændstof og forebygge næringsstofmangel.

Q: Hvor mange kalorier skal jeg spise for at holde min vægt?

A: For at holde vægten skal du indtage det antal kalorier, som din krop bruger hver dag. Det kan variere afhængigt af din alder, dit køn, din vægt, din højde og dit aktivitetsniveau. Det anbefales at konsultere en sundhedsplejerske eller en diætist for at få personlig rådgivning.

Q: Hvad skal jeg gøre, hvis jeg gerne vil tabe mig, men spiser nok kalorier?

A: Hvis du gerne vil tabe dig, men stadig spise nok kalorier, kan du fokusere på at skabe et kalorieunderskud gennem en kombination af regelmæssig fysisk aktivitet og sundere madvalg. Hvis du øger dit aktivitetsniveau og vælger næringsrige fødevarer, kan det hjælpe dig med at nå dine mål for vægttab uden at gå på kompromis med dit kalorieindtag.

Q: Kan det at spise for få kalorier føre til en spiseforstyrrelse?

A: Hvis man regelmæssigt spiser for få kalorier, kan det øge risikoen for at udvikle forstyrrede spisevaner eller en spiseforstyrrelse. Det er vigtigt at have en afbalanceret tilgang til vægttab og prioritere generel sundhed og velvære.

Q: Hvordan kan jeg vide, om jeg spiser nok kalorier?

A: Den bedste måde at vide, om du spiser nok kalorier på, er ved at holde øje med dit energiniveau, dit generelle helbred og din vægt. Hvis du konstant føler dig træt, oplever hyppig sult eller ikke ser de ønskede vægttabsresultater, kan det tyde på, at du ikke får nok kalorier.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder