Fordele og ulemper ved naturlige sødestoffer vs. raffineret sukker

Published:

Sukker. Det er svært at undgå i nutidens madlandskab. Fra sodavand til indpakkede snacks er sukker allestedsnærværende i den moderne kost. Men for meget tilsat eller raffineret sukker kan have en negativ indvirkning på helbredet. Det har fået mange mennesker til at søge efter naturlige sødemiddelalternativer. Men er de virkelig bedre? Her undersøger vi fordele og ulemper ved naturlige sødestoffer i forhold til raffineret sukker.

Fordele og ulemper ved naturlige sødestoffer vs. raffineret sukker

Hvad er naturlige sødestoffer?

Naturlige sødestoffer er sukkererstatninger, der kommer fra naturlige kilder, såsom planter. Nogle eksempler på naturlige sødestoffer omfatter:

  • Honning
  • Ahornsirup
  • Melasse
  • Kokossukker
  • Dato sukker
  • Stevia
  • Munkefrugt

De giver en sød smag, men er generelt mindre forarbejdede end bordsukker (saccharose). Mange mennesker ser dem som mere sunde alternativer. Men det er vigtigt at se ud over buzzwords og vurdere naturlige sødestoffer på deres egne præmisser.

Fordele ved naturlige sødestoffer

Så hvad er fordelene ved at bruge naturlige sødestoffer i stedet for almindeligt sukker? Her er nogle af de vigtigste fordele:

1. Lavere glykæmisk indeks

En af de største fordele ved naturlige sødestoffer er deres effekt på blodsukkeret. De fleste har et lavere glykæmisk indeks end bordsukker.

Det glykæmiske indeks er et mål for, hvor hurtigt fødevarer øger blodsukkeret. Fødevarer med et højt glykæmisk indeks forårsager hurtige stigninger, mens dem med et lavt glykæmisk indeks har en mere gradvis effekt.

For eksempel har honning et glykæmisk indeks på 55, mens rørsukker ligger på 65. Og stevia har et ekstremt lavt glykæmisk indeks på 0! Denne jævne frigivelse af glukose kan hjælpe med at regulere appetitten og energiniveauet.

2. Flere næringsstoffer

Mange naturlige sødestoffer indeholder spor af næringsstoffer, i modsætning til raffineret sukker, som indeholder tomme kalorier.

Ahornsirup giver mangan og antioxidanter. Honning indeholder antioxidanter, enzymer, vitaminer og mineraler. Og sort melasse har et højt indhold af jern, calcium, magnesium og B6-vitamin.

Selvom de ikke er store kilder til næringsstoffer, kan disse små mængder løbe op, især hvis du bruger dem ofte.

3. Mindre forarbejdet

Raffineret sukker som bordsukker og majssirup med højt fructoseindhold gennemgår en omfattende forarbejdning. Det fjerner vitaminer og mineraler og efterlader kun simple kulhydrater.

I modsætning hertil er de fleste naturlige sødestoffer minimalt forarbejdede. De raffineres kun lige nok til, at de er holdbare på hylden. Det er med til at bevare noget af deres iboende næring.

4. Mere variation i smagen

Hvis du har en kræsen gane, tilbyder naturlige sødestoffer mere kompleksitet end almindeligt hvidt sukker.

For eksempel har ahornsirup karamelnoter, honning har blomsternuancer, og melasse har en robust, let bitter smag. Det kan forbedre smagen og mæthedsfornemmelsen.

Ulemper ved naturlige sødestoffer

Men naturlige sødestoffer er ikke nødvendigvis perfekte erstatninger for sukker. Her er nogle potentielle ulemper:

1. Stadig højt kalorieindhold

Selvom naturlige sødestoffer har en tendens til at have ernæringsmæssige fordele i forhold til bordsukker, indeholder de fleste stadig mange kalorier og kulhydrater.

For eksempel indeholder en spiseskefuld honning eller ahornsirup ca. 60 kalorier. Det svarer til hvidt sukker. Så naturlige sødestoffer hjælper ikke nødvendigvis med vægtkontrol.

Nogle undtagelser er stevia og munkefrugt, som indeholder nul kalorier pr. portion. Men du skal være opmærksom på portionerne med de fleste andre naturlige sødestoffer.

2. Mindre sødme

Mange naturlige sødestoffer er ikke helt så søde som raffineret sukker. Det kan være nødvendigt at bruge større mængder for at opnå den ønskede sødme.

For eksempel er honning 75% så sødt som sukker. Så du skal bruge 4 spiseskefulde honning for at opnå samme sødme som 3 spiseskefulde sukker.

På samme måde har kokossukker 70-80 % af bordsukkerets sødme. Så du bliver nødt til at bruge mere af det. Det kan hurtigt give flere kalorier og kulhydrater.

3. Stadig stigninger i blodsukkeret

Selvom naturlige sødestoffer har et lavere glykæmisk indeks, vil mange stadig øge dit blodsukker. Honning, kokossukker, ahornsirup og agave-nektar har alle en moderat effekt på blodsukkeret.

Så folk med diabetes eller insulinresistens skal være opmærksomme på portionsstørrelser, selv med disse "sundere" muligheder. Undtagelser er stevia og munkefrugt, som ikke får blodsukkeret til at stige.

4. Kan give luft i maven eller oppustethed

Nogle sødemidler som honning og ahornsirup indeholder FODMAPs (fermenterbare kulhydrater, der kan forårsage fordøjelsesproblemer hos nogle). Det kan føre til luft i maven, oppustethed eller diarré hos følsomme personer.

Og sukkeralkoholer som xylitol har en afførende virkning i store doser. Hvis du har tendens til maveproblemer, skal du tage det roligt med nye sødestoffer.

5. Potentiale for toksicitet

Selvom det er sjældent, har der været rapporter om giftige forurenende stoffer i nogle naturlige sødestoffer. Rissirup kan f.eks. indeholde arsenik. Og ikke-økologisk melasse kan indeholde rester af pesticider.

For at undgå problemer skal du købe sødestoffer fra anerkendte mærker, der regelmæssigt tester for forurenende stoffer. Økologisk er ideelt, når det er muligt.

6. Stadig vanedannende

Selv naturlige sukkerarter kan forstærke trang og afhængighed hos visse personer. Den søde smag sender signaler til hjernens belønningscentre uanset kilden.

Så dem, der forsøger at bremse en sød vane, bør minimere alle sødestoffer. Kunstige sødestoffer er heller ikke svaret. En kold tyrker virker bedst på ægte sukkerafhængighed.

7. Dyrt

Bordsukker koster kun et par cent pr. spiseskefuld. I mellemtiden kan nogle naturlige kilder som ahornsirup, kokossukker og steviaekstrakter koste over en dollar pr. spiseskefuld.

Den høje pris kan løbe op, især hvis man bager eller drikker dagligt. Overvej omkostningerne, når du afgør, om de passer til dit budget.

8. Ikke altid naturligt

Gå ikke ud fra, at alle alternative sødestoffer er naturlige, bare fordi de markedsføres smart. For eksempel gennemgår agavenektar en omfattende forarbejdning. Nogle stevia-produkter indeholder kunstige fyldstoffer. Og xylitol er kemisk fremstillet, ikke udvundet af birketræer. Undersøg etiketterne.

Naturlige sødestoffer vs. raffineret sukker: Hvad er sundest?

Så når det kommer til naturlige sødestoffer vs. hvidt sukker, hvad er så det bedste valg?

Overordnet set har de fleste naturlige sødestoffer beskedne fordele i forhold til bordsukker. Men de er ikke nødvendigvis harmløse, især ikke i store mængder.

Det bedste er at bruge naturlige sødestoffer med omtanke som en del af en generel sund kost. Betragt dem som en lejlighedsvis godbid, ikke som et fripas til at forkæle sig selv.

Prøv at holde dig til en eller to spiseskefulde ad gangen. Gode alternativer er rå honning, 100 % ren ahornsirup og ekstrakter af munkefrugt eller stevia.

Ideelt set skal du arbejde på at reducere din smag for søde sager over tid. Dine præferencer tilpasser sig overraskende hurtigt til mindre sukker.

Her er et par tips til at bryde sukkervanen:

  • Drik almindelig sodavand eller usødet te i stedet for juice/sodavand.
  • Spis frugt for at få naturlig sødme
  • Vælg yoghurt, morgenmadsprodukter og bagværk med minimalt tilsat sukker.
  • Drop sukkerholdige kaffedrikke
  • Tilsæt ikke sukker til maden - prøv krydderier, urter og ekstrakter i stedet.
  • Begræns dig til en lille dessert om dagen

Med lidt tilbageholdenhed og smarte erstatninger kan du stadig nyde søde smage ... bare med lidt mindre (raffineret) sukker!

Hvad med dig - er du på Team Naturlige Sødestoffer eller Team Raffineret Sukker? Del dine tanker nedenfor!

Ofte stillede spørgsmål om naturlige sødestoffer vs. raffineret sukker

Hvad er de største forskelle mellem naturlige og kunstige sødestoffer?

De vigtigste forskelle er, at naturlige sødestoffer kommer fra vegetabilske kilder som frugt, grøntsager, urter eller krydderier. De gennemgår minimal forarbejdning for at udvinde de søde komponenter. Kunstige sødestoffer er syntetisk fremstillet i laboratorier og stærkt forarbejdede.

Hvad er nogle eksempler på naturlige sødestoffer?

Nogle almindelige naturlige sødestoffer er honning, ahornsirup, melasse, kokossukker, daddelsukker, steviabladekstrakt, munkefrugtekstrakt, sorghum, lucuma, yaconsirup og agavenektar.

Er naturlige sødestoffer sundere end almindeligt bordsukker?

De fleste naturlige sødestoffer indeholder flere næringsstoffer og antioxidanter end raffineret sukker. De har også et lavere glykæmisk indeks, hvilket betyder, at de ikke får blodsukkeret til at stige så voldsomt. De kan dog stadig indeholde mange kalorier, hvis man spiser for meget af dem.

Har alle naturlige sødestoffer færre kalorier end sukker?

Nej. De fleste naturlige sødestoffer som honning, ahornsirup og kokossukker har samme kalorieindhold som bordsukker. Men nogle sjældne som stevia og munkefrugt indeholder ingen kalorier, fordi de ikke er fordøjelige sukkerarter.

Hvordan erstatter du naturlige sødestoffer i opskrifter?

Du skal typisk bruge ca. 25 % mere af et naturligt sødemiddel for at opnå samme sødme som hvidt sukker. Erstat f.eks. 1 kop sukker med 1 kop honning PLUS 1/4 kop honning. Reducer væskemængden en smule for at tage højde for den ekstra volumen.

Hvilke naturlige sødestoffer fungerer godt i bagværk?

Honning, ahornsirup og kokossukker fungerer bedst i stedet for granuleret sukker i opskrifter på småkager, kager, muffins osv. For hver 1 kop sukker skal du bruge 3/4 kop honning, reducere væsker med 2-3 spiseskefulde og reducere ovntemperaturen med 25 grader F.

Er naturlige sødestoffer okay for folk med diabetes?

Personer med diabetes skal være opmærksomme på alt sukker og alle sødestoffer. Nogle naturlige som stevia og munkefrugt er de sikreste, fordi de ikke påvirker blodsukkeret. Men de fleste alternativer som honning og ahornsirup vil stadig forårsage stigninger, selvom de er mindre dramatiske end hvidt sukker.

Kan man bruge naturlige sødestoffer i salte retter?

Ja, små mængder sødestoffer som honning, ahornsirup, agave eller melasse fungerer godt i marinader, vinaigretter, barbecuesaucer, asiatiske dyppesaucer og andre salte opskrifter, der kræver et strejf af sødme.

Hvad er konklusionen på naturlige vs. raffinerede sødestoffer?

Den sundeste tilgang er at bruge beskedne mængder af naturlige sødestoffer lejlighedsvis som en del af en generel sund kost. Undgå at bruge sødemidler dagligt, og arbejd på at reducere din smag for søde sager over tid. Moderation og variation er nøglen.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder