Ændrer yoga din kropsform?

Published:

Yoga er en ældgammel praksis, der fokuserer på at kombinere fysiske stillinger, kontrolleret vejrtrækning og mental afslapning. Mens nogle dyrker yoga for de spirituelle fordele, gør de fleste vesterlændinge det for at styrke deres helbred, lindre stress og blive mere fleksible.

Men ændrer yoga også din kropsform? Kan det at dyrke yoga føre til betydelige ændringer i din fysik?

Ændrer yoga din kropsform?

Hvordan yoga ændrer din krop

Yoga arbejder med hele din krop gennem en række stillinger og sekvenser, der er designet til at opbygge styrke, øge fleksibiliteten og udfordre din balance og koncentration. Regelmæssig yogapraksis kan føre til nogle mærkbare forskelle i din fysik:

Øget muskeltonus

Mange yogastillinger kræver, at du støtter din egen kropsvægt og fungerer som modstandstræning for at opbygge muskelmasse. Stillinger som planken, staven med fire lemmer og sideplanken træner arme, core, baller og ben. Vedvarende stillinger tilskynder også muskelvækst, da du er afhængig af dine muskler for stabilitet. Over tid kan øget muskeltonus opnået gennem yoga føre til et mere tonet udseende.

Stærkere kerne

En stærk core er essentiel i yoga. Næsten alle stillinger aktiverer de centrale mavemuskler for at opretholde balance og korrekt justering. Boat Pose, Locust Pose og Half Boat er blot nogle få eksempler på stillinger, der er målrettet rectus abdominis, obliques og transversus abdominis. Udvikling af core power kan trække din talje ind og give dig en mere defineret midtersektion.

Forbedret kropsholdning

Mange mennesker har en dårlig kropsholdning, fordi de sidder foroverbøjet over computere og mobile enheder. Yogaens fokus på en korrekt rygsøjle hjælper med at modvirke denne effekt. Når du lærer at placere din rygsøjle korrekt og åbne op for stramme områder som skuldre og hofter, vil du begynde at stå højere. Det får din overkrop til at se længere ud og kan skabe illusionen af en slankere silhuet.

Øget fleksibilitet

Yoga er måske mest kendt for sin evne til at udvide fleksibiliteten og bevægelsesområdet. Sekvenserne fokuserer intenst på at strække stramme muskler og led gennem vedvarende stillinger. For eksempel åbner Warrior-sekvenser hofterne, Downward Dog strækker haser og lægge, og Bridge Pose forlænger rygsøjlen og brystet. Det løsner op for spændinger i hele kroppen, som kan forstyrre en optimal kropsholdning. Øget fleksibilitet giver dig mulighed for at bevæge dig mere effektivt ind og ud af yogastillinger og hverdagsaktiviteter.

Reduceret stress

Meditations- og åndedrætsøvelserne i yoga hjælper med at sætte nervesystemet i "hvile- og fordøjelsestilstand". Det reducerer stresshormonet kortisol og oplagringen af mavefedt. Mindre stress og kortisol giver en fladere og mere defineret mave. De mentale fordele ved yoga fremmer også sunde livsstilsvaner som kvalitetssøvn, fornuftig kost og regelmæssig motion, der holder vægten stabil.

Myte om reduktion af pletter

Selvom yoga kan føre til ændringer som forbedret muskeltonus og kropsholdning, der forbedrer din fysik, vil det ikke forårsage målrettet fedttab i specifikke kropsdele. Punktreduktion er en myte - du kan ikke tabe fedt i et område ved blot at træne den pågældende muskelgruppe. Dine gener bestemmer, hvor din krop taber fedt, og yoga tilsidesætter ikke dette.

Yoga fremmer styrke og muskelopbygning i hele kroppen, så fedttabsresultaterne vil blive fordelt jævnt over hele kroppen, når du er konsekvent med din praksis. De områder, du ønsker at "målrette", kan blive mere tonede, men direkte fedtforbrænding på det sted er urealistisk. Du bliver også nødt til at opretholde en sund ernæringsplan og kaloriebalance for at fremme et sikkert, bæredygtigt vægttab.

Yogastillinger, der ændrer kropsformen

Visse typer yoga og specifikke stillinger er mere dynamiske og fysisk krævende. Disse stilarter kan fremskynde dine resultater, når du ønsker at redefinere din form:

Vinyasa

Vinyasa-klasser forbinder bevægelse med åndedræt i flydende sekvenser, der giver en intens cardio-træning. Den konstante bevægelse får pulsen op og hjælper med at forbrænde kalorier. Vinyasa udfordrer dine muskler gennem kreative overgange mellem yogastillingerne. Ved at opretholde en korrekt linje, mens du bevæger dig hurtigt, vil du forstærke din muskeltonus.

Ashtanga

Ligesom Vinyasa er Ashtanga yoga en kombination af stillinger og åndedræt. Men i modsætning til Vinyasa følger Ashtanga en meget struktureret sekvens. Disse faste serier af bevægelser giver dig mulighed for at udvikle dig gennem mere avancerede stillinger over tid. Det høje tempo, hoppene og push-up-variationerne resulterer i en krævende styrke- og udholdenhedstræning. Ashtanga opbygger muskelmasse og genererer metabolisk varme gennem kontinuerlig cardio med lav belastning.

Power Yoga

Power yoga tager de styrkeopbyggende fordele fra Ashtanga og skruer op for intensiteten. Forvent endnu flere cardio-elementer som hurtigere tempo mellem yogasekvenserne, plyometri og core-fokuserede øvelser. Poweryogaens dynamiske natur brænder kalorier af og udfordrer musklerne på nye måder. Med en hårdtarbejdende rutine øges din funktionelle fitness dramatisk. Mere mager muskelmasse og metabolisk konditionering fremskynder fedttab.

Bikram

Bikram yoga bringer varme ind i ligningen med sessioner, der udføres i 100+ grader varme studier. Den omgivende temperatur gør det muligt for dine muskler at strække sig dybere. Når man holder stillingerne i længere perioder med høj puls, forbrænder man en masse kalorier. På grund af det ekstreme svedtab skal du sørge for at rehydrere tilstrækkeligt efter Bikram-sessioner. Den saunalignende atmosfære gør det lettere for musklerne at komme sig, samtidig med at affaldsstoffer fjernes og oppustethed reduceres.

Ændrer yoga din kropsform?

Styrke-fokuserede stillinger

Visse yogastillinger lægger større modstand på musklerne, hvilket fremmer vækst og definition. Prøv at tilføje flere quad-burners som Side Angle, Warrior II eller Horizon Lunge for at skabe en stærk tone i underkroppen. For at opbygge arm- og skulderdefinition skal du ofte flyde gennem Chaturanga, Four Limbed Staff og Extended Side Angle. Core carvers som Boat og Plank er også vigtige, når du skal slanke din midte. Sørg for at opretholde korrekt form og linjeføring, når du udfører avancerede stillinger.

Virker det rent faktisk at indarbejde yogastilarter og stillinger, der ændrer din kropsform? Lad os se nærmere på nogle af beviserne.

Forskning i yoga og kropssammensætning

Flere undersøgelser bekræfter yogaens evne til at reducere fedt og øge muskelmassen over længere tid:

 • Et 8-ugers klinisk yogaprogram viste en reduktion af taljemålet på op til 4,7 cm på grund af et betydeligt fedttab. Deltagerne tog også 4,7 kilo muskler på. (1)
 • Erfarne yogaudøvere viste sig at have øget muskelmasse, især i mave og ben, sammenlignet med begyndere. (2)
 • Overvægtige mænd, der dyrkede yoga i fire måneder, reducerede fedtprocenten med 5,59 % i gennemsnit og forbedrede muskelstyrken med 17,8 %. (3)
 • Præmenopausale kvinder, der dyrkede yoga to gange om ugen i to år, forhindrede aldersrelateret muskeltab og fik en forbedret kropssammensætning via reduceret fedtmasse. (4)
 • Atleter, der inkorporerede yoga i træningen, øgede aktiveringen af musklerne i overkroppen og underkroppen under sportspræstationen sammenlignet med atleter, der kun strakte ud. (5)
 • Aktive ældre kvinder, der dyrkede yoga i 12 uger, forbedrede deres muskelmasse mere end dem, der bare gik ture eller lavede almindelige smidighedsøvelser. (6)

Hvad kan man lære af det? Yoga er en evidensbaseret måde at forandre sin krop på ved at reducere fedtprocenten og øge den metabolisk aktive muskelmasse.

Yoga til at reducere mavefedt

Har din krop let ved at ophobe fedt i midtersektionen? Mange mennesker, især kvinder efter overgangsalderen, får overskydende mavefedt. Selv om det er umuligt at reducere pletvis, kan en komplet yogapraksis hjælpe dig med specifikt at tabe stædigt mavefedt:

Toning af hele kroppen - Yoga træner alle større muskelgrupper fra top til tå. Opbygning af muskelmasse i hele kroppen sætter gang i dit hvilestofskifte, så du forbrænder flere kalorier 24/7. Det større kalorieforbrug smelter det samlede fedt, også omkring midten.

Reducerede stresshormoner - Kortisol og andre stresshormoner er delvist skyld i ophobning af fedt i maveområdet. Yoga sænker disse niveauer.

Øget core-aktivering - Yogaens fokus på core-engagement arbejder med den tværgående abdominis - den dybeste mavemuskel, der løber langs siden og lænden. Styrkelse af denne muskel trækker taljen ind.

Bedre kostkvalitet - Yoga opmuntrer til at være opmærksom på, hvad man spiser. At træffe smartere ernæringsmæssige valg øger fedttab yderligere.

Varieredebevægelser - Ved at variere intensitet, hastighed, varighed og stillinger udfordres din krop på nye måder, så du kan komme af med stædigt fedt.

Hvis mavefedtet stadig er et problem, kan du prøve disse yogabevægelser, der er rettet mod mavemusklerne:

 • Bådstilling
 • Halv bådstilling
 • Planke
 • Delfinplanke
 • Buestilling
 • Opadvendt hund
 • Personalets stilling
 • Siddende rygsøjledrejning
 • Brostilling

Bliver man højere af yoga?

Nogle yogaudøvere bemærker små højdeforandringer efter konsekvent praksis. Er det muligt gennem yoga?

Muligheden for at forbedre sin højde som voksen er begrænset uden medicinske indgreb som kirurgi. Dine vækstplader lukker sig i de sene teenageår, og den vertikale vækst ophører. Men yoga kan få dig til at se højere ud:

 • Ret kropsholdning - Sænkede skuldre og fremadrettet hovedbevægelse reducerer højden. Yoga retter op på holdningen.
 • Udvidelse af plads i rygsøjlen - Diskus i rygsøjlen komprimeres ofte ved dårlig kropsholdning og aldring. Yoga dekomprimerer diskus.
 • Afslappende muskler - Stramme ben-, hofte- og rygmuskler trækker dig ind i en kollapset tilstand. Yoga frigør disse områder.
 • Reducerer ledkompression - Vægtbærende yoga kan trække stive led for at reducere kompression.

Disse ændringer kan potentielt tilsammen få dig til at virke ~1-2 centimeter højere. Det er usandsynligt, at man rent faktisk øger længden af sine knogler. Men at stå højere med gode posturale vaner fra yoga skaber en illusion af ekstra højde.

Yogastillinger, der hjælper dig med at stå højere

Hvis du føler, at yoga hjælper dig med at stå mindre foroverbøjet og mere langstrakt, så fokuser på disse specifikke stillinger:

 • Bjergstilling - Jord ned gennem fødderne for at stable rygsøjlen højt. Aktiver benmusklerne.
 • Nedadvendt hund - Trækker hele bagkroppen fra hæle til hoved.
 • Upward Facing Dog - Bryståbner frigør foroverbøjet øvre ryg.
 • Bridge Pose - Styrker ryggen, mens du forlænger den sammenklappede front.
 • Cobra - Udspænding af brystkassen løsner den runde øvre rygsøjle.
 • Pigeon Pose - Løsner stramme hoftebøjere, der trækker bækkenet ind i tilt.
 • Stående foroverbøjning - strækker stramme hasemuskler, der forårsager hofteskred.
 • Supine Spinal Twist - vrider rygsøjlen ud, mens ryghvirvlerne dekomprimeres.

Vær opmærksom på at bevare længden gennem kronen af dit hoved i hver stilling. Bevæg dig langsomt, og fokuser på at rette rygsøjlen ud uden at komprimere den. Over tid vil disse små forbedringer få dig til at stå højere.

Yoga og vægttab

Mange mennesker bruger yoga som en del af en vægttabsstrategi, men dens effektivitet er stadig misforstået. Her er fakta om, hvordan man bruger yoga til at tabe kilo:

 • Yoga forbrænder færre kalorier end de fleste andre former for motion. Forvent kun 183-313 forbrændte kalorier på en times yoga på mellemniveau. (7)
 • Yoga får pulsen til at stige, hvilket er godt for hjerte-kar-systemet, men ikke til et ekstremt cardio-niveau.
 • Opbygning af muskelmasse gennem yoga accelererer hvilestofskiftet og øger kalorieforbrændingen på lang sigt.
 • Mindfulness, reduceret stress og forbedrede kostvaner fra yoga supplerer vægttab.
 • Yoga alene er normalt ikke nok til at opnå et stort vægttab. Strategisk kaloriebegrænsning gennem kosten er afgørende.
 • Kraftfulde, flydende yogastilarter forbrænder flere kalorier, hvilket bidrager til et potentielt vægttab.
 • Yogaens kropsformændringer hjælper med at bevare muskler og tabe fedt under nødvendige kalorieunderskud.

For at opnå et meningsfuldt vægttab skal du kombinere yoga med andre kalorieforbrændende træningsformer og holde dig til en beskeden kaloriereduktion gennem kosten. Udnyt yogaens indirekte fordele som mindfulness og reduceret stress, der understøtter dine mål.

Yoga-stillinger for fleksibilitet

En stor fordel ved yoga er udvidet fleksibilitet - evnen til at bevæge dine led gennem et større bevægelsesområde. Her er nogle gode yogastillinger til at øge fleksibiliteten i forskellige områder:

Hofter - due, frø, firben, halvfrø, drage

Hamstrings - forlæns fold, pyramidestilling, forlæns fold med ét ben

Lats - nedadvendt hund, forlænget sidevinkel, bredbenet foroverbøjning

Lysken - sommerfugl, frø, skrævende stilling

Lænden - kat/ko, bro, rygliggende spinal twist

Skuldre - Cow Face Pose, Eagle, Reverse Prayer (omvendt bøn)

Fokuser på at slappe af i strækket i stedet for aggressivt at forcere rækkevidden. Lad tyngdekraften åbne dine led ved at blødgøre musklerne i 30 sekunder op til et par minutter i vedvarende stillinger. Træk vejret dybt, og lad være med at bekymre dig om, hvordan det ser ud. Over tid vil din fleksibilitet gradvist blive bedre.

Yoga-sekvens til at redefinere din form

Følg denne 45 minutters yogasekvens 2-3 gange om ugen for at forvandle din fysik. Bevæg dig langsomt og kontrolleret, aktiver dine muskler, og fokuser på en korrekt kropsholdning:

 1. Barnets stilling - 30 sekunder
 2. Nedadvendt hund - 1 minut
 3. Planke - 30 sekunder
 4. Stav med fire lemmer - 15 sekunder på hver side
 5. Cobra - 1 minut
 6. Græshoppestilling - 30 sekunder på hver side
 7. Båd - 30 sekunder
 8. Bro - 1 minut
 9. Bue - 30 sekunder
 10. Prayer Twist - 30 sekunder på hver side
 11. Forlæns fold med ét ben - 30 sekunder på hver side
 12. Kriger II - 30 sekunder på hver side
 13. Forlænget sidevinkel - 30 sekunder på hver side
 14. Trekant - 30 sekunder på hver side
 15. Kamel - 30 sekunder
 16. Rygliggende spinal twist - 1 minut på hver side
 17. Hånd til storetå - 30 sekunder på hver side
 18. Savasana - 3 minutter

Gentag på både venstre og højre side, når det er nødvendigt. Flyd jævnt mellem hver stilling, tag et par vejrtrækninger, og gå så videre.

Sunde vaner, der maksimerer yogaens kropsforvandling

Støt de forandringer, du opnår på din måtte, med disse sunde livsstilsvaner:

Hydrering - Drik masser af vand før, under og efter yoga for at forhindre muskeltræthed og erstatte svedtab. Korrekt hydrering optimerer træningens ydeevne og restitution.

Søvn - God søvnkvalitet understøtter muskelreparation og -vækst samt metabolisk sundhed. Yogaens stressreduktion hjælper dig med at hvile bedre.

Ernæring - Følg en kost bestående af uforarbejdede, hele fødevarer med et passende kalorieindtag i forhold til dine mål for at skabe forandring.

Bevæg dig dagligt - Hold dig aktiv på hviledage med gåture, konditionstræning, lette vægte osv. Mere bevægelse opbygger forbrændingsfremmende muskler.

Reducer stress - Håndtering af livsstress gennem yoga eller andre metoder begrænser kortisol og mentale barrierer, der forhindrer progression.

Vær tålmodig - Forstå, at positive forandringer kræver konsekvens over tid. Forvent ikke resultater fra den ene dag til den anden.

Ændrer yoga din kropsform?

Det, vi tager med

Yoga er en skånsom vej til kropsforvandling gennem opbygning af muskelmasse og fedtforbrænding. Selvom det er umuligt at reducere pletvise problemer, bidrager yoga til foryngelse af hele kroppen. En strategisk yogapraksis plus sunde livsstilsvaner kan føre til en stærkere, mere tonet og fleksibel kropsform over tid. Vær tålmodig og stol på processen!

CBD og yoga: En vindende kombination?

Du har måske hørt om at kombinere cannabisafledt CBD-olie med yoga. Men supplerer CBD rent faktisk en yoga-praksis eller yoga-kropsforandringer?

Forskning i kombinationen af CBD-olie eller CBD-kapsler og yoga er stadig begrænset. De fleste rapporterede fordele er anekdotiske og dosisafhængige. Tal med din læge, før du blander CBD-olie i din fitnessrutine eller kropsforandring. Start lavt, gå langsomt frem, og overvåg eventuelle bivirkninger. Men brugt med forsigtighed kan CBD og yoga virke synergistisk for nogle.

Hvad er det bedste tidspunkt på dagen at dyrke yoga for at ændre din krop?

De fleste eksperter anbefaler, at man dyrker yoga tidligt om morgenen på tom mave. Din krop har mindre mad at fordøje, så din energi kan fokuseres udelukkende på yogapraksis. Kortisolniveauet er højt om morgenen, så yoga kan hjælpe med at modvirke virkningen af dette stresshormon. Når du dyrker yoga tidligt, kickstarter du også dit stofskifte som det første, så du forbrænder flere kalorier i løbet af dagen.

Hvor lang tid går der, før jeg ser resultater af yoga?

Det kræver konsekvent praksis over uger og måneder at opnå synlige ændringer i din fysik gennem yoga. Begyndere kan se små forbedringer i muskeltonus og fleksibilitet efter 8-12 uger. Et betydeligt fedttab tager mindst 12 uger, efterhånden som dit stofskifte tilpasser sig. Tag månedlige billeder af dine fremskridt for at følge de små ændringer. Fokuser mere på, hvordan din krop føles, end blot på det fysiske udseende.

Er hot yoga eller bikram yoga bedre til at ændre din krop?

Varme stilarter som Bikram forbrænder flere kalorier på grund af varmen, der øger din puls. Pas dog på ikke at overstrække, når musklerne er varme, da risikoen for skader stiger. Opbyg et fundament ved normale temperaturer, før du går videre til hot yoga. Intensiteten gør det sværere for begyndere at opretholde en korrekt linjeføring og form. Både standard yoga i et varmt rum og hot yoga kan forvandle din krop.

Hvor ofte om ugen skal jeg dyrke yoga for at ændre min kropsform?

Sigt efter at dyrke yoga 3-5 gange om ugen i mindst 60 minutter for at omforme din krop. Det er vigtigt med restitutionsdage mellem sessionerne, så musklerne kan genopbygges stærkere. Tag 1-2 hviledage, hvor du fokuserer på blide stræk, gåture eller anden let aktivitet. Yoga hver dag er ikke nødvendigt og kan føre til overtræning, når du forsøger at forandre din fysik.

Vil yoga hjælpe mig med at tabe fedt på mave, arme og lår?

Yoga reducerer fedt på hele kroppen, men kan ikke specifikt målrette fedttab mod problemområder. Brug yoga til at opbygge muskelmasse og sætte gang i stofskiftet, så du forbrænder fedt over hele kroppen. Kombiner yoga med målrettet styrketræning, hvis du vil fokusere mere på at forme områder som armene. Forvent en synlig opstramning af disse regioner, når musklerne under fedtet bliver strammere.

Hvilke yogastillinger træner numse og ben?

For at udvikle dine baller og ben skal du prioritere disse former:

 • Kriger I & II
 • Stolens stilling
 • Sumo squat i hestestand
 • Frøstilling
 • Garland Pose
 • Lavt udfald
 • Halvmåneudspring
 • Trebenet nedadgående hund

Bevæg dig gennem højere gentagelser, og aktiver virkelig ballerne i hver stilling. Vinyasa flows, der hurtigt skifter stilling, sætter også gang i underkroppen.

Hvor længe holder yogaens resultater, hvis jeg holder op med at træne?

Konsistens er nøglen til kropsforvandling med yoga. Hvis du holder helt op med at dyrke yoga, vil du gradvist begynde at miste spændstighed, fleksibilitet, styrke og føle dig mere stresset. Gør yoga til en livslang vane 2-3 gange om ugen. Hvis du med jævne mellemrum ændrer din yogastil, tilføjer vægte eller prøver et nyt studie, vil det hjælpe dig med at holde fast.

Resumé

Yoga er en effektiv måde at ændre sin kropsform og -sammensætning på, når den praktiseres konsekvent over tid. Stillinger og sekvenser opbygger muskelmasse ved at understøtte din kropsvægt, hvilket fungerer som modstandstræning. Core-fokuseret yoga styrker også mavemusklerne, hvilket resulterer i en mere defineret midterdel. En bedre kropsholdning er med til at skabe illusionen af at se højere og slankere ud. Øget fleksibilitet giver mulighed for større bevægelsesfrihed, hvilket kan forbedre udseendet af muskeltonus. Yogaens stressreducerende fordele tilskynder til sunde livsstilsvaner, der understøtter vægttab og fedtforbrænding.

Yoga kan ikke punktvis reducere fedt, men styrkeopbygning af hele kroppen og kalorieforbrænding fra kraftfulde stilarter som Vinyasa, Ashtanga og Power Yoga vil fordele fedttabet jævnt over hele kroppen. Yoga kombineret med et kalorieunderskud fra kosten letter et mærkbart fedt- og vægttab. Forskning bekræfter, at erfarne yogaudøvere har øget muskelmasse og definition sammenlignet med begyndere. Undersøgelser viser betydelige reduktioner i fedtprocent og taljeomkreds ved regelmæssig yoga.

Yoga supplerer også vægttabsindsatsen gennem reducerede stresshormoner, øget kernestyrke, forbedrede ernæringsvaner og varieret intensitet. Stillinger, der specifikt er rettet mod mavemuskler, ben og baller, kan fremskynde toningen. For at opnå maksimale ændringer i kropssammensætningen skal du dyrke yoga 3-5 gange om ugen i mindst 60 minutter. Understøt din yogapraksis med ordentlig hydrering, tilstrækkelig søvn, fuldgyldig ernæring, daglig aktivitet og stresshåndteringsteknikker.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder