De mange anvendelser af hamp

Published:

Hamp er en af de mest alsidige planter på jorden. I tusindvis af år har mennesker brugt hamp til en bred vifte af formål, fra tekstiler og reb til mad og medicin. Med over 25.000 kendte anvendelser tilbyder hamp løsninger på mange af nutidens problemer. Efterhånden som hamp får juridisk status og offentlig accept, udvides dets forskellige anvendelsesmuligheder.

De mange anvendelser af hamp

En kort historie om hamp

Hamp har en omfattende historie, der strækker sig over 10.000 år. Det er en af de tidligst kendte planter, der blev dyrket til tekstilfibre og frøolie. Arkæologer har fundet tegn på hampeklude i Mesopotamien (det nuværende Irak og Iran), der kan dateres tilbage til 8000 f.Kr.

I århundreder var hamp en værdsat råvare på grund af dens holdbarhed og styrke. Ordet "lærred" stammer faktisk fra det latinske ord for hamp, cannabis. Tøj og sejl af lærred udrustede oldtidens hære og flåder. Hampfiberens sejhed gjorde den ideel til reb og rigning.

Hamp havde også en ernæringsmæssig værdi gennem sine spiselige frø, blade og olie. Berømte personer som George Washington og Thomas Jefferson dyrkede hamp på deres plantager. De amerikanske kolonier brugte endda hamp som lovligt betalingsmiddel. I over 200 år blev det i Amerika betragtet som en patriotisk pligt at dyrke hamp for at producere vigtige materialer til den nye nation.

I det 20. århundrede ændrede holdningerne sig, da hamp blev fanget i anti-marihuana-lovgivningen. Men i dag, hvor marihuana-lovene lempes, og hampens sundhedsmæssige fordele og miljøvenlige natur bliver mere tydelig, oplever hamp en genopblomstring.

Lad os nu tage et kig på de mange forskellige måder, hamp kan forbedre vores liv i det 21. århundrede.

Hamp til sundhed og ernæring

Selv om du måske tænker på hamp som en ikke-psykoaktiv fætter til marihuana, har det betydelige ernæringsmæssige fordele:

 • Hampefrø og -olie er meget næringsrige og indeholder essentielle fedtsyrer, mineraler, vitaminer og protein.
 • Hampefrø er en af de eneste vegetabilske kilder til komplet protein, med alle 9 essentielle aminosyrer.
 • Hampeolie indeholder det optimale forhold af omega-fedtsyrer, 3:1 Omega 6 til Omega 3, som anbefales for menneskers sundhed.
 • Hampefrø indeholder gamma-linolensyre (GLA), som har antiinflammatoriske egenskaber.
 • Hampeolie indeholder E-vitamin, caroten, phytosteroler og phospholipider, der understøtter hudens, hjertets og immunsystemets sundhed.
 • CBD, der udvindes af hamp, har ingen psykoaktive virkninger, men kan lindre smerter, angst, søvnforstyrrelser og meget mere.

Med denne imponerende ernæringsprofil er det ikke underligt, at hampefødevarer som hampefrø, proteinpulver, mælk og olie bliver mere og mere populære. Hampebaserede ingredienser findes i stigende grad i emballerede fødevarer, drikkevarer, produkter til personlig pleje og kosttilskud.

 • Sundhedsspørgsmål 1: Vidste du, før du læste denne artikel, at hampefrø indeholder komplet protein og essentielle fedtsyrer?

Hampplanten indeholder også bioaktive forbindelser, som videnskaben kun lige er begyndt at forstå. Over 100 phytocannabinoider, terpener og flavonoider i hamp interagerer med vores krops naturlige endocannabinoide system. Efterhånden som forskningen i disse forbindelser accelererer, vil der sandsynligvis dukke nye hampebaserede lægemidler, behandlinger og forebyggende sundhedsapplikationer op.

Bæredygtige tekstiler og miljøvenlige produkter

Hamp har været brugt til tekstiler og reb i årtusinder. Det viser sig, at denne ældgamle plante også kan levere løsninger på moderne bæredygtighedsproblemer.

Hamp er naturligt resistent over for skadedyr, tørke, skimmel og ukrudt. Det er let at dyrke uden herbicider eller pesticider. Hampeafgrøder beriger jorden og kræver mindre vand end bomuld.

Hampefibre giver et usædvanligt slidstærkt og åndbart stof. Produkter som tøj, sengetøj, håndklæder og polstring kan være luksuriøst bløde og alligevel langtidsholdbare.

Sammenlignet med bomuld og syntetiske fibre har hampetekstiler et mindre miljømæssigt fodaftryk. Fremstilling af hampestof genererer færre drivhusgasser og bruger mindre energi og vand.

Som en hurtigt fornyelig planteafgrøde er hamp et mere etisk og miljøvenligt alternativ til læder- og uldprodukter. Vi ser hamp indarbejdet i sko, tasker, punge og andet tilbehør.

Hamp-plastkompositter er formbare og biologisk nedbrydelige erstatninger for oliebaseret plast. Hampplast bruges til at fremstille paneler, bildele, emballage og meget mere.

Hamp kan endda omdannes til højtydende grafenmaterialer. Grafen fremstillet af vedvarende hamp har potentiale til at erstatte mindre bæredygtige grafenderivater.

Hampens stærke, vedvarende og biologisk nedbrydelige egenskaber gør den til et af fremtidens materialer. Forbrugernes ønske om etiske og miljøvenlige produkter vil fortsætte med at drive innovation og indførelse af bæredygtige hampeløsninger.

 • Spørgsmål om bæredygtighed: Hvordan gavner brugen af hamp miljøet sammenlignet med andre afgrøder?

Biobrændsel, byggematerialer og meget mere fra hamp

Biobrændsel, byggematerialer og meget mere fra hamp

Som en industriel afgrøde har hamp andre anvendelsesmuligheder end sundhed, ernæring og beklædning. Det er kun fantasien, der sætter grænser for de mange anvendelsesmuligheder.

Hamp kan omdannes til rene, vedvarende biobrændstoffer som biodiesel, ethanol og methanol, der forbrændes med færre emissioner end oliebrændstoffer.

De fibre og hurds (indre stængelkerner), der er tilovers fra hampedyrkning, bruges til at skabe bæredygtige byggematerialer. Hampebeton (komposit af hamp og kalk) er skimmel-, skadedyrs- og brandhæmmende. Hampfiberplader og -isolering er effektive, giftfri alternativer til traditionelle byggematerialer.

Hampens celluloserige stilke kan omdannes til bionedbrydelig plast og kompositter til fremstilling. Disse hamp-afledte materialer er lettere, men stivere end traditionel plast.

Absorberende hampestoffer bruges til oprensning af oliespild. Jordrensning med hamp bruger phytoremediation til at fjerne giftstoffer og genoprette udpinte marker.

Vi har kun kradset i overfladen af hampens kommercielle potentiale. Efterhånden som de nuværende forbud mod hampedyrkning ophæves, mener forskerne, at vi vil opdage endnu flere innovative anvendelsesmuligheder for hamp på tværs af forskellige brancher.

Fremtiden er grøn: Omfavnelse af hamp

Med hampens lange historie er det ingen overraskelse, at misforståelser og forældede restriktioner har hindret denne afgrøde. Men opfattelsen er ved at ændre sig, efterhånden som hampens sundhedsmæssige, miljømæssige og økonomiske fordele bliver mere kendte.

Den amerikanske Farm Bill fra 2018 legaliserede hampedyrkning på føderalt plan, mens den stadig regulerede THC-niveauer og kickstartede denne landbrugsrenæssance. Talrige stater har vedtaget yderligere hampelovgivning for at fremme produktionen.

Forbrugernes efterspørgsel efter miljøvenlige og etisk fremstillede produkter fortsætter med at stige. Offentlighedens påskønnelse af hampens ernæringsmæssige egenskaber får sundhedsbevidste kunder til at søge funktionelle fødevarer og forebyggende midler.

Hampplantens alsidige fiberstilke, næringsrige frø, CBD-rige blomster og en række bioaktive forbindelser skaber et væld af muligheder. Forskere forudser innovative medicinske behandlinger, intelligente tekstiler, bæredygtige byggematerialer, energiløsninger og meget mere i horisonten.

Hampens fremtid ser lysere ud end nogensinde. Scenen er sat for, at denne ældgamle afgrøde igen kan revolutionere samfund, økonomier og industrier - på stadig grønnere måder.

Ofte stillede spørgsmål om brugen af hamp

Hvad er nogle af de vigtigste anvendelser af hamp?

Hamp har over 25.000 kendte anvendelser, der spænder over fødevarer, tekstiler, byggematerialer, biobrændstoffer, plastalternativer og meget mere. Nogle af de vigtigste anvendelser omfatter:

 • Næringsrige hampfødevarer som frø, olie, proteinpulver, mælk og hampbaserede ingredienser
 • Tekstiler som stof, garn, reb og tøj fremstillet af holdbare og bæredygtige hampefibre.
 • Hampebeton og fiberplader til byggematerialer
 • Bionedbrydeligt hamp-plast til emballage, bildele og andre anvendelser
 • CBD-olie fra hamp til terapeutiske formål
 • Hamp biodiesel brændstof
 • Hamp til phytoremediation for at absorbere giftstoffer og rense jorden
 • Hampolieabsorbenter bruges til oprensning af olieudslip

Hvordan er hamp i forhold til bomuld, når det gælder bæredygtighed?

Hamp anses for at være meget mere bæredygtigt at dyrke end bomuld. Hampens naturlige modstandsdygtighed over for skadedyr, ukrudt og tørke minimerer behovet for herbicider, pesticider eller kunstvanding.

Hampedyrkning giver næringsstoffer tilbage til jorden i stedet for at udpine den. Det binder også mere kuldioxid fra atmosfæren.

Forarbejdning af hamp til tekstiler og papir kræver færre kemikalier og resulterer i mindre forurening end forarbejdning af bomuld. Hampetekstilproduktion bruger generelt mindre energi og vand.

Da bomuld kræver kraftig kunstvanding, pesticider og intensivt arbejde, er hamp en mere miljøvenlig tekstilmulighed.

Biobrændsel, byggematerialer og meget mere fra hamp

Hvilke næringsstoffer indeholder hamp?

Hele hampefrø er rige på sunde fedtstoffer, protein, fibre, mineraler og antioxidanter. Frøene indeholder alle 9 essentielle aminosyrer, hvilket gør det til et af de få plantebaserede komplette proteiner.

Hampeolie leverer omega-3- og omega-6-fedtsyrer i det optimale forhold for menneskelig ernæring. Den indeholder også gamma-linolensyre og forbindelser som E-vitamin og caroten.

Hampeblade kan spises som en nærende grøn salat. Hampefrøhjerter og -mel indeholder protein, fibre og mineraler. Hampemælk er en alternativ kilde til kalcium og D-vitamin.

Hvordan er hampbeton sammenlignet med beton i byggeriet?

Hampebeton er et bæredygtigt byggemateriale, der består af hampehår (kernefibre) blandet med kalk. Det giver fordele i forhold til beton:

 • Kulstofnegativt materiale, der binder CO2 under forarbejdningen
 • Fremragende isolerende og fugtregulerende egenskaber
 • Naturligt modstandsdygtig over for skimmel, skadedyr og brand
 • Mindre energiforbrug i produktionen end beton
 • Mindre vægt for lettere transport og konstruktion

Den største ulempe er hampbetons lavere strukturelle styrke. Men kombineret med andre materialer skaber det holdbare, åndbare konstruktioner med et mindre CO2-fodaftryk.

Hvilke typer brændstof kan hamp producere?

Hamp er velegnet til produktion af biomassebrændstoffer. Dens høje celluloseindhold kan omdannes til forskellige biobrændstoffer:

 • Biodiesel - fremstillet af olie presset fra hampefrø
 • Ethanol/methanol - fremstillet ved fermentering af hampestængler
 • Biogas - produceret ved anaerob nedbrydning af hampaffald
 • Kulbrintebrændstoffer - skabt gennem pyrolyse af hampestængler ved høj varme

Biodiesel fra hamp brænder renere end olie med lavere emissioner. Og cellulosebaseret ethanol fra hamp konkurrerer ikke med fødevareafgrøder om råmateriale.

Hvordan er hampplast sammenlignet med traditionel plast?

Hampplast er enhver bioplastisk polymer, der stammer fra hampebiomasse. Det har unikke egenskaber:

 • Udvundet af hurtigt fornyeligt plantemateriale, ikke fossile brændstoffer
 • Bionedbrydeligt under de rette forhold
 • Højere varmebestandighed end konventionel plast
 • Kan være 3-5 gange stivere og alligevel lettere end polypropylen
 • Effektiv elektrisk isolator med lavt dielektrisk tab

Hampplast kan erstatte plast i visse former for elektronik, biler, emballage og andre anvendelser. Det har den fordel, at det nedbrydes biologisk meget hurtigere end traditionel plast.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder