Øger shilajit virkelig testosteronet?

Published:

MainImageØger shilajit virkelig testosteronet?

Shilajit er et herbo-mineralsk stof, der har været brugt i traditionel indisk medicin i århundreder. Nogle fortalere hævder, at shilajit kan øge testosteronniveauet betydeligt hos mænd. Men er der noget sandt i det?

Hvad er shilajit?

Shilajit er et tykt, sortbrunt stof, der siver ud af klipperevner i flere bjergkæder i Asien, især i Himalaya. Det består af humus og organisk plantemateriale, der er blevet komprimeret af klippelag blandet med mikrobielle metabolitter.

Shilajit har været brugt i ayurvedisk medicin i tusindvis af år til at styrke helbred og vitalitet. På det seneste er det blevet populært som testosteron- og libidobooster.

Øger shilajit testosteron?

Der er nogle foreløbige beviser for, at shilajit kan øge det totale testosteronniveau. Der er dog brug for mere forskning for at afgøre, om det har en meningsfuld effekt på frit testosteron.

Forskning i dyr

De fleste undersøgelser af shilajit og testosteron er blevet udført på rotter. En undersøgelse gav shilajit til infertile rotter i 90 dage. De behandlede rotter havde signifikant højere testosteronniveauer og sædtal sammenlignet med ubehandlede rotter (1).

I et andet rotteforsøg øgede shilajit testosteron, follikelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH) sammenlignet med en kontrolgruppe efter 56 dage. Disse stigninger førte til forbedringer i sædkvaliteten (2).

Forskning i mennesker

Der har kun været nogle få undersøgelser af shilajits effekt på testosteronniveauet.

Et studie undersøgte effekten af oprenset shilajit på 45 infertile mænd. Efter 90 dages behandling havde 22,7 % af deltagerne øget den samlede testosteronmængde sammen med forbedringer i sædkvalitet og motilitet (3).

En yderligere klinisk undersøgelse af oligospermiske mænd viste, at behandling med shilajit signifikant øgede serum total testosteron, frit testosteron og dehydroepiandrosteron (DHEAS) sammenlignet med baseline-niveauer (4).

Selvom disse første studier på mennesker er lovende, er der behov for større kontrollerede forsøg.

SecondImage

Potentielle mekanismer

Forskere spekulerer i, at shilajit kan øge testosteron og forbedre mandlig fertilitet på et par vigtige måder:

  • Forbedring af hormonproduktionen: Forbindelser i shilajit, som fulvinsyre, kan stimulere hypothalamus-hypofyse-gonade-aksen (HPG) og Leydig-cellerne i testiklerne, så hormonproduktionen øges (5).
  • Sænker stress: Shilajit hjælper med at reducere kortisolniveauet, hvilket kan afbøde testosteronsænkende stress (5).
  • Forøgelse af antioxidanter: Fulvinsyre og andre antioxidanter hjælper med at bekæmpe oxidativ skade og cellulær aldring (6).

Det vigtigste at tage med: Der er foreløbige beviser for, at shilajit kan øge det totale testosteronniveau. Men den nuværende forskning er begrænset, og der er behov for flere forsøg på mennesker.

Dosering og sikkerhed

Kliniske studier bruger ofte doser på 100-500 mg shilajit-ekstrakt dagligt. Det er bedst at tage det sammen med et måltid for at forbedre optagelsen.

Rensede shilajit-tilskud af høj kvalitet har vist sig at være generelt sikre ved disse doser på kort sigt (op til 90 dage) (3, 4).

Men rå shilajit indeholder naturligvis tungmetaller og andre forurenende stoffer. Indtagelse af rå shilajit eller meget høje doser kan give bivirkninger. Sikkerheden ved langtidsbrug er ukendt (7).

Den nederste linje

Shilajit viser potentiale til at øge testosteron, men de nuværende beviser er foreløbige. Selvom resultaterne virker lovende, er der behov for flere grundige forsøg på mennesker, før man kan drage konklusioner.

Tal med din læge, før du tager shilajit eller andre kosttilskud for at øge testosteronniveauet. De kan hjælpe med at afgøre, om behandlingen er passende for din hormonelle sundhed.

Ofte stillede spørgsmål

Her er svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om shilajit og testosteron.

Hvad er de aktive ingredienser i shilajit?

Nogle af de vigtigste bioaktive forbindelser, der findes i shilajit, er:

  • Fulvinsyre - en naturlig antioxidant
  • Dibenzo-α-pyroner - antiinflammatorisk
  • Humussyrer - kan fjerne toksiner
  • Benzoesyre - antioxidant
  • Mange mineraler, herunder jern, kobber, zink

Disse forbindelser menes at bidrage til shilajits gavnlige virkninger.

Hvor lang tid tager det for shilajit at øge testosteronniveauet?

Baseret på begrænsede beviser kan shilajit begynde at øge det totale testosteronniveau inden for 90 dage efter konsekvent tilskud. Responsen kan dog variere fra person til person.

Er shilajit sikkert?

Ifølge ayurvediske traditioner og ny forskning synes renset shilajit af høj kvalitet at være relativt sikkert, når det bruges korrekt. Sikkerheden ved langtidsbrug er dog ukendt.

Rå, ubehandlet shilajit kan indeholde forurenende stoffer som tungmetaller. Det anbefales ikke at indtage rå former.

Kan jeg tage shilajit, hvis jeg har en medicinsk tilstand?

Tal med din læge, før du tager shilajit, hvis du har en medicinsk tilstand, hormonforstyrrelser, tager receptpligtig medicin eller planlægger en operation.

Nogle af de sygdomme, der kan interagere med shilajit, er diabetes, autoimmune lidelser, hjerte-kar-sygdomme og psykiske lidelser.

Kan shilajit øge antallet af sædceller og forbedre fertiliteten?

Tidlige beviser tyder på, at tilskud med shilajit kan forbedre flere markører for mandlig fertilitet, herunder sædkvalitet, bevægelighed og testosteronniveauer. Mere forskning er dog påkrævet.

Hvad er den anbefalede dosis af shilajit?

De fleste undersøgelser, der viser fordele, har brugt doser på mellem 100-500 mg renset shilajit om dagen. Det er bedst at tage det sammen med mad for at forbedre optagelsen.

Start med lavere doser for at vurdere tolerancen, før du øger dit indtag. Og følg altid producentens eller sundhedspersonalets retningslinjer.

Kan jeg kombinere shilajit med andre testosterontilskud?

Det er bedst at undgå at stable flere testosterontilskud sammen på grund af potentielle bivirkninger. Kontakt altid en læge, før du kombinerer shilajit med andre hormoner eller kosttilskud.

Nogle naturlige stakke, der rapporteres at være sikre, omfatter shilajit med ashwagandha, magnesium, zink, DHEA eller vitamin D. Men der er behov for mere forskning.

Kan shilajit hjælpe med at opbygge muskler eller forbedre træningen?

Der er ingen gode beviser for, at shilajit direkte hjælper med at opbygge muskelmasse. Men hvis det viser sig at øge testosteronniveauet, kan det give indirekte anabolske, præstationsfremmende effekter over tid.

Husk på, at styrketræning og korrekt ernæring er langt vigtigere for muskelvækst end noget kosttilskud alene.

Resumé

Shilajit er et herbo-mineralsk stof, der i århundreder er blevet brugt i traditionel indisk ayurvedisk medicin til at forbedre mænds sundhed og vitalitet. I dag vokser shilajit i popularitet som en naturlig testosteron- og fertilitetsbooster. Men understøtter forskningen disse påståede effekter? Flere dyreforsøg afslører, at tilskud med shilajit øger testosteronniveauet og forplantningsevnen hos rotter. Et par pilotstudier på mennesker viser også lovende resultater. Et studie gav shilajit til 45 infertile mænd i 90 dage. Ved afslutningen oplevede næsten 23% af mændene øget total testosteron, sædkvalitet og sædmotilitet. Et andet forsøg rapporterede, at shilajit øgede den samlede mængde testosteron, frit testosteron og DHEAS hos infertile mænd med oligospermi sammenlignet med baseline-niveauerne. Selvom resultaterne virker opmuntrende, er den nuværende dokumentation for mennesker begrænset til små studier. Så der er brug for mere grundige, kontrollerede kliniske forsøg for at bekræfte effekten. Forskere spekulerer i, at shilajit kan øge testosteron ved at forbedre hormonproduktionen, sænke kortisol og øge antioxidantniveauet for at bekæmpe oxidativ stress. Når de tages korrekt, synes rensede præparater at være relativt sikre til kortvarig brug. Men rå, uforarbejdede former for shilajit indeholder naturligvis tungmetalforureninger og kan ikke anbefales. Sammenfattende viser shilajit et tidligt potentiale for at forbedre testosteronniveauet hos mænd og måske også forbedre fertilitetsparametrene. Men der er endnu ikke tilstrækkelig evidens til at drage konkrete konklusioner. Tal med din læge om, hvorvidt shilajit er egnet til at støtte din hormonelle og reproduktive sundhed.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder