Er det okay at tage shilajit hver dag?

Published:

MainImage

Er det okay at tage shilajit hver dag?

Shilajit er et unikt kosttilskud, der har været brugt i århundreder i ayurvedisk medicin. Men er det sikkert at tage shilajit dagligt? Lad os se nærmere på det.

Hvad er shilajit?

Shilajit er en tyk, tjærelignende substans, der siver ud af klipper i flere bjergkæder i Asien. Det består af plantemateriale og mineraler, der er blevet komprimeret af klippelag gennem århundreder.

Folk har brugt shilajit til at øge energien, stimulere immunforsvaret og understøtte flere andre sundhedsmæssige fordele. Men selvom shilajit viser lovende resultater på disse områder, er der stadig behov for mere forskning.

Så hvad siger den nuværende forskning om at tage shilajit hver dag? Bør du tilføje det til din almindelige kosttilskudsrutine? Lad os se nærmere på det.

Er det sikkert at tage Shilajit dagligt?

Der er i øjeblikket ikke rapporteret om større sikkerhedsproblemer ved at tage renset shilajit i henhold til de anbefalede doser. Da shilajit indeholder så store mængder mineraler og andre forbindelser, der er udvundet af jorden, er kvaliteten utrolig vigtig.

Shilajit af lav kvalitet kan være forurenet med tungmetaller, frie radikaler og andre giftstoffer. Så længe du får shilajit af høj kvalitet fra en velrenommeret kilde, ser det ud til at være sikkert at tage shilajit dagligt.

Men det er altid klogt at tale med din læge, før du begynder på et nyt kosttilskud, især hvis du tager medicin eller har en medicinsk tilstand.

Hvad er de anbefalede doser?

Undersøgelser på mennesker bruger doser på mellem 200 og 500 mg renset shilajit om dagen. Det er dog bedst at starte med lavere doser som 100 mg for at vurdere tolerancen.

Shilajit kan forstærke virkningen af andre kosttilskud og medicin. Det anbefales også generelt at tage shilajit tidligere på dagen, da det kan give et betydeligt energiboost.

Hvad er fordelene ved et dagligt tilskud af shilajit?

Regelmæssig indtagelse af shilajit som kosttilskud kan:

 • Øge energiniveauet
 • Forbedrer hukommelse, humør og motivation
 • Stimulere immunforsvaret
 • Beskytter hjerneceller og nervevæv
 • Reducere inflammation
 • Forbedre markører for hjertesundhed
 • Øger testosteron og fertilitet hos mænd

Selvom der findes lovende forskning i alle disse fordele, er der stadig behov for større forsøg på mennesker.

SubImage

Er der nogen bivirkninger?

Når shilajit tages som anbefalet, tåler de fleste det godt. Nogle midlertidige bivirkninger er dog mulige:

 • Urolig mave
 • Diarré
 • Svimmelhed
 • Hovedpine
 • Udslæt

Høje doser kan øge urinsyreniveauet eller interagere med angstdæmpende medicin. Derfor er det bedst at starte med mindre doser på 100-200 mg om dagen.

Sørg også for at købe renset shilajit fra en pålidelig kilde. Produkter af dårlig kvalitet er mere tilbøjelige til at give maveproblemer og andre bivirkninger.

En opsummering: Er det sikkert at tage Shilajit dagligt?

Shilajit er rig på næringsstoffer som fulvinsyre, dibenzoalphapyroner og mineraler, der har en række sundhedsmæssige egenskaber. Ifølge ayurvedisk tradition og ny klinisk forskning er shilajit sikkert og veltolereret, når man bruger rene kosttilskud af høj kvalitet i de anbefalede doser.

For at opsummere - indtagelse af 100-500 mg shilajit om dagen ser ud til at være både sikkert og potentielt gavnligt. Der er dog stadig behov for flere forsøg på mennesker for at fastslå effekten på de forskellige tilstande, det bruges til.

Ofte stillede spørgsmål om at tage shilajit

Shilajit bliver mere og mere populært som sundhedstilskud, hvilket også betyder, at der stilles flere spørgsmål til dets sikkerhed og virkning. Her er svarene på nogle af de mest almindelige spørgsmål om shilajit.

Hvad er det bedste tidspunkt på dagen at tage shilajit?

Da shilajit kan øge energi og stofskifte betydeligt, anbefales det ofte at tage det tidligere på dagen. Det gør, at den stimulerende effekt aftager ved aftenstid. Hvis man tager shilajit for sent, kan det være svært at falde i søvn.

Nogle mennesker rapporterer dog, at de får mere styrke og udholdenhed af at tage shilajit et par timer før træning. Som med alle nye kosttilskud skal du starte langsomt og være opmærksom på din krops reaktion.

Er shilajit sikkert for kvinder, der er gravide eller ammer?

På nuværende tidspunkt findes der kun lidt forskning om shilajits sikkerhed for gravide eller ammende kvinder. Derfor er det bedst, at de undgår shilajit, indtil der foreligger mere definitive sikkerhedsdata.

Kan jeg tage shilajit, hvis jeg har en helbredstilstand eller tager medicin?

Før du tager shilajit, er det vigtigt at konsultere din læge, hvis du tager medicin eller har et underliggende helbredsproblem. Shilajit kan potentielt interagere med visse lægemidler som f.eks. angstdæmpende medicin.

Det hjælper også naturligt med at regulere dopamin og serotonin. Så det er især vigtigt for dem med dopaminrelaterede tilstande at være forsigtige med shilajit.

Hvor lang tid går der, før jeg mærker virkningen af shilajit?

De fleste begynder at bemærke subtile løft i energi, kognitiv funktion, libido og muskelstyrke inden for flere dage til et par uger med daglige shilajit-tilskud. Men shilajits forbindelser ophobes gradvist i kroppen for at opnå maksimal effekt.

Konsistens er nøglen. Ved vedvarende brug i optimale doser (200-500 mg/dag) kan det tage 12 uger eller længere, før den fulde effekt viser sig. Vær opmærksom på, hvordan du har det over tid i stedet for at forvente dramatiske ændringer med det samme.

Hvad sker der, hvis jeg tager for meget shilajit?

Høje doser shilajit kan give bivirkninger som svimmelhed, lavt blodtryk, irritation og ændringer i hjertefrekvens eller urinsyreniveau. Maveproblemer og diarré er også muligt, hvis man overskrider anbefalingerne.

Derfor er det vigtigt at starte med mindre doser på 100-200 mg, indtil du ved, hvordan shilajit påvirker dig individuelt. Arbejd dig langsomt op til en daglig dosis på 400-500 mg, og stop brugen, hvis der opstår bekymrende reaktioner.

Resumé

Shilajit er en næringstæt biomasse, der har været brugt i ayurvedisk medicin i århundreder til at øge energien, stimulere immunforsvaret og fremme det generelle helbred. Shilajit af høj kvalitet, også kaldet "mineral pitch", indeholder over 80 mineraler og fulvinsyre, der leverer antioxidanter og andre gavnlige forbindelser direkte til cellerne. Forskning tyder på, at shilajit understøtter energiproduktion, hjernesundhed, muskelfunktion, fertilitet og meget mere, når det tages regelmæssigt som et kosttilskud.

Ifølge de fleste undersøgelser er shilajit generelt sikkert og veltolereret, men man skal sørge for at købe renset shilajit af høj kvalitet for at undgå forurening. Eksperter anbefaler, at man starter med små doser på 100-200 mg om dagen. Hold øje med eventuelle virkninger på humør, kognition, træningspræstation osv., før du langsomt øger din dosis op til 500 mg dagligt. Bivirkninger er sjældne, men kan omfatte hovedpine, svimmelhed, ændringer i blodtryk eller hjertefrekvens. Tal med din læge, før du bruger shilajit, hvis du er gravid, ammer, tager medicin eller har en medicinsk tilstand. Selvom forsøg med mennesker er begrænsede til dato, viser shilajit lovende resultater som en del af en sund livsstil.

75 Word Summary: Shilajit er en antioxidantrig biomasse, der bruges i ayurveda til at booste energi, immunitet, hjernefunktion, fertilitet og meget mere. Foreløbig forskning tyder på, at shilajit kan give kognitive, fysiske, reproduktive og wellness-fordele. Når shilajit tages regelmæssigt i optimale doser på 100-500 mg og kommer fra kvalitetsrensere, ser det ud til at være sikkert for de fleste mennesker. Man bør dog konsultere sin læge, før man tager shilajit-kosttilskud, især hvis man er gravid, tager medicin eller har helbredsproblemer. Der er stadig brug for flere forsøg på mennesker.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder