Har shilajit bivirkninger?

Published:

MainImageHar shilajit bivirkninger? Hvad du har brug for at vide

Shilajit er et naturligt stof, der har været brugt i traditionel indisk medicin i århundreder. Det er kendt som "ødelæggeren af svaghed" og har mange sundhedsfordele.

Men et almindeligt spørgsmål fra dem, der overvejer at tage shilajit, er - har shilajit bivirkninger?

I dette indlæg vil vi undersøge, hvad shilajit er, de foreslåede fordele, sikkerhed og potentielle bivirkninger, man skal være opmærksom på.

Hvad er shilajit?

Shilajit er et sortbrunt naturligt mineralkompleks, der siver ud af høje bjergklipper i varmt vejr. Det findes hovedsageligt i Himalaya, Tibet-bjergene, Altai-bjergene, Kaukasus-bjergene og Gilgit Baltistan.

Det består af humus og organisk plantemateriale, der er blevet komprimeret af klippelag gennem århundreder.

Ayurveda betragter shilajit som et "foryngelsesmiddel" og "adaptogen" - det hjælper med at balancere kroppens processer for at forbedre sundheden og bekæmpe aldringens virkninger.

Påståede fordele ved shilajit

Shilajit er blevet brugt i forskellige traditionelle medicinsystemer for fordele som:

 • Øget energi og udholdenhed
 • Anti-aging effekter
 • Forbedret hjernefunktion
 • Forhøjet immunitet
 • Hurtigere restitution efter skader
 • Forbedret vitalitet og styrke
 • Antioxidantegenskaber til bekæmpelse af celleskader
 • Bedre fordøjelse

Og meget mere. Men er der videnskabeligt belæg for disse påstande?

Er der videnskabelig dokumentation for fordelene ved shilajit?

Moderne forskning i shilajit er stadig på et tidligt stadie, men de første studier viser lovende resultater:

 • Flere undersøgelser viser, at shilajit har en betydelig antioxidant-aktivitet, der beskytter kroppens celler mod skader.
 • Der er beviser for, at shilajit har antiinflammatoriske, antivirale og kræfthæmmende egenskaber.
 • Nogle resultater tyder på, at shilajit kan sænke kortisol og hjælpe kroppen med at tilpasse sig stress.
 • Nogle få undersøgelser peger på potentielle kognitive fordele ved shilajit - fra forbedret indlæring og hukommelse til beskyttelse mod Alzheimers sygdom.
 • Nogle foreløbige undersøgelser tyder på, at det kan forbedre hjertesundheden og hjælpe med at lindre højdesyge.

Selvom den tidlige forskning er spændende, er der stadig brug for mere robuste data fra større forsøg med mennesker.

SubImage

Er Shilajit sikkert? Bivirkninger og sikkerhedsproblemer

De fleste mennesker kan tage shilajit uden problemer, men har shilajit bivirkninger? Et par sikkerhedsovervejelser er værd at bemærke:

1. Rensning

Rå shilajit, som siver ud af klipperne, er ofte forurenet med tungmetaller, plantepartikler, frie radikaler og andre elementer, som gør det usikkert at indtage.

Rensnings- og filtreringsprocesser er afgørende for at fjerne potentielt farlige forbindelser og patogener, før det er klar til indtagelse. Så renhed og forarbejdningspraksis er afgørende.

2. Ubalanceret formulering

Shilajit indeholder over 80 forskellige mineraler og forbindelser. Men den vigtigste spiller er fulvinsyre - det er den, der har de største sundhedsmæssige fordele. Mange shilajit-kosttilskud angiver ikke fulvinsyreniveauerne, så det er svært at bekræfte, om de er korrekt afbalancerede.

3. Højt jernindhold

Shilajit har et usædvanligt højt indhold af jern. Det er vigtigt for mange af kroppens funktioner, men for meget jern kan give mave-tarm-problemer, leverskader, lavt blodtryk og andre problemer. Personer med hæmokromatose bør undgå shilajit.

4. Interaktioner

Shilajit kan interagere med medicin, herunder antikoagulantia, blodtryksmedicin, immunosuppressiva og visse psykiatriske lægemidler. Tal med din læge, før du tager shilajit, hvis du tager receptpligtig medicin eller kosttilskud.

5. For høj dosering

Hvis man tager mere shilajit end anbefalet, kan det øge urinsyreniveauet, hvilket kan udløse urinsyregigt. Start med lave doser på 20-50 mg om dagen, og øg så gradvist over tid.

6. Følsomhed

Et meget lille antal mennesker rapporterer om allergiske reaktioner og mavebesvær med shilajit. Stop brugen, hvis der udvikles overfølsomhed.

Så for at opsummere - når shilajit er ordentligt renset, afbalanceret og taget som anv ist - virker det relativt sikkert for de fleste mennesker. Men personer med visse sygdomme eller på medicin bør konsultere deres læge før brug.

Hvad er dommen over shilajit?

Shilajit har været brugt længe og viser lovende resultater fra nogle nye studier. Men data om sikkerhed og effekt er stadig begrænsede.

Hvis man overvejer at prøve shilajit, er det yderst vigtigt at vælge et renset produkt af høj kvalitet fra en velrenommeret kilde. Sørg for, at der er angivet fulvinsyreniveauer, og at det er afbalanceret.

Start altid med lave doser, og øg langsomt. Hold øje med eventuelle bivirkninger, og stop straks, hvis der opstår reaktioner.

Hvis man kombinerer shilajit med en afbalanceret kost og en aktiv livsstil, kan man opnå yderligere sundhedsgevinster. Men tjek med din sundhedsplejerske, før du tager shilajit, for at sikre, at det er egnet.

Fordelene ved shilajit ser spændende ud, men der kræves flere beviser for at bekræfte fordelene. Ansvarlig brug af kosttilskud af høj kvalitet kan hjælpe på helbredet - men der er nogle sikkerhedsovervejelser, der skal tages i betragtning.

Har du prøvet at tage shilajit? Oplevede du nogen fordele eller bivirkninger? Vi glæder os over dine tanker nedenfor!

Ofte stillede spørgsmål om shilajit

Nedenfor besvarer vi nogle almindelige spørgsmål om shilajit - hvad det er, hvordan det virker, dets fordele, sikkerhedsprofil og meget mere.

Hvad er shilajit egentlig?

Shilajit er en tyk, tjærelignende substans, der siver ud mellem klipperne i flere bjergkæder i Asien, især i Himalaya. Det består af organisk plantemateriale og mineraler, der er blevet komprimeret af klippelag over tid. Ayurveda betragter shilajit som et foryngende adaptogen.

Hvordan virker shilajit?

Shilajit indeholder over 80 mineraler og forbindelser, hvor den primære aktive ingrediens er fulvinsyre. Fulvinsyre menes at transportere mineraler og andre vigtige næringsstoffer til celler i hele kroppen for at genopbygge, give ny energi og revitalisere på et dybt cellulært niveau.

Hvad tager folk shilajit for?

Der er mange traditionelle anvendelser af shilajit. I dag tager man det primært for at øge energien, bremse aldringen, styrke immunforsvaret, forbedre hjernens og hjertets sundhed, komme sig hurtigere efter skader og forbedre mænds reproduktive sundhed.

Hvad er den anbefalede Shilajit-dosis?

På grund af variationer i shilajits kvalitet og formulering findes der ingen universel doseringsvejledning. Men mange eksperter foreslår, at man starter med 20-50 mg shilajit om dagen for at vurdere tolerancen og derefter langsomt øger til den anbefalede dosis fra producenten. Overskrid aldrig doseringen på produktets etiket.

Hvor hurtigt kan jeg forvente at få gavn af shilajit?

Da shilajit skal genopbygge næringsstoffer på celleniveau, anbefaler de fleste kosttilskud, at man bruger det regelmæssigt i mindst 3-6 måneder for at mærke den fulde effekt. Vær tålmodig, da fordelene kommer over tid. Nogle brugere rapporterer subtile gevinster i energi, kognition eller styrke inden for få uger.

Er det sikkert at tage Shilajit i længere tid?

Der er ingen kendte bivirkninger ved længere tids indtagelse af shilajit rapporteret i traditionelle tekster eller moderne forskning, når det bruges som anvist. Der er dog meget få langsigtede sikkerhedsundersøgelser. Det er bedst at gå til og fra shilajit, for eksempel ved at tage 3-6 måneder konsekvent efterfulgt af en måneds pause.

Hvem bør ikke tage shilajit?

Personer med gigt, hæmokromatose (jernoverbelastningssygdom) og Wilsons sygdom bør undgå shilajit på grund af indholdet af mineraler/metaller. Kontakt din læge før brug, hvis du tager medicin, eller hvis du har blødningsforstyrrelser, lavt blodtryk, leverproblemer eller følsomhed over for urinsyre, da interaktioner er mulige.

Hvad skal jeg kigge efter i en kvalitetsshilajit?

Det vigtigste tegn på et effektivt shilajit-kompleks er dets indhold af fulvinsyre - det bør ligge mellem 20-60 %. Sørg også for, at produktet er renset (med test for at bekræfte fraværet af toksiner som tungmetaller) og forarbejdet for at bevare andre gavnlige forbindelser som dibenzo-alfa-pyroner.

Resumé

Shilajit er et tjærelignende, mineralrigt stof, der bruges i ayurvedisk medicin til at øge energien, bremse aldring, forbedre mænds sundhed og give andre fordele. Det siver ud af bjergklipper i varmt vejr i bjergkæder som Himalaya. Shilajit består af humus og gammelt plantemateriale og indeholder over 80 mineraler og forbindelser, hvor den vigtigste aktive ingrediens er fulvinsyre.

Fulvinsyre transporterer vigtige næringsstoffer og mineraler til at genopbygge cellerne i hele kroppen. Shilajit har mange påståede fordele, som understøttes af nogle foreløbige undersøgelser, såsom forbedret kognition, antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber. Men der mangler stadig forsøg af høj kvalitet på mennesker.

De fleste mennesker kan trygt tage renset shilajit af høj kvalitet, men der kan være bivirkninger hos følsomme grupper, især ved langtidsbrug eller høje doser. Nøglen er at finde et ordentligt renset og formuleret shilajit-kompleks, der indeholder 20-60% fulvinsyre, og undgå forurening med toksiner som tungmetaller. Personer, der tager medicin eller har visse helbredsproblemer, bør konsultere deres læge, før de tager shilajit-tilskud.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder