Hvad gør shilajit ved kroppen?

Last updated:

Published:

Hvad gør shilajit ved kroppen? De kraftfulde effekter forklaret

Shilajit er et ældgammelt medicinsk stof, der har været brugt i traditionelle helbredelsessystemer i århundreder. Men hvad fortæller moderne videnskab os om, hvad shilajit egentlig gør ved menneskekroppen?

I denne artikel vil vi udforske de vigtigste virkninger af shilajit og bakke hver enkelt op med videnskabelig forskning. Til sidst vil du have en klar forståelse af, om og hvordan shilajit kan gavne din egen vitalitet og dit velbefindende.

Shilajit20

Et energigivende adaptogen

Shilajit er klassificeret som en adaptogen urt. Hvad betyder det? Adaptogener som shilajit hjælper din krop med at tilpasse sig forskellige stressfaktorer og finde balance.

I den hurtige moderne verden håndterer vi fysiske stressfaktorer som dårlig kost, mangel på motion, eksponering for giftstoffer osv. Vi står også over for masser af mentale og følelsesmæssige stressfaktorer.

Over tid dræner disse stressfaktorer os. Vi føler os udmattede, ængstelige og har svært ved at koncentrere os.

Shilajit er redningen - det modvirker kronisk stress og revitaliserer din krop på celleniveau. De, der supplerer med shilajit, rapporterer om følelser:

 • Mere fysisk og mental energi
 • Forbedret humør og følelse af velvære
 • Bedre evne til at håndtere livets krav

Disse energigivende, balancerende fordele giver mening, når man tænker på shilajits næringstæthed...

Fyldt med mineraler og ulvesyre

De vigtigste aktive komponenter i shilajit, som har en virkning i kroppen, er:

 • Fulvinsyre - Dette er en type forbindelse, der dannes, når plantemateriale nedbrydes over millioner af år. Den har utrolige evner til at transportere mineraler.
 • Dibenzo-α-pyroner - Disse beskyttende antioxidanter fjerner frie radikaler og bekæmper inflammation.
 • Over 80 mineraler i ionisk form, herunder mange, der understøtter energimetabolismen, såsom jern, kobber og kobolt.

Der er også forskellige andre plantemetabolitter, aminosyrer og vitaminer til stede.

Men den sande kraft kommer fra, hvordan kombinationen af disse naturlige forbindelser interagerer med vores fysiologi...

Understøtter energiproduktion og mitokondrier

Den tætte pakke af co-faktorer i shilajit er involveret i kritiske bioenergetiske processer.

Specifikt forbedrer shilajit mitokondriernes funktion. Mitokondrier er "kraftværkerne" i vores celler, som producerer ATP-energi.

Ved at øge mitokondrieaktiviteten øger shilajit cellernes respiration og giver en energigivende effekt.

Shilajit6

Øger ATP-status

Direkte målinger bekræfter, at shilajit øger ATP-niveauet i kroppen. ATP (adenosintrifosfat) er den vigtigste valuta for cellulær energi, der driver fysiologiske processer.

Højere ATP betyder bedre ydeevne - uanset om det er fysisk, kognitivt, reproduktivt eller andre vitale processer. Shilajit leverer rå energimaterialer, så din krop har mere "brændstof i tanken".

Optimerer hormoner hos mænd og kvinder

Den tætte næring i shilajit regulerer forskellige hormoner, hvilket har en række fordele:

 • Testosteron - Flere undersøgelser på mennesker og dyr viser stigninger i det totale og frie testosteronniveau. Hos infertile mænd er forbedringerne særligt udtalte.
 • Skjoldbruskkirtelhormoner T3 & T4 - Disse metaboliske regulatorer bliver ofte svækket af stress og dårlig ernæring. Shilajit virker beskyttende og stimulerende for skjoldbruskkirtlens funktion.
 • Fertilitet - Shilajit øger follikelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH) hos både mænd og kvinder. Sammen med testosteron revitaliserer disse forbedringer det reproduktive system.
 • Væksthormon - Nogle foreløbige beviser tyder på, at shilajit udløser mere væksthormonfrigivelse, hvilket hjælper vævsheling og restitution.

Mens forskningen fortsætter, står det klart, at shilajit genopretter den optimale hormonbalance, hvor det er nødvendigt.

Kan hjælpe med at tilpasse sig højden

Interessant nok er shilajit traditionelt blevet brugt af bjergkulturer som Himalaya-folket til at akklimatisere sig bedre til store højder. Nu har videnskaben måske fundet ud af, hvorfor...

Nogle forskere har opdaget, at det stabiliserer hypoxi-inducerbare gener hos dyr. Disse særlige gener bliver aktiveret for at hjælpe kroppen med at tilpasse sig miljøer med lavt iltindhold.

Ved at hjælpe dette genrespons gør shilajit cellerne i stand til at klare sig bedre i tynd bjergluft. Der er stadig brug for flere undersøgelser for at verificere denne unikke fordel.

Sikkerhedsprofil og bivirkninger

Alt i alt har shilajit en fremragende sikkerhedsprofil ifølge den hidtidige forskning. Bivirkninger er sjældne ved de almindeligt anbefalede doser. Rapporterede bivirkninger omfatter:

 • Mildt mavebesvær ved indtagelse uden mad
 • Potentielt allergisk udslæt
 • Ændringer i hjertefrekvens/blodtryk (normalt forbigående)

Shilajits lange tradition for brug tyder dog på, at disse bivirkninger er ualmindelige. Du skal bare være opmærksom på dine egne reaktioner.

Nu, hvor du kender videnskaben...

Bør du prøve tilskud med shilajit?

Traditionel ayurvedisk visdom fortæller os, at shilajit kan forynge kroppen og bremse aldring. Moderne forskning bekræfter nu disse stærke sundhedseffekter.

Hvis du kæmper med træthed, svaghed og kronisk stress, kan et tilskud af shilajit revitalisere din krop og dit sind på det dybeste celleniveau.

Det forbløffer mig stadig, hvordan denne gamle medicinske tjære nærer vores energimetabolisme på så mange måder. Den mineraltransporterende fulvinsyre arbejder i harmoni med nøglehormoner og genudtryk, der øger vitaliteten.

Så selvom der stadig mangler mere forskning, leverer shilajit håndgribelige resultater, du kan mærke...

Prøv det selv - du vil måske blive overrasket over, hvad et sort slim fra høje bjergklipper kan gøre for menneskets fysiologi!

Ofte stillede spørgsmål om shilajit

Nedenfor finder du svar på de mest almindelige spørgsmål om shilajit og dets virkninger på menneskekroppen.

Hvad er oprindelsen til shilajit?

Shilajit er et tjærelignende stof, der siver ud mellem klipperne i bjergkæder i Asien, især i Himalaya. Det er dannet af århundreders nedbrydning af planter blandet med mikrobielle metabolitter. Mennesker har brugt shilajit i årtusinder som et foryngelsesmiddel i traditionelle medicinsystemer som Ayurveda.

Hvordan tager man shilajit?

Den mest almindelige måde at tage shilajit på er som et tilskud, enten i kapsel- eller pulverform. Den anbefalede dosis kan afhænge af indtagelsesmetoden og dine egne behov. Følg anvisningerne på pakken, eller konsulter en integrativ sundhedspraktiker.

Shilajit har en kraftig smag, så at drikke det som te eller tinktur er mindre behageligt for de fleste. Det er dog traditionelt at indtage det opløst i mælk.

Hvornår skal man tage shilajit?

Det anbefales ofte at tage shilajit som det første om morgenen på tom mave. Denne timing giver optimal absorption i tarmen. Hvis man venter mindst 30 minutter før et måltid, virker det også mere effektivt.

Hvis shilajit giver dig overskydende energi, som holder dig vågen om natten, kan du prøve at tage det tidligere på dagen. Som altid afhænger din ideelle kur af din krop og livsstil.

Kan man tage Shilajit hver dag?

Der er ingen strenge krav om, at shilajit skal cykles for at undgå bivirkninger. Der er beviser for, at det er sikkert og gavnligt til langvarig daglig brug, som det har været i forskellige traditionelle helbredelsessystemer.

Lyt til din krops egne signaler om passende pauser fra ethvert kosttilskud. Men shilajit kan tages hver dag uden at forårsage afhængighed eller toleranceproblemer.

Kan shilajit interagere med medicin?

Indtil videre er der ikke rapporteret om negative interaktioner mellem shilajit og farmaceutiske lægemidler. Men cordyceps, en anden medicinsk svamp, har potentielle interaktioner. Indtil der er lavet mere forskning, bør man være forsigtig.

Tal med din læge om, hvorvidt shilajit er det rigtige for dig, hvis du i øjeblikket tager receptpligtig medicin, især psykofarmaka, diabetesmedicin eller immunosuppressive midler. Stop med at tage shilajit, hvis der opstår problemer.

Kan børn og teenagere tage shilajit?

Ingen studier har specifikt undersøgt shilajits sikkerhed for børn eller teenagere under 18 år. Alle nuværende beviser involverer kun voksne over 18 år.

Derfor kan shilajit på nuværende tidspunkt ikke anbefales som sikker eller gavnlig for personer under 18 år. Hold dig til retningslinjerne for voksendosering for at være forsigtig, indtil der er lavet pædiatrisk specialforskning på shilajit.

Som altid bør man rådføre sig med en læge, før man giver et nyt urtetilskud til børn eller unge, før der foreligger tilstrækkelige sikkerhedsdata for denne gruppe.

Resumé

Shilajit er en ældgammel medicinsk tjære, der har været brugt i århundreder i traditionelle helbredelsessystemer som ayurveda og traditionel kinesisk medicin. Moderne videnskab validerer nu mange af shilajits traditionelle anvendelser, især i forbindelse med øget energi, udholdenhed og vitalitet. Shilajit indeholder tre aktive hovedkomponenter - fulvinsyre, antioxidanter kaldet dibenzo-α-pyroner og over 80 forskellige mineraler. Disse forbindelser arbejder sammen om at optimere cellernes energiproduktion ved at forbedre mitokondriefunktionen og øge ATP-niveauet. Ved at forbedre energimetabolismen på et grundlæggende niveau kan shilajit-tilskud lindre træthed, øge immuniteten, forbedre kognitionen og støtte det generelle velbefindende. Kliniske studier viser også, at shilajit kan regulere vigtige hormoner som testosteron, skjoldbruskkirtel og fertilitetshormoner. Foreløbig forskning tyder på, at det endda kan hjælpe med at akklimatisere sig bedre til miljøer i stor højde. Der er stadig brug for mere forskning, men shilajit har en solid sikkerhedsprofil med minimale bivirkninger i anbefalede doser. Hvis du kæmper med lav energi, vitalitet og kronisk træthed eller stress, kan shilajit hjælpe med at forynge cellernes funktion.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder