Hvorfor motion er så godt for dit helbred

Published:

At dyrke motion. Det er noget, vi alle ved, at vi burde gøre mere af, men det kan være svært at finde motivationen. Især når man skal balancere arbejde, familie og andre forpligtelser.

Men sandheden er, at det giver enorme fordele for både din fysiske og mentale sundhed at tage sig tid til at motionere. Fra at reducere din risiko for kroniske sygdomme til at skærpe dine tænkeevner kan motion ændre dit helbred på så mange positive måder.

Her er de vigtigste grunde til, at motion er så godt for dig, og hvordan det at være aktiv kan forbedre dit generelle velbefindende betydeligt.

Motion holder alvorlige sygdomme på afstand

Motion holder alvorlige sygdomme på afstand

Motion hjælper med at forebygge og håndtere mange kroniske sygdomme. Faktisk er regelmæssig fysisk aktivitet lige så effektiv som medicin mod mange tilstande.

Hvilke typer sygdomme kan motion være med til at forebygge? Listen er omfattende.

Fysisk aktivitet reducerer din risiko for:

 • Hjertesygdomme
 • Slagtilfælde
 • Type 2-diabetes
 • Fedme
 • Visse kræftformer, herunder bryst-, tyktarms- og lungekræft

Hvordan giver motion disse fordele?

Motion hjælper med at kontrollere blodtryk, kolesterolniveau, blodsukker og kropsvægt. Det øger også dit "gode" HDL-kolesterol. Alle disse faktorer reducerer din risiko for kroniske sygdomme.

Motion hjælper også med at forbedre kredsløbet og øger hjertets evne til at pumpe blod mere effektivt rundt i kroppen. Et stærkere kardiovaskulært system får dit hjerte til at slå langsommere i hvile.

Derudover stimulerer det at være aktiv frigivelsen af visse hormoner i din krop, som har antiinflammatoriske virkninger. Kronisk inflammation er forbundet med de fleste sygdomme, så det kan beskytte din krop mod mange tilstande.

Kort sagt er fysisk aktivitet en af de bedste forebyggende lægemidler, der findes. Bare 150 minutters moderat aktivitet om ugen kan sænke din risiko for kroniske sygdomme betydeligt.

Motion øger dit energiniveau

Har du nogensinde følt dig helt drænet efter en lang arbejdsdag? Måske kan du næsten ikke få dig selv op af sofaen nogle aftener. Mangel på motion kan helt sikkert forårsage et lavt energiniveau.

Her er grunden: Når du er inaktiv, cirkulerer der mindre blod og ilt i dit væv. Det betyder, at dine muskler mangler ilt, og at dine samlede energidepoter er udtømte.

Fysisk aktivitet er det bedste middel til at booste energien. Motion tilfører ilt og næringsstoffer til dit væv og hjælper dit kardiovaskulære system med at arbejde mere effektivt.

At være aktiv regelmæssigt styrker også din hjertemuskel, så den kan pumpe mere blod med hvert slag. Det forbedrer blodgennemstrømningen og ilttilførslen i hele kroppen og giver en energigivende effekt.

De fleste mennesker rapporterer, at de har betydeligt mere energi, når de træner regelmæssigt, også selvom det kun er 30 minutter om dagen. Fysisk aktivitet kan være en kur mod træthed og få dig til at føle dig mere vågen.

Så hvis du konstant føler dig træt og sløv, så kom i gang. Motion er en naturlig og sund energibooster.

Motion kan forbedre dit humør og reducere angst

Har du brug for et øjeblikkeligt humørløft eller en stresslindrer? Gå en tur, svøm, cykl eller sæt en træningsvideo på. At være aktiv kan give et øjeblikkeligt boost til dit humør.

Hvorfor har motion denne effekt? Fysisk aktivitet stimulerer frigivelsen af endorfiner, kemikalier i hjernen, som løfter humøret. Endorfiner fungerer også som naturlige smertestillende midler.

Derudover reducerer motion niveauet af stresshormonet kortisol. På et sundt niveau er kortisol ikke nødvendigvis dårligt. Men kronisk stress kan få kortisol til at forblive forhøjet, hvilket kan skade dit helbred på flere måder.

Fysisk aktivitet er en dokumenteret behandling af angst. Undersøgelser viser, at motion kan være lige så effektivt som medicin til at reducere symptomerne.

Her er nogle af de måder, hvorpå regelmæssig motion hjælper med at dæmpe angst:

 • Det fungerer som en distraktion fra bekymrende tanker.
 • Det øger selvtilliden i takt med, at din kondition forbedres.
 • Det reducerer muskelspændinger, som ofte følger med angst.
 • Det forbedrer søvnen og selvværdet.

Så hvis du føler dig nedtrykt eller bekymrer dig for meget, så kom i gang. En hurtig træning kan give et øjeblikkeligt mentalt løft.

Motion holder din hjerne skarp

Vil du booste din tænkning og hukommelse? Gør motion til en vane. Fysisk aktivitet har en dybtgående, gavnlig effekt på din hjernefunktion.

Her er nogle af de måder, hvorpå regelmæssig motion forbedrer din mentale skarphed:

 • Det øger blodgennemstrømningen til hjernen og tilfører mere ilt og næringsstoffer. Det fremmer væksten af nye hjerneceller.
 • Det stimulerer frigivelsen af vækstfaktorer, kemikalier, der hjælper væksten af hjerneceller.
 • Det øger niveauet af hjernekemikalier, der er involveret i indlæring og hukommelse.
 • Det mindsker risikoen for aldersrelateret tab af hjernevæv.

Undersøgelser viser, at aerob træning kan forbedre fokus, planlægning, ræsonnement og hukommelse betydeligt - og endda vende aldersrelateret tilbagegang i kognitiv funktion.

Motion forbedrer forbindelserne mellem hjernecellerne, de såkaldte synapser. Stærkere synapser giver mulighed for hurtigere og mere effektiv nervesignalering.

Fysisk aktivitet aktiverer også gener, der er involveret i produktionen af dopamin, serotonin og andre neurotransmittere, der regulerer humør og tankeprocesser.

Så hvis du vil styrke dine mentale evner, skal du tage dig tid til at træne. Selv korte, intense træningspas kan skærpe tænkeevnen.

Motion hjælper dig med at sove bedre

Har du jævnligt problemer med at falde i søvn eller blive ved med at sove? Så er du ikke alene. Omkring 50-70 millioner voksne amerikanere lider af søvnforstyrrelser.

Mangel på motion er en af de faktorer, der kan forstyrre kvalitetssøvnen. Stillesiddende vaner fører til dårlig søvn på flere måder:

 • De producerer højere niveauer af stresshormonet kortisol, som forstyrrer søvnen.
 • De forårsager ufleksibilitet, muskelspændinger og begrænset vejrtrækning, hvilket også forstyrrer søvnen.
 • De resulterer i lavere kropstemperatur, hvilket fremmer søvnighed.

Omvendt hjælper regelmæssig motion med at normalisere dit søvnmønster. Her er hvordan:

 • Det hæver kropstemperaturen en smule, hvilket gør, at man bliver søvnig flere timer senere.
 • Det reducerer angst og sænker kortisolniveauet, som forstyrrer søvnen.
 • Det fremmer dyb, genopbyggende REM-søvn.
 • Det forbedrer vejrtrækningsmønstrene, hvilket resulterer i bedre søvn.

Sigt efter 20-30 minutters moderat aktivitet dagligt for at få den bedste søvn. Men selv en kort træning er bedre end ingen.

Motion er sund medicin mod søvnløshed!

Motion støtter dit immunsystem

Har du lagt mærke til, at du får færre forkølelser, når du træner regelmæssigt? Det er, fordi fysisk aktivitet giver dit immunforsvar et boost.

At være inaktiv er forbundet med øget risiko for infektioner. Mangel på motion kan svække immunforsvaret på flere måder:

 • Det resulterer i færre naturlige dræberceller, der ødelægger virus.
 • Det reducerer antistoffer og lymfocytter (hvide blodlegemer).
 • Det forårsager betændelse, som kan undertrykke immunforsvaret.

Omvendt understøtter regelmæssig, moderat motion immunsystemets sundhed. Her er nogle af fordelene:

 • Det øger cirkulationen, hvilket forbedrer immuncellernes rejse gennem din krop.
 • Det reducerer kronisk inflammation.
 • Det skyller bakterier ud af luftveje og lunger.
 • Det forårsager positive ændringer i antistoffer og hvide blodlegemer.

Et stærkere immunforsvar betyder, at du får færre forkølelser, vira og andre sygdomme. Så hvis du vil undgå sæsonbetingede sygdomme, skal du fortsætte med at træne.

Men lad være med at overdrive. Meget lang eller intens træning kan midlertidigt undertrykke immunforsvaret. Moderation er nøglen.

Motion hjælper dig med at styre din vægt

Ønsker du at smide nogle kilo? Motion skal være en del af din vægttabsstrategi. Fysisk aktivitet er en effektiv måde at forbrænde ekstra kalorier og smide overskydende kropsfedt på.

For at tabe sig skal man forbrænde flere kalorier, end man indtager. Regelmæssig motion gør det lettere at opretholde et kalorieunderskud.

Her er nogle af de måder, hvorpå motion hjælper med vægtkontrol:

 • Det forbrænder kalorier og fører til vægttab over tid. En halv times rask gang brænder 200-300 kalorier af.
 • Det reducerer appetitsignaler i hjernen og dæmper overspisning.
 • Det opbygger muskelmasse, der sætter gang i stofskiftet. Muskler forbrænder flere kalorier end fedt.
 • Det sænker kropsfedtet ved at stimulere fedtnedbrydningen.
 • Det reducerer kronisk inflammation, der er forbundet med fedme.

Du opnår de bedste resultater ved at kombinere motion med sund kost. Fokuser på hele, minimalt forarbejdede fødevarer, og skær ned på sukker og raffinerede kulhydrater.

Bortset fra vægttab giver motion mange andre fedmerelaterede fordele. Fysisk aktivitet reducerer blodtryk, insulinresistens, triglycerider og andre risikofaktorer for hjertesygdomme, som forværres af overvægt.

Træning styrker dine knogler og muskler

Det står efterhånden klart, at motion giver sundhedsmæssige fordele for hele kroppen. Det er også en af de mest effektive måder at styrke dit muskuloskeletale system på.

Regelmæssig fysisk aktivitet er afgørende for at opbygge og vedligeholde stærke muskler og knogler. Her er nogle af de vigtigste fordele:

 • Det stimulerer væksten af nyt knoglevæv og forbedrer knoglestyrken.
 • Det øger muskelmassen og bevarer styrken, når man bliver ældre.
 • Det reducerer aldersrelateret muskeltab kaldet sarkopeni.
 • Det forebygger osteoporose ved at øge knogletætheden.
 • Det forbedrer balance, mobilitet og smidighed og reducerer risikoen for skader.

For at forbedre knoglesundheden er vægtbærende øvelser og styrketræning mest effektive. Prøv aktiviteter som gåture, jogging, tennis eller styrketræning.

Sigt efter mindst 30 minutters moderat aktivitet dagligt. Eller del det op i et par 10-minutters sessioner, hvis det er lettere at passe ind i din dag.

Som en bonus gør stærkere muskler og knogler hverdagsaktiviteter som at rejse sig fra en stol eller løfte indkøbsvarer meget lettere.

Det, vi tager med

Regelmæssig motion giver forbløffende fordele for både det fysiske og mentale helbred. Det reducerer risikoen for kroniske sygdomme, øger energien og humøret, skærper tankeevnen, hjælper dig med at sove bedre, understøtter immunforsvaret, hjælper med vægtkontrol og styrker knogler og muskler.

Sigt efter 150 minutters moderat aktivitet om ugen, f.eks. rask gang. Eller 75 minutters ugentlig hård motion som f.eks. jogging.

Selv små mængder motion er gavnlige, hvis du for det meste er stillesiddende. Arbejd dig gradvist op, og fokuser på at finde aktiviteter, du kan lide.

De sundhedsmæssige forbedringer er værd at gøre motion til en livslang vane.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktfinder